Börjar plugga civilingenjör nästa månad - studietips?

Permalänk
Medlem

I mitt långa inlägg ovan vill jag även lägga till vad någon har skrivit tidigare om sömn.

Är du en person som inte behöver sova mycket för att fungera är du starkare än stålmannen. Sömn är din värsta fiende. Man sover inte. Min kropp har åldrats oroväckande mycket de senaste 3 åren.

Men nu ska vi inte dra några skräckhistorier här, vi håller oss till det trevliga!

Visa signatur

Gaming: RTX 2070 & 3770k
Studier: MacBook pro retina 13
Ljud: QH-1339 & ett par rackans smidiga AirPods
Telefon: iPhone 6s plus
Skärm: ASUS 27" ROG Swift PG279Q med sån där g-sync

Permalänk
Avstängd

Tjena Pontus! Tack så mycket för ditt omfattande inlägg Btw jag har sökt gruppen nu, det är jag som har flinet med röd slips och svart skjorta

Jag är en gammal avdankad Miun-räv då jag pluggade där direkt efter NV på gymnasiet 2008 inom projektledning med inriktning i folkhälsa, kandidatexamen, men då var det bara EN KURS i taget.

Jag hade hört talas om att det skulle vara 3 kurser i taget så jag är inte förvånad, men det är som sagt var "tunga kurser" med tanke på att matten (vad jag sett hittills i huvudkursernas böcker) inte är lika "gymnasievänliga" precis

Jag kunde ibland klara mig på att plugga 2 dagar innan en tenta i t.ex. flumkurs i sociologi, gå ut och festa, sen kliva upp efter 4 timmars sömn senare för att gå och göra tentan (som jag klara) och sen gå hem och sova igen.

Nu 9 år senare så är inte kroppen lika kry och slipad som den var förut. Men i psyket så känner jag mig som en "tonåring" varav varför jag fortfarande tycker om att kröka och att ha kul och ha ett öppet sinne.

Samtidigt så försörjer jag mig via enskild firma vilket kräver att jag lägger ner några timmar varje dag bara på det för att gå runt då jag inte kan söka CSN pga. för hög inkomst.

Jag ser framemot nollningen, om än lite rädd över att det blir för mkt sånt (själva bakisdagarna som förstör ens pluggförmåga) så att man kanske råkar kugga nån av de första kurserna vilket vore onödigt "bagage" att lägga på sig i början av utbildningen.

Tråkigt att alla klasser kmr vara i samma kurser just nu så att man knappt vet vilka som tillhör vilka. Om det finns möjlighet så tycker jag att µTec ska försöka ordna "klassfester" (eller åtminstone lokaler för det så får vardera klass styra ihop något) för varje inriktning i civilingenjörsutbildningarna så att man snabbare kmr in sina klasser.

Hursomhelst så ser jag framemot att få stimulera hjärnan igen med något nytt, träffa nytt folk, kröka med folk igen då många jag känner har gått och blivit tråkiga "svenssons med fru, barn å villa".

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem

Min erfarenhet är att det inte kommer göra någon större skillnad hur gruppindelningen är i början för 1/3 av klassen kommer hoppa av under första läsåret, andra året blir ett lite mindre tapp, och sen blir det hyfsat stabilt. Det låter hårt, men det är många som upptäcker att de inte orkar med tempot eller känner att de hamnat fel.

Permalänk
Medlem

@AplAy: Skönt, du är du redan inne i gruppen M!

Precis som du säger så är det lite tyngre kurser nu när du läser till civilingenjör och, (beroende på vem du är som person), du behöver nog lite mer tid för att sätta tentorna, speciellt eftersom att det är tre samtidigt. Du kommer under första perioden läsa Algebra som är en relativt lätt men ganska stor och bred mattekurs, grundläggande datavetenskap där du har labbar värt 5 högskolepoäng och tenta värd 1 högskolepoäng. Detta är nog den svåraste 1HP tentan jag har skrivit i mitt liv och som datatekniker behövde jag fortfarande plugga ganska mycket för att klara den. Det täcker allt från binärt > hexa > dec > oct och tillbaka, flödesscheman, pseudokod, termer och förkortningar, programmering och lite annat smått och gott. Denna kursen kan vara bra att lägga lite krut på för den är ganska "lätt" men tar en del tid.

Sedan kommer du även läsa Ingenjörsvetenskap, detta är en kurs med ganska stora och långa laborationer och ingen tenta. Du kommer att behöva skriva en ganska omfattande rapport på slutet. (Jag skrev min på en dag och klarade mig). Som sista kurs och fjärde kurs kommer du att läsa någon projektkurs. Du, speciellt som egenföretagare, kommer antagligen tycka att det är en riktigt "lalla" kurs. Ganska rörig, får inte så mycket gjort och många ovetande människor som ska göra något tillsammans. Vem vet, du kanske blir den första som lyckas ta fram något vettigt? Denna kursen, (om jag kommer ihåg rätt), går dock över två perioder.

Med det sagt tycker jag att du ska prioritera insparken om det är något du vill gå på! Skolan vet att nollningen är igång och har i alla fall lite hänsyn till det. Skulle du tappa lite de första två veckorna är det ingenting du inte kan ta igen genom att sitta lite extra sen!

Kom ihåg, även om det känns svinjobbigt nu i början med så mycket olika kurser snurrande i huvudet samtidigt så kommer man in i det. Det blir inte "lättare" men man lär sig att portionera upp kurserna.

Jag ser fram emot att springa in i dig! En egenföretagare som tjänar tillräckligt för att inte få CSN? Känns som det är en bra grund för diskussion!

Angående klassfester så finns det redan! Du kommer nästan alltid att förfesta med din klass och hänga med den överlag sen när nollningen drar igång. Jag tror till och med, (och detta vågar jag inte lova för jag har inte schemat framför mig), att det finns klassdagar. Dina linjeledare kommer att se till att klassen håller ihop och träffas!

Man är aldrig för gammal för att bli för full, det är bara återhämtningen som blir värre med åren!

Med vänlig hälsning,
Pontus Andersson

Visa signatur

Gaming: RTX 2070 & 3770k
Studier: MacBook pro retina 13
Ljud: QH-1339 & ett par rackans smidiga AirPods
Telefon: iPhone 6s plus
Skärm: ASUS 27" ROG Swift PG279Q med sån där g-sync