Går det att utöka primär partition?

Permalänk
Medlem

Går det att utöka primär partition?

Jag gjorde en sån dum grej när jag skulle installera vista på min hårddisk. Systemet var helt nytt och jag tänkte dedikera 28gb för o ha operativsystem på, och sedan ha ytterligare två partitioner för program och media.

Då har jag alltså C: E: och F:, och allteftersom jag installerar nya saker på E: så sjunker ändå lediga utrymmet på C? Nu är C: snart full.
Jag har försökt använda vistas egna partitionsprogram i hanteraren, men jag kan bara öka och krympa E: och F:.

Finns det någon enkelt metod för att fixa detta? Vore oerhört jobbigt att installera om vista och blåsa alla 3 partitionerna

Bäst vore på något sätt att helt stryka F: och låta C: ta det utrymmet.

Någon som varit i liknande situation och hittat en lösning? Eller helt enkelt bara vet?

Visa signatur

AMD Ryzen 7 7800X3D | MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI | Noctua NH-U12A | Kingston 64GB DDR5 6000MHz FURY Beast Black | Sapphire Radeon RX 7800 XT Pulse | Seasonic Focus GX 850W | Corsair Force MP510 960gb | Seagate FireCuda 510 1TB | Fractal Design Meshify 2 Compact | Samsung Odyssey G7 27" 240hz

Permalänk
Hedersmedlem

Det finns ett program som heter Partition Magic som sägs vara bra. Jag har aldrig testat det, och vet inte ens om man kan utöka partitionen som du beskriver, men du kan ju kolla upp det!

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

funkar la inte i vista ?..

acronis har program som ska funka i vista.. kommer bara inte ihåg vad det heter just nu...

Permalänk

Verkar vara många som frågar idag. Vista har ett inbyggt verktyg.
Den här datorn -> Hantera -> Lagring>Diskhantering
Högerklicka på F: och välj "Ta bort volym"
Högerklicka på C: och välj "Utöka volym"
Klart!

Visa signatur

Jag har ingen signatur.

Permalänk
Vila i frid

Kör diskrensning på enhet C, det är System Restore Point som tar upp (onödigt) utrymme. Zonka även alla $-bibliotek i C:\WINDOWS, rensa sen trashcan.

Permalänk

System restore point tar upp MYCKET plats. Kan tänka mig man behöver bara den senaste, om ens det.

Permalänk
Medlem

Testade i Vistas lagringsprogram, men varför kan man inte bara utök C:? Jag behöver kanske 10gb till på den. Men känns ju förjävligt att jag ska behöva fimpa min andra partition helt för att kunna öka på C: ..

UPDATE: Jag har nu 35gb som inte är allokerat. Men lik förbannat så går det inte att utöka volymen på C:. Jag kastar snart datorn utför balkongen. De går inte ens att välja "Utöka volym" den är gråmarkerad. Den här datorn tar ytterligare ett steg närmare balkongen.

Permalänk
Medlem

Du måste ha det oallokerade utrymmet precis bredvid C:-partitionen.

Jag tror det går att lösa annars också om du konverterar till en "dynamisk disk". Fast det har jag aldrig provat själv så det får du nog läsa på om...

Permalänk
Medlem

De går att utöka mina 2a partition med dom 35gb som inte är allokerat, men inte just C:. Hur gör man för att konvertera om C disken till dynamisk?