Permalänk
Medlem
Skrivet av anon127948:

...

I slutändan finns det inget eget värde i demokrati. Det som är viktigt är livskvalitén för alla och inte hur besluten tas.

...

Wow. Har läst lite här och där i tråden. Många kul argument fram och tillbaks men detta är faktiskt ganska skrämmande. (om det var allvarligt menat). Det är väl ungefär utefter den meningen varenda nuvarande skitland har börjat sin resa mot helvetet för folket.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Woaini:

Wow. Har läst lite här och där i tråden. Många kul argument fram och tillbaks men detta är faktiskt ganska skrämmande. (om det var allvarligt menat). Det är väl ungefär utefter den meningen varenda nuvarande skitland har börjat sin resa mot helvetet för folket.

Det är på allvar. Jag skriver inte annars. Som vi kan se i västvärlden har demokrati inte mycket att säga till om när det handlar om att utnyttja folket för pengar. Alla rättigheter vi har idag har folk slagits för och idag slänger vi bort de som bortskämda skitar vi är. Allt i demokratins namn.

Rent teoretiskt ska demokrati fungera väl problemet är att i verkligheten saknar du kunskap och förmåga att välja optimalt (optimalt för samhället på lång sikt) i de flesta frågor då ingen kan ha kunskap om allt. Detta leder till att det är ytterst enkelt att manipulera folk för att de ska rösta "rätt". Sedan så har vi i princip bara republiker så att ditt val består av att välja vem som ska sälja ut dig till högstbjudande. Högern är lite värre vad gäller sådant men vänstern är lång ifrån ovillig att sälja ut.

Det som betyder något för befolkningen är att de lever bra, kan röra sig fritt, kan tänka fritt och så vidare. Inget av detta garanterar demokrati. Snarare tvärtom då manipulering är så enkel. Politiker har börjat trycka på ännu mer massövervakning och censur överallt och folket hejar på (med några få undantag). Snart lever vi alla demokratiskt i en polisstat där du kommer bli fängslad för fel tankar eller, om du råkar bo i Sverige, om du kallar en tjej för hon istället för hen...

Permalänk
Medlem

@anon127948: Vilka diktaturer tycker du fungerar på ett tillfredställande sätt?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av joakim99:

@AxMi-24: Vilka diktaturer tycker du fungerar på ett tillfredställande sätt?

Jag kan lika gärna fråga dig vilka demokratier fungerar på tillfredsställande vis?

Titos Jugoslavien fungerade relativt väl, flera monarker under medeltiden visade sig vara upplysta monarker som gjorde livet betydligt bättre för sin befolkning. Problemet är, så klart, hur man säkrar att rätt person tar över. Tyvärr, existerar exakt samma problem i demokrati som vi kan se.

Demokrati är också lättare att korrumpera genom att lobba för lagar som skadar alla lite grann (till exempel banker som ger ut krediter genom att skapa pengar ur tomma intet, minskar värdet på alla våras pengar, och till slut tar betalt för det) men som tillför enorma profiter till den som har lobbat igenom det hela vilket ger denna mer makt... I princip är västerländskdemokrati närmast att betrakta som neofeodalism då pengar ärvs och det är de som bestämmer genom att lobba/muta politiker.

Edit: Tycker att Putin och Kina gör relativt bra ifrån sig också, om man tittar på hur saker har förändrats under deras styre, men vill helst inte att tråden ska spåra ut mot Rysshat då jag är rätt så trött på den och man kan inte hålla ens i närheten av objektiv diskussion om dessa två.

Permalänk
Bildexpert 📺

Låser denna nu avsomnade tråd då diskussionen spårat ur till ännu en allmänt politikbabbel.