Snart 30år och börja plugga igen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av demo1:

@Fetskaft: hahahaha du skrev gammla högskoleprovet som hade tyngdpunkten på allmänbildning. Nya lägger tyngden på matte. Skrev gammla provet me för 15år sedan med liknande det var en barnlek.... 1,5 på det kanske är som 0'8-0'9 på nya provet medeltalet för alla som skrev sisst var 0,65..... och dörra året kom man in på jurist med 1,45 o läkare med 1,6 så .... tog mig 4månader heltidsplugg att gå från 0,8 (bara försök efter att just läst matte b,c) till 1,35. Var 1,3 för att komma in på ekonomi på su, sveriges mest sökta ut ildning.

Ja där ser man. Då får vi se hur det går i år då. ☺
Kan återkomma med resultat.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Sjöingenjör här.

Rent spontant, trots införd tonnageskatt och allt, ser det fortfarande inte särskilt ljust ut för den svenska handelsflottan. Den förväntade inflaggningen har uteblivit hittills. Typ alla mina hyfsat nyanställda motormän är färdigbakta sjöingenjörer, som nu går och drar filter och vaskar, för att det helt enkelt inte finns några maskinistjobb. De som visar framfötterna och har lite tur blir semesterbitchar som får vik när de ordinarie maskinisterna går på ledighet, men det är allt typ.

Handlar det inte om att du har ett genuint intresse av sjöfart, och verkligen vill jobba till sjöss, så skulle jag säga att det är betydligt mer strategiskt att läsa till byggnadsingenjör eller något i dagens läge. Arbetsmarknaden för sjöingenjörer är alldeles för osäker. Det skulle i sådana fall vara om du väntade några år, för att se hur det utvecklar sig på sikt med tonnageskattesystem. Det kan ju helt enkelt vara en fråga om tröghet, som så ofta i shippingsvängen.

Rent tekniskt är det dock absolut inte för sent att plugga till sjöingenjör vid 30, om du sedan tidigare har någon slags praktiskt teknisk bakgrund. Vet du inte åt vilket håll du ska hålla en skruvmejsel kan det bli jobbigt, men det lär ju inte vara ett problem i ditt fall. Kan du skruva, och har någon slags inneboende förståelse för hur maskineri fungerar, är du hemma. Generellt uppskattar jag faktiskt att ha andremaskinister som har lite livserfarenhet. De brukar i stort kunna hantera komplexa situationer bättre, och vara mer självgående (läs: jag slipper bli ansatt med frågor eller assistera och i princip göra deras jobb också hela tiden), oavsett vad de hållit på med tidigare.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem

@Fetskaft: Lycka till!

Visa signatur

I7 2700k@5Ghz, 980 GTX ,12gb DDR3 ripjaw 2133Mhz, Benq 24"144hz

Permalänk
Medlem

Lutar starkt mot sjöingenjör i kalmar, att vara borta längre perioder skulle passar mig utmärkt.
Så länge man inte lyckas "snubbla" över ett fruntimmer, men den chansen känns som rätt liten

Permalänk
Medlem
Skrivet av drwlz:

Är som TS också lite nyfiken på om det finns några bra sidor som man kan förfriska matte-minnet på (eller appar)?

https://www.sommarmatte.se/

Här har du en grym sida för att repetera matematik!
Du får lära dig att räkna som man gör på Universitetet (mycket utan räknare!).

Väldigt bra sida, du kan läsa i din takt. Jag körde igenom det utan att bry mig om att få de där 7.5 hp utan ville bara repetera.

Om detta är för hög nivå kan du ju alltid börja med att göra Nationella provet i Matematik 1 sen 2 sen 3 sen 4...
När du stöter på problem: skriv upp det, gå sedan in på t.ex http://www.matteboken.se/ och leta upp det kapitel som bäst beskriver ditt problem.

Gör diverse Nationella prov tills du får A, sen kan du börja på Matematik 2 osv.

Visa signatur

10700K | NVIDIA RTX 3080

Permalänk
Avstängd

Det är aldrig försent!

Snart 40, pluggar heltid.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Skrivet av MBY:

Det är aldrig försent!

Snart 40, pluggar heltid.

kul att man inte är själv om att vara sent på det!
Är 46 och inne på tredje o sista året. Bytade branch helt och fick nytt jobb redan i höstas! 😄

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Oldschool [å:ldsku:l] adj. Användandet av datorprodukter som är äldre än 3 månader.

Permalänk
Medlem
Skrivet av NaturaL:

Lutar starkt mot sjöingenjör i kalmar, att vara borta längre perioder skulle passar mig utmärkt.
Så länge man inte lyckas "snubbla" över ett fruntimmer, men den chansen känns som rätt liten

Tänkte precis som du men sen snubblade jag. Han dock aldrig börja utan träffade mitt fruntimmer när jag pluggade upp behörigheten som tur va. Det blev dataingenjör för mig istället.

Läs basåret! Jag ångrar som attans att jag läste in mitt på distans på Lernia.

Permalänk
Inaktiv

Åldern är ett väldigt dåligt mått. Nu har TS ett välbetalt jobb och troligtvis är insatt i teknik, en utbildning på detta blir som ett komplement. Så jag tror det blir bra. Sjöfart har de på Chalerms Lindholmen.

Ju äldre man blir ju viktigare är det att verkligen tänka på vad man gör, är man 20år, ja då är det tillåtet att läsa en 4årig högskoleutbildning som inte gav så mycket. Men börjar man närma sig 50år, ja då kan man få problem med överkvalificering på andra jobb. Där det är lätt att missförstå vad problemet med överkvalificering är för något fenomen.
Men det handlar främst om arbetssökande som har gått en lång utbildning för något jobb som de ej får, därför söker de ett lägre betalt jobb som de ej vill ha under tiden tills de får det riktiga jobbet.
Och arbetsgivaren ser då att personen som är på intervjun mycket väl kan utföra jobbet mycket bra, men risken är extremt stor att så fort personen får det jobb som den vill ha så sticker den direkt.
Detta resulterar i mycket extrakostnader och det är bättre i många fall att inte välja en arbetare som precis varenda dag letar efter ett annat arbete.
Jag har själv valt bort personer från Teknisk Fysik från vissa jobb, om jobbet i princip inte innehåller någon matematik alls, problemlösning är på en annan nivå och det handlar mer om att lära sig system, så trodde jag att andra kandidater skulle tycka jobbet var roligare.

Skrivet av MBY:

Det är aldrig försent!

Snart 40, pluggar heltid.

Du är inte normalbegåvad utan jag skulle påstå extraordinär begåvad. För de allra flesta så skulle en helt omsadling av område vara helt fel som du gjorde. Speciellt när det för varje år bara blir mer och mer som man behöver kunna inom varje område. Ta Mikrodatorer som du väl känner till, förr så var det lite assembler, C, RTOS, modbus, canbus så kom man långt, idag är det så mycket hårdvaror som de ska pratas med genom olika gateways etc, kärnan, ja det kan vara en Linux.

Permalänk
Medlem
Skrivet av demo1:

2. Hur ska du komma in? Som sagt Högskoleprovet är det som gäller. Många utbildningar har 50% betyg och 50% HP på intag. Men alla troll som skriver att dom bara testade och fick 1.6hp ljuger punkt. Allt över 1.4 kräver seriös tid ELLER! såklart att man var ett MVG barn på gymnasiet och gick natur för det är det som motsvarar kunskaperna... Lägg all tid på att bli snabb på att läsa och matte. OBS man måste förstå hur frågorna är uppbyggda.
turaL:

Skrev HP andra året på gymnasiet när jag läste natur och skrev 1.5 utan att veta mer än att provet vad uppdelat i språk/matte. Å andra sidan pluggade min lillebror 2-4 timmar varje dag i 2 månader och skrev bara 1.1-1.4 (vägrar dela med sig av resultatet). Han kom dock in på våren nu på ekonomi i Lund så kul när man lyckas. (Grattis för övrigt att du kom in på ekonomi!).

Mer on-topic:

Att plugga på universitet är stor skillnad mot gymnasiet. Jag läser civilingenjör på LTH, går tredje året och har 5 tentor efter mig nu. Matten är ett rent helvete. Under tentaveckorna sitter du 2 veckor och pluggar 8 timmar om dagen, inte det roligaste men det är värt det.

Gällande åldern: Jag vet att vi har några som är runt 30 som pluggar men de är inte det minsta aktiva i studentaktiviteter så man ser dem inte så ofta utan enbart i grupparbeten och liknande. Det är inget fel med det, man gör som man vill men ett tips är ju att försöka engagera sig för att få en roligare studietid (har du däremot kollegor från jobbet du umgås med på fritiden kan det självklart vara mer intressant än att umgås med de 10 år yngre från skolan men du ska veta att du inte är ensam i din ålder).

Lycka till med ansökan! @NaturaL

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Medlem

@Pelegrino: Huvudet på spiken när det gäller tentatider.... Sitter inför tenta i statistik nästa vecka, det är tuffa tider

Håller med dig ang att försöka vara med lite utanför studierna. Själv har jag väl försökt bli kompis med några men det skiljer juh som sagt oftast runt 14år, åket hoj till universitetet när det inte är snö och oft får jag kommentaren -aha coolt min pappa åker oxå hoj DOH! Så det har inte riktigt blivit så men håller helt med om att man borde försöka. Känns som "ungdomar" (20-22år) lever ett helt annat liv idag dels mot vad jag gjorde som 20åring och mot vad man själv gör nu så det är kul att prata med dom o föryngra sig lite

Visa signatur

I7 2700k@5Ghz, 980 GTX ,12gb DDR3 ripjaw 2133Mhz, Benq 24"144hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av NaturaL:

Lutar starkt mot sjöingenjör i kalmar, att vara borta längre perioder skulle passar mig utmärkt.
Så länge man inte lyckas "snubbla" över ett fruntimmer, men den chansen känns som rätt liten

Jag snubblade över ett fruntimmer under ett hamnbesök i Karlshamn. Vi var tillsammans i nästan två och ett halvt år innan det sket sig.
Jobbet gick före henne och det skulle det göra igen. Nu jobbar jag som styrman på färja och har lyckats snubbla över ett fruntimmer ombord. Hon vet iaf vad det handlar om med sjömanslivet.

Livet till sjöss är underbart och du gör ett klokt val.