En fundering över ljud som skapas i CPU(?) av Photoshop

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund, Frösön
Registrerad
Jun 2002

En fundering över ljud som skapas i CPU(?) av Photoshop

Jag har en lite märklig fråga, det är mest en fundering och jag tänkte att om jag får svar någonstans så är det nog här.

Om man skapar ett stort dokument, säg 4500*4500 pixlar stor med 32bitars färgdjup i Photoshop och så vill man airbrusha detta med en pensel på säg 2500 px. Det lite underliga är att då hör man ett svagt svagt högfrekvent ljud som nästintill surrar i takt med hur man airbrushar, jag hör detta med chassit öppet och med alla fläktar nedställda (Noctua).

Är det CPUn jag hör när den arbetar? eller är der RAM minnen/GPU?

Corsair PSU 620HX, Gigabyte P35-DS4, Q6600 @ 3,6Ghz, 8800GT @ ( 700, 1750, 1000 ), Corsair XMS DDR2 800MHZ (4, 4, 4, 12), WD Raptor 150 GB, Lian Li PC-A05, Thermalright 120 E, Noctua 1300rpm, Windows Vista 64

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Maj 2007

Jag har ett liknande problem som händer när jag spelar. Speciellt vid inloggningsskärmen i WoW.

Jag tror, för min del, att det är fläkten på nordbryggan som gnäller lite vid vissa varvtal. Har provat ställa den i olika med hjälp av Speedfan och dessa ljud uppstår när fläkten surrar på ca 80-85%.

Om det är samma för dej vet jag ju inte, men prova.

MOBO: Gigabyte GA-Z87X-UD3H CPU: Intel i5 4670K RAM: Crucial Ballistix Sport 16GB GPU: ASUS Strix GTX 970
Ljudkort: Sound Blaster Zx SSD: Samsung 840 EVO 120GB och 250GB HDD: WD Green 4TB PSU: Corsair HX520W
Chassi: Fractal Design R4 Skärm: 2x Philips 278C4QHSN Telefon: Lumia 950

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2007

Är du säker på att det är datorn? Det skulle även kunna vara högtalarna. Vissa har nämligen ibland problem med att högtalarna ger ifrån sig ljud när man rör på musen m.m., p.g.a. att ljudkortet inte är jordat. Testa att koppla ur högtalarna och se om det blir bättre.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Maj 2007

För min del är det definitivt moderkortet i sig som spökar. Kan stoppa örat inne i burken och höra det.

Om det är samma vet jag ju såklart inte, så prova även det som perost säger

MOBO: Gigabyte GA-Z87X-UD3H CPU: Intel i5 4670K RAM: Crucial Ballistix Sport 16GB GPU: ASUS Strix GTX 970
Ljudkort: Sound Blaster Zx SSD: Samsung 840 EVO 120GB och 250GB HDD: WD Green 4TB PSU: Corsair HX520W
Chassi: Fractal Design R4 Skärm: 2x Philips 278C4QHSN Telefon: Lumia 950

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2002

DISCLAIMER: Nu gör jag bara en kvalificerad gissning. 8)

Troligtvis är det en spole i en switchregulator som är dåligt lackad. En switchregulator arbetar med rätt hög frekvens och kan ge ifrån sig otrevliga ljud. Dessa ljud kan ju påverkar av belastningen på switchregulatorn. Strömförbrukningen på CPU:n är direkt proportionell mot CPU-belastningen och däreför kan CPU-belastningen styra hur spolen låter.

Har själv samma problem på min MacBook. Tyvärr så surrar den vid låg belastning, men när man brassar på lite CPU så blir den tyst... ett tag... tills fläktarna snurrar igång istället Fattigt av Apple att inte designa bättre grejer

Workstation: XP1800 | 512MB | 120GB | Rage 128 | 21" CRT | CDRW

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund, Frösön
Registrerad
Jun 2002

dencre och chille, jag tror det ligger något i det ni säger. kan man testa detta och på något sätt konstatera exakt vilken spole o.s.v. det är fel på eller behöver man en moderkortsfabrik för att göra detta. Kommer det att påverka stabiliteten, jag ska fortsätta överklocka min processor. Kan det bli problem p.g.a. en sådan här sak?

Corsair PSU 620HX, Gigabyte P35-DS4, Q6600 @ 3,6Ghz, 8800GT @ ( 700, 1750, 1000 ), Corsair XMS DDR2 800MHZ (4, 4, 4, 12), WD Raptor 150 GB, Lian Li PC-A05, Thermalright 120 E, Noctua 1300rpm, Windows Vista 64

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Nov 2007

Jag skulle tro att det kan vara ditt grafikkort som spökar. 8800-serien har en förmåga att tjuta vid belastning. Ta hem AtiTool och kör ingång an artifact scan och se om du hör ljudet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund, Frösön
Registrerad
Jun 2002

Icke! inga konstiga ljud från mitt 8800 förutom det sköna oljudet den lilla äckelfläkten avger.

Corsair PSU 620HX, Gigabyte P35-DS4, Q6600 @ 3,6Ghz, 8800GT @ ( 700, 1750, 1000 ), Corsair XMS DDR2 800MHZ (4, 4, 4, 12), WD Raptor 150 GB, Lian Li PC-A05, Thermalright 120 E, Noctua 1300rpm, Windows Vista 64

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Nov 2007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ihks
Icke! inga konstiga ljud från mitt 8800 förutom det sköna oljudet den lilla äckelfläkten avger.

Ok jag var nästan övertygad om att det var det som var felet. Nu vet jag inte riktigt hur påfrestande det är för grafikkortet att paintbrusha i photoshop.

Du får väl glädja dig åt att ditt gfxkort inte tjuter i alla fall

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Jul 2001

Har haft en P4 som pratade när den jobbade hårt, har haft Intel 945 chip som pratade med. Så inget ovanligt men störande.(Ljudet är fax liknande)

Min:ABIT NF7-S V2.0,Barton 2500+AQXEA XPMW@2,35Ghz,2x521Mb Adata Cas 2-3-3-6,Lt 6800LE 1,3v 16x1,6@440-930,SLK900A,Mustek A806 5:1 Dolby Digital Amp. Frugans:ESC K7-SEM,Duron1600,512Mb DDR. Antons:Aopen AK73(A)-V,512Mb Sdr,Xp1600+Parlomino AGOIA GREEN@1875Mhz@1.9v,Volcano7+Moddad@92mm,Gf 4200Ti@305-610 Zalman HP-80.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Täby
Registrerad
Sep 2005

Har haft problemet att en del datorer på jobbet låter när de belastas. Ljudet uppstod t.ex. när man rörde på musen eller använde tangentbordet. (Behövdes ingen stor belastning för att det skulle uppkomma med andra ord).

Ljudet lät "elektriskt", svårt att beskriva det. Efter ett byte av moderkort så försvann det, enl. HP så var det en kondensator som vad dålig. Gick på garantin och en tekniker kom och bytte det dagen efter jag felanmält, var en två år gammal dator.

:: i5 2500K @ 4.5GHz 1.34V :: Asus P8P67 Pro :: 4x4GB Corsair Vengeance 1600MHz CL8 :: Asus GTX 670 :: XFX Core 650W ::