Permalänk
Proffsmoddare

Guide: Grunderna i moddning

Hallå Sweclockers!

Jag har varit intresserad och hållit på med moddning i runt 10 år och numera jobbar jag åt Corsair, det jobbet fick jag faktiskt på grund av moddningen. Denna guide är dock skriven på eget initiativ.

Någonting som varit återkommande och som jag sett både på sociala medier och i t.ex. galleriet här på Sweclockers är att många är rädd för att prova på moddning. Ett vanligt scenario är att någon postar ett riktigt häftigt bygge och det kommer in kommentarer där många tycker att det är häftigt, men att de aldrig skulle kunna göra något sådant själv.

”Jag önskar jag kunde bygga något sånt!” ”Hur gjorde du de där? Ser ju jättesvårt ut!”

Det tycker jag är lite tråkigt, för moddning behöver inte alltid vara svårt, man behöver inte ha en fullfjädrad CNC-fräs eller 20 års erfarenhet som hantverkare. Alla stora moddare har ju även de börjat någonstans och många gånger kan små enkla förändringar göra mycket för ett bygge.

I denna lilla enkla guide tänkte jag gå igenom hur man med enkla och små detaljer kan förändra ett bygge ganska mycket. Notera att detta är en väldigt enkel guide för nybörjare. För de första så behövs är ju något att modifiera, när man börjar med moddning så rekommenderar jag att börja med ett chassi (chassimod) och inte bygga helt från grunden (scratchbygge).

I denna guiden kommer jag att använda ett Corsair Carbide Air 240, eftersom det går att vända och vrida på lite som man vill. För det andra jag rekommenderar är att fundera ut ett slags tema för bygget, annars blir de lätt att man modifierar småsaker som inte alls passar ihop. Vissa kanske vill göra ett tema utefter en film eller ett spel, eller så kan man helt enkelt bara välja ett färgtema, till exempel rött och svart.

Fördelen med att fundera ut ett tema först är att då kan man anpassa allt man gör efter det, när man ska fylla chassit med hårdvara kan man titta på moderkort eller grafikkort som passar in till exempel. Detta bygge vill jag ha ganska stilrent och monokromt med svarta- och gråa/metall-detaljer.

Så vad är det vi kommer att modifiera i detta bygge?

  • Spraymåla vissa av chassits detaljer.

  • Använda customdelar.

  • Använda sleevade kablar samt belysning.

En stor del av designen på chassit jag valt är fläktgallrena som går genom fronten och toppen, dessa vill jag ha i en annan färg för att få lite kontrast mot de svarta.

Om man tar bort fronten och toppen på chassit och tittar på baksidan, så kan man där ta lös själva metall-gallerna, detta är vanligt på många olika chassin.

När man då fått lös dessa blir de väldigt enkelt att sedan lackera dom. Vad jag då börjar med är att ”ruffa” upp dom lite och förbereda för lackeringen. Detta kan man göra med sandpapper eller som här på bilden, metallull. Detta gör man för att färgen ska fästa bättre.

Sedan är det viktigt att rengöra gallret för att få bort slipdamm. Nu är det dags för färgen, jag använder mig oftast av CRC’s färger då de är lätt att få tag på, finns på de flesta bensinmackar och den fäster bra.

Något jag själv anser viktigt men som jag tror många struntar i när man spraylackar något är att ha en bra mask som skyddar mot att man andas in gaserna.

När jag lackerar så låter jag det ta tid för att få ett så bra resultat som möjligt, stressar man med lackeringen kommer det inte bli bra och lacken kommer inte hålla för stötar. Jag börjar med grundfärgen och sprayar tunna lager med 20-30 cm avstånd, väntar 10-15 min och sen tunna lager igen. Detta repeterar jag 5–6 gånger tills det man lackerar är täckt av grundfärgen. Efter det så låter jag färgen härda i 24h innan jag går på med själva färgen.

Jag följer sedan samma system med själva färgen som med grundfärgen, tunna lager med 10-15 min mellanrum tills färgen täcker allt. Sedan 24h härdning, efter detta kan man sen gå på med klarlack om man vill, i detta fallet skippade jag de då jag inte ville det skulle bli för tjockt. Så här blev resultatet av gallrena.

För er som var uppmärksamma på bilderna så såg ni att jag även lackerade fyra stycken ringar, dessa hör till de fläktar jag använde mig av i detta bygget, Corsairs SP och AF serie. Detta är en sak som också är bra att tänka på, att man kan titta efter hårdvara som har avtagbara delar som kanske kan gå att modifiera för att få det att passa in i helheten. Detta går att tillämpa på det mesta, allt från moderkort med avtagbara kylflänsar till fläktar.

Efter att gallerna var färdiga så monterades dessa tillbaka och redan nu så har vi fått en kontrast mot det som innan var en svart låda. Så det var första delen av guiden, lackering. Beroende på material så får man använda sig av lite olika tekniker, men det viktigaste är:

1. Lägg ner tid på grundarbetet, slipa och rengör det som ska lackeras.
2. Köp inte billigaste färgen.
3. Spraya tunna lager flera gånger.
4. Låt färgen härda ordentligt.
5. Våtslipa mellan lagrena vid behov.
6. Använd mask!

Nu går vi vidare till nästa del i guiden, användande av customdelar. Här finns de en hel uppsjö av saker, vissa företag bygger på att göra olika delar för befintliga chassin, så som till exempel PSU-covers osv. Nu när 3D-printers har blivit populära så går det även att göra mycket saker själv, eller till exempel designa något själv sedan skicka in till företag som printar eller till exempel fräser ut det, eftersom priset på 3D-printers och CNC-fräsar gått ner senaste tiden så behöver det inte bli superdyrt längre.

I denna guide tänkte jag använda mig av båda delarna, färdiga delar och designa själv. Vi börjar med det som redan är färdigt, nya chassifötter. Eftersom jag bestämde mig för ett svart-silver tema så letade jag rätt på ett par fötter i aluminium som skulle lyfta bygget lite. Såna här fötter går att hitta lite varstans.

Jag vände chassit upp och ner och listade ut vart jag ville ha fötterna monterade.

Efter det så åkte skruvdragaren fram och det borrades hål genom chassits botten.

Chassifötterna skruvades sedan fast med medföljande bult och mutter.

Sedan klistrades det på små gummimattor på fötterna för att både dämpa vibrationer samt göra
så inte chassit glider runt lätt.

Detta var en väldigt enkel mod som tog max 10 minuter men som jag ändå tycker gav chassit ett lyft (pun intended).

Nu till nästa del. Jag ville framhäva sidan av chassit lite mer, där fönsterpanelen sitter och det tänkte jag göra med en annan customdel, denna gången ville jag prova designa något enkelt själv. Vad jag ville ha var en liten ram runt fönstret i aluminum, så jag mätte ut storleken på fönstret och la till några millimeter för att få en ram som skulle täcka kanten.

Sedan så bad jag en vän till mig som har en CNC-fräs att fräsa ut åt mig. Nu har inte alla vänner som har en fräs eller 3D-printer, men som jag skrev tidigare så finns det flera företag på nätet som inriktat sig på just detta, oftast inte alltför dyra heller.

Ramen fästes med dubbelhäftande tejp, här rekommenderar jag 3M Scotch 4010 då den är väldigt stark. Jag skar ut smala remsor som jag fäste på ramen. Ifall man gör en lite tjockare ram kan man även använda sig av skruvar för att montera.

Sedan monterades ramen direkt på fönsterpanelen, tog några försök att få den perfekt rak, men det är bra med dubbelhäftande tejp, det är väldigt förlåtande.

Så här ser det då ut med panelen tillbaka på chassit, mot för innan så tycker jag att fönstret är mycket mera framhävt nu än tidigare. Så med dessa två rätt enkla steg har vi gett chassit ännu lite mera kontraster och lyft.
Nu över till den sista delen av guiden, användande av sleevade kablar och belysning.

Något som blivit populärt de senaste 7-8 åren och som man ser i de flesta byggen är ju sleevade kablar, ännu ett sätt att få något att passa in i temat till sitt bygge. Här finns även en hel uppsjö av alternativ. Många nätaggs-tillverkare har börjat erbjuda färdigsleevade kablar till deras nätagg, det finns även butiker på nätet som säljer customsleevade kablar och sist men inte minst så kan man beställa sleeve och göra det själv.

Jag valde att beställa customsleevade då sleeving aldrig varit något jag varit värst duktig på, men för er som vill göra det själv finns det mycket bra guider. Jag valde färgerna svart och grått för att passa in i mitt tema.

Belysning i chassin är också något som är väldigt populärt, allt från lysande hårdvara till LED-lister. I detta bygge så använde jag mig av Corsairs Commander Mini som både är en fläkt och RGB-kontroller.

Jag ville endast lysa upp insidan så man skulle se hårdvaran bättre, så valet landande på en LED-list i toppen som lyser i vitt. Beroende på bygge och tema så kan man ju välja utefter det.
Detta var faktiskt allt för denna guide, men hur tror ni resultatet blev då?

Ja så här blev skillnaden från orört chassi till med enkla medel moddat chassi. Som sagt så var detta en väldigt enkel guide om hur jag tänker lite inför och under ett projekt, samt lite tips på hur man med små enkla steg kan göra sitt datorbygge lite mera personligt och roligt.

Vill ni se flera bilder på slutresultatet så kan ni kika in galleriet på detta bygge.

Har ni några frågor, synpunkter eller egna tips så kommentera gärna här!

Tack för mig,
Johan Nyman

Visa signatur

Crystal 280X ~ i7 8700K ~ B360M MORTAR ~ GTX1080ti ~ 32GB DDR4 ~ RM650i ~ AOC 34" IPS ~ Virtuoso SE
The Red One ~ Cold Winter ~ CURV3D ~ BarPC ~ F4DE

För allt om PC-moddning ~ Minimalistic PC

Permalänk
Medlem

Fina bilder och hyffsat skriver när jag skumläser.
Men! Det känns mer som en bygglogg än en guide.

En guide tycker jag ska beskriva olika metoder och dess för och nackdelar. I detta fall blir exempel att ta upp vilka olika metoder det finns för att måla samt fördelar och nackdelar. Eller vilka olika chassin som är lämpliga att börja med att modda. Om det finns något särskilt lättarbetat etc.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av PlogarN97:

Fina bilder och hyffsat skriver när jag skumläser.
Men! Det känns mer som en bygglogg än en guide.

En guide tycker jag ska beskriva olika metoder och dess för och nackdelar. I detta fall blir exempel att ta upp vilka olika metoder det finns för att måla samt fördelar och nackdelar. Eller vilka olika chassin som är lämpliga att börja med att modda. Om det finns något särskilt lättarbetat etc.

Skickades från m.sweclockers.com

Tack! Gränsen mellan bygglogg och guide kan ibland vara ganska liten tycker jag. Jag försökte beskriva så noggrant som möjligt hur jag gjorde det jag gjorde just för detta bygget, denna guiden är tänkt att vara enkel och väldigt allmän just för dom som vill börja prova på moddning.

Visa signatur

Crystal 280X ~ i7 8700K ~ B360M MORTAR ~ GTX1080ti ~ 32GB DDR4 ~ RM650i ~ AOC 34" IPS ~ Virtuoso SE
The Red One ~ Cold Winter ~ CURV3D ~ BarPC ~ F4DE

För allt om PC-moddning ~ Minimalistic PC

Permalänk
Medlem
Skrivet av C4B12:

Tack! Gränsen mellan bygglogg och guide kan ibland vara ganska liten tycker jag. Jag försökte beskriva så noggrant som möjligt hur jag gjorde det jag gjorde just för detta bygget, denna guiden är tänkt att vara enkel och väldigt allmän just för dom som vill börja prova på moddning.

Härligt iniativ! Och grattis angående med Corsair

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av Philippk:

Härligt iniativ! Och grattis angående med Corsair

Ja jag hoppas någon blir sugen på att modda av denna guide, vi får väl se. Tack!

Visa signatur

Crystal 280X ~ i7 8700K ~ B360M MORTAR ~ GTX1080ti ~ 32GB DDR4 ~ RM650i ~ AOC 34" IPS ~ Virtuoso SE
The Red One ~ Cold Winter ~ CURV3D ~ BarPC ~ F4DE

För allt om PC-moddning ~ Minimalistic PC

Permalänk

Snyggt! Kan tipsa om denna sprayfärg. Mycket god kvalitet

Kanske denna? https://hlstore.com/sprayburkar/teknisk-sprayfarg/mtn-industr...

Visa signatur

R5 | i5 12600K | RTX 3060 | Z690 | 16 GB RAM | 1 TB M.2 SSD | 3xNH-A14 | NH-D15S | 750 W PSU

Permalänk
Medlem
Skrivet av C4B12:

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/HAFocQ.jpg

Hallå Sweclockers!

Jag har varit intresserad och hållit på med moddning i runt 10 år och numera jobbar jag åt Corsair, det jobbet fick jag faktiskt på grund av moddningen. Denna guide är dock skriven på eget initiativ.

Någonting som varit återkommande och som jag sett både på sociala medier och i t.ex. galleriet här på Sweclockers är att många är rädd för att prova på moddning. Ett vanligt scenario är att någon postar ett riktigt häftigt bygge och det kommer in kommentarer där många tycker att det är häftigt, men att de aldrig skulle kunna göra något sådant själv.

”Jag önskar jag kunde bygga något sånt!” ”Hur gjorde du de där? Ser ju jättesvårt ut!”

Det tycker jag är lite tråkigt, för moddning behöver inte alltid vara svårt, man behöver inte ha en fullfjädrad CNC-fräs eller 20 års erfarenhet som hantverkare. Alla stora moddare har ju även de börjat någonstans och många gånger kan små enkla förändringar göra mycket för ett bygge.

I denna lilla enkla guide tänkte jag gå igenom hur man med enkla och små detaljer kan förändra ett bygge ganska mycket. Notera att detta är en väldigt enkel guide för nybörjare. För de första så behövs är ju något att modifiera, när man börjar med moddning så rekommenderar jag att börja med ett chassi (chassimod) och inte bygga helt från grunden (scratchbygge).

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/FBrTJe.jpg

I denna guiden kommer jag att använda ett Corsair Carbide Air 240, eftersom det går att vända och vrida på lite som man vill. För det andra jag rekommenderar är att fundera ut ett slags tema för bygget, annars blir de lätt att man modifierar småsaker som inte alls passar ihop. Vissa kanske vill göra ett tema utefter en film eller ett spel, eller så kan man helt enkelt bara välja ett färgtema, till exempel rött och svart.

Fördelen med att fundera ut ett tema först är att då kan man anpassa allt man gör efter det, när man ska fylla chassit med hårdvara kan man titta på moderkort eller grafikkort som passar in till exempel. Detta bygge vill jag ha ganska stilrent och monokromt med svarta- och gråa/metall-detaljer.

Så vad är det vi kommer att modifiera i detta bygge?

  • Spraymåla vissa av chassits detaljer.

  • Använda customdelar.

  • Använda sleevade kablar samt belysning.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/Nu9wxy.jpg

En stor del av designen på chassit jag valt är fläktgallrena som går genom fronten och toppen, dessa vill jag ha i en annan färg för att få lite kontrast mot de svarta.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/xSQKzu.jpg

Om man tar bort fronten och toppen på chassit och tittar på baksidan, så kan man där ta lös själva metall-gallerna, detta är vanligt på många olika chassin.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/9R3Ea7.jpg

När man då fått lös dessa blir de väldigt enkelt att sedan lackera dom. Vad jag då börjar med är att ”ruffa” upp dom lite och förbereda för lackeringen. Detta kan man göra med sandpapper eller som här på bilden, metallull. Detta gör man för att färgen ska fästa bättre.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/AiEAAx.jpg

Sedan är det viktigt att rengöra gallret för att få bort slipdamm. Nu är det dags för färgen, jag använder mig oftast av CRC’s färger då de är lätt att få tag på, finns på de flesta bensinmackar och den fäster bra.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/VrVG4o.jpg

Något jag själv anser viktigt men som jag tror många struntar i när man spraylackar något är att ha en bra mask som skyddar mot att man andas in gaserna.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/923/A8uCGI.jpg

När jag lackerar så låter jag det ta tid för att få ett så bra resultat som möjligt, stressar man med lackeringen kommer det inte bli bra och lacken kommer inte hålla för stötar. Jag börjar med grundfärgen och sprayar tunna lager med 20-30 cm avstånd, väntar 10-15 min och sen tunna lager igen. Detta repeterar jag 5–6 gånger tills det man lackerar är täckt av grundfärgen. Efter det så låter jag färgen härda i 24h innan jag går på med själva färgen.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/DvVkqW.jpg

Jag följer sedan samma system med själva färgen som med grundfärgen, tunna lager med 10-15 min mellanrum tills färgen täcker allt. Sedan 24h härdning, efter detta kan man sen gå på med klarlack om man vill, i detta fallet skippade jag de då jag inte ville det skulle bli för tjockt. Så här blev resultatet av gallrena.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/QyILw3.jpg

För er som var uppmärksamma på bilderna så såg ni att jag även lackerade fyra stycken ringar, dessa hör till de fläktar jag använde mig av i detta bygget, Corsairs SP och AF serie. Detta är en sak som också är bra att tänka på, att man kan titta efter hårdvara som har avtagbara delar som kanske kan gå att modifiera för att få det att passa in i helheten. Detta går att tillämpa på det mesta, allt från moderkort med avtagbara kylflänsar till fläktar.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/pKTV8s.jpg

Efter att gallerna var färdiga så monterades dessa tillbaka och redan nu så har vi fått en kontrast mot det som innan var en svart låda. Så det var första delen av guiden, lackering. Beroende på material så får man använda sig av lite olika tekniker, men det viktigaste är:

1. Lägg ner tid på grundarbetet, slipa och rengör det som ska lackeras.
2. Köp inte billigaste färgen.
3. Spraya tunna lager flera gånger.
4. Låt färgen härda ordentligt.
5. Våtslipa mellan lagrena vid behov.
6. Använd mask!

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/kPbQPG.jpg

Nu går vi vidare till nästa del i guiden, användande av customdelar. Här finns de en hel uppsjö av saker, vissa företag bygger på att göra olika delar för befintliga chassin, så som till exempel PSU-covers osv. Nu när 3D-printers har blivit populära så går det även att göra mycket saker själv, eller till exempel designa något själv sedan skicka in till företag som printar eller till exempel fräser ut det, eftersom priset på 3D-printers och CNC-fräsar gått ner senaste tiden så behöver det inte bli superdyrt längre.

I denna guide tänkte jag använda mig av båda delarna, färdiga delar och designa själv. Vi börjar med det som redan är färdigt, nya chassifötter. Eftersom jag bestämde mig för ett svart-silver tema så letade jag rätt på ett par fötter i aluminium som skulle lyfta bygget lite. Såna här fötter går att hitta lite varstans.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/JInZjo.jpg

Jag vände chassit upp och ner och listade ut vart jag ville ha fötterna monterade.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/VtYIcp.jpg

Efter det så åkte skruvdragaren fram och det borrades hål genom chassits botten.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/S6arvM.jpg

Chassifötterna skruvades sedan fast med medföljande bult och mutter.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/923/yOKQxF.jpg

Sedan klistrades det på små gummimattor på fötterna för att både dämpa vibrationer samt göra
så inte chassit glider runt lätt.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/ilub8H.jpg

Detta var en väldigt enkel mod som tog max 10 minuter men som jag ändå tycker gav chassit ett lyft (pun intended).

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/uTGM6o.jpg

Nu till nästa del. Jag ville framhäva sidan av chassit lite mer, där fönsterpanelen sitter och det tänkte jag göra med en annan customdel, denna gången ville jag prova designa något enkelt själv. Vad jag ville ha var en liten ram runt fönstret i aluminum, så jag mätte ut storleken på fönstret och la till några millimeter för att få en ram som skulle täcka kanten.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/bmOyBI.jpg

Sedan så bad jag en vän till mig som har en CNC-fräs att fräsa ut åt mig. Nu har inte alla vänner som har en fräs eller 3D-printer, men som jag skrev tidigare så finns det flera företag på nätet som inriktat sig på just detta, oftast inte alltför dyra heller.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/923/GSBOqS.jpg

Ramen fästes med dubbelhäftande tejp, här rekommenderar jag 3M Scotch 4010 då den är väldigt stark. Jag skar ut smala remsor som jag fäste på ramen. Ifall man gör en lite tjockare ram kan man även använda sig av skruvar för att montera.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/923/dDRY5F.jpg

Sedan monterades ramen direkt på fönsterpanelen, tog några försök att få den perfekt rak, men det är bra med dubbelhäftande tejp, det är väldigt förlåtande.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/04hS09.jpg

Så här ser det då ut med panelen tillbaka på chassit, mot för innan så tycker jag att fönstret är mycket mera framhävt nu än tidigare. Så med dessa två rätt enkla steg har vi gett chassit ännu lite mera kontraster och lyft.
Nu över till den sista delen av guiden, användande av sleevade kablar och belysning.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/moMoxp.jpg

Något som blivit populärt de senaste 7-8 åren och som man ser i de flesta byggen är ju sleevade kablar, ännu ett sätt att få något att passa in i temat till sitt bygge. Här finns även en hel uppsjö av alternativ. Många nätaggs-tillverkare har börjat erbjuda färdigsleevade kablar till deras nätagg, det finns även butiker på nätet som säljer customsleevade kablar och sist men inte minst så kan man beställa sleeve och göra det själv.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/922/FUe6Vf.jpg

Jag valde att beställa customsleevade då sleeving aldrig varit något jag varit värst duktig på, men för er som vill göra det själv finns det mycket bra guider. Jag valde färgerna svart och grått för att passa in i mitt tema.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/923/7QwGvG.jpg

Belysning i chassin är också något som är väldigt populärt, allt från lysande hårdvara till LED-lister. I detta bygge så använde jag mig av Corsairs Commander Mini som både är en fläkt och RGB-kontroller.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/knyYE7.jpg

Jag ville endast lysa upp insidan så man skulle se hårdvaran bättre, så valet landande på en LED-list i toppen som lyser i vitt. Beroende på bygge och tema så kan man ju välja utefter det.
Detta var faktiskt allt för denna guide, men hur tror ni resultatet blev då?

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/924/BOTNpp.jpg

Ja så här blev skillnaden från orört chassi till med enkla medel moddat chassi. Som sagt så var detta en väldigt enkel guide om hur jag tänker lite inför och under ett projekt, samt lite tips på hur man med små enkla steg kan göra sitt datorbygge lite mera personligt och roligt.

Vill ni se flera bilder på slutresultatet så kan ni kika in galleriet på detta bygge.

Har ni några frågor, synpunkter eller egna tips så kommentera gärna här!

Tack för mig,
Johan Nyman

Bra initiativ! Kommer garanterat få gröngölingar att våga sätta skruvmejseln, borrmaskinen och vinkelslipen i sitt chassi och ge sin dator en personlig touch!

Visa signatur

Ryzen 5 1600, Gigabyte 1070, MSI B350M MORTAR, Crucial 16GB, Samsung EVO 500GB, Define Mini C, Corsair RM550x (╯°□°)╯​︵ ┻━┻

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av septembro:

Ja många använder Montana, jag själv har tyvärr haft mestadels dåliga erfarenheter av deras färg, men det kan ha varit i början när deras sprayfärger var gjord mera för att måla på väggar, kan förstås ha ändrats fram till nu.

Jag har alltid gillat CRC både då den är lätt att få tag på och är av bra kvalité, sen finns de tyvärr inte i så många olika färger vilket är lite synd.

Visa signatur

Crystal 280X ~ i7 8700K ~ B360M MORTAR ~ GTX1080ti ~ 32GB DDR4 ~ RM650i ~ AOC 34" IPS ~ Virtuoso SE
The Red One ~ Cold Winter ~ CURV3D ~ BarPC ~ F4DE

För allt om PC-moddning ~ Minimalistic PC

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av Marticus:

Bra initiativ! Kommer garanterat få gröngölingar att våga sätta skruvmejseln, borrmaskinen och vinkelslipen i sitt chassi och ge sin dator en personlig touch!

Det hoppas jag, det är hela tanken med guiden.

Visa signatur

Crystal 280X ~ i7 8700K ~ B360M MORTAR ~ GTX1080ti ~ 32GB DDR4 ~ RM650i ~ AOC 34" IPS ~ Virtuoso SE
The Red One ~ Cold Winter ~ CURV3D ~ BarPC ~ F4DE

För allt om PC-moddning ~ Minimalistic PC

Permalänk
Skrivet av C4B12:

Ja många använder Montana, jag själv har tyvärr haft mestadels dåliga erfarenheter av deras färg, men det kan ha varit i början när deras sprayfärger var gjord mera för att måla på väggar, kan förstås ha ändrats fram till nu.

Jag har alltid gillat CRC både då den är lätt att få tag på och är av bra kvalité, sen finns de tyvärr inte i så många olika färger vilket är lite synd.

Ja, de är ju primärt framtagna för graffiti.

Ok! Praktiskt.

Visa signatur

R5 | i5 12600K | RTX 3060 | Z690 | 16 GB RAM | 1 TB M.2 SSD | 3xNH-A14 | NH-D15S | 750 W PSU

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av septembro:

Ja, de är ju primärt framtagna för graffiti.

Ok! Praktiskt.

Ja i allafall deras första burkar de kom ut med, men ser många använda och rekommendera Montana nu på slutet så de har säkert blivit bättre.

Visa signatur

Crystal 280X ~ i7 8700K ~ B360M MORTAR ~ GTX1080ti ~ 32GB DDR4 ~ RM650i ~ AOC 34" IPS ~ Virtuoso SE
The Red One ~ Cold Winter ~ CURV3D ~ BarPC ~ F4DE

För allt om PC-moddning ~ Minimalistic PC

Permalänk
Medlem

Rolig och mer lättsam guide för nybörjare, det gillas. Fortsätt gärna göra guider och tipsa om olika arbetssätt och deras för- och nackdelar!

Intressant att ni diskuterar Montanas sprayfärger. Jag behöver lacka några delar för att bättre passa mitt chassi och tänkte köra med Montana eftersom jag har hört mycket bra om dem, men funkar de "sisådär" säger ni?

Permalänk
Medlem
Skrivet av rytterstedt:

Rolig och mer lättsam guide för nybörjare, det gillas. Fortsätt gärna göra guider och tipsa om olika arbetssätt och deras för- och nackdelar!

Intressant att ni diskuterar Montanas sprayfärger. Jag behöver lacka några delar för att bättre passa mitt chassi och tänkte köra med Montana eftersom jag har hört mycket bra om dem, men funkar de "sisådär" säger ni?

Montana har ju främst vänt sig till klottrare av alla dess slag, säljer olika caps, eller 'sprutknappar' på ren svenska för att få olika effekt och liknande. Alla klottrare i Stockholm köper väl Montana burkar på Södermalm när dom ska ut och spruta på objekt. Dvs, det var aldrig en produkt som var tänkt att lacka datorer eller annat med.

Visa signatur

Ryzen 5800x @ 32gb 3200mhz @ 7tb ssd @ 3060ti Fractal r5 @ Arch
i5 4670k @ 24gb 1600mhz @ Fractal r3 @ 12tb ZFS @ Truenas Scale
Thinkpad T450 @ i5 5300u @ 16gb @ 512gb ssd @ 24+48wh batteri @ Debian

Permalänk
Proffsmoddare

Trevligt initiativ! Modding idag är ju ett ganska brett uttryck, och jag tycker det är viktigt att poängtera att denna typ av modding definitivt är något för alla intresserade att prova på. Många chassin som nu finns att köpa är ordentligt genomarbetade och dessutom snygga att se på. Vem köper sig ett fult chassi om man får välja? Istället kan man som Johan gjort personifiera och ändra på det man inte är nöjd med. Små saker som kan göra stor skillnad

Fråga, var har du köpt 3M tejpen? Jag har själv kört en del med Biltemas billiga variant och den har funkat tillfredsställande, men är nog värt att satsa på lite högre kvalitet.

Visa signatur

CRATER | VISION | TILT | CORE X | IRIS | TORQUE | AVOID | BLACKOUT | ISO
Instagram: timpelay Facebook: timpelay

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av rytterstedt:

Rolig och mer lättsam guide för nybörjare, det gillas. Fortsätt gärna göra guider och tipsa om olika arbetssätt och deras för- och nackdelar!

Intressant att ni diskuterar Montanas sprayfärger. Jag behöver lacka några delar för att bättre passa mitt chassi och tänkte köra med Montana eftersom jag har hört mycket bra om dem, men funkar de "sisådär" säger ni?

Tack! Jag ska försöka göra fler guider som går in lite mera på djupet på vissa områden. Angående Montana's färger så kan du prova köpa en burk och prova på en liten testbit för att se hur de fungerar, jag har som sagt ingen erfarenhet av deras nya burkar, bara de tidigare.

Skrivet av sleepyoh:

Montana har ju främst vänt sig till klottrare av alla dess slag, säljer olika caps, eller 'sprutknappar' på ren svenska för att få olika effekt och liknande. Alla klottrare i Stockholm köper väl Montana burkar på Södermalm när dom ska ut och spruta på objekt. Dvs, det var aldrig en produkt som var tänkt att lacka datorer eller annat med.

Ja precis, iallafall var de så förut, men de verkar ju ha blivit populära så de kan ju ha blivit bättre för andra användingsområden med.

Skrivet av timpelay:

Trevligt initiativ! Modding idag är ju ett ganska brett uttryck, och jag tycker det är viktigt att poängtera att denna typ av modding definitivt är något för alla intresserade att prova på. Många chassin som nu finns att köpa är ordentligt genomarbetade och dessutom snygga att se på. Vem köper sig ett fult chassi om man får välja? Istället kan man som Johan gjort personifiera och ändra på det man inte är nöjd med. Små saker som kan göra stor skillnad

Fråga, var har du köpt 3M tejpen? Jag har själv kört en del med Biltemas billiga variant och den har funkat tillfredsställande, men är nog värt att satsa på lite högre kvalitet.

Kul att höra! Ja det är ju roligt att göra saker man har lite personliga och unika.

Jag köpte på mig massor när jag var till USA förut, men borde ju gå att hitta någonstans i Sverige med tycker jag. Om inte så finns de på eBay och Amazon vad jag vet.

Visa signatur

Crystal 280X ~ i7 8700K ~ B360M MORTAR ~ GTX1080ti ~ 32GB DDR4 ~ RM650i ~ AOC 34" IPS ~ Virtuoso SE
The Red One ~ Cold Winter ~ CURV3D ~ BarPC ~ F4DE

För allt om PC-moddning ~ Minimalistic PC

Permalänk
Medlem

Man kommer långt med simpla verktyg som vinkelslip, skruvdragare och lite sprayfärg!
Och galna ideér kostar inget.

Några royalties för min kompakta Define fick jag dock aldrig

Permalänk
Medlem

det som många är nog rädda för är dels att det man ska göra kostar pengar, dvs dom är inte direkt beredda på kosta på sig det som behövs.
sen att det går sönder osv.

Av min egna erfarenhet när jag borrade upp och tog isär mitt gamla 800D chassi, ja man tänkte lite på prislappen och får man ihop den sen igen osv.

Men chansar man inget, vinner man inget
Så jag hoppas att fler vågar göra, börja smått och känn efter hur det fungerar osv och sen öka på.

Visa signatur

| Ryzen 2600 | * | 16 GB DDR4 | EVGA 1060 6GB SC | * |
| Steam - Toivo |

Permalänk
Inaktiv

@timpelay: Vet att Kjell & CO hade tejpen förrut. Kan inte hitta den nu dock.

Permalänk
Medlem

Ett annat tips kan vara att använda billack, och då kanske inte främst Biltemas, utan originallack. Den är gjord för att tåla tidens tand dessutom. (Kan dock vara viktigt att komma ihåg klarlacken) (jag jobbar med billack i fabrik, och kan väl säga att sprayfärg man lägger på själv aldrig blir lika bra som den som läggs i fabrik men det är inte riktigt samma sak - den man lägger på själv kan bli snyggare men sällan lika hållbar)

Tillägg: Jag menar inte att CRC är dåligt på nåt sätt, det är säkert samma tillverkare bakom många av färgburkarna, men med bilfärger kan man få ett bredare kulörutbud.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Avstängd

den första ser ut som en billig Chinakopia haha

Permalänk
Inaktiv

Ot men fick läsa rubriken flera gånger innan jag fattade att det stod moddning, inte mobbing 😂
"Guide: Grunderna i mobbing" 🙃

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

En bra metod är väl att göra modden på sitt före detta system när man uppgraderar så vågar man lite mer. Sedan är väl just byte av CPU-kylare, sleevade kablar och byte av fläktar bland det enklaste att börja med.

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk

snygg diskret, subtil burk <3

Visa signatur

AMD och vänsterpolitik är för fattilappar

13700k@stock msi z690 pro 32gb dominator platinum rtx2080

Permalänk
Medlem

Rätt så kryddad titel på den posten du!!!

Men ett fint bygge och en bra bygglogg!

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av sleepyoh:

Montana har ju främst vänt sig till klottrare av alla dess slag, säljer olika caps, eller 'sprutknappar' på ren svenska för att få olika effekt och liknande. Alla klottrare i Stockholm köper väl Montana burkar på Södermalm när dom ska ut och spruta på objekt. Dvs, det var aldrig en produkt som var tänkt att lacka datorer eller annat med.

De verkar ha utökat sitt fokus för att även inkludera andra typer av kreativt målande. De har numera bl a primer för metall, plast och cellplast, klarlack och aceton.

Visa signatur

i7-10700K + Corsair H90 | Z490 | 64GB | RTX3080 | SSD 3*512GB + 500GB + 128GB | HDD 3TB | Phanteks P400S | TUF 750W | 31.5"+27"+24" | Corsair K95 RGB | Logitech G902 | Sennheiser RS 175

Permalänk
Medlem

Stal faktiskt iden med fötter på Air 240 från dig Johan, är nästan klar med min nya dator, väntar bara på Corsairs nya AIO kylare. Här är bild, RGB hela vägen!

Permalänk
Medlem

Mycket bra kvällsläsning måste jag säga! Även om det är väldigt basic-grejer och kanske inte den mest djupgående guiden så uppskattade jag läsningen
Början på en serie kanske?

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av TheYardbird:

Mycket bra kvällsläsning måste jag säga! Även om det är väldigt basic-grejer och kanske inte den mest djupgående guiden så uppskattade jag läsningen
Början på en serie kanske?

Tanken var exakt "basic" när jag och @C4B12 pratade om det här! Förhoppningen är att det ska komma fler guider av samma slag framöver, men mer djuplodande om mer specifika och svårare ingrepp.

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Medlem

Bra guide för hur man bygger en fin dator! ... men det är verkligen minimalistisk modding.
Målningsarbetet, byte av fötter och den egendesignade ramen är de delar av detta bygge jag klassar som modding.
Köpa delar som redan passar in i det önskade temat är inte modding, bara en bra och smidig väg att nå det önskade målet.

Skrivet av C4B12:

För de första ... inte bygga helt från grunden (scratchbygge).
... då kan man anpassa allt man gör efter det, när man ska fylla chassit med hårdvara ...

För mig innebär ordet "modding" att man utgår från en komplett och fungerande dator som man från början var nöjd med, och sedan ändrar dess utseende/funktion utan att byta mer hårdvara och/eller spendera mer pengar än absolut nödvändigt. Ändringarna ska vara av sådan art att man använder delar/material som inte är direkt avsedda för ändamålet.
Scratchbygge är inte heller modding, eftersom man inte ändrar (moddar) någonting befintligt.

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av tBiorrith:

Man kommer långt med simpla verktyg som vinkelslip, skruvdragare och lite sprayfärg!
Och galna ideér kostar inget.

Några royalties för min kompakta Define fick jag dock aldrig http://cdn.sweclockers.com/galleri/bild/170504?l=eyJyZXNvdXJjZSI6IjE3MDUwNCIsImZpbHRlcnMiOlsidD1zbGlkZSJdLCJwYXJhbXMiOltdLCJrZXkiOiI3NzNhYjFmNzE0ZjMxMjc0ZWRlOTI3NjQ0NzI2OWZhYiJ9

Precis! Jag kör fortfarande mestadels med sticksåg.

Skrivet av Toivo83:

det som många är nog rädda för är dels att det man ska göra kostar pengar, dvs dom är inte direkt beredda på kosta på sig det som behövs.
sen att det går sönder osv.

Av min egna erfarenhet när jag borrade upp och tog isär mitt gamla 800D chassi, ja man tänkte lite på prislappen och får man ihop den sen igen osv.

Men chansar man inget, vinner man inget
Så jag hoppas att fler vågar göra, börja smått och känn efter hur det fungerar osv och sen öka på.

Det behöver inte alltid kosta jättemycket, vill man lackera några små detaljer så räcker det med 2-300kr för några sprayburkar, kapa ut sidoplåten för ett fönster kan man göra med farfars gamla sticksåg och en akryl-skiva från Biltema.

Men ja, kan ju vara en bra idé att kanske öva på något gammalt chassi eller liknande.

Skrivet av Pirum:

Ett annat tips kan vara att använda billack, och då kanske inte främst Biltemas, utan originallack. Den är gjord för att tåla tidens tand dessutom. (Kan dock vara viktigt att komma ihåg klarlacken) (jag jobbar med billack i fabrik, och kan väl säga att sprayfärg man lägger på själv aldrig blir lika bra som den som läggs i fabrik men det är inte riktigt samma sak - den man lägger på själv kan bli snyggare men sällan lika hållbar)

Tillägg: Jag menar inte att CRC är dåligt på nåt sätt, det är säkert samma tillverkare bakom många av färgburkarna, men med bilfärger kan man få ett bredare kulörutbud.

Har man möjlighet till de så ja det är ju bättre alla gånger, men blir ofta en helt annan kostnadsfråga.

Skrivet av anon236072:

Ot men fick läsa rubriken flera gånger innan jag fattade att det stod moddning, inte mobbing 😂
"Guide: Grunderna i mobbing" 🙃

Skickades från m.sweclockers.com

Den guiden får nog Proffsmobbaren @Laine stå för.

Skrivet av OldComputer:

En bra metod är väl att göra modden på sitt före detta system när man uppgraderar så vågar man lite mer. Sedan är väl just byte av CPU-kylare, sleevade kablar och byte av fläktar bland det enklaste att börja med.

Det är en väldigt bra idé. En bra början kan vara att skaffa sig hårdvara som passar ihop ja.

Skrivet av dennisdvdr:

snygg diskret, subtil burk <3

Tack du!

Skrivet av Sapporun:

Stal faktiskt iden med fötter på Air 240 från dig Johan, är nästan klar med min nya dator, väntar bara på Corsairs nya AIO kylare. Här är bild, RGB hela vägen! https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/20806961_1591938380856560_309434275_o.jpg?oh=c0e8568d649a045badad500fbd5f6619&oe=59C589A8

Nämen! Ja det är ju ingen stort ingrepp men tycker de gör en del skillnad ändå, snyggt bygge!

Skrivet av TheYardbird:

Mycket bra kvällsläsning måste jag säga! Även om det är väldigt basic-grejer och kanske inte den mest djupgående guiden så uppskattade jag läsningen
Början på en serie kanske?

Härligt att höra! Ja för en del är det nog väldigt basic, men idéen med denna guide är att försöka locka ny personer att börja och prova på att modda. Fler guider kommer förhoppningsvis!

Skrivet av Olle P:

Bra guide för hur man bygger en fin dator! ... men det är verkligen minimalistisk modding.
Målningsarbetet, byte av fötter och den egendesignade ramen är de delar av detta bygge jag klassar som modding.
Köpa delar som redan passar in i det önskade temat är inte modding, bara en bra och smidig väg att nå det önskade målet.

För mig innebär ordet "modding" att man utgår från en komplett och fungerande dator som man från början var nöjd med, och sedan ändrar dess utseende/funktion utan att byta mer hårdvara och/eller spendera mer pengar än absolut nödvändigt. Ändringarna ska vara av sådan art att man använder delar/material som inte är direkt avsedda för ändamålet.
Scratchbygge är inte heller modding, eftersom man inte ändrar (moddar) någonting befintligt.

Att köpa delar som passade in i temat skulle jag inte heller säga är modding, den delen jag skrev handlade mera om mitt tänkesätt inför ett projekt, om man nu ska modda sitt bygge så tycker jag de är en bra idé att välja hårdvara som passar bra ihop med temat.

Visa signatur

Crystal 280X ~ i7 8700K ~ B360M MORTAR ~ GTX1080ti ~ 32GB DDR4 ~ RM650i ~ AOC 34" IPS ~ Virtuoso SE
The Red One ~ Cold Winter ~ CURV3D ~ BarPC ~ F4DE

För allt om PC-moddning ~ Minimalistic PC