Säkring går när jag startar datorn

Permalänk

Säkring går när jag startar datorn

Tjena! Hoppas kunna få hjälp av er med mitt problem, nämligen så att jag idag byggde om min stationära, bytte PSU, RAM, CPU, MOBO och satte in vattenkylning, jag hade fram till idag datorn på leaktest för att se om de läckte (inga problem där) o då använde ja deras sockerbit för att bara få kylsystemet att gå utan resten av datorn, men nu efter ja kopplat ihop allt som det ska sitta o satte i PSUn ordentligt o så och satte den i vägguttagen så när ja slår på strömbrytaren så får mobo ström men lamporna dör och en säkring slår ut.
Vet inte alls vad jag gjort eller nåt, det var inte så på mitt "gamla" bygge.

Tack på förhand.
/Christian

Permalänk
Hedersmedlem

Nätagget.

Du bytte alla kablar när du bytte nätagget också eller?

Permalänk

Ja de gjorde jag. köpte ju till red sleeved cables som är corsairs tillsammans med detta nätagget.

Permalänk
Medlem

Låter långsökt att det skulle vara en överbelastning, du lär ju inte sitta på en 6A säkring, men du kan ju prova byta eluttag till ett annat som du vet inte går på samma säkring för att utesluta.
Låter ju som någon form av kortslutning, det må vara en fånig fråga men du är helt säker du inte spillt en droppe vätska i PSUn? För om du spillt något vid fyllning av system kan en droppe på fel ställe kortsluta en krets.
Har du kontrollerat att alla kontakter sitter rätt och är intryckta fullt så inget klappar?
Om du har modulär PSU, prova switcha runt kablarna lite alternativt koppla ur allt utom moderkort och grafikkort och se om du får samma problem, felsök lite helt enkelt.

Återkom med dina findings.

Permalänk
Medlem

Prova koppla ur allt ur PSUn och koppla in det i vägguttaget. Om inte säkringen går så prova köra dattan med gamla nätagget och vanliga felsökningsordningen (plocka bort allt som inte behövs osv osv).

Permalänk
Medlem

Inte så att du kan ha satt nån av distanserna till moderkortet på fel ställe så det ligger å kortsluter?

Visa signatur

| ASUS P8Z77-V| Intel® Core i7-3770K Processor |EVGA GTX 970 ACX 2.0 |Kingston DDR3 HyperX 1600MHz 16GB |Silver Power SP-S650M 650W |

Permalänk
Medlem

Ja det är ju det första att göra. Kolla distanserna

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mmomento:

Ja det är ju det första att göra. Kolla distanserna

Tänkte inte på att nämna det men detta först. Han sa ju att han bytte moderkort, säkert nån mobo-distans från gamla som ligger på fel ställe.

Bra där

Permalänk
Skrivet av MooKn:

Inte så att du kan ha satt nån av distanserna till moderkortet på fel ställe så det ligger å kortsluter?

förlåt men borde kanske veta detta men är de dem guldiga som modorkortet "ligger" på? på baksidan av mobo?

edit: de va dem ja men bytte alla 9 av dem också och alla är exakt likadana i storlek o längd.

Permalänk
Medlem

Hade exakt samma problem med ett Fractal design (newton?) 1000W platinum.

Slog man igen datorn, även brytaren där bak. Direkt när man slog på brytaren igen på nätagget gick säkringen för övervåningen.

Visst elen spökar förmodligen här. Men har Idag ett Cooler Master V650 i den datorn och problemet uppstår ej längre

Märkligt, ja verkligen!

Permalänk

Ja asså det låter väldigt konstigt men efter en stund så slutade problemet att uppstå av nån okänd anledning, jag bytte inga kablar eller kopplade om det eller nånting utan ja drog ut sladden från eluttaget ett par gånger bara o sen starta upp som vanligt igen o då slutade säkringen att gå. nu har den stått över natten på platsen den ska stå utan problem eller nåt så vet inte helt vad felet var.

Permalänk
Avstängd

Starta nätdelen utanför datorn, dvs endast nätdelen..se om proppen dör då.

Visa signatur

-Stäng av snabbstart i ditt Windows.

Permalänk
Medlem

Jag hade liknande problem vid uppstart jag också i en tidigare lägenhet, bytte till trög säkring eller vad det nu heter och det löste problemet.

Permalänk

Har haft lite olika märkliga elfel igenom åren. Där jag bor nu har jag haft 3 olika lägenheter och propparna har gått som bara den så de har fått uppgradera till tröga 10A så funkar det fint. Värre var i en tidigare lägenhet där 2 datorer rök där både mobo och psu gick åt skogen. Troligtvis glapp i kontakterna inne i väggen. Elektrikern som var där o fixade sa att han varit med om varianter där det funkar fint men kan räcka med vibrationer utifrån av t ex tung trafik, bor mitt i stan.
Du har inget annat som belastar samma säkring? Jag hade också bytt sladd och om du har någon förgreningsdosa mellan dator o vägg.

Visa signatur

I7 8700k, MSI Z390 gaming pro Carbon AC, Corsair 3000Mhz rgb 32GB, Corsair H115i, Samsung EVO 850 500G, Intel 520 SSD 180G, Crucial MX500 500G, Crucial ssd 750G, 2st Samsung 860 1Tb, MSI 1080 G-X. Corsair HX 850M, 2xHD, Bluray brännare. Fractal design r6 tg.

Permalänk

el är något mycket märkligt måste ja säga! men problemet har ju försvunnit för mig i nuläget, en tid efter ja skrev inlägget igår så försvann problemet, o ja gjorde inga ändringar alls o nu funkar det som det ska, just nu iaf.. har fungerat bra sen igårkväll.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av PrOxY_1337:

Ja asså det låter väldigt konstigt men efter en stund så slutade problemet att uppstå av nån okänd anledning, jag bytte inga kablar eller kopplade om det eller nånting utan ja drog ut sladden från eluttaget ett par gånger bara o sen starta upp som vanligt igen o då slutade säkringen att gå. nu har den stått över natten på platsen den ska stå utan problem eller nåt så vet inte helt vad felet var.

Det är möjligt att startströmmen var för hög direkt från början men efter ett par startförsöka av nätdelen så kan den ha minskat lite om det berodde på att kondensatorerna behövde läkas. det är ganska vanligt att datornätdelar drar mycket mer startström när de varit avstängda en längre tid än när de ofta startas och stoppas.
Startströmmen brukar vara väldigt hög för en del apparater, tex sånt som har stora nätdelar och motorer, de drar ofta 6-10 ggr mer i startström än de drar vid maxbelastning och det gör att de kan löa ut säkringar och vet man att man ska koppla in en motor så använder man ofta tröga säkringar och det kanske man skulle göra även för datorer...

En del apparater med lite större motorer har idag mjukstart för att minska startströmmen, det är tex ganska vanligt om man skaffar en dammsugare och det märks tydligt att den tar typ 1 sekund på sig för att starta, det vore kanske vettigt att bygga in liknade funktioner även i datornätdelar när de blir stora, säg över 4-500W för då kan startströmmen börja hamna över 10A.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk

ah okej okej ja jag har inte alls bra koll på ström o el o sånt där, de har ja verkligen noll koll på.

Permalänk
Medlem

Jag har typ samma problem hemma. Stänger jag av datorn o startar dagen efter w det inget problem. Stänger jag däremot av nättagget om man byter någon komponent eller så, så det blir helt tomt på ström, blir startspänningen för stor så säkringen löser ut. Bara o slå till den igen o veva igång så är de lugnt ☺️

Så sålänge inte felet kvarstår nu skulle jag säga att det e lugnt.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Ja Startströmmen i datornätdelar kan vara riktigt hög.

Mitt EVGA nätaggregat drar 57A i startström enligt Toms Hardware som mätt just startströmmar, visserligen under extremt kort tid.

Har man då två datorer + lite annan elektronik som sitter på samma uttag är det lätt hänt att dra säkringen 10A.

Har faktiskt varit med om att huvudsäkringarna både hemma 16A och den stora ute i Eons elskåp löst vid återstart efter strömavbrott.
Elskåpet är lite jobbigt eftersom man inte får gå in och byta själv där tror det sitter 64A där men de brukar komma fort om det händer.

Huset är fullt med switchade nätdelar där den största nog är vår 9,7kw värmepump så även om normal drift klaras på säkringarna så är det problem med just om allt drar igång samtidigt. Numera sitter datorerna och alla nätverksprylar på UPS så det fungerar bättre nu, verkar som om den jämnar ut startströmmarna en del för helt klart minskade besvären när vi skaffade UPS. Och skulle ändå säkringen gå hinner man lugnt gå och återställa den så man slipper datorproblem.

Permalänk
Medlem

testa att koppla ur datorn, koppla in dammsugaren i samma uttag och starta den, utlöser säkringen?
om den gör det kan du be någon som är lite händig kolla så inte fasen lossnat (glappar) i uttaget.
Jag var med om detta för några år sedan.

//

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

Håller med Airborne. Har haft liknande problem och det gick åt flera CPUer, moderkort och nätagg innan jag hittade problemet med hög startström/"inrush current". Kör just nu ett HX1000i utan problem efter att ha läst Toms Hardwares nätaggsrecensioner

Visa signatur

Ryzen 5 5600X/Noctua NH-D15S/XFX Radeon RX6950XT/Gigabyte B550M Aorus Elite/32GB Kingston HyperX 3600MHz/1TB Corsair Force MP600/Corsair HX1000i/Corsair 4000D Airflow/Valve Index

Permalänk
Inaktiv

@PrOxY_1337: Jag rekommenderar dig att be en behörig att kolla eldragningen i ditt hem. Någonting står inte rätt till om lösningen var att dra ut och sätta in kontakten ett par gånger.

Hör med föreningen \ bolaget du bor hos.