Microsoft stäms av användare för Windows 10-uppgradering

Permalänk
Medlem

MS är efterblivna men det gör inte människor bättre som inte kan läsa villkor när man godkänner... Spara backup som alltid på viktiga saker... MS har byggt ett OS som de även står i avtal att dem inte ansvarar förlorad data vid installation... Så helt upp till användaren att bläddra genom och läsa 100+ sidor av villkor.. Men dessa villkor verkar ingen bry sig om dock.. Så våra fel om saker händer!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nautilus011:

@Zarkov2: folk säger det. Jag är skeptisk till det. Hemma och på jobbet sköter jag om ca 10 datorer med Win10 home x64. Aldrig någonsin har någon av dessa startat om sig under drift. Uppdateringar laddas ner under drift, för att sedan uppdatera sig vid omstart/avstängning. Har inte ändrat på något för att få det så.

Du behöver inte vara skeptisk, för det är sant och hänt mig 3 gånger.
ex:

http://www.sweclockers.com/forum/post/16746858/svara?citera=16746858

Visa signatur

AMD 5900X|ASUS X570-E|Corsair 32GB 3200Mhz|Samsung 990 PRO 4TB + 980 Pro 1TB|ASUS TUF 3080 OC |LG 38GN950-B|Fractal Design Define R6 USB-C|Corsair RM1000X v3|Noctua NH-D15 SE-AM4|Corsair K70 RGB LUX|

Permalänk
Medlem
Skrivet av KTL:

... Inte konstigt ingen tar dig seriöst längre.
...Du förstår alltså inte att folk inte vill ha något genuint dåligt i sina datorer. Det i sig är fascinerande faktiskt.

Skrivet av KTL:

Du vill ha reklam spyware i windows, got it. Då vet vi var du står.

Helt off topic men varför skriver du 9/10 av dina inlägg med:
"vi", "ingen annan", "folk" osv..

Som om du konstant hade majoriteten av människor på din sida. Ledsen att behöva säga det till dig men, det har du inte. Stå för vad du skriver istället för att försöka få det till att "Vi andra tycker så här".

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Det argumentet förstår jag helt enkelt inte. Google, Facebook och så gott som varenda större tjänst gör det redan, men när Microsoft gör samma sak med samma syften så blir det ett liv om det? Jag får inte ihop det. Vore kanske logiskt om det var så att det var Microsoft man hatade och inte hanteringen av data, men nu påstår ju alla att det handlar om hur deras data hanteras, så då förstår jag inte vad det är att bli upprörd över, när detta redan är ett välkänt och inte alls nytt fenomen.

Dessutom söker väl de flesta varken på Duckduckgo eller Bing utan Google, och Google är som sagt inte heller oskyldiga till de kritiserade metoderna som folk tydligen är helt OK med, bara det inte är Microsoft som gör det.

Oavsett vem som gör det, så har jag inget alls emot att mina avpersonifierade surfvanor säljs vidare i syfte att förbättra en produkt eller rikta reklamen bättre. Måste man stå ut med reklam kan den lika gärna få vara relevant.

Det är en valid poäng helt klart. Men låt mig förklara vad som för mig är skillnaden, för där finns en stor och viktig skillnad.

Facebook kan du ge tusan i att skriva upp dig på, och det går om du är paranoid, stoppa all trafik till deras servrar också med brandvägg eller skriptblockerare i valfri webbläsare.

Google spårar precis som du säger allt och allt de kan. Men de står för det... man vet att de gör det, och de låtsas inte som något annat. De har aldrig lagt till det i "efterhand" utan det är deras strategi från dag 1.

Så man har ett val... byt till annan sökmotor eller använd den. Varför väljer då många Google trots detta?, jo för att de satsar på att göra det bästa de kan för användarens upplevelse.

Tänk lite... du kan få gratis "office" program, du får gratis lagring i deras molntjänst, gratis OS, och Youtube och mycket mer, och de jobbar hårt för att tjänsterna ändå ska vara en av de bättre på allt de gör. Mao... de tvingar ingen, utan de lockar dem. De ger dem kanon bra verktyg som fungerar som användarna vill, och utan kostnad. De tom betala folk för annonser, youtube osv.

Du kan och får dock ta ner modifierad Android utan google apps om du vill, och kan på så sätt slippa hela det även där om du så vill. Du kan med root också ta bort och stänga av en hel del av dessa funktioner.

Vad gör Microsoft?
Jo de erbjuder en gratis, begränsad uppgradering av sitt OS. Office kostar. Bing tvingas in på allt och alla, och är tom svår att få bort. Du får inte modifiera deras OS, och du måste uppdatera och göra det som de vill.

Mao, de satsar inte på att göra det bästa OSet för "alla" utan de vill tvinga alla sina gamla användare att acceptera det. Om de bara hade gett fan i att trycka ner Win 10 i halsen på alla, och låtit Win 7/8 få fungera som alla tidigare OS har under sin support och extended support period så hade det blivit en hel annan sak.

Som det är nu docck, så även om du inte vill ha det, så kommer de låsa dig ute ur ny hårdvara medvetet för att tvinga dig ha det. Inte för att saker inte fungerar, utan för att de inte vill att du ska köra det. De stänger varenda dörr de kan runt om, i hopp om att du tvingas ta den dörren du vill. Google bara öppnar dörrarna, men du kan ta andra om du vill.

Enda MS hade behövt göra är att sluta med allt sånt trams... gett fan i tvångsuppdateringarna som förstör folks data, och irriterar dem, utan satsa allt på att göra Windows 10 det "bättre alternativet". Ge folk vad de vill ha... vill de ha 3D knappar alla Win 7 layout, ordna det tex. Mao, satsa på att göra det så att folk medvetet hoppar över, så hade de troligen gjort det av egen fri vilja.

Titta på ditt eget val. Du valde Windows 10, och du gillar det vad jag förstår. Men om jag imorgon säger att nu ska du ha Windows 11. Det ser ut som XP, det fungerar som Win 98 på många sätt och du har inget val. Du måste använda det nu. Vad hade du gjort? Du hade klagat och skrikit. Du hade strävat emot då du tyckt att det var dumt och dålig design, eller hur?

Skillnaden ligger i att det ena gör allt för att deras val ska vara det bästa... den andra gör allt för att du ska välja deras val, även om du inte vill eller det är det bästa. Du kan välja en Windows telefon. Du kan välja en Iphone, eller helt enkelt ta hem en Custom Android utan "gapps" (Google apps). Du kan välja en annan sökmotor. Så du "måste inte" använda dem...

Det är två satans olika strategier och uttrycket "You catch more flies with honey than with vinegar..." kommer i tanken. Just nu är Google honungen, och Microsoft verkar göra allt för att ta död på oss flugor med vinägern. Du kan mao inte få människor "att välja" med tvång, utan att vägra. Du kan bara locka med något som är i deras ögon (inte dina, eller mina) bättre alternativ.

Och tro mig... Windows 10 är ett bra "OS" på många sätt, men det har för många problem som en del av oss, inkl mig, inte vill hålla på att bråka med. Men MS vägrar respektera något annat än "deras val"... vilket får mig att totalt tappa respekten på dem, och de som skyddar eller ens främjar sånt tvångs tänk.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Ozzed:

Jag har än sålänge inte sett någon reklam i Windows 10, och kallar man telemetridata som används för att förbättra systemet för Spyware så ja tack, gärna det.

Jag tröck just nu på winknappen på mitt tangentbord så dök Netflix upp som "förslag"

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Jag tröck just nu på winknappen på mitt tangentbord så dök Netflix upp som "förslag"
https://www.pixeltopic.com/files/2017/3/owrkfanycaifusq.png

Settings > personalization > start > "occasionally show suggestions in start", sätt den till av, problemet löst.

Man kan få reklam om man väljer att inte avstå men det går ju stänga av så vad är problemet? Microsoft har väl räknat ut att de tjänar mer pengar på att ha det påslaget som default, men ger ändå valfrihet för de som inte vill ha det.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tattis:

Helt off topic men varför skriver du 9/10 av dina inlägg med:
"vi", "ingen annan", "folk" osv..

Som om du konstant hade majoriteten av människor på din sida. Ledsen att behöva säga det till dig men, det har du inte. Stå för vad du skriver istället för att försöka få det till att "Vi andra tycker så här".

Gammalt beprövat retoriskt knep. När ens argument saknar den tyngd man önskar att det hade så försöker man ge argumentet tyngd genom att få det att låta som om det är allmängiltigt då "alla" tycker så.

Men det är inget som påverkar mig. Även om det faktiskt var så att "alla" tyckte annorlunda så är det inget som väger in i mitt eget synsätt. Jag är inte en sådan som hoppar på bandvagnar utan jag föredrar att bilda mina egna uppfattningar och dra mina egna slutsatser, vad det än gäller.

Sen tycker jag dock man måste ha förståelse för att det är smidigare att gå med lynchmobben, då man alltid blir uppbackad av andra trots att ens argument inte tål en granskning, och då kommer det med en känsla av tillhörighet och gemenskap på köpet, så det är väntat att det blir såhär.

Men som sagt. Jag står fast och trygg i mina argument och i min argumentation, trotts att faktafel, halmgubbar, gissningar, och ibland rena lögner, ständigt kastas mot mig i de här diskussionerna.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Settings > personalization > start > "occasionally show suggestions in start", sätt den till av, problemet löst.

Man kan få reklam om man väljer att inte avstå men det går ju stänga av så vad är problemet? Microsoft har väl räknat ut att de tjänar mer pengar på att ha det påslaget som default, men ger ändå valfrihet för de som inte vill ha det.

Jag tycker (nej, i och med att jag inte tar i Win10 med tång så gissar jag) att det är ganska magstarkt att kalla det för "valfrihet". Valfrihet för mig är ett tomt ord om man samtidigt försöker försvåra för någon att nyttja den. Valfrihet är: "Nu har vi genomfört den här ändringen. Så här gör ni för att återgå till hur det var innan om ni så föredrar." Detta utan att man måste googla fram det själv på diverse forum. I vilken mån lever Win10 upp till det förhållningssättet (inkluderat de som inte är poweranvändare)? (uppriktig fråga, ej retorisk)

Jag har bytt till Linux. Är bara kvar i Win7 för ett arbetsprogram som kräver det samt Lightroom. Känns skööönt!

Förresten, vad är problemet med att slå nån på käften? Man kan ju anmäla och få personen dömd för misshandel. Problemet löst! Eller?

I min mening kan det som är acceptabelt beteende i steg ett aldrig definieras utifrån hur man i steg två kan ta udden av något negativt som introduceras i steg ett. Detta får du gärna ge din syn på Ozzed, för mitt intryck är att dina inlägg ofta genomsyras av en "men-det-går-ju-att-fixa-så-här-så-vad-är-problemet"-attityd. Men du behöver inte stressa, för nu måste jag ägna resten av dan åt mina deadlines.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Lycka till Går säkert bra... Microsoft som är så fattiga lär ju knappast ha råd med bra advokater heller

Ont: De vill alltså stämma Microsoft för att de själva klantat sig och inte gjort backup innan uppgradering? Lyckat.

Och detta med att man blivit "påtvingad" är ju som de själva skriver bara trams, det går göra rollback. Jag har själv testat och det fungerar felfritt.

Hoppas du skojar, min polare satt och lirade Borderlands 2 och skulle precis klara av ett mission där han suttit fast lite väl för länge - under sista trycket av onda så startar datorn om UTAN förvarning mitt under spelets gång och 1½ h senare hade han W10 på sin dator - SOM VAR TVUNGEN ATT FORMATERAS pga spel inte fungerade och datorn var allmänt krasslig (Ja de fanns problem innan också men förvärrades med W10)
Nej han hade absolut inte bockat i något med Schedule heller utan det "bara skedde"

Så de som påstår att W10 INTE automatuppdaterade maskinerna vet inte vad de pratar om.

Inte så att de är viktigt med Borderlands men att den magiskt startade om utan prompt är ju helt bakom flötet.

Visa signatur

Cpu: R5-3600 | MSI MEG X570 UNIFY | Vega64 RedDevil | Corsair 3200 Mhz 16GB | Phanteks PH-TC14PE | Chassi: R4 Arctic White | Steelseries Apex Pro | Logitech G Pro X Superlight | Steelseries Arctis 7

Permalänk
Medlem
Skrivet av pigge_85:

Jag tycker (nej, i och med att jag inte tar i Win10 med tång så gissar jag) att det är ganska magstarkt att kalla det för "valfrihet". Valfrihet för mig är ett tomt ord om man samtidigt försöker försvåra för någon att nyttja den. Valfrihet är: "Nu har vi genomfört den här ändringen. Så här gör ni för att återgå till hur det var innan om ni så föredrar." Detta utan att man måste googla fram det själv på diverse forum. I vilken mån lever Win10 upp till det förhållningssättet (inkluderat de som inte är poweranvändare)? (uppriktig fråga, ej retorisk)

Jag har bytt till Linux. Är bara kvar i Win7 för ett arbetsprogram som kräver det samt Lightroom. Känns skööönt!

Förresten, vad är problemet med att slå nån på käften? Man kan ju anmäla och få personen dömd för misshandel. Problemet löst! Eller?

I min mening kan det som är acceptabelt beteende i steg ett aldrig definieras utifrån hur man i steg två kan ta udden av något negativt som introduceras i steg ett. Detta får du gärna ge din syn på Ozzed, för mitt intryck är att dina inlägg ofta genomsyras av en "men-det-går-ju-att-fixa-så-här-så-vad-är-problemet"-attityd. Men du behöver inte stressa, för nu måste jag ägna resten av dan åt mina deadlines.

Var skall inställningen annars vara för att det skall vara logiskt menar du? Jag tycker att en inställning som rör förslag på appar i startmenyn helt klart bör ligga under inställningar för startmenyn, Allt annat vore väl ologiskt? Jag tycker inte att man kan begära att allt skall vara så som man vill ha det "out of the box" från något företag, men kan man ställa in det så som man vill ha det så är det inget jag hetsar upp mig för.

Din jämförelse mellan reklam och fysisk misshandel rimmar väldigt illa med att du kallar mina jämförelser för magstarka.

Fysisk misshandel kan man få bestående men av, det gör man inte av reklam i startmenyn.

Visst kan man tycka att alla företag borde informera tydligt om saker som kan upplevas som försämringar och erbjuda opt-out på allt nytt... Men det kommer inte hända, vare sig det gäller Microsoft eller andra företag, då den främsta uppgiften vilket företag som helst har är att gå med vinst.

Jag tycker det är bra att du har bytt till Linux, till skillnad från andra så är du ju fri från dubbelmoral här. Många gapar om hur elaka Microsoft är med Windows 10, men fortsätter ändå göda "de onda" genom att använda Windows 7 och därmed bidra till att Microsofts produkter får bibehållen marknadsandel. Det är hyckleri.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Din jämförelse mellan reklam och fysisk misshandel rimmar väldigt illa med att du kallar mina jämförelser för magstarka.

Nej, min gode Ozzed, det rimmar inte illa för det är ingen jämförelse. Se upp så att du inte fastnar i Opinion Live-fällan. Det är en filosofisk betraktelse över under vilka förutsättningar något kan anses acceptabelt. Jag tycker betraktelsens placering i inlägget samt formuleringen, gjorde detta tämligen uppenbart, och om du inte medvetet feltolkar så ser du att exemplet är ett ytterlighetsexempel som "faller under samma lag" som den övriga diskussionen, nämligen, krasst uttryck: var sätter man gränsen? För gränsen sätts socialt, den är varken skriven i sten eller i Handelshögskolans kurslitteratur.

Skrivet av Ozzed:

Visst kan man tycka att alla företag borde informera tydligt om saker som kan upplevas som försämringar och erbjuda opt-out på allt nytt... Men det kommer inte hända, vare sig det gäller Microsoft eller andra företag, då den främsta uppgiften vilket företag som helst har är att gå med vinst.

"Men det kommer inte att hända"? Du är hal i detta avseende. Tycker du att det vore önskvärt att det händer... bara lite... nånstans i något företag...? Eller struntar du i det? Om du svarar på något i detta inägg, svara gärna på detta, för det kommer att förenkla diskussionen och förståelsen av din ståndpunkt mycket.

Problemet som jag ser det är att det i den "nya" ekonomin och med big data, så har det inom företagsvärlden blivit allt mer accepterat att kliva på kunden genom att hålla denne i okunskap. När kunderna sent omsider insett detta slår de bakut och protesterar. "Nej, vi vill inte vara produkten till vilket pris som helst. Och om vi ska vara det så vill vi i alla fall kunna ta ställning till varje ytterligare form av commoditization av oss." Visst kan man svara att kunden kan gå nån annanstans istället, men det är bara PR-konsultens sätt att avleda kritiken när hen inte vågar ta tjuren vid hornen och diskutera kritiken, utan svarar med att lägga en dimridå med "gör så här istället, då".

Permalänk
Medlem

@Ozzed. Nyheten handlar om att folk stämmer MS för att de har blivit påtvingade ett OS de inte vill ha och sedan fått problem med sina datorer. Du säger att de får skylla sig själva och att rollback fungerar alldeles utmärkt. Uppenbarligen håller inte alla med om det, du har fortf inte besvarat den kritiken.

Jag tror flera här tycker Win10 är OK OS, men gillar inte MS strategi att trycka ner det i halsen på folk som var nöjda. Sedan heller inte ta tillräckligt med ansvar för när saker brakar ihop - denna strategi försvarar du, eller? Har du något mer argument till varför det är bra - förutom att du själv tycker att Win10 är bra?

Eller är det så att du skiter i om det finns en betydande del som fått problem efter uppgradering. - Att det är ett nödvändigt ont för att få bort det förlegade Win7, Win8?. Det är isåfall ganska intressant hur man sätter sina och sitt favoritföretags intressen före andras huvudvärk och förlust med en oönskad förändring.

För- och nackdelarna med Win10 och dess telemetri/övervakning/spyware är en annan diskussion.

Visa signatur

Antagligen en bättre dator än vad du har!

Permalänk
Medlem
Skrivet av pigge_85:

Nej, min gode Ozzed, det rimmar inte illa för det är ingen jämförelse. Se upp så att du inte fastnar i Opinion Live-fällan. Det är en filosofisk betraktelse över under vilka förutsättningar något kan anses acceptabelt. Jag tycker betraktelsens placering i inlägget samt formuleringen, gjorde detta tämligen uppenbart, och om du inte medvetet feltolkar så ser du att exemplet är ett ytterlighetsexempel som "faller under samma lag" som den övriga diskussionen, nämligen, krasst uttryck: var sätter man gränsen? För gränsen sätts socialt, den är varken skriven i sten eller i Handelshögskolans kurslitteratur.
"Men det kommer inte att hända"? Du är hal i detta avseende. Tycker du att det vore önskvärt att det händer... bara lite... nånstans i något företag...? Eller struntar du i det? Om du svarar på något i detta inägg, svara gärna på detta, för det kommer att förenkla diskussionen och förståelsen av din ståndpunkt mycket.

Problemet som jag ser det är att det i den "nya" ekonomin och med big data, så har det inom företagsvärlden blivit allt mer accepterat att kliva på kunden genom att hålla denne i okunskap. När kunderna sent omsider insett detta slår de bakut och protesterar. "Nej, vi vill inte vara produkten till vilket pris som helst. Och om vi ska vara det så vill vi i alla fall kunna ta ställning till varje ytterligare form av commoditization av oss." Visst kan man svara att kunden kan gå nån annanstans istället, men det är bara PR-konsultens sätt att avleda kritiken när hen inte vågar ta tjuren vid hornen och diskutera kritiken, utan svarar med att lägga en dimridå med "gör så här istället, då".

Fortfarande så är det långt ifrån jämförbart, så jag förstår inte varför du ens tar upp det. Men går man på det du säger så... Nej, jag får inte ihop det. Du kan välja bort reklamen, alltså är det acceptabelt enligt mig, du kan inte välja bort misshandel genom att anmäla, det är inte ens lite jämförbart.

Sen, så för att svara på det du bad om, dvs "Tycker du att det vore önskvärt att det händer... bara lite... nånstans i något företag...? Eller struntar du i det?"

Svaret måste nog bli att "jag struntar i det". Sålänge det går att ändra inställningen så är jag nöjd. Och den här inställningen går, som jag har visat, att ändra.

Rimligtvis medför ju en policy där nyheter lätt skall kunna väljas bort också ökade kostnader för företaget ifråga, och företag är ju inga välgörenhetsorganisationer direkt, utan det handlar om att tjäna pengar, och då får kunden ta kostnaden. Så jag spenderar hellre lite tid på att ställa in saker som jag vill ha dem än att betala mer för produkten och få det ordnar åt mig.

Om frågan däremot gäller ett icke-realistiskt scenario där jag kan få båda, så självklart är det önskvärt att det ska vara så i alla företag vad det än gäller, men då förändring tidigare framkallade ångest hos mig så hade det nog medfört att jag fortfarande suttit med Programhanteraren, och det hade inte varit så kul.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

Saknar Vista, det var iallafall snyggt. Glad att jag reverserade till 7an (nästan problemfritt) på mina...

Visa signatur

LianLiPC-V355bequiet!E9-480W-MSIB350M-MortarW10-WD-BlackSN750Ryzen7™2700MSI RX6500XTSONY-65"TV-ZD9
Övriga datorer ej i drift

Permalänk

Andra har problem med datorer som strejkar efter uppdatering och här sitter jag med ett tjugotal firmadatorer som ska uppgraderas från 7 till 10 där ungefär hälften tycker att 0% är ett rimligt tal att stå på några timmar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Många gapar om hur elaka Microsoft är med Windows 10, men fortsätter ändå göda "de onda" genom att använda Windows 7 och därmed bidra till att Microsofts produkter får bibehållen marknadsandel. Det är hyckleri.

Hyckleri???

Personligen fortsätter jag använda W7 på grund av att det är ett bättre OS enligt mina kriterier.