Permalänk
Inaktiv

Besvärande blåskärmsproblem.

Hej.

Jag har ett mycket besvärande problem med min X99-baserade maskin som jag kör Windows 7 på. Nu i eftermiddags när jag startade datorn betedde den sig lite konstigt. Istället för att starta direkt fastnade den i en boot-loop under start, och den cirkulerade kanske tre, fyra gånger (vilket jag ser på debug-panelen och jag hör att fläktarna inte saktar ner) innan den beslutade sig för att visa ASUS-loggan. Istället för att då hoppa direkt in i Windows hamnar jag på American Megatrends-sidan, där den vanligtvis brukar säga Overclocking Failed eller CPU Fan Error, och så vidare.

Idag stod det dock att processorn var övervoltad, vilket jag aldrig har sett förut. Mycket riktigt, när jag gick in i UEFI så stod det att processorn blev matad med lite över 1.8 volt, utan min påverkan. Jag kör en mild överklockning på processorn, en i7-5820K, på 4200MHz vid 1.095 volt, vilket fortfarande stod som det valda även när processorn blev matad med 1.8 volt. Jag stänger av datorn för att sedan starta om den med hjälp av Power och Reset-knapparna som sitter på moderkortet, ett ASUS X99-M WS/SE, och därefter är alla inställningar tillbaka där de var från början, och spänningen på processorn är nere vid 1.095 volt igen.

När jag sedan stänger UEFI (inga ändringar gjorda) och ska gå in i Windows kraschar datorn, och ger en mycket snabb, oläsbar blåskärm. Därefter startar datorn om sig, och visar ASUS-loggan som vanligt. När jag förväntar mig att Windows ska starta dyker nästa prompt-skärm upp, som säger att Windows inte startar korrekt, se bild. I denna ruta väljer jag att Windows ska starta normalt, och detta följs av en blåskärm till, som stannar kvar denna gången.

Blåskärmen säger att det är ett problem med WDFLDR.SYS, se bild, vilket jag inte blev mycket klokare av efter en Google-sökning, förutom att det verkar som att en Windows-komponent har blivit korrupt.

Vid detta laget testar jag att återställa CMOS, att ta ur batteriet ur sockeln på moderkortet, försöka leta efter liknande problem på internet, ändrar inställningarna i BIOS, men jag kommer ingen vart, och jag får blåskärm efter blåskärm, hela tiden med nya bud, bland annat denna, denna och denna, vilka alla verkar syfta på olika saker som har gått snett.

Även fast det verkar helt kört beslutar jag mig för att testa disken som en intern disk i en annan dator. Hör och häpna, här fungerar den hur fint som helst. Första gången jag startar den andra datorn med den "korrupta" disken får jag samma felmeddelande som ovan. Denna gång väljer jag att starta reparationsverktyget, och det fungerar precis som det ska. På problemdatorn kraschar denna vy direkt till en blåskärm, likaså när jag försöker starta Windows normalt. Men i den andra datorn fungerar allting som det ska, och jag kommer in i reparationsverktyget och därefter Windows snabbt och enkelt.

När jag väl har tillgång till operativsystemet passar jag på att kolla lite i loggarna, men hittar inga problem mer än att Windows stängdes av oväntat. Jag kan starta om flera gånger, både normalt och via BIOS, via boot-overrides och allting fungerar perfekt. Detta system är baserat på ett F2A85M-LE-moderkort med en AMD A8-5500-APU installerad. Jag kommer åt alla filer på disken, och ingenting saknas. Inga problem över huvud taget.

Efter detta testar jag att stoppa tillbaka disken i problemdatorn (disken är en HyperX 3K SSD på 128GB, för övrigt) och då kommer samma problem tillbaka igen, med samma blåskärmar. Vad jag än gör kommer jag inte vidare. De övriga komponenterna i systemet är 16GB, fyra gånger fyra gigabyte av HyperX Savage RAM vid 2666MHz, ett EVGA G2 750W nätaggregat, ett ASUS GTX1070 Dual OC och en NH-U12S för kylning av processorn.

Vet någon hur jag kan gå tillväga för att felsöka systemet? Kan nätaggregatet ha fått spatt och grillat delar av processor eller moderkort? Kan disken ha blivit skadad? Moderkortets chipset? Det förvirrar mig verkligen att det fungerar felfritt i ett system, men inte i det andra. När jag är lite piggare tänkte jag plocka isär systemet helt och hållet och testa med annat nätaggregat, bara en RAM-modul, utan grafikkort och så vidare, för att se ifall problemet kvarstår.

Jag vore ypperligt tacksam över någon hjälp.
Tack.

Förtydligade datorns komponenter.
Permalänk
Medlem

Rent spontant låter det som om din dator är instabil. Memtest86?
Har du lite tur är det minnet, och inte CPU'n, eller moderkortet. Ett defekt minne kan man ju byta utan att datorn blir obrukbar medan man väntar på utbytesminne...

När du testar datorn förutsätter jag att du gör det oklockad, 16-17% överklockning är inte helt blygsamt, även om vi vant oss vid att det ska gå att klocka som fan numera. Garanterad prestanda är trots allt bara stock frekvens.

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Inaktiv

Jag körde MemTest86, och den visade inga fel. Jag börjar misstänka att det är moderkortet som har fått något dumt för sig. Jag har testat med bara en RAM-modul installerad, med två olika nätaggregat, två olika grafikkort och utanför chassit. Jag har också testat att köra disken externt, via USB, men det vill inte fungera då heller.

Jag har nu uteslutit att det har med diskarna att göra, då jag testade med en annan vanlig hårddisk som har Windows 7 installerat på, och då fick jag precis samma symptom. Denna disk fungerar perfekt i den andra datorn. Självklart kör jag helt oöverklockat på båda systemen under felsökningen.

Allt detta tillsammans säger att det antingen är moderkortet eller processorn som har gett upp. Det konstiga är dock att datorn fungerar precis som den ska tills man ska in till Windows. Därför tycker jag att det känns mer som om det vore åt moderkortshållet. Borde den inte krascha direkt ifall det var något allvarligt fel på processorn, till exempel? Jag har också testat att uppdatera moderkortets BIOS till en nyare version utan någon framgång.

Systemet är faktistkt ganska nytt, då jag tyvärr förlorade mitt gamla X79-system på grund av ett korrupt BIOS-chip. Kan det vara samma sak på gång igen, att moderkortets firmware har fått något för sig?

Stavfel.
Permalänk
Inaktiv

När jag läser lite djupare om blåskärmsproblemen (nämligen BAD_POOL_HEADER och IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL) så tyder det på problem med RAM-minnena. Bör jag testa med andra RAM minnen ändå, eller finns det risk att de också kan sluta fungera ifall det visar sig att felet ändå ligger i moderkortet? Jag har inte tillgång till några, nämligen.

Sedan pratade jag med en vän som är kunnig inom elektricitet, som trodde att problemet från början delvs kan ha uppstått på grund av att uttaget som datorn sitter i inte är jordat. Kan detta i sin tur ha skadat nätaggregatet också? Bör jag byta nätaggregat för framtida användning?

Det positiva är väl att både moderkortet och RAM-minnena fortfarande ligger under garanti, eftersom jag inte har överklockat dessa alls. De är ungefär ett halvår gamla båda två.

Permalänk
Medlem

Om du gör en ren Windows installation, kraschar den under installationen?
Gör den det är det ganska stor chans att det är ngn komponent som är kass

Visa signatur

WS: R7 5800X, 32GB, Suprim X 3080, Acer X38P+Acer XB271HU
FS: HPE ML110 Gen10 Xeon Silver, Qnap TS-h973AX ~100TB
NW: Fortigate, Ruckus, Zyxel XS1930HP 10Gb

Permalänk
Medlem

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL är ju också en BSOD orsakad av drivrutinskonflikt, jag hade denna och när jag tog bort och bytte ut drivrutinerna mot mycket nyare försvann den helt. Deta var på ett helt nytt moderkort och ny första installation av Windows 7.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av _niko_:

Om du gör en ren Windows installation, kraschar den under installationen?
Gör den det är det ganska stor chans att det är ngn komponent som är kass

Ja, det gör den. Jag kommer till "insert proper boot media"-vyn, efter det kraschar systemet. Har du någon gissning på vad som kan vara fel? Känner du igen något?

Skrivet av iMatter:

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL är ju också en BSOD orsakad av drivrutinskonflikt, jag hade denna och när jag tog bort och bytte ut drivrutinerna mot mycket nyare försvann den helt. Deta var på ett helt nytt moderkort och ny första installation av Windows 7.

Det har inte att göra med DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, då? Det vore ju konstigt ifall drivrutiner bara slutar fungera, och fungerar olika på olika system. Jag har inte själv installerat några nya program och/eller drivrutiner precis innan detta hände.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon235564:

Ja, det gör den. Jag kommer till "insert proper boot media"-vyn, efter det kraschar systemet. Har du någon gissning på vad som kan vara fel? Känner du igen något?

Det har inte att göra med DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, då? Det vore ju konstigt ifall drivrutiner bara slutar fungera, och fungerar olika på olika system. Jag har inte själv installerat några nya program och/eller drivrutiner precis innan detta hände.

Det var inte att dom slutade att fungera dom krockade, använde samma adresser eller nått liknande. Krock eller minneskrash, helt enkelt.

Permalänk
Inaktiv

Jag förstår. Iallafall, jag var och lämnade in datorn hos en databutik som jag har i närheten, och de konstaterade samma fel som jag har fått, även med helt andra RAM-moduler, och hänvisade till att jag bör returnera antingen moderkortet eller processorn. De hade ingen 2011-3-processor inne, så de kunde inte testa ifall det var processor eller moderkortet som inte fungerar som det ska.

Jag ska kontakta Komplett, då jag köpte komponenterna där, och se vad de säger om returen.

Permalänk
Inaktiv

Jag hade komponenterna inne för felsökning hos Komplett, och fick tillbaka samma processor men ett nytt moderkort för någon dag sedan. Jag har också ett nytt nätaggregat, då jag fick pengarna tillbaka för problemen som fanns med det andra.

När jag nu byggt ihop datorn och startar den kommer samma problem om och om igen. Blåskärmarna är desamma, samma felkoder och precis samma beteende.

SSDn där Windows 7 är installerat fungerar fortfarande utmärkt på den andra datorn, den andra datorns hårddisk (som fungerar bra) kraschar också direkt med samma felkoder när jag kör den i detta systemet, jag har bytt nätaggregat, bytt moderkortet, testat med helt andra RAM-minnen, testat utanför chassit, testat med andra grafikkort, kört diskarna via andra SATA-portar, kört dem externt, lämnat in datorn hos en databutik för felsökning... Vad jag än gör vill det inte fungera alls. Bara samma blåskärmsproblem som beskrivet ovan.

Den enda komponenten som jag inte har rört är processorn. Ifall man använder uteslutningsmetoden bör det vara där felet ligger. Kan en processor orsaka dessa fel?

Det störande är att jag skickade med processorn till Komplett tillsammans med moderkortet för felsökning. Det vore ju klantigt av dem att missa att felsöka enbart processorn ifall det visar sig att det är där felet ligger.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Hedersmedlem

*Tråd flyttad*
/moderator

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Inaktiv

Efter ytterligare en retur till Komplett konstaterade de fel på processorn, och därmed ersatte mig med en ny. Efter detta fungerar allt som det ska, inga problem över huvud taget. Därmed är problemet löst.

Axel.