Kort guide: Alternativ för att reparera en windows XP installation

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Märsta
Registrerad
Jan 2002

Kort guide: Alternativ för att reparera en windows XP installation

På uppmuntran från skrock så skriver jag ihop en summering på hur man kan reparera en windows XP installation samt samma sak bör fungera på windows server 2003 (men serveraspekter av det utelämnar jag).
Kanel har bidragit med hjälp i trådar om det här ämnet så info kommer också från honom.
Artikeln är länkad från den klistrade forumtråden.

Till reparationsmetoder som kan användas för olika områden hör:

  • Systemåterställningsfunktionen

  • Uppstart med "senaste fungerande konfiguration"

  • Reparationskonsolen

  • Reparationsinstallation

Systemåterställning
Om man inte inaktiverar systemåterställning så sparar XP kopia på när viktiga systemfiler och vissa programfiler ändras. Om du märker att XP gör något konstigt när du startat datorn och misstänker på att det kan vara någon inställning eller drivrutinsproblem så kan man återställa det till en tidigare återställningspunkt. Dessa brukar skapas automatiskt när man t.ex. installerar drivrutiner men man kan också själv välja att en skapas.
Det här är inget som kan återställa vad som helst, t.ex. dina personliga filer som du råkat skriva över.
Överblick: http://support.microsoft.com/kb/306084/sv
Använda från uppstart av XP med bara kommandotolken: http://support.microsoft.com/kb/304449/sv

Uppstart med "senaste fungerande konfiguration"
Om XP får något allvarligt fel när det ska startas upp, en drivrutin krånglar eller liknande saker så kan detta hjälpa. Det backar tillbaka till hur det var senaste gången en användare loggade in. Om du inte använder automatiskt inloggning och kommer till inloggningsprompten men märker att något redan då är allvarligt fel så starta istället om datorn och gör på så vis som anges på länken. Logga inte in, för då ersätts konfigurationen.
http://support.microsoft.com/kb/307852/sv

Återställningskonsolen
De två första alternativen förutsätter att XP installationen, i viss mån, kan starta självt. De här två sista använder (nästan) inte XP installationen alls.
Beskrivning: http://support.microsoft.com/kb/314058/sv
Detta är en kommandokonsol speciellt gjort för att kunna göra grundliga fixar. Kom ihåg dock att detta INTE är DOS (ett gammalt operativsystem) eller XPs normala kommandotolk.
Har t.ex. ett annat operativsystem skrivit över startsektorn på hårddisken och du vill ha tillbaka XPs så brukar kommandot fixmbr. fixboot kan också användas, det fixar till XPs startsaker på XPs installationspartitions startsektor.
Har du ändrat om med hårddiskarna i datorn (t.ex. kopplat in en extra eller har ett nytt kontrollerkort) så kan det bara så att XPs startfiler fungerar men det hittar inte windowsinstallationen. bootcfg hjälper dig med att ordna startalternativen (d.v.s. böka runt i boot.ini -filen).

Vill du installera återställningskonsolen som ett normalt startalternativ "i fall att": http://support.microsoft.com/kb/307654/sv

Reparationsinstallation
http://support.microsoft.com/kb/315341/sv
Sista utvägen, det ersätter systemfilerna men lämnar program kvar. Så att du måste installera servicepack och extra windows update snabbkorrigeringar samt drivrutiner. Det lämnar dock dina användarkonton orörda.
Var noga med att läsa hur du ska göra (på länken). När XPs startskiva frågar om du vill reparera genom att trycka R ska du inte göra det utan fortsätta.

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Märsta
Registrerad
Jan 2002

Kommentera gärna guiden genom att lägga till inlägg här i tråden!

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG