Installerat fiber - kollar på Unifi mm

Permalänk
Medlem

Ville bara återkoppla efter fullbordat faktum. Beställde Edgerouter Lite och en LR-AP från Proshop men paketet fastnade på nåt danskt paketcenter i flera dagar. Jag tröttnade och gick till Kjell och köpte en ER-X och en LR-AP där istället. Installerade allt i torsdags.

Installation och konfiguration gick smidigare än förväntat trots minimala förkunskaper. Ställde in statiskt IP enligt instruktion, pluggade in routern och loggade in i gränssnittet, uppdaterade firmware, körde WAN-2LAN2-wizarden och sen klart! Installera APn var lika lätt, bara installera controller-programvaran (okej lite gnäll med Java och Chrome + för lite diskutrymme här), plugga in, köra controllerprogrammet och konfigurera mitt trådlösa nätverk.

Jag får antagligen inte bättre hastigheter än med andra välfungerande lösningar, men får ut 107 Mbit/s både trådat OCH trådlöst på min 100Mbit-lina. Kan också konstatera att räckvidden på LR-AP:n är monstruös i jämförelse med min gamla Telia-router! Sen kommer det estetiska - jag är SÅ glad att jag inte behöver sätta upp en av de där jättefästing/robot-grejerna till routrar i hallen... Istället kan den lilla ER-X:en sitta i arbetsrummet där fiberuttaget är placerat, och så kan jag gå med en diskret nätverkskabel till den snygga AP:n i hallen.

Tusen tack till alla som svarade på mina svepande frågor!