BIOS-workaround för HDD support - AST 4/25LC

Permalänk
Medlem

BIOS-workaround för HDD support - AST 4/25LC

Pillat med lite gamla härken när jag varit hemma från jobbet pga sjuk

Har en AST 486sx25@33 8Mb med en pyttig HDD i. (typ maxtor 170 meg)

För skoj skull slängde jag in en gammal IBM Deskstar på 20GB, förvånande nog ( not..) så klarar bios av 503MB.

Fick dock disken att fungera som en 500 meggare och har formaterat den och kopierat över alla filer från orginaldisken, så den rullar nu med en systemdisk från helt fel generation Kan lova att datorn är en "aning" snabbare än med orginaldisken (som att slänga SSD i en modern maskin.. troligen mer cache i den disken än vad datorn har RAM..)
Det är väl lite med tanke också på att de gamla diskarna kan dö när som helst, så vill man gärna ha ett alternativ, disken är väl ofta det som går först i en så gammal maskin.

Vet dock att man med div drivers i Dos kunde kringgå bios till viss del för att klara större diskar, inte hela diskens storlek kanske men vore ju roligt om man kunde plocka ut lite mer iaf (sen kommer ju DOS begränsa mig ändå, men man kan ju ha flera partitioner ..)

Någon här som sitter på dessa filer eller erfarenhet av detta ? Jag slapp som tur va själv pilla med sånt på den tiden det begav sig.

I annat fall så får jag väl slänga i en 20GB till så jag får ut 1GB av 40 hade visst en del gamla PATA liggandes ..

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

Du har installerat senaste biosen till datorn? Om du inte lyckats hitta någon lämplig biosimage, kan det vara bra att veta att archive.org faktiskt sparar länkade downloads också. Har hittat en del biosimages, drivers, etc till antik hårdvara den vägen. Diskarna passerade 504MB-barriären där i slutet av 486-tiden, med lite tur har de släppt en uppdaterad bios som klarar större drives, även om det kanske är lite väl mycket att hoppas på med en så gammal 486. Det kan också finnas tredjepartsmoddade bios som fixar det.

Om det bara handlar om hastighet, och du egentligen inte behöver utrymmet, så är ett CF-kort + IDE-adapter ännu snabbare än den disk du stoppat i nu. CF-korten klarar wear leveling och garbage collection själva, det behövs inget särskilt OS-stöd för det. Vad det gäller kompatibilitet, så är ett CF-kort i alla relevanta hänseenden en IDE-enhet. Som bonus är CF-kort förstås knäpptysta till skillnad från gamla ylande och knattrande mekaniska drives

Upphör förresten aldrig att fascineras av att det en gång i tiden affärsmässigt helt vansinniga beslutet att bygga minneskort baserade på den dyra IDE-standarden istället för något billigt seriellt interface a la SD card, blev rena frälsningen och så otroligt användbart för oss retronördar 20 år senare

Drive overlay-programvara som du är inne på funkar utmärkt. Många tillverkare tillhandahöll sådan programvara gratis till sina diskar, du kan ju försöka leta upp något till just din modell. Annars är det väl Ontrack Disk Manager eller EZ-Drive som är the shit. Det borde väl vara lugnt i och med att de där programvarorna troligen patchar biosshadowen, men det är nog ändå en god idé att kolla upp huruvida de använder konventionellt minne, som ju är hårdvaluta för den mycket av den programvara du vill köra på en 486.

Det bästa är väl att du läser på lite själv om alternativen här. Googla "dynamic drive overlay software" eller nåt sånt

Ännu ett alternativ är att skaffa sig ett instickscontrollerkort som klarar större drives.

Angående DOS 6.22 vill jag minnas att maxpartitionsstorleken var 2.1 GB eller nåt i den stilen, så ja, blir några partitioner. Ett annat alternativ är att köra DOS 7.1 rippat från W98SE, det klarar FAT32, och bibehåller kompatibilitet med typ 99.99% av all programvara skriven för äldre DOS-versioner, samt Windows 3.1 om du vill köra det. Vill du köra något av det lilla fåtal programvaror som verkligen kräver FAT16, så har jag för mig att övre gränsen för FAT16-partitionsstorleken i DOS 7.1 är omkring 8GB, lite bättre än DOS 6.22 iaf.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem

Uppgradera BIOS i denna burken skulle nog kräva EPROM-brännare och hex-editor samt maskinkodsknackande, det är en tidig ISA-baserade 486a som känns redigt budget, får inte ens serieporten över 38400 stabilt med nollmodem.

Att byta ut något jag redan har mot något som kostar slipper jag gärna, har en handfull med fungerande diskar liggandes redan, även om jag känner till CF tricket.

Instickskort för ISA som klarar större diskar växer nog inte heller på träd. Så det blir ett letande efter mjukvara, tyvärr drunknar googlingar idag i resultaten för decennier nyare mjukvaror, så man får leta lite extra, därav att fråga här direkt

Det spelare egentligen inte så stor roll, de DOS-program som jag vill köra på en så gammal maskin tar inte så mycket plats, jag har även en K6-200 som är betydligt snabbare i DOS för de lite nyare spelen osv. Därför behåller jag gärna denna så "original" som möjligt när det gäller mjukvaran.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk

OnTrack Disk Manager heter ett program som gör att du kan använda större diskar än vad bios stöder. Jag använder det med ett 32GB CF-kort i en 486 som egentligen stöder just ~500MB max.