Aktiva högtalare startar alltid på hög volym via chromecast/toslink

Permalänk
Medlem

Aktiva högtalare startar alltid på hög volym via chromecast/toslink

Hej,

Jag har ett par Elac AM180 (aktiva högtalare) kopplade direkt till min TV med optisk kabel. Jag använder chromecast för musik och film, något som fungerar perfekt sånär som på en sak - Chromecasten startar alltid på maxvolym och beroende på vad jag startat så måste jag köra en paniksänkning av ljudet på chromecasten via appen eller panikpausa för att inte väcka hela grannskapet. När jag väl sänkt ljudet via appen ner till runt 30% så fungerar allt jättebra.

Jag har redan satt högtalarna till lägsta volym, de går inte att sänka lägre. TVn är en 7 år gammal mellanklass-LG, och jag tror inte det går att sänka volymen specifikt ut för det optiska uttaget men det går väl inte på någon TV? Vad jag vet så går det inte heller att justera startvolymen på chromecasten, där varje app tycks ha egna ljudinställningar.

Jag söker ideer på hur jag kan lösa det här problemet med denna initiala volymtopp så billigt som möjligt.
- Har jag missat någon inställning på högtalarna? De går riktigt högt trots att jag lagt dem så lågt som det bara går.
- Finns det annars något sätt att reglera den digitala utsignalen mellan tvn och högtalarna utan att skaffa en förstärkare och/eller koppla om till analoga kablar?

Tack för hjälpen!

Permalänk
Medlem

Löste det temporärt genom att låta cc:n få ström från annan källa än TV:n - då stängs den inte av varje gång tv:n stängs av, och sparar tidigare volym tills den stängs av. Kan vara intressant för någon som får samma ovanliga problem som mig