Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
sadsdsdasda
Registrerad
Okt 2003

ECC/REG minnen

Att ett minne är "ECC" innebär som jag har förstått det att det har större säkerhet. Om minnet skulle gå sönder på någon adress så innebär det sällan att det blir obrukbart. Detta eftersom modulen isolerar den del av minnet som är sönder. Vad menas då med att ett minne har "REG"? Är det samma sak? Kan ett minne som har ECC stöd inte ha REG stöd osv?

Athlon64 X2 "Toledo" 4400+, DFI LanParty Nforce4 SLI-DR, 1024MB OCZ PC3200 Gold Voltage eXtreme @ 250 1,5-2-2-8, ATI Radeon X850XT Platinum Edition, Western Digital Raptor 36GB (REV2), 2 * Western Digital Caviar 200GB SATA

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2006

ECC står för Error Correction Code och är en teknik för att åtgärda slumpmässiga fel som uppstår pga av kosmisk strålning och liknande. Vanligtvis implementeras det på så sätt att man använder ett extra chip för att lagra ECC bitar i. För en 64-bitars kanal används totalt 72 bitar, 64 data bitar och 8 ECC bitar. Vanligtvis ger detta möjlighet att rätta en bit om den blivit fel och att upptäcka om två bitar blivit fel men ej rätta dem. ECC måste stödjas av dels chipset och dels minnesmodulerna för att fungera.

"Registerd Memmory" är en teknik som används för att få bättre elektriksa egenskaper hos en minnesmodul. Istället för att koppla in alla minnesmoduler direkt på data ledningarna sätter man ett register/buffert i mellan vilket ger bättre elektriska egenskaper men fördröjer datat något. Genom att göra detta kan fler moduler kopplas på på samma kanal utan att det blir för mycket brus och annat mumbojumbo på lednigarna och man kan på så sätt installera mer minne i en burk. Eller kanske rättare sagt, de som bygger moderkort kan sätta på fler DIMM-platser vilka kan användas med buffrade moduler utan att man går utanför de elektriska kraven för minneskanalen.

Båda teknikerna kan användas individuellt eller tillsammans.

/miffo

/Hej hopp!