Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vbg
Registrerad
Jan 2009

Fel på minnen - endast i Dual

Hej svejs!

Jag har 4*1GB minnesstickor till min dator och lider av bluescreens titt som tätt. Testade att köra två åt gången men fortfarande samma problem, dock lite mer sällan.

Har nu kört 2*1GB ett bra tag (flera månader), och ibland går det flera dagar mellan bluescreensen och ibland får jag en i timman. Det sjukaste är att det ALLTID är på fredagar och lördagar som det är värst. Mån-Tors är det kanske i snitt 2 bluescreens, medans det under fre-lör brukar vara 5-10 om dagen. Nåväl, det har väl inte riktigt med saken att göra

Körde memtest med två minnen (i dual), och som väntat fick jag massa errors. Testade att köra ett minne i taget och fick inga errors.

"Jaha" tänkte jag. Då borde det vara den andra DIMM-porten som är kaput och satte i ett minne, som enligt memtest var okej, i den andra porten. Fortfarande inga fel.

Summarum: Båda minnena OK, båda portarna OK, sålänge man kör dem separat. Men om jag använder båda på samma gång blir det fel.

Vad göra? Kan det vara ett så underligt problem med moderkortet, eller är det helt enkelt nån inställning i BIOS som är fel?

Moderkort: MSI P35 NEO-F, P35, Socket-775, DDR2
Minnen: Crucial DDR2 BallistiX PC8500 2048MB CL5

Kör dem i 800Mhz by SPD (5-5-5-18 tror jag).. Ska jag förresten kunna köra dessa i 1066 med mitt moderkort?

Några konkreta frågor:
Är det nåt mer ni behöver veta för att kunna hjälpa mig?

Kan det vara så att timings å volt behöver justeras manuellt för att det ska fungera korrekt? Isåfall behöver jag en idiotsäker walkthrough, för jag har ingen aning om vad dedär grejerna gör.

Om nej på ovanstående fråga: Kan jag skicka tillbaka moderkortet och de fyra minnena till komplett och helt enkelt säga "Nåt är fel, jag vet ej vad. Har köpt dem av er så det får ni ta reda på"?

Jättetacksam för all hjälp jag kan få. Har börjat tröttna på de sporadiska blåskärmarna!

/Patric

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006

Ja du ska kunna köra på 1066 med dessa
Men först skulle jag föreslå att du höjer volten något, kör du på auto så får dom nu 1.8 volt, sätt dom på 1.9volt, och om du sätter dom på 1066 ska dom ha 2.0volt enligt spec
Har inget sånt moderkort så vet inte var inställningarna finns, men titta i manualen om du är osäker

Cooler Master ATCS840, corsair AX750, Asus Sabertooth X58, i7 950, Highend vattenkylning, 12Gb Corsair, GTX275, Raptor 150, Spinpoint F1 1Tb x3, WD 640black, Windows 7 x64, Asus Xonar Essence STX. Skärm Dell U2711.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vbg
Registrerad
Jan 2009

Höjde till 1.9 och det funkade finfint med två minnen, enligt memtest. Satte i alla fyra minnen imorse och det känns stabilt. Har dock inte memtestat än

Om jag vill testa att höja till 1066 (som inte har funkat på Auto tidigare), ska jag sätta volten på 2.1 då? Eller är det farligt?

Förresten, på kompletts hemsida står det följande om mitt moderkort:
RAM-hastighet som stöds PC2-6400, PC2-5300

Är det fel eller?

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=335498&view=detailed#Pro...

Såhär står det på en annan sida:

Citat:

Main Memory
• Supports 4 unbuffered DIMM of 1.8 Volt DDR2 SDRAM
• Supports up to 8GB memory size
• Support Dual Channel DDR2 667/800MHz and up (Intel P35 chipset supports up to DDR2-800 officially. For DDR2 800+, manually BIOS adjustment is needed)
Due to the High Performance Memory design, motherboards or system configurations may or may not operate smoothly at the JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) standard settings (BIOS Default on the motherboard) such as DDR2 voltage, memory speeds and memory timing. Please confirm and adjust your memory setting in the BIOS accordingly for better system stability.

Vad betyder det på ett språk jag förstår?

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
En stad bredvid en stad:P
Registrerad
Feb 2006

Kör minnena i 2.1volt brukar inte vara skadligt även om dom ska ha 1.8, jag kör alltid mina i 2.1 då det aldrig har hänt något med dom tidigare.

MVH

Gigabyte: EP45T-EXTREME, Intel: E7400, Kingston: HyperX 1600MHz, MSI: R4830 OC Edition... :P

[img]url=http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=654346][img]http://valid.canardpc.com/cache/banner/654346.png[/img][/url][/img]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vbg
Registrerad
Jan 2009

"brukar inte vara skadligt".. hehe

Hittade precis detta på kompletts hemsida

Citat:

Hade problem med att jag fick blåskärm med dessa minnen. Efter ett samtal med supporten så löste sig problemet för mig.

GLÖM INTE STÄLLA UPP VOLTEN. Dessa minnen kräver 2.2v

Jag vågar inte pilla på volten bara sådär. Har inte tillräckligt med kunskap om det anser jag..

Men det ska alltså gå att med mitt moderkort köra dessa minnen i 1066. Och då ska jag ha volten på 2.x? (Verkar vara 2.0 det ska vara både i 800 och 1066 enligt länken nedan?)

Vad kan hända om man höjer volten för mkt? Och jag behöver inte pilla på några timings eller nåt annat?

Vetifan om jag vågar pilla nu när det äntligen verkar funka. Inte efter att ha läst Customer Reviews här: http://www.crucial.com/store/partspecs.aspx?IMODULE=BL2KIT128...

Tack på förhand
Patric

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
En stad bredvid en stad:P
Registrerad
Feb 2006

Att dra från 2.0 som det enligt länken ska vara till 2.1 gör nog ingen större skillnad, minna minnen som jag sitter på nu ska ha 1.8 och dom körs nu i 2.1 och det är inga problem alls.

så prova med 2.1 och se om det funkar bättre då!

MVH

Gigabyte: EP45T-EXTREME, Intel: E7400, Kingston: HyperX 1600MHz, MSI: R4830 OC Edition... :P

[img]url=http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=654346][img]http://valid.canardpc.com/cache/banner/654346.png[/img][/url][/img]