Permalänk
Medlem

Kall (tyst) processor för en server?

Hejsan

Min gamla fil-/skrivar-/webbserver har börjat bete sig konstigt på senare tid och jag har kommit fram till att det är moderkortet som har sett sina bästa dar.
Datorn har en väldigt låg processoranvänding och klarade sig bra på en underklockad AMD 3200+ så nu när jag ska uppgradera så är det viktigaste att datorn är tyst. Moderkortet skall självklart inte ha en egen fläkt och jag tänkte att man kanske kan underklocka processorn så mycket så att man kan köra passiv kylning på CPU'n. Förhoppningsvis så skall det räcka med enbart nätaggregatets fläkt i chassit.

Vilken CPU är kallast i dagsläget? Är det möjligt att passiv kylning är tillräckligt? Klarar vissa moderkort att underklocka mer än andra? Erfarenheter?
Budget är ca 1500-2000 för moderkort och processor.

(Har linux-baserat OS så inget för noname moderkort som kan orsaka strul med drivrutiner)

Visa signatur

Uppdatering: Denna uppdatering är uppdaterad version av den uppdatering
som släpptes för för en månad sedan ungefär.

Permalänk
Medlem

intel Atom kanske? Har iofs en fläkt men med tanke på hur stor kylflänsen är under den så bör den klara sig utan fläkten.

Visa signatur

Vägra fx 3of4 Pi 1M 1.84 s Memory remapping
Minnen har ingen egen hastighet. Märkningen anger bara vilken hastighet minnena uppges klara

Permalänk

Jag tror att du borde köpa en av de senaste Intel Celeron CPU:erna, de ska vara väldigt svala har jag uppfattat. Alternativt att du köper en AMD Sempron för AM2.

Moderkort finns massor av, de flesta billiga moderkort kan kylas passivt ifall du byter ut chipsetflänsen mot en större. Men det är dock rekommenderat att du har lite luftflöde med en 120mm-fläkt (tror 5 eller 7 volt på den duger) över CPU:n så att komponenterna runt om inte överhettas.

Visa signatur

Enter the Wired, you'll like it here • Sönderbyggd ITX-låda: i5 3570, 8GB DDR3, GT1030 2GB GDDR5, 1TB CX500, BluRay-RW, världens knöligaste låda med extern PSU •