Vad betyder siffrorna som man kan läsa i minnet?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Dec 2005

Vad betyder siffrorna som man kan läsa i minnet?

Tjenare. Satt och kollade på en gammal prestanda mätning vad betyder dom olika siffrorna som man kan läsa på om minnet? T Ex

Corsair XMS2-5400 CM2X512-5400C4 512MB DDR2 PC2-5400 4-4-4-12 667MHz

vad betyder: 4-4-4-12? eller vad har det för betydelse i minnes världen?

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Mar 2006

PC2-5400 är ett sätt att visa minnets frekvens eller hastighet.
5400 är faktiskt detsamma som 667MHz; två sätt att specificera samma uppgift (enkelt räknat multiplicerar du MHz frekvensen med 8 och du får PC-x värdet).

PC2 och 2:an som följer efter DDR visar samma sak, nämligen att det handlar om DDR2 minnen. DDR2 är den generation av minnesmoduler som nu kommit att bli standard för både Intel och AMD. De ger samma prestanda som DDR(1) med med lägre volt, vilket är en fördel; tekniken kommer dessutom att tillåta högre minneshastigheter. I nuläget skiljer DDR1 och 2 inte mycket i prestanda, men förändringen är ändå nödvändig pga. nya processorer och dess plattformar.

4-4-4-12?
Varje siffras innebörd i turordning:
CAS Latency (tCL)
RAS-to-CAS Delay (tRCD)
RAS Precharge (Trp) eller Row Precharge
Act-to-Precharge Delay (tRAS) ellr Min Ras# Active Time

Solklart eller hur? Kanske inte men i praktiken handlar det om hur mycket tid (därför talar man ofta om "tidsinställningar"), i cykler räknat, som krävs för att minnet ska utföra en viss uppgift. Minnen har många fler inställningsmöjligheter och funktioner än dessa fyra, men de är dock de som har direkt störst inverkan på stabilitet och prestanda. Tillverkaren specificerar enligt vilka huvudinställningar som minnena är stabila för den angivna hastigheten (i ditt ex. 667MHz); BIOS kan automatisk läsa in dessa och andra inställningar (för överklockning och mer intresserade är dock manuella inställningar att föredra).

Utan att gå in på alla dessa har du här ett exempel:
CAS ("CM2X512-5400C4" inkluderar denna uppgift med C4 i slutet)
- fördröjningen mellan att ett kommando tas emot och verkställs

Enkelt uttryckt så innebär lägre siffror snabbare minnen. Frekvensen, i ditt exemplet 667MHz blir en utgångspunkt för hur snabba cykler minnet klarar av, utifrån detta kommer snabbheten på tidinställningarna i sin tur inverka på hur snabbt minnet kan hantera kommandon, läsa in, skriva, tömma osv. minnesbankerna.

Om du är intresserad av alla dessa så borde det vara möjligt att t ex söka på "over clocking guide" eller något liknande på google, eftersom just överklockare är de som är mest intresserade av "verkligheten" bakom dessa siffror.

Jag hoppas att mitt röriga inlägg kunde svara på några av dina frågor.
//KimTjik