konsekvenser av att vara vegetarian?

Permalänk
Quizmaster Malmö 22
Skrivet av Anaii:

Vad är det för daltande med barn nu för tiden. När jag var 12 så var det att äta det som bjöds eller gå hungrig.

Skrivet av zeleni:

Hade en av mina döttrar tagit ansvar och beslutat att vara vegetarian, så hade hon fan fått ansvaret att fixa sitt eget mat också.

Helt riktigt! Fattar inte att en hel familj kan gå med på en 12 årings dumheter bara sådär.....
Hade ju nån av mina föräldrar A.L.D.R.I.G gått med på. Finns inte på kartan om ja inte hade gjort maten själv.

Du TS, kan du inte snacka med familjen o fråga hur de kommer göra om nån annan får för sig nåt liknande, t.ex bli vegan, halal kött lr så..? Jäkla många pretantioner vissa kan ha

Visa signatur

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Permalänk
Medlem

Om du tycker det är drygt för dina föräldrar att laga 2 rättersmiddag så kan du väl komma med förslaget att hela familen testar vegetariskt levende. Sådärja, nu behöver inte föräldrarna laga tvårätters längre. Jag antar att du inte är strikt köttaterian så det borde väl funka?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gropenator:

Är man vegetarian så äter man inte biprodukter, äter man ägg så läggs 'ovo' till när man beskriver vilken typ av vegetarian man är, äter man mjölkprodukter så lägger man till 'lakto', så en vegetarian som äter mjölkprodukter och ägg är en "lakto-ovo vegetarian". Skillnaden mellan en vegan och en strikt vegetarian är att vegan inte använder sig av animaliska produkter alls, som då tex läderskor.

Veganer äter inte heller honung, vilket är då är en riktig biprodukt...

En vegetarian som äter löpe eller gelatin har inte riktigt förstått vad de är gjorda av...

Ah okej, tack för korrigeringen.

Har du förresten något bra tips vart man kan få tag på nötter relativt billigt? Funderar på mandlar. Verkar dock kosta en hel del i vanlig matbutik.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av cheben:

Tips om du vill doppa tårna i det. Försök inte att ersätta kött rakt av med vegetariska/veganska alternativprodukter, de försöker mest likna kött och misslyckas därför oftast. Prova att hitta mat som framhäver vad vegetarisk mat är bra på istället, och våga testa nya sorters rätter när du provar. God vegetarisk mat kräver ofta att man tänker lite annorlunda och krydda mer (google är din vän här). Gillar du burgare, titta på bönburgare gjorda på svarta bönor eller liknande. Det börjar dyka upp bra uteställen med vegetariska burgare nu, och på ett sätt är det nästan mer spännande eftersom varje restaurang gör "biffen" annorlunda. Variationen är oändlig!

Sen har du såklart rätt i att riktigt bra lagat kött ÄR fantastiskt gott, därför låter jag mig själv "synda" då och då, särskilt när jag äter ute. Skall jag käka kött är det bättre att låta ett proffs fixa biten riktigt bra!

Ett bra tips för smak är att steka olika grönsaker, tex färsk vitkål, champinjoner eller pak choi, med thailändsk svampsoja och vitlök. Ät med jasminris

Permalänk
Medlem

Finns väldigt mycket halvfabrikat för vegetarianer.
Annars kan man köra mycket med bönor och linser.
Jag är själv vegetarian och har inte ätit likdelar på 14år.
Sen finns det ost utan Löpe.
Halloumi är också väldigt gott eller en bönsallad med pasta.

Alla verkar tycka det är väldigt svårt så fort maten inte innehåller kött det är inte svårare än att laga mat utan kött. Det finns vegfärs så man kan göra Spagetti med vegfärssås.
Anamma har mycket bra produkter.

Ett tips nötter finns lite billigare på Lidl , mandlar , valnötter mm.

Konsekvenserna av att vara vegetarian du hjälper till att minska miljöförstöringen, du mår troligen bättre då du inte käkar rött kött,
Fisk och kyckling är lite bättre om man snackar animalisk föda.

Visa signatur

Acer Swift 1 Intel Celeron N4100 8GB Ram Intel HD 600 256GB SSD Asus VP278H
MSi CR720 Intel i3 370M 2,4Ghz 8GB ram GMA HD 500GB

Permalänk
Proffsmoddare

Den största konsekvensen blir väl elitism och ett ökat bekräftelsebehov från hennes sida.

Visa signatur

"Computer games don't affect kids, I mean if PacMan affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching pills and listening to repetitive music." - Kristian Wilson, Nintendo 1989

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Mr_B=-:

Alla tupp-kycklingar, ska alltså avlivas så fort man konstaterar att det är en hane?

Det ska finnas en video som visar hur en maskin sorterar kycklingar, där just tuppkycklingarna går rakt ner i en avfallskvarn. Eller något i den stilen. Jag har inte sett videon själv. Enligt Wikipedia finns det olika typer av kycklingar för äggproduktion och köttproduktion, och det är då tuppkycklingarna av typen för äggproduktion som avlivas fortast möjligt.

Visa signatur

I'm a slacker, hear me snore...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gillsing:

Det ska finnas en video som visar hur en maskin sorterar kycklingar, där just tuppkycklingarna går rakt ner i en avfallskvarn. Eller något i den stilen. Jag har inte sett videon själv. Enligt Wikipedia finns det olika typer av kycklingar för äggproduktion och köttproduktion, och det är då tuppkycklingarna av typen för äggproduktion som avlivas fortast möjligt.

Låter spännande. Inget jag har kommit i kontakt med, men jag antar att det beror på hur pass specialiserade höns man har för sin ägg produktion.

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk

@HickeHiskelig: Massor utav bönor och linser så blir det bra. Kan leda till B12 brist annars. Inte alls bra.

Visa signatur

R5 | i5 12600K | RTX 3060 | Z690 | 16 GB RAM | 1 TB M.2 SSD | 3xNH-A14 | NH-D15S | 750 W PSU

Permalänk
Avstängd

Jag chansar på att den här tråden är oseriös eftersom det låter otroligt osannolikt att en hel familj skulle ändra på sin kost för att TS tolvåriga syster ska fått för sig att vara vegetarian. Som barn så äter man vad som bjuds på och håller käften? När man är vuxen och kan finansiera sin egen mat så kan man välja vad man ska äta.

Permalänk
Medlem

Nu lobbar mjölkbönder och LRF konstant för att beteskravet skall bli mindre/tas bort så det är bara en tidsfråga innan kravet kommer slopas.

Hur slaktar man någon "humant"? Genom att gasa dem och skära halsen av dem? Trycka ström i dem och skära halsen av dem? Sätta en kula i pannan på dem?
Jag håller inte riktigt med...

Skrivet av -=Mr_B=-:

Fast vi har ju massor av just den här typen av boskapsuppfödning i det här landet. Bland annat just mjölkkor, där bönderna så långt det är möjligt låter korna gå ute, eftersom det både ger "bättre" mjölk, och lägre kostnader, än att stalla, och fodra dem. Och, mjölkkor går som bekant till slakt när de inte längre ger mjölk så de är lönsamma. (Normalt efter 5-6 år) Över hälften av nötköttet i handeln kommer från just mjölkkor... Resten är kalvarna som föds upp trots att de har fel kön, eller, för att man har ett överskott på mjölkkor, och alltså alltid varit avsedda för slakt. Återigen, för att mjölk kor ska ge mjölk, måste de betäckas, och kalva. Det moraliska dilemmat blir alltså, ska man slakta kalvarna så fort de föds, eller ska man föda upp dem under så bra förhållanden som möjligt, och slakta dem humant, när de är lönsamma. Det är alltså bara var de slaktas, och var de säljs, som "felar". Miljömässigt sämre, men ur boskapens synvinkel antagligen bättre. Boskap gillar inte lukten av blod, slaktar man deras bröder och systrar hemma blir de gärna lite nervösa.

De kommer födas, och ingen kommer ta pengar ur sin vinst, för att hålla tusentals nötdjur utan avkastning vid liv, tills de dör av ålder, eller sjukdom. Så alternativen ovan är de enda som finns. Omedelbar slakt, eller slakt efter att de haft en bra tillvaro. Kalvkött är kalvar som slaktas mellan 8 och 11 månader, resten av tjurarna slaktas som tjurar, eller stutar (kastrerad eller inte) vid mellan 18 och 30 månaders ålder. Personligen skulle jag önska att alla fick gå så länge som möjligt, men det är inte den världen vi lever i. Men mitt moraliska val, blir definitivt, att det är bättre att leva lite, än att inte leva alls.

Visa signatur

Sugen på att spela lite äldre spel? Glid in på www.braindrainlan.nu och kolla när vi skall ha nästa LAN eller gå med vår Discord för att spela online https://www.braindrainlan.com/

Permalänk
Medlem
Skrivet av anemic:

Hur slaktar man någon "humant"?

Med minsta möjliga smärta, och stress? Med andra ord, så fort som möjligt, och gårdsnära.

Skrivet av anemic:

Jag håller inte riktigt med...

Du håller inte riktigt med.. om vad, exakt? Du tycker vi ska skita i vettig djurhållning, och slakta så plågsamt som möjligt? Låta djuren sakta blöda ihjäl, eller flå dem levande, låter ju som alternativ i så fall.

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Skrivet av zeleni:

Jag är absolut med att kött produktion producerar mycket co2, metan och what not.
Men all annan mat kräver sitt också.

Här ställer jag mig faktiskt på samma sätt som religion, gör vad fan du vill, så länge du inte försöker att pusha det på mig.

Jag håller helt med om att alla får vi välja vad vi ska äta, och jag är inte vegetarian själv, även om jag till 95% äter vegetariskt, men förstår inte hur man kan tycka att det är ett hållbart argument att för att annan mat också ger utsläpp att producera så spelar det ingen roll hur mycket mer kött ger? Att producera mat som man sen livnär sin mat på under dess uppväxt är aldrig mer effektivt än att bara producera mat och äta den själv.

Jag äter kött ibland för att jag tycker det kan vara gott, är mer praktiskt och för att jag ibland vill, inte för några hittepå förklaringar till hur det egentligen är mer rätt eller naturligt eller vad man nu kan komma på för ursäkt.

Visa signatur

| Mobo: B550 AORUS ELITE V2 | CPU: Ryzen 5600x | RAM: 32GB @ 3600MHz | GPU: Asus GTX 1070 ROG| |PSU:RM750x | Chassi: Fractal Design Define R5 | SSD: OCZ Vertex3 120GB + Force GT 240GB | HDD: 6TB | Skärm: Foris FS2333 | |Ljud: Xonar Essence STX |

Permalänk
Skrivet av -=Mr_B=-:

Det har de antagligen, men det har inget med att de är veg, någonting att göra. Det är bara så att ALLA har något fel, om man plockar fram den lilla röda diagnosboken. Det blir inte ett problem innan man inte kan hantera det...

Jo, fast jag vet inte om det var riktigt det de syftades till, utan snarare att det måste stå fel till i huvudet om man har andra kostvanor än videopac. Att om man inte anpassar sig efter andras sätt att leva är det en fix idé, och de försöker tvinga på folk att anpassa sig efter dem

Visa signatur

| Mobo: B550 AORUS ELITE V2 | CPU: Ryzen 5600x | RAM: 32GB @ 3600MHz | GPU: Asus GTX 1070 ROG| |PSU:RM750x | Chassi: Fractal Design Define R5 | SSD: OCZ Vertex3 120GB + Force GT 240GB | HDD: 6TB | Skärm: Foris FS2333 | |Ljud: Xonar Essence STX |

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Mr_B=-:

Med minsta möjliga smärta, och stress? Med andra ord, så fort som möjligt, och gårdsnära.

Du håller inte riktigt med.. om vad, exakt? Du tycker vi ska skita i vettig djurhållning, och slakta så plågsamt som möjligt? Låta djuren sakta blöda ihjäl, eller flå dem levande, låter ju som alternativ i så fall.

Att man försöker få slakt till att vara "humant". Köttproduktion kan inte vara "human", djuren föds för att bli dödade och det är poängen med det, våld. Djuren blöder ihjäl nu också, blir så när man skär halsen av dem.

Visa signatur

Sugen på att spela lite äldre spel? Glid in på www.braindrainlan.nu och kolla när vi skall ha nästa LAN eller gå med vår Discord för att spela online https://www.braindrainlan.com/

Permalänk
Medlem

Jag förstår inte att detta kan vara ett så stort problem. Om det nu är ett så enormt jobbigt att laga delar av måltiderna separat så får väl alla gå över till den minsta gemensamma nämnaren.

Annars får man helt enkelt inse att problemet i grunden är det att olika familjemedlemmar har olika preferenser, någon vill definitivt inte äta kött samtidigt som en annan definitivt vill ha kött. Om man inte lever i en skitfamilj där man inte respekterar varandra får man då helt enkelt göra som i alla andra konflikter och kompromissa för att alla ska bli nöjda. Detta innebär att man själv kanske får lägga lite extra tid på att sätta sig in i någon annans behov och att uppfylla dessa, men i gengäld kan man ju utan vidare kräva samma tillbaka.

Den här tråden gör mig jäkligt glad att jag växte upp i en så bra familj som jag faktiskt gjorde, för många kommentarer här är fan tragiska.

Visa signatur

Redbox: Asrock B650 Lightning ATX, 7800x3D -20CCO, XFX 6950XT, 2x32GB Corsair Vengence 6400 CL32, WD SN770 2TB, Corsair RMe 1000, Lian Li Lancool 216, Peerless Assassin 120 SE
Purpbox: Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X, 2x8GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1
Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB, 2x1TB 7200RPM backup/lagring
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk
Medlem
Skrivet av lord_vasagos:

Jo det är korkat för en 12 åring har i bästa fall har en minimal förståelse för näringslära och kommer ha svårt att tillgodo se sig med det dom den behöver som t.e.x b12 som man får mest från animaliska produkter och samma sak med D vitamin zink och även järn som är väldigt viktigt för en tjej i den åldern sen protein kan vara problematiskt beroende på hur man lägger upp sin kost

Sen jämförelse med cancer och vegetarianism är jävligt off då när ena är är en sjukdom man inte kan välja bort och den andra är ett "tvångsmässigt" beteende och självvalt och min utgångs punkt är att individen får anpassa sig efter gruppen "familjen i det här fallet" inte gruppen efter individen för man kan inte tillgodose alla personers behov men om det handlar om svår sjukdom lär man såklart kunna vara flexibel men vegetarianism hör inte till den kategorin

Absolut kan man låta barn leva ut sina faser och jag gick igenom flera själv men den här fasen är något jag tycker en 12 åring inte kan hantera på ett bra sätt själv och är svårt att kontrollera för den kräver en förståelse vad man stoppar i sig och även disciplinen att göra det kontinuerligt och en 12 åring har varken varken insikten eller disciplinen att göra det i dom flesta fall

Är man 18 år eller har flyttat hemifrån så fine gör som du vill men även där tycker jag det finns tillfällen en riktigt balanserad vegetarisk/vegan kost är dålig och animaliska produkter är korkat att undvika som vid graviditet/amning t.e.x och samma en vegetarisk kost för barn är möjligt men även där skulle jag sätta mig på tvären då det är för lätt att få flertalet brister

Sen att det finns djur som far illa är en jävligt dålig sak och där kan jag hålla med att dom ska skötas om så dom mår bra och leva under bra förhållanden men skulle samtidigt inte ha något problem att sjuta dom i huvudet och sprätta upp halspulsådern och tömma dom på blod för blodpudding och göra mat av dom även om jag skulle behöva göra det själv så skulle jag fortsätta äta kött men tills dess ska dom leva bra

och ja jag gillar djur även när jag inte äter dom och gillar även natur

Spot on.
Barn skall inte själv få fatta livsförändrande beslut som detta.
Ville hon tatuera sig i ansiktet så skulle det bli ett självklart nej, men på lång sikt så skulle ju det ha mindre påverkan på en 12 åring än att sluta äta korrekt.

Och att leva som vegetarian är en extrem lyx som endast är möjligt tack vare vårt otroliga överflöd av allting.
Och det är knappast en ny flyga heller (även om "alla" verkar tro att dom är först med det), det verkar poppa upp ungefär varje generation.
Håller i min hand en vegetarisk kokbok (skriven av en släkting!) från mitten av 30-talet, att leva "naturligt" var poppis som attan bland dåtidens motsvarighet till våra hipsters.
Av detta renlevnadstänk så fick vi ju ett världskrig, vi får se vad dagens fluga leder till ! /troll

Permalänk
Avstängd

@e1m1 Så du blev curlad med andra ord?

Permalänk
Medlem

@HickeHiskelig: Mata henne kött och säg att det är sojakött.

Permalänk
Medlem

Vegan?

Visa signatur

Intel Core™ 2 Quad Q9650 ,Asus P5Q Deluxe, ,Corsair Dominator TWIN2X PC8500C5D 8GB DDR2,Sapphire Radeon HD 4890 1GB GDDR5,Tagan 1000W

Permalänk
Medlem
Skrivet av e1m1:

Jag förstår inte att detta kan vara ett så stort problem. Om det nu är ett så enormt jobbigt att laga delar av måltiderna separat så får väl alla gå över till den minsta gemensamma nämnaren.

Annars får man helt enkelt inse att problemet i grunden är det att olika familjemedlemmar har olika preferenser, någon vill definitivt inte äta kött samtidigt som en annan definitivt vill ha kött. Om man inte lever i en skitfamilj där man inte respekterar varandra får man då helt enkelt göra som i alla andra konflikter och kompromissa för att alla ska bli nöjda. Detta innebär att man själv kanske får lägga lite extra tid på att sätta sig in i någon annans behov och att uppfylla dessa, men i gengäld kan man ju utan vidare kräva samma tillbaka.

Den här tråden gör mig jäkligt glad att jag växte upp i en så bra familj som jag faktiskt gjorde, för många kommentarer här är fan tragiska.

I mitt hus hade hon fått det står på bordet. Smakar det inte så är hon välkommen att laga egen mat. Löjligt hur föräldrar curlar sina barn nuförtiden. Sen kan man ju som ansvarig förälder lyssna på sina barn och kanske ha mer vegetariskt, men skulle aldrig laga två middagar bara för det, nån ordning får det vara.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anemic:

Att man försöker få slakt till att vara "humant". Köttproduktion kan inte vara "human", djuren föds för att bli dödade och det är poängen med det, våld.

Fast hela "Leva lite, eller inte alls", har jag redan tagit upp tidigare. Är det något specifikt i det du har synpunkter på, får du gärna citera det.

Skrivet av anemic:

Djuren blöder ihjäl nu också, blir så när man skär halsen av dem.

Jag ser inte riktigt det som ett hinder för att man ska kunna slakta något med så lite pina som möjligt. Vad är ditt argument egentligen? Slaktboskap ska som bekant avlivas, är det bättre att plåga dem mycket, eller lite?

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Hedersmedlem

*tråd rensad i enlighet med §1.1 och §1.5*

Tagit bort meningslösa och provocerande inlägg/påståenden.
/moderator

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Medlem

@krusebar:

Jag hade föräldrar som tog åtanke vad jag ville under min uppväxt, men långt ifrån alltid fick min vilja igenom, hurvida detta faller inom din definition av curlad eller ej vet jag inte. Blir dock hellre dubbad som curlad i min uppväxt av random dude på internet än uppvuxen i en familj som skiter i vad jag ville, förstår inte hur någon kan önska det motsatta.

Visa signatur

Redbox: Asrock B650 Lightning ATX, 7800x3D -20CCO, XFX 6950XT, 2x32GB Corsair Vengence 6400 CL32, WD SN770 2TB, Corsair RMe 1000, Lian Li Lancool 216, Peerless Assassin 120 SE
Purpbox: Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X, 2x8GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1
Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB, 2x1TB 7200RPM backup/lagring
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz