Vsync på eller av? Adaptive vsync? Fastsync? Vad ska man ha tycker ni?

Permalänk
Medlem

Vsync på eller av? Adaptive vsync? Fastsync? Vad ska man ha tycker ni?

Det finns mycket diskussioner om detta så varför inte starta en till, dilemmat med vsync. Som jag har uppfattat det så är vsync av det bästa för fps, fördröjning och inga "stutters". Men då är det att tearing spökar på skärmen och att Gpun jobbar som bara den. Vad tycker och tror ni om vsync för att få en tear fri och flytande bild. Utan Gsync skärm. För just nu står inte en sådan på skrivbordet.

Och det här med adaptive vsync och fastsync?

Har ett gtx 1060 kort förövrigt kopplat till en 60Hz skärm

Permalänk
Medlem

Kolla in synkroniseringsdelen av Sweclockers guide till bildskärmar, där står det mesta redan.

Permalänk
Medlem

Har du personligen ont utav inputlagget du får med v-sync? Har du inte det så ser jag inga problem att köra med det. Jag vet folk som kör shooters med v-sync på som är duktiga så även om det hindrar dig så är det inget som stoppar dig så att säga.

Finns några olika värden att sätta sin fps till för att minska tearing med v-sync av, någon kan nog posta dom för jag kan dom tyvärr inte själv.

Visa signatur

sweclockers prestandaindex

Efter 10 kommer 11.
Efter 99 kommer 100.

Permalänk

Adaptiv Synk är ju som man tänker sig hur det skulle funka idealiskt! Det enda är att vissa spel (spelmotorer) inte är med på refrängen och man får dålig eller ojämn framerate ändå. Se sist.

VSync på "cappar" (låser till ett maxvärde) frameraten som är = skärmens nuvarande Hz. Det är viktigt att installera skärmdrivrutiner och då brukar en handfull frekvenser dyka upp på skärmar som stöjder dem. Defaultar man till 60 Hz kan inputlaget bli stort, men en hel del spel(motorer) reducerar det så att det känns piggt även vid 60. Men för minsta inputlag som i reaktionsförmåga vill man helst ha en så hög Hz som möjligt och FPS som aldrig sällan går under den.

Man kan även cappa frameraten med mjukvara utan att slå på VSync. 0.1 FPS under aktuell Hz är ett bra riktvärde för att minimera tearing.

Vsync av har "ingen" inputlag, men man får tearing. Det är mest märkbart i första- och tredjepersonspel 3D-spel ("där kameran vrids"), 2D-spel som scrollar (rullar), och i 3D-bilspel. Vissa skärmar har G/Freesync inbyggt. Om man spelar tunga/ooptimerade spel och får låg FPS fixar skärmen tearingen.

En varning för Vsync av är att några spel visar titelskärmar eller menyer utan att spelet har inbyggd frame cap. Då kan kortet bli extremt varmt innan det hinner kylas ner och det kan skada kortet. Dessa spel kan man då köra utan Vsync, men med ovan nämnda framecap-mjukvara.

Man kan i grafikkortets kontrollpanel ställa in vad som ska gälla globalt respektive för varje spel, så att man kan få bästa upplevelse på den rigg man har. Några få spel kan dock ha problem med detta så att det inte funkar eller kör med de egna inställningarna i spelmenyn ändå.

~

Jag kör med Adaptiv Synk globalt, och för några spel där det inte funkat bra har jag ställt in att låta spelet bestämma eller köra VSync på.

Jag kör aldrig med VSync av, men det är för att de flesta nyare spel har fixat det gamla 60FPS-lagget från förr och känns pigga även in 60 FPS.

Jag kan dock få upp många spel i mycket högre FPS, så vill jag njuta kör jag 100 FPS eller 120 FPS i de högre frekvenserna som min spelskärm har. Mycket trevligt

Visa signatur

[4790k@4.6]+[RTX 3070 OC]+[16GB]+[4x SSD]+[NZXT+700W Gold]+[Win7]+[2x Samsung SA27950D <3]+[Topre TKL]+[G403 Hero wired]+[HyperX Cloud Alpha S]+[KingKong 2 Pro]. ZBook 17 G5, Quadro P3200, Win11.

Permalänk
Avstängd

Prova Fast Sync.

Visa signatur

ASUS Z97-A | 4790K 4.4GHz | 16GB DDR3 2400MHz | MSI GTX 980Ti 6GB Twin Frozr V | Samsung Evo 850 250GB | Asus PG279Q | Dell U2412M

Permalänk
Medlem

På en 60hz skärm skulle ja absolut skitit i V-sync helt o hållet om du spelar enklare spel som tex cs, overwatch ect. I strategispel däremot så kan de va nice att synka fps med skärmens hz då man inte rör musen lika snabbt där.
Jag skulle dock rekommendera en ny skärm med minst 120hz för det gör en otrolig skillnad!!

Adaptiv synk är otroligt bra att ha. Så mycket skönare för ögonen.

I fps spel så kan man oftast sätta en fps limit. Jag har satt min på 142 så att G-Sync inte avaktiveras för att det passerar 144.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

6800 XT - Ryzen 5900x - 32GB G.Skill 3733mhz - Asus Strix X570-E - Noctua NH-D15
WD SN750 1TB - Samsung 960 Evo - 850 Evo 1TB - 750 Evo
Corsair HX750i - NZXT Phantom 630 - LG S2721DGFA
Razer Deathadder 2013 - HyperX Alloy Core - Sennheiser GSP 350