Permalänk
Medlem

JA fyfaan !!

ESD is a killer, det är säkert.

Det som inte många kanske tänker på är att ESD dödar efter ett tag.

Som när folk säger, jag har byggt femtioelva datorer utan esd skydd, å alla funkade. Men sen att de har blåskärm lite då å då nu efter 4 månader och andra roliga minnesfel mm, det är en annan sak *haha*
Det ESD avladdning gör är att göra ett pyttelitet hål mellan PNP lagrerna (kisel) på komponenter, kretsar mm.
Dom stackars hålen kommer det läcka ström igenom, läckagen gör att hålet blir större å större med tiden, och till slut så pass att man får fel.

Har man inte ett ESD armband så bör man tänka på lite saker...
- Inga förbaskade träningsklädar alá adidad/ flisbrallor eller tröja.
- Se till att ej ha heltäckningsmatta under fötterna som man kan springa runt på å ladda upp sig igenom.
- Tag på chassit innan ni plockar upp en komponent.

Så länge man har samma potentiella nolla som chassit/delen man jobbar med eller kommer installera saken i så är man GRÖN.

Det kan gå åt H-vette om man kopplar in sig på jord i ett väggutag också, de kan vara fas på jorden eller div krypströmmar.
Själv kör ja ESD armband som jag satt fast i chassit me krokodilklämma .

Å en annan sak. DAMSUG INTE I DATORN MED VANLIG DAMSUGARE !!!!!!
När dam eller andra partiklar åker igenom slangen så laddas munstucket och slang upp, beroende på matreal man suger upp så kan man komma upp i flera tusen volt.
Så skall man damsuga datorn så skall man använda en tonerdamsugare, men de har ju inte vanlikt fölk . BLÅS istöllet rent .. ajjjt.

Marcus

Visa signatur

Antec P180 | Antec TPII550W | ASUS A8N-E | AMD X2 4400+ | CORSAIR TWINX2048-3200CL2 | ASUS 7800GTX | Samsung 250Gb hdd | Raptor 74Gb hdd | G5 Mus | G15 Keybd | Hyndai L90D+ |

Permalänk
Medlem

Hejsan!
Jag skall montera min dator ikväll och jag har inget ESD armband. och jag orkar inte vänta tills måndag.
så jag undrar vad jag skall ta på?

Visa signatur

nixXz The One And Only

Permalänk
Medlem

Jag stod inför samma "problem" när jag skulle bygga ihop min maskin - och småsnål som jag var bestämde jag mig för att inte köpa ett armband, utan endast ett 1 MOhm motstånd som jag satt mitt på en kabel med en krokodilklämma i var ände, den ena satt jag fast i chassit för att få samma potential som detta, och den andra i mitt klockarmband av stål

Visa signatur

Workstation: i7 2600k | P8Z68-V Pro | 16 Gb RAM | MSI Radeon 390 | NEC PA241W
Portabelt: Surface Pro 3 | Samsung Galaxy S6 Edge
Fotoväska: Nikon D800E | Nikkor AF-S 24-70/2,8 G ED | Nikkor AF-S 85+50/1,8 G

Permalänk
Medlem

Tänkte bumpa denna tråden då ingen svarade på en tidigare kommentar.
Jag gjorde också misstaget att lägga odern utan ett ESD armband, därav min fråga!

Får jag samma potential som datorn om jag sätter exempelvis koppartråd runt handleden till chassit?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av MoLiNf:

Tänkte bumpa denna tråden då ingen svarade på en tidigare kommentar.
Jag gjorde också misstaget att lägga odern utan ett ESD armband, därav min fråga!

Får jag samma potential som datorn om jag sätter exempelvis koppartråd runt handleden till chassit?

Ja, du får samma potential, men din fråga är felställd. Poängen är alltså att utjämna potentialer långsamt, annars är det ju ingen idé. Det spelar ju ingen roll om en elektrostatisk urladdning sker mellan hand och ett kretskort eller via en koppartråd.

Därför är det ett motstånd på 1 Mohm eller högre i ett ESD-armband, för att urladda långsamt. Koppartråd är alltså en dålig idé. Då är det rentav bättre att skita i armbandet helt och använda kroppen som urladdningsmotstånd, även om det är otillräckligt. Men man kan klara sig helt utan explicita ESD-skydd om man bara förstår fenomenet och tillämpar dessa kunskaper förnuftigt, t.ex. bestämma sig för en arbetsgång. Vad tar jag i först, vad tar jag i sedan, hur utför jag mina rörelser och förflyttningar av komponenter, etc, etc, etc?

Ta i ESD-påsen med högerhanden och chassit med vänsterhanden. Håll kvar vänstern på chassit och ta ut komponenten med högern, för den till chassit med högern och börja sätta dit den. Ta loss vänstern när du behöver båda händerna och fortsätt. Vila handleder eller armbågar på chassit så mycket du kan, osv, osv, osv. Om man förstår fenomenet går det att skydda sig även utan ESD-armband och ESD-matta. Armband är bättre, det fungerar dels mer idealt och ger större frihet, men om man bara förstår vad man gör så skulle jag säga att skyddet är helt okej även utan mojänger.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."