Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Luleå
Registrerad
Aug 2006

Rookie fråga: Ej buffrad?

När man läser moderkortsspecifikationerna så står det ibland under RAM-egenskaper att det är ej buffrat. Vad betyder detta?

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Skellefteå
Registrerad
Dec 2005

Det undrar jag med

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Wasserburg
Registrerad
Jul 2001

I stort sett alla vanliga moderkort använder obuffrade minnen. Den andra typen kallas registrerade, normal "REG" och används på servermoderkort.

När en bit adresseras i en RAM-modul sker detta genom att en rad och en kolonn i minnesmatrisen aktiveras, och den bit vars båda insignaler är aktiva (rätt rad och rätt kolonn) läses.

Eftersom alla moduler i en kanal är parallellkopplade elektriskt går det åt mer ström för att driva flera moduler. För att lösa detta problem buffrar man insignalen från minneskontrollern, och varje modul driver sedan själv sin rad- och kolonn-signal. Detta gör att flera moduler kan drivas på varje kanal.

2T-timingen på AMD:s processorer är ett sätt att hantera problemet utan att behöva reg-minnen. Man förlänger då stigtiden för adresspulsen, vilket i princip dubblar drivförmågan. Detta är inte samma sak som att förlänga CAS/RAS latensen. Det senare är tiden det tar från att adressignalen är satt tills utsignalen innehåller rätt värde.

*Tråd flyttad*

Frågan är lika aktuell för alla processortyper med DRAM.

Religion och vidskepelse är smittsamma psykiska sjukdomar, den biologiska motsvarigheten till datorvirus.
"-Pappa, pappa, idag firade vi födelsedag och hela dagis fick gå på McDonalds. - Vems födelsedag då? - En farbror som hette Lenin."