Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uddevalla
Registrerad
Jan 2006

Gammalt MSI-kort i respirator

I november för fyra eller fem år sedan inköptes ett msi-kort, kortet var ett k7t pro med ett via kt133 chipset, Vilket var ett rätt hipt kort på sin tid.

HUrsomhelst: sommras, när jag i godan ro satt framför den och kanske spelade eller nåt (processorn var en AMD thunderbird på 800 mhz, 256 mb SDram, jag körde inget direkt heipt spel) så skärmen helt plötsligt svart, hårddisken blev helt tyst och allt som hördes var sutrret från fläktarna. lampan som indikerar att den river på hårddisken lös men hårddisken var, som sagt, helt tyst. Jag hade ingen aning om vad som var fel, jag öppnade den och såg att den nog aldrig blivit dammsugen under sin livstid, så jag dammsög ur den, lät den stå ett par timmar och körde sedan igen.

Den gick so men klocka igen utan bekymmer, varningar eller ens en liten text so msade att den helt ballade ur innan.

Hursomhelst så upprepades fenomenet allt oftare fram till november. Ibland görde den så när den startade, jag mistänkte att det itne lägnre hade varken med värme eller damm att göra och täntke att jag kanske kommit åt något när jag dammsög den som gjort att processorn glappade. När jag pillade loss processorna för att sedan sätta dit den igen fick jag något svart på fingrarna, so majg undrade so mfan vad det var... Det var oljigt i koncistensen och kom ur kondensatorerna runt processorn, jag började ana oråd, jag satte dit processorna igen och hoppades att den skulel fungera, och den gick som tåget ett tag till innan den hlade av helt.

I november lade den av och det var dags för ett nytt datorsystem (jag vet att den var gammal redan efter två år men vad gör man när man är fattig och inte har mer än studiebidraget i månaden), lit ironiskt att den lade av i samma månad som jag köpt den. Jag gick till min gode vän som är återförsäljare för bland andra MSI, där jag köpt kortet. Jag berättade samma sak för hono som här, om vätskan, och hur länge det hållt på och så vidare.

Han skrattade så han kiknade, jag vet inte om flera av er som läser detta nu redan sitter på svaret till detta ytterst mystiska fenomen. Det som altså hade hänt var att dammet sammlats på kodensatorerna, och antagligen tagit sig in på det där svåråtkomliga utrymmena och så småningom blivit så vart att det börjat glöda, vilket i sin tur fått elektrolyten i kondensatorerna att tränga ut ur kondensatorn (elektrolyten var altså vad jag fått på handen den där gången jag pillade med processorn).

Han sa själv att han bara varit medo m msi-kort som gör så, fungerar utan kondensatorerna runt processorn, och sedan dess har jag favoriserat MSI framför alla andra tillverkare.

Att moderkortet överhuvudtaget fungerat är verkligen ett under.

Keep the pantaloons. Always keep the pantaloons.