Sia - decentraliserad privat molnlagring

Permalänk
Medlem

Sia - decentraliserad privat molnlagring

Hej!

Råkade läsa om Sia och tycker det är ett intressant koncept.
http://sia.tech/
https://www.reddit.com/r/IAmA/comments/5p5xbp/were_the_team_b...

Tanken är att om man har outnyttjat lagringsutrymme kan man sälja detta på en marknadsplats som använder kryptovalutan Siacoin. Den som behöver lagringsutrymme kan köpa det på samma marknad. Eftersom många konkurrerar om att sälja sitt utrymme kommer priserna hållas nere och kvaliteten blir högre (man köper hellre av någon som är billig och bra än någon som är dyr och dålig). Med hjälp av diverse tekniker ser man till att datan är krypterad och sprids över många servrar så att det blir stor redundans så man förlorar inte sina data om någon enskild server stängs ned. Projektet använder öppen källkod och ser ganska lovande ut i teorin tycker jag.

De påstår man ska kunna köpa 1TB utrymme för ca $2 per månad.
Men funkar detta bra i praktiken? Någon här som har testat köpa och/eller sälja lagring?

Permalänk
Medlem

Det intressanta är ju vad du får för att dela med dig av lagring, och kanske vad du får för att dela med dig av överförd data.
Men även om du har outnyttjad hårdvara blir det på sätt och vis en slags parasiterande tjänst, som om någon bitcoin-minade på jobbets datorer.

Kanske skulle detta lyfta som anonymt pirat-nätverk
- om du minar coins genom att dela data och betalar för att ladda ner och nätverket sparar de mest populära filerna.
Sedan är frågan om du vill vara med och driva ett sådan darknet...

När det gäller lagring måste man ju alltid jämföra med Amazon glacier, och då vet du iaf vem som ansvarar för din data.
http://liangzan.net/aws-glacier-calculator/

Permalänk
Skrivet av pacc:

Det intressanta är ju vad du får för att dela med dig av lagring,

Citat:

Second, Sia uses high-scale redundancy which makes the platform substantially more reliable. Probabilistically, a 10-of-30 redundancy scheme is far safer than a 1-of-3 redundancy scheme, provided the reliability of each is higher than 33% (Sia targets 95% reliability for hosts, drives will typically have 98%+ reliability). As the confidence in our software grows, we plan on reducing to as far as a 30-of-50 scheme, which probabilistically is more reliable even than a 1-of-5 redundancy scheme for the same quality of hard-drive, despite being only 1.66x overhead instead of a 5x overhead.

Källa

Redundansen verkar låst till 300%. Varje lagrat objekt distribueras till 30 noder, varav 10 noder krävs för att återskapa data. Detta gör det omöjligt* att tjäna mer än 1/3 av lagringskostnaden.

* ...givet att Sias affärsmodell faktiskt kan ge lönsamhet. Det kan ju vara så att de helt enkelt bränner riskkapital för att värva användare.

Permalänk
Medlem

Verkar som man kan tjäna mer pengar genom att mina Siacoin på sitt grafikkort.
https://mtlynch.io/windows-sia-mining/
https://www.reddit.com/r/siacoin/wiki/mining

Med ett GTX970 så kan man alltså tjäna ca 13 USD per vecka. Sedan blir det väl högre elräkning om man minar. Själv har jag bara ett GTX670 så det ger väl kanske 5 USD per vecka om jag skulle göra detta. Tror det knappt är lönt i mitt fall men har man redan ett bättre grafikkort kanske det är kul att testa om man kan få lite pengar tillbaka genom mining.

Permalänk
Medlem

...and 30 days after..

The SIA network has grown to 400+ hosts.
Also.. the underpinning coin, SIA coin is the #6 most interesting coins on CoinGeckos high score list.
I personally follow this technology very closely and it has hughe potential to really to large!!
Set up a host and try it out yourself..

https://www.coingecko.com/en

Permalänk
Medlem

Hmm... om det verkligen går att lita på att man alltid kan få tillbaka sina filer, och om krypteringen går att lita på, så vore det intressant som en extra offsite-backuplösning för min del.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Du har ju alltid en backup på snurrdiskar eller annan lagringsmedia ändå - dessa tjänster får man se som komplementerande off-linelagring för just de fallen när hela huset/lägenheten brunnit eller blivit översvämmad från grannen ovan, åskan slagit eller tjuvar stulit allt du har lokalt.

Permalänk
Inaktiv

I teorin en intressant lösning men när man inte vet vad man lagrar så tilltalar inte lösningen mig iallafall. Om man kunde välja om den lagrade datan på något vis kan granskas så vore det intressantare. Legal data ser jag inget problem med. Men om det är illegal data är det betydligt värre. Nu lär tjänsten inte främst användas för att lagra linux-distros heller direkt.

Sedan får man ju hoppas att man som köpare av utrymme får någon varning när de servrar som lagrar ens data börjar krympa. Tappar folk intresse lär nätverket dyka ganska så fort.

Permalänk
Medlem

collateral

Avs. att nätverkets hosts skulle välja att stoppa att spara filer: det har man löst elegant med collatteral, där hosten har ett vist belopp "at stake". Detta förlorar hosten + den omsättning kontrakten ger, om hosten väljer att inte sluttföra kontrakten.

ps: SIA är 100% blockchain och miner drivit, så om även SIA sluter som företag, då funker nätverket fortfarande...

Permalänk
Medlem

Dessutom sprids filerna över många olika hoster så det kanske är 30 olika hoster som har delar av filerna utspridda mellan sig och dessutom med redundans så att även om det försvinner hoster så finns filerna kvar hos de andra hosterna tack vare redundansen. De flyttas över till nya hoster så att redundansen återskapas om någon host försvinner. Så det känns ganska tillförlitligt.

Men vill man inte spara andras filer för att mina på sina hårddiskar kan man titta på burstcoin istället. Där genererar man själv kryptodata med CPU eller GPU och fyller ledigt utrymme på sina hårddiskar med detta (man plottar diskarna). Sedan scannas diskarna igenom i någon sorts lottodragning. Det ger väl ungefär 60 kr / TB / månad om man minar burst. Känns inte riktigt lika meningsfullt som att erbjuda utrymme att lagra filer på men det är ändå ett sätt att mina som kanske passar @anon5930 bättre.