Datorbygge: processorer; vad i hela friden ska jag välja!?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2005

Datorbygge: processorer; vad i hela friden ska jag välja!?

Hej!

Sitter med tankar om att införskaffa en till "dumburk" då jag känner att jag vill försöka få ut mer ur mitt nuvarande system men samtidigt ha något fungerande på sidan om.

Jag har svårt att förstå många saker, bl a alla beteckningar på INTELs och AMDs processorer - vilket inte gör det lättare vid valet av sådan/a. Om någon kan, på vilket sett det nu må vara, ge mig bättre klarhet i beteckningarna och/eller få mig att inte stirra mig blind på dem utan på eventuellt viktigare saker, vänligen tveka inte att göra det!

Vilka fördelar respektive nackdelar INTEL kontra AMD har är något jag försöker lära mig mer om.

Hela idén är att få ut så mycket prestanda som möjligt för pengarna och förhoppningsvis prestera bra en tid framöver. Det är först och främst en spelmaskin. Men jag vill också att den, om så faller mig in, klarar av att köra många krävande program samtidigt osv och inte enbart presterar bra i spel. Överklockningsvänlighet och stabilitet välkomnas!

Vad skall jag välja och tänka på? Exempelvis;

Två stycken processorer, xeon, opteron(?) båda med två kärnor om så är möjligt eller någon annan MP processor samt två stycken grafikkort i CROSSFIRE eller SLI.

jämfört med

exempelvis INTELs Core 2 Duo E4300 alt. E3600 (eller var det E3400?) som alla verkar tala så varmt om samt endast ett grafikkort.

Jag har alltid velat prova dubbla processorer samt dubbla grafikkort och rent ut sagt överdriva det hela lite. Men jag vet inte hur prestandan/priset står sig jämfört med att ha bara en av vardera.

Vissa kanske relaterar till bilar med dubbla turbos och säger - det finns ingen anledning att ha två, kostar endast dubbelt så mycket för samma prestanda.
Det finns för- och nackdelar där med. Därför ber jag om hjälp med detta val!

De processorer med 4(?) kärnor vågar jag inte ens tänka på.

Alla kommentarer och åsikter är varmt välkomna!

PS. Försöker läsa på för fullt ang. processorer. Ds.

MVH
F

Med vänliga hälsningar
J

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2006

ta en core 2 duo 6400 eller 6600 sen grafikkort skulle jag hellre satsat på 8800gs eller 8800gtx annars st 7900gt eller 2st x1950pro i cf

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Okt 2005

varför inte e6300?

P182 l E8500@4Ghz+TRUE l P35-DS4 l 8GB Mushkin 844mhz l HD4870@800/1000Mhz l 3,5TB
HTPC l AMD XP 2800+ l Biostar M7NCD PRO l 1 GB l 9200 256mb l 200GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skogen
Registrerad
Mar 2003

c2d e6600 och 8800gtx är nog ett bra val om man ser det prestanda kontra pengar.

Vill man ha ett monster så X6800/QX6700 och 2x 8800gtx lr dylikt men då kostar bara dom 3 grejorna ca 12k, Då är det nog bättre å köra på c2d e6600 och 8800gts/gtx då du kan få hela paketet för 12-13k och uppåt beroende på vad för moderkort, ram etc man vill ha. Eller vänta på r600 och köp nytt då

- Allt om nätagg - Jag är inte nörd, jag är entusiast :) -

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2005

Tack för era svar.

Jag vet inte hur jag skall göra. Jag ska nog försöka lära mig mer så jag förstår skillnaden mellan saker och ting. Känns lättare att välja då. Men det spelar säkert ingen roll vad jag väljer i nuläget då jag inte vet vad jag går miste om vid valet av det ena över det andra.

Med vänliga hälsningar
J

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
ÖRSUNDSBRO
Registrerad
Nov 2006

Hej fernstroem!

Ett litet tips:

Bestäm vad du vill kunna göra med datorn (överklocka, spela, bildbehandla, surfa osv), och bestäm hur mycket pengar du är beredd att lägga ut.

Om du vill spela, tänk ut några spel du vill kunna spela och på vilken upplösning och vilka effekter du vill ha med. Kolla sedan i recensioner vilka grafikkort som ger 40-60 FPS för denna konfiguration.

Fyll på med det mest prisvärda upp till din max budget.

Om du har dom förutsättningarna, så är det väldigt lätt för folk här på SweC att tips om det mest prisvärda.

/xJom

Läs om mig här: http://xjom.se/page1001.html

CPU: E6300@3,220 GHz+Scythe Infinity; Mobo: Asus P5B Deluxe; Minne: 2 Gb OCZ Nvidia SLI PC8500 ; Grafik: HD4670 512 Mb@Stock; 3DMark05:?????; 3DMark06:8345; 3DMark01SE: ?????; HDD: Raptor 36Gb+WD500Gb, Nätagg: Silverstone Zeus ST56ZF.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2005

@xJom: Jag är inte i desperat behov av en uppgradering, speciellt inte om jag får ur mer ur denna nuvarande konfiguration. Vilket jag hoppas och tror! Men...grejen är att jag varken vågar eller kan göra det nu. Min kunskap är låg, jag försöker lära mig, men att läsa utan att göra gör mig bara förvirrad. Därav ett till system skulle vara av intresse.

Prisidén är väl, tja, 10 000 kr. Vet inte hur långt man kommer på det eller hur pass överklocksvänliga kvalitetsprodukter det kan innefatta. Jag vill kunna klara av alla tänkbara spel, speciellt FPS-spel. Men jag vill också att den klarar av att göra mycket samtidigt. Komprimera, packa upp, tunga program osv.

Med min lilla kunskap så är valet säkert hugget som stucket. Då jag mest troligt inte vet allt jag vinner samt förlorar på valet av den ena över den andra.

Att ersätta saker hör till. Men det som tar emot är priset man betalade för det man senare byter ut.

Så "best bang for the buck" är väl en idé. Bra prestanda till rätta pengar. Med potential att få ut mer.

Snart kommer jag införskaffa ett AMD system och ett Intel system bara för att jag har sådan beslutsångest.

Ps. Snälla idiotförklara mig inte. Jag är bara okunnig med otrolig beslutsångest. Ds.

Med vänliga hälsningar
J

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
ÖRSUNDSBRO
Registrerad
Nov 2006

Det är väldigt mycket enklare att förklara, om man har givna ramar.

10000 spänn, och "best-bang-for-the-buck" är helt OK!

Processor: Core 2 Duo är bättre, och snabbare särskilt om du ska göra mycket samtidigt.

Minne: Beror av hur mycket du tänker överklocka. Ska du inte överklocka alls, så ska du köpa lågfrekvent minne, men i och med att vill göra mycket samtidigt bör du sikta på 2Gb.

Moderkort: Också här beror det på tre huvudsaker
1) Vill du kunna överklocka?
2) Vill du i framtiden kunna uppgradera till CrossFire eller SLI?
3) Kräver du några speciella funktioner, såsom RAID, eSATA mm mm

Grafikkort: FPS-spel ska det klara. Vilken upplösning och kvalitet vill du sikta på? Vad har du för skärm? (Eller måste du köpa ny?)
Det finns två otroligt bra jämförelse-sajter, där du ska kolla att ditt favorit-spel i vald upplösning och "max detalj+kvalitet" klaras av med 40-60 FPS (Frames Per Second, inte First Person Shooter i det här fallet...)

Sajt1: http://www.digit-life.com/articles2/digest3d/index0612.html
Sajt2: http://www.tomshardware.se/grafikkort/interaktiv_jamforelse/

Nätagg: Man tjänar alltid på att välja ett nätagg av bra kvalitet. Och det ska framförallt klara av att driva datorn. Det finns en Watt-kalkylator här:
MEN, det är inte hela sanningen, för man måste kolla hur mycket Ampere nätagget levererar på 12V för att säkra att grafikkortet klaras av.

Chassi: Du ska tycka om att titta på det, eftersom det är det av datorn som du kommer att se mest på, näst efter bildskärmen.
Det andra du ska titta på är att luftgenomströmningen (minst 2 fläktar, vid endast 2 fläktar får de gärna sitta en fram och en bak, och vara av storleken 120mm)
Sedan får du kolla att det är lättmekat också, om du tänker bygga själv.

Ge mig lite feedback på detta, så kanske jag kan ge ett exempel på vad jag tycker är ett balanserat system för 10000 bagis.

/xJom

Läs om mig här: http://xjom.se/page1001.html

CPU: E6300@3,220 GHz+Scythe Infinity; Mobo: Asus P5B Deluxe; Minne: 2 Gb OCZ Nvidia SLI PC8500 ; Grafik: HD4670 512 Mb@Stock; 3DMark05:?????; 3DMark06:8345; 3DMark01SE: ?????; HDD: Raptor 36Gb+WD500Gb, Nätagg: Silverstone Zeus ST56ZF.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2005

@xJom: Jag vill hemskt gärna ha kvalitetsprodukter. Men vad jag lärt mig är att dyrast är inte alltid bäst. Därför försöker jag, när jag ber om hjälp, hitta dessa lite billigare alternativ MEN som ändock har potentialen att prestera likvärdigt och kanske bättre än det så mycket dyrare. Då mår man inte dåligt när det senare är dags att återigen uppdatera sina komponenter.

Jag gjorde ett otroligt dumt och dyrt inköp av dator för flera år sedan. När Pentium 733 Mhz (tror jag) var det värsta som fanns. Jag vägrar göra om samma misstag igen. Pengarna kan gå till så mycket annat. Då tid är något jag har alldeles för mycket av!

Minnen: Ju mer desto bättre. Kanske kan tas med stickorna till nästa burk som komma skall.

Moderkort:
1) Gärna det. Moderkort är väl något man skall välja med andakt? Jag kommer förmodligen ha problem med att finna dessa bios när det väl kommer till överklockning.
2) Ingen aning. Kommer grafikkorten i framtiden att använda SLI/Crossfire? Har man endera har man förmodligen större valmöjligheter i framtiden Men bara för att man har endera behöver man inte använda det. Vill minnas från grafikkortstester att det extremaste kortet kan vara otroligt likvärdigt eller kanske tom sämre än övriga enda till exempelvis 1600x1200. Där det presterar bättre. Känns inte försvarbart att lägga ut tusentals kronor extra för likvärdig FPS upp till 1600x1200 för att sedan få en prestandavinst på exempelvis 15-30 FPS väl där.
3) Gör absolut inget om kortet är framtidsvänligt. "Lull lull" är inte fel. Men priset skall stå i proportion till detta.

Nätagg:
Viktig komponent, en förutsättning för allt annat. Att finna det med bäst A på 12V är nog svårare. Mest W är alltid lätt. (måste kolla vad mitt nuvarande leverar, flertaler inställningsmöjligheter på baksidan)

Chassi:
Väldigt osäker på den punkten. Beror helt hur länge man planerat att använda det. Återanvändning och/eller försäljning av begagnade komponenter funkar. Är dock väldigt svag för stora dyra chassin. Om de är försvarbart värda det högre priset kan jag inte svara på. Sen är ett stort frågetecken kylningen: LUFT eller VATTEN eller blandning. Ett tyst system med utomordentlig kylning samt en tilltalande finish (väldigt subjektivt) antar jag är drömmen för alla. Skulle inte skada om jag kunde ha datorn i mitt vardagsrum utan att det skriker i någons ögon.

Bildskärm:
Bör väl införskaffas om man skall göra grafikkorten och sina egna ögon en tjänst. Kan tänkas att det blir svårt att få ett system som är värt att ens införskaffa om denna skall vara inom ramen för 10 000kr. Så den får bakas ovanpå.

Ljud:
Inte insatt i ljudanläggningar till datorer jämfört med övriga anläggningar.

Kvalitet över kvantitet, finish samt överklockningsvänlighet välkomnas (det är väl där pengar kan "sparas" och läggas på annat). Kvantitet är dock bra ibland. Priset skall stå i proportion till vad man får. Någon krona extra för en försvarbart bättre prestanda - visst. Vill kunna må bra när kommande system har gjort sitt och skall bytas ut.

Priset är inte något som inte går att ändra på. Om produkterna i fråga är värda pengarna och är en (kanske dåligt ordval) "investering" på längre sikt. Är alltid orolig att lägga ut för mycket pengar. Brukar sluta så.

Jag är evigt tacksam alla som är delaktiga i att hjälpa mig. Och ber om ursäkt att jag som så många andra tar upp er tid med dessa, för många, så självklara frågor, problem etc. Samt eventuellt får era ögon att blöda.

Med vänliga hälsningar
J

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
ÖRSUNDSBRO
Registrerad
Nov 2006

OK, då gör jag ett försök.

Processor: E6600 - ca: under 3000 kr
Minne: 2Gb - det finns riktigt bra minnen för 2000 kr.
Moderkort: du får CF eller SLI-moderkort för strax under 2000 kr
Chassi: Jag har fastnat för Silverstone SST-TJ05B, som är stort och rymligt och prisvärt, men det finns många alternativ. Max 1500 kr.
Nätagg: Finns ett som klarar nästan allt och är tyst, Corsair HX520W (1000 kr). Det är inte SLI-säkrat för 8800-korten, isåfall måste man upp till Thermaltake ToughPower 850W, (2000 kr).
Grafikkort: Börja med ett! Det finns inget som motiverar att köpa SLI innan man vet om man verkligen behöver det.
8800GTS (3500 kr) eller X1950Pro (2000 kr) är väl det som rekommenderas i de lite högre prisklasserna, som ändå klarar det mesta.

Hårddisk, kan man ju börja med att köpa så lite som man tror att man klarar sig med, och köpa mer senare.

För runt 15000 kr får du ett riktigt bra system, som är utbyggningsbart i framtiden.

Ett exempel som är CrossFire-ready:
http://www.komplett.se/k/shoplist.asp?mode=receive&si=426349&...

Ett exempel som är SLI-ready:
http://www.komplett.se/k/shoplist.asp?mode=receive&si=426350&...

Ett exempel som är "best-bang-for-the-buck" för runt 10000 kr:
http://www.komplett.se/k/shoplist.asp?mode=receive&si=426356&...

Hoppas jag inte goofade nu och glömde någon komponent i någon av inköpslistorna...

/xJom

Läs om mig här: http://xjom.se/page1001.html

CPU: E6300@3,220 GHz+Scythe Infinity; Mobo: Asus P5B Deluxe; Minne: 2 Gb OCZ Nvidia SLI PC8500 ; Grafik: HD4670 512 Mb@Stock; 3DMark05:?????; 3DMark06:8345; 3DMark01SE: ?????; HDD: Raptor 36Gb+WD500Gb, Nätagg: Silverstone Zeus ST56ZF.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2005

@xJom: Tusen tack för att du tagit dig tid. Dina exempel ser helt okej ut. Jag ska gräva runt efter lite mer information samt se vad som händer. Jag är alltid otroligt omständigt när jag ska till att införskaffa något.

MVH

Med vänliga hälsningar
J

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
ÖRSUNDSBRO
Registrerad
Nov 2006

Jag med!

Ta du tid på dig, och återkom om du har fler undringar.

Som sagt, du kan hitta många "likvärdiga" saker om du rotar lite, och kanske till och med till ett lite lägre pris, men jag tror ändå att mina alternativ visar vilken prisklass som ger något vettigt för pengarna.

/xJom

Läs om mig här: http://xjom.se/page1001.html

CPU: E6300@3,220 GHz+Scythe Infinity; Mobo: Asus P5B Deluxe; Minne: 2 Gb OCZ Nvidia SLI PC8500 ; Grafik: HD4670 512 Mb@Stock; 3DMark05:?????; 3DMark06:8345; 3DMark01SE: ?????; HDD: Raptor 36Gb+WD500Gb, Nätagg: Silverstone Zeus ST56ZF.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2005

Intressant tråd detta! Vi är nog lite lika fernstroem, brukar också vilja ha reda på mkt info innan jag slår till. Tänkte själv köpa detta:

http://www.komplett.se/k/shoplist.asp?mode=receive&si=428773&...
(Precis det som xJom hade i sin sistnämnda lista, minus ett par saker)

Vi verkar ha ungefär samma mål med våra byggen.

Köpte nyligen nytt chassi (http://www.webhallen.com/prod.php?id=54169), nättag (http://www.webhallen.com/prod.php?id=50392) och HDD (http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=329043).

Detta paket borde väl kunna ge helt okej kräm? Har inte tidigare överklockat, men någon gång ska väl vara den första. Om dessa prylar nu är goda för det?

Skulle vilja fråga dig som verkar ha koll, xJom, om du tror att mitt nätagg är tillräckligt för detta? Kör förutom det en till IDE hdd på 120 gb, samt en DVD läsare + DVD-RW. Försöker även jag lära mig så gott jag kan, är inte mega haj på detta ännu.

/Filip

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skogen
Registrerad
Mar 2003

flipo
allt ser bra ut förutom grafikkortet (takig kylning för :/) till överklockning samt nätagget, krävs en hel del power om du skall överklocka. så 500w+ märkesnätagg.

http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=6...

här finner du råd

- Allt om nätagg - Jag är inte nörd, jag är entusiast :) -

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2005

Tack! Hmm, jag kommer nog shoppa loss på det där, och om jag vill testa klocka så byter jag nätagg

Ang. grafikkortet, vad skulle du istället rekommendera? så mkt prestanda som möjligt för 2000:-, give or take ett par hundra.

Tack igen!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
ÖRSUNDSBRO
Registrerad
Nov 2006

Här är riktigt bra grafikkort i 2000 kr-klassen:
http://www.prisjakt.se/produkt.php?j=122261,134377,134376,134...

/xJom

Läs om mig här: http://xjom.se/page1001.html

CPU: E6300@3,220 GHz+Scythe Infinity; Mobo: Asus P5B Deluxe; Minne: 2 Gb OCZ Nvidia SLI PC8500 ; Grafik: HD4670 512 Mb@Stock; 3DMark05:?????; 3DMark06:8345; 3DMark01SE: ?????; HDD: Raptor 36Gb+WD500Gb, Nätagg: Silverstone Zeus ST56ZF.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lövstad
Registrerad
Maj 2005
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xJom
Här är riktigt bra grafikkort i 2000 kr-klassen:
http://www.prisjakt.se/produkt.php?j=122261,134377,134376,134...

/xJom

Och av de fyra är PowerColorkortet det vettigaste,
eftersom det har Accelerokylaren och därmed låter minst och kyler bäst, i think.

Mvh

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skogen
Registrerad
Mar 2003

Är inte kortet med Zalman kylaren stabilast? då slipper man byta själv + att man har garantin kvar om man inte är speciellt händig när det gäller att byta kylare

- Allt om nätagg - Jag är inte nörd, jag är entusiast :) -

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sverige
Registrerad
Jan 2007

När det gäller spel.

Jag rekomenderar jag dig QX6700.
Den är inte så het nu på marknaden eftersom Spel tillverkarna inte har så många spel som kör med 64Bit, 2-4 kärnor tekniken så du kan få ut 100% prestanda av processorn.
Men du kommer märka skillnad nu med när det gäller för spelandet m.m
Runt 2008 så tror jag att dom flesta spelen kommer köra med flera kärnor, 64Bit (Man kan alltid Hoppas på det )

Cryteck håller på med det nya spelet Crysis, som kommer använda den nya tekniken 64bit, köra med 2-4 kärnor som finns ute nu på marknaden.

Vilket spel Crysis är! Muma

[Asus Z87-Deluxe][Intel Core i7-4770K] 2*Kingston HyperX 3K SSD 240GB] [2*Kingston DDR3 HyperX blu 1600MHz 8GB] [2*4TB WD RE Enterprise][2*Gigabyte GeForce GTX 780Ti GHz Edition Sli ] [Corsair AX 1200i] [Windows 8.1]

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xJom
Här är riktigt bra grafikkort i 2000 kr-klassen:
http://www.prisjakt.se/produkt.php?j=122261,134377,134376,134...

/xJom

Gigabyte GeForce X1950Pro Dual-DVI (Zalman VF700) 256MB wtf ?

i5 4670k@4.4GHz | 16GB Corsair Vengeance Pro | EVGA GTX 970 SC | Antec 1220 H20 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2005

@flipo: Jo kan tänkas. Alltid varit sådan. Lycka till med ditt bygge. Själv ska jag införskaffa mer information och sedan braka lös med något riktigt overkill hoppas jag.
Har kollat vissa av mina komponenter jag har i min nuvarande dator. Vissa delar har inte alls sjunkigt mycket i pris. Ska försöka hitta modet att pressa ur allt som går ur detta system snart då jag förmodligen inte får ett sk*t för det iaf. Men risken kanske finns att man står utan dator sen.

Med vänliga hälsningar
J