Har rörmokaren blåst mig?

Permalänk

Har rörmokaren blåst mig?

Jag har skaffat bostadsrätt med lite halvsunkigt badrum som jag nu valt att fräscha upp till "tillräckligt hög standard" fram till att ett stambyte görs inom 5 år.

Vad det innebär är att jag har
-Bytt inkommande rör, för att kunna stänga av vattenflödet in i badrummet
-Fått vattenrör dragna till handfat (fanns inte tidigare utan man drog över en kran från badkaret)
-Installation utav nytt handfat + kommod från ikea (som jag köpt själv)
-nedmontering utav gamla handfat samt dusch
-Montering utav ny duschblandare (fick montera duschmunstycket och takduschen själv för han hann inte) (likväl detta hade jag köpt innan)

Detta tog honom från kl 9-17 att göra.

När jag först ville boka uppdraget så kom han och tittade på vad jag ville få gjort, han sa att det var inga problem utan han skulle tillbaka till kontoret, fixa offert samt fixa med att boka datum och sådant. Jag gav honom min hemnyckel för att slippa åka från jobbet när han väl bestämt sig för datum.

Några dagar gick och sedan fick jag ett samtal från honom att han kunde komma hem till mig redan idag. Jättebra! sa jag, som mest bara ville få det gjort och klart. Mina tankar föll aldrig på att jag ej fått någon prisuppgift.

Efteråt när det är gjort, så är det 2 ställen där han glömt att skruva åt, vilket gör att det läcker vatten när jag spolar i handfatet. Jag drar åt och det verkar bli bättre. Men lite nervös är jag fortfarande.
Idag ringde någon kollega till honom från kontoret för att stämma av att jag vill använda RUT, han blev chockad när jag sa att jag fortfarande inte vet vad det har kostat. Han säger det inte rakt ut, men jag hör på honom att han haft lite problem tidigare med just den här rörmokaren. Men säger inte mer om det. Förutom att priset landat på 16.000kr.

Jag tappade hakan. Jag hade räknat med hälften. Är det verkligen en normal timpeng på 2000kr för en rörmokare?
Nog för att jag köpt rören utav honom, men inga mängder direkt och heller inget annat från honom. Allt hade jag sedan tidigare.

Kan jag göra något? Kan jag överklaga priset? Eller ska jag sitta ner i båten och gladeligen betala?

Visa signatur

Regnar det så kommer det ifrån himlen.

annars står de i tidningen..

Permalänk
Medlem

Du har tyvärr blivit blåst, jag kommer i kontakt med väldigt många hantverkare och leverantörer i mitt arbete och min huvudregel är att alltid ha en offert och tydlig prisbild med speccat jobb innan något görs. Detta är något jag även gör privat, det är inte ofint att diskutera pengar, utan sparar huvudvärk senare.

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Medlem

Jag hade praktik hos en Rörmokare/Elektriker förra året och att jobbet tog den tiden är väl inte orimligt, däremot så låter det nåt så in i helvete dyrt, särskilt med tanken på att det verkar vara dåligt utfört.

Visa signatur

Aspirerande Nätverk- och Sysadmin
Ryzen 5 1600|Hd 7950|16 GB RAM|
"Går det att installera Linux på den här brödrosten?"

Permalänk
Medlem

Du ska först och främst be om att få en specad faktura där du ser materialkostnad + timdebitering. Han kanske tar betalt för första besöket också t.ex. Så hör av dig till firman och be om en specad faktura och ta det därifrån.

Visa signatur

If my answers frighten you then you should cease asking scary questions.

Permalänk
Medlem

Han har alltså gjort en heldag hemma hos dig utan att du ens har skrivit ett kontrakt och hört/godkänt några kostnader? Mycket konstigt gjort, det vill man ju inte direkt göra som hantverkare i normalfallet.

Prismässigt är det som du säger drygt dubbla normaltaxan så jag tror du har goda möjligheter att förhandla ned det till en rimlig nivå. Tycker du bör stå på dig här och hävda att det är oskäligt och att du aldrig godkänt någon sådan kostnad.

Permalänk
Medlem

Jag skulle nog säga att du borde inte gett honom klartecken innan ett prisförslag. Så det finns nog inte så mycket du kan göra utan det är bara att betala och inte göra om samma misstag nästa gång

Permalänk
Medlem

Man ska alltid be om en offert.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem

Orimligt pris. Som tidigare sagt be om specad faktura och utgå sen från det när priset ska diskuteras

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server - Svensk VR Community
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Permalänk
Medlem

En viss sollentuna rörmokare tog 7000 kronor för ca 1.5 meter rör för de behövde 3 besök och två man för att göra det. Då hade de redan fått uppgift om exakt längd och att det gällde 16mm rör som det fixat för andra i föreningen. Jag blir förbannad när någon säger rörmokare.

Permalänk
Medlem

Försök att bestrida men det är nog en uppförsbacke, men såna hade Gunde med. Låter orimligt dyrt, okej att ett litet badrum kan segla iväg på mycket mer, men då brukar det handla om nya ytskikt etc. Dock är jag inte så insatt, kanske kan en rörmokare här inne se och tipsa dig om det går. Det är det fina med Sweclockers, finns många olika yrken här. Hoppas det löser sig till det bästa för dig.

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem

Vafan, en rörkokare som var här och drog nya rör från väggen och satte upp kran och skit en halv dag (kvällstid dessutom) kostade en 3-tusing

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem

Det är såklart alltid bäst att be om offert först, alternativt vilken timpenning han fakturerar per timme om jobbet skall göras löpande.
Du räknar även hans timmar något fel tycker jag.
Han har varit och tittat på jobbet (1-2tim med resor?), sedan utfört jobbet (8tim?), handlat material till ditt badrum (1tim?) och därefter ska arbetet faktureras och bokföras (1tim?). Så totalt kanske vi pratar om 12 timmar?
Nu vet jag inte vad han lagt ner på material, då du verkar ha köpt det mesta själv.
Om du sedan räknar att en röris tar runt 700-800kr inkl moms i timmen, plus lite material. Så visst kan man tycka priset är saltat.
Be om en specad faktura hur han fått till den summan.

Permalänk
Avstängd

Alltid offert på komplett jobb. Aldrig löpande faktura och aldrig betala i förskott.

Permalänk
Medlem

Något borde väl gå att göras, speciellt med tanke på att personen du pratade med sa att rörmokaren varit problematisk förr. Hör av dig till kontoret igen och kolla.

Permalänk
Medlem

Klart du kan bestrida om ni inte kommer överens, det är fortfarande så lite pengar att det rör sig om ett förenklat tvistemål, kostar alltså 900 kr i ansökningsavgift om du själv tar det till Tingsrätten, ARN finns ju också, även om bara vägledande. Enklast är såklart att komma överens, här verkar de inte ens slutfört jobbet till att börja med. Hur som helst, skulle de lämna in en stämningsansökan mot dig på 16 000 kr så finns det ingen risk för att du får betala deras kostnader för ombud osv. Rättshjälp från hemförsäkringen är väl inte aktuell i FT-mål dock. Kanske värt att ta in en offert från en annan rörmokare här, så du har någon referens, iaf om ni inte kan komma överens.

Permalänk

Bror min är rörmokare med egen firma och det där är verkligen överpris, kanske för en komplett pannrum men inte lite jobb med en toa som är dåligt genomförd.

Men sen är många kunder snåla och vägrar betala fast det är under rekommenderat pris, så dom får glatt vänta på kärleksbrev från inkasso.

Visa signatur

Kebabrulle

Desktop = AMD A10-6800K, 8GB, AMD R9 290 4GB

Permalänk
Inaktiv

Det var dyrt. Men det var ändå en relativt billig läxa för dig. Alltid offert med specifikation innan arbete sätts igång.

Ta upp det med företaget han kommer ifrån. En seriös firma ställer sig inte bakom en arbetare som utför fusk eller fuffens jobb.

Permalänk
Medlem

Det finns mycket kompetent och kunnigt folk här men du kanske borde ta den här frågan på www.byggahus.se istället.
Men ja, det låter som du betalat överpris. Du ska givetvis ha en specad faktura, sen kan du gå vidare.

Visa signatur

Asus Z170 Pro Gaming | i7 6700k | 16Gb Corsair Vengeance 2666 Mhz | ASUS Strix GTX 1070 | Samsung SH-S203B|Samsung 850 EVO 500GB SSD |2 TB HDD | Antec P182 | Corsair AXi 860w | H212 Evo | Win10

Permalänk
Medlem

Va fan, ny renoverat badrum med nya våttapeter, våtmattor och rör. Tog 2 dagar och vi pröjsade mindre än 13k.

Visa signatur

🟧 Aruba - Certified Edge Professional, ACSP, ACMP & ACDP
🌐 Cisco - CCNA R&S
🧱 Palo Alto Networks - PCNSA

Permalänk
Inaktiv

Som sagt begär att få ett kvitto där alla kostnader är uppskrivna. Arbetstiden är begränsad och personen har väl ätit och har lagstadgat vissa raster, så hela tiden han var hos dig var ej arbetstid.
Övriga kostnader, ja är det enbart rör så blir det svårt att komma upp i större kostnader.

Permalänk
Medlem

Svara på fakturamailet med att du vill ha en specificerad faktura, där skall arbetstid och materialåtgång framgå.

Visa signatur

In the real world, size matters. And the big guy always win.

Jag har en svart dator med skärm och tangentbord.

Permalänk
Medlem

Hur slutade det hela?

Permalänk
Medlem

Var det Mario eller Luigi?

Skämt åsido. Låter helt orimligt. Vet inte vad "timpenningen" är men sen kostar ju material också.
Du kan ta in en annan rörmockare och be denne uppskatta hur mycket jobbet skulle kosta.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem

Är rörläggare och kan säga att det är extremt långsamt arbetat samt väldigt dyrt hade gissat på att det borde kostat hälften och tagit hälften så långt tid ibland stöter man ju på problem men de där låter väldigt överdrivet

Visa signatur

AMD Ryzen 5800X3D | EKWB 360 Elite | Asus RTX 3080 TUF OC | Asus ROG Strix x470-F | 32GB 3600mhz | 500GB EVO 970 M.2 | 1TB 860 QVO | HX1000v2 | Asus ROG PG279Q | Keychron Q1 moddat | Xtrfy m42 wireless | Logitech G PRO X Wireless |

Permalänk
Medlem

Har ett badrum på 1.2x3m ungefär. Fått prisförslag på allt mellan 50-100 000. Vad är rimligt egentligen? Då är det alla ytskikt(mattor,golv antar jag) men jag behåller mitt porslin. +Taket målas.

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide