Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Osynliga Universitetet
Registrerad
Dec 2007

FAQ: Lappa processorkylare

FAQ – Lappa

1. Vad är lappa?
2. Varför lappa?
3. Vad behövs?
4. Hur gör man?
5. Slutord.

1. Vad är lappa?

Det denna FAQ beskriver är generellt känt som "lappa". Att "lappa" betyder att man slipar heatsinken/heatspreadern/IHS’en med väldigt fint papper, s.k. ”våtslippaper”.

Utredning av begrepp:

Citat:

Det som guiden beskriver är faktiskt tekniskt sett en slipning/polering. Om du verkligen vill få ytorna att matcha varandra ska du ha ett slipmedel (t.ex. autosol eller liknande) och sedan ha det mellan dom ytorna du vill lappa och sedan gnida dom mot varandra.
Detta får ytorna att matcha varandra perfekt som ett unikt par, dock kan detta ställa till med problem då man byter kylare eller processor då dessa inte matchar längre. Därför är det bättre som det i guidens står att slipa ytorna plana,raka och jämna. Då kan du byta kylare utan att vara orolig för att det inte matchar, så länge processor och kylare är slipade till samma specifikationer så behövs ingen parning.

2. Varför lappa?

Anledningen till att man lappar är flera. Personligen, som Intel-ägare, gör jag det för att få ner den lilla kanten som finns runt heatspreadern. P.g.a. den så får kylaren/kylblocket minskad kontaktyta och därför blir värmeledningsförmågan minskad. Ju mindre yta som har kontakt mellan heatspreader/kylare, desto mindre värme förflyttas. En annan anledning är att ytan inte är mikroskopiskt perfekt ifrån tillverkaren. För blotta ögat går det inte att se, men det finns tusentals mikroskopiska ”hålor”. Dessa brukar man använda kylpasta för att fylla igen, men det är inte lika effektivt. Dock bör det poängteras att man inte ska vara utan kylpasta, men vid en spegelblank yta så förlorar kylpastan mer och mer sin funktion. Redan vid en oslipad yta ska det vara ytterst lite pasta, och när den är slipad ska det vara ännu mindre! Och det går att diskutera timtals hur pass mkt bättre effekten blir vid en spegelblank yta mot en lite hålig. Sen finns det de som påstår att en blank yta mot en matt yta också har påverkan på värmeöverföring, men detta anser jag personligen vara överkurs för vårt ändamål. Det viktigaste är alltså att ytan blir plan och inte att den blir spegelblank, annat än att det mest är snyggt. Det är inte enbart heatspredern som kan/bör lappas. En del kylare är formade med hänsyn till vissa ojämnheter (såsom Thermalright TRUE). Att lappa CPU bör även göras i samband med kylaren, om denna inte redan är rak. Det går även att lappa kylare till nordbrygga, sydbrygga, grafikkort, osv. Hurvida detta behövs kommer vi till i nästa steg.

3. Vad behövs?

Anledningen är som sagt bl.a. att få heatspreadern helt plan, alltså går det inte att utföra själva arbetet emot vad som helst. Därför behöver vi en plan yta, gärna en spegel eller liknande (något som är vanligt i de flesta hem). Ett tips är att göra rent denna först då en smutsfläck kan resultera i försämrat resultat så att du får göra om det hela. Det papper som behövs är ”våtslippapper”, och detta finns att inhandla på Biltema, Clas Ohlson osv. Vanligast att börja med är 400-papper och sedan arbeta sig uppåt till 1200-papper (2000-papper för det REAL SHINY). Innan du riktigt börjar ta tag i sakerna så kanske det är på sin plats att mäta om det faktiskt behöver lappas. Detta görs enklast genom att använda ett rakblad med den vassa sidan diagonalt över komponenten och sedan rikta det mot en ljuskälla. Kommer det ljus igenom? Lappa!

Såhär kan det se ut om ytan är ojämn:

4. Hur gör man?

Du börjar med att hitta en bra arbetsyta, förslagsvis ett stort bord med en bra stol där du kan sitta skönt. Att lappa tar tid! Sedan lägger du din plana yta på bordet och fäster det första pappret på ytan. Detta kan göras på olika sätt, en del blöter lite under pappret, personligen har jag tejpat fast pappret på den plana ytan. Att det kallas "våtslip-papper" är för att pappret ska vara lätt fuktat när du använder det. Det räcker att hälla några droppar på pappret bara, det behöver inte vara genomblött. Det är även viktigt att skydda undersidan utav processorn då vatten kan skada den. När man köper en Intel-processor så får man med en liten svart plats-”bricka” som är optimal att ha på under lappningen. Andra metoder är att tejpa eltejp över hela undersidan. Nu börjar det roliga! Här finns olika tekniker och bland alla dessa så är det personligt, men det teoretiskt effektivaste sättet är att iaf aldrig vrida processorn.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av lideri
Anledningen till att en del anser att men inte bör roterar och bara stryka åt ett håll när man lappar är att det är lätt hänt att man slipar mer på "framkanten" av det man slipar och om man då vrider/drar åt båda hållen får man en konvex yta. Om man inte gör det helt perfekt och bara stryker åt ena hållet så får man en något sned yta men förhoppningsvis planare än om man roterat och det borde teoretiskt sett vara bättre.

Det jag gör är att jag lägger CPU'n på pappret, drar den framåt, lyfter och börjar om ifrån början. Detta gör jag tills jag ser att den ”grå” ytan är borta och enbart kopparytan syns och att den är jämn. Sedan byter jag till finare papper tills ytan är så blank som jag vill ha den. OBS! Vad för teknik man än använder sig av så är det viktigt att tänka på att INTE lägga någon tyngd på processorn! För då blir resultatet ojämnt. Det är VIKTIGT att processorn får använda SIN EGEN TYNGD vid lappningen! Detta är anledningen till att det tar tid, och tid tar det. När du är klar med att lappa så är det viktigt att göra rent komponenten, detta bör göras med någon form utav rengöringsmedel, så som (det jag använder, finns andra exempel att hitta i forumet) Biltemas Elektronikrengöring. Görs allt noga och ordentligt så får du förhoppningsvis en temperaturskillnad!

Exempel på arbetsplats:

Resultat:

Citat:

Ursprungligen inskrivet av RealMadrid
Att lappa processor och kylare, byta kylpasta och att sätta dit ett mynt under fästet på kylaren gjorde att tempen på kärnorna sänktes från cirka 50c på till 35c.

CPU: Q6600 G0
Kylare: Thermalright Ultima-90
Kylpasta: Arctic Cooling MX-2

5. Slutord

Som slutord vill jag varna alla som överväger att göra detta då GARANTIN FÖRSVINNER! Jag som skrivit FAQ-en och Sweclockers.com tar inget ansvar för vad du gör med din utrustning! Är du osäker, låt bli!

Sen tänkte jag tillägga några andra metoder/utvecklingar som finns. En metod är att helt enkelt helt ta bort heatspreadern för att komma åt kärnan/kärnorna direkt. Detta ställer högre krav på det block som har kontakt med kärnorna då kärnan är så mkt känsligare. Man måste då ha viss ”isolering” runt kärnan för att inte krossa den under kylaren. En blottad kärna möjliggör även andra kylningsmetoder. Inom vattenkylning finns det något som kallas ”direct die”, vilket innebär att kylmediet (vattnet) har direktkontakt mot kärnan. Detta är relativt outforskat och är aningen mer avancerat än vanlig vattenkylning.

Ytterliggare guider
Videoguider

Tack till lexusscorpion som lånar ut sina bilder! Praktexepmel på hur en lappning kan gå till finns i hans galleri!
Tack till coolerfreak som visar när han tar bort sin IHS!
Tack till lideri som berättar om slipmetoden!
Tack till RealMadrid som ger detaljerad information om sitt resultat!
Tack till Swedish Chef som reder ut begreppen om lappa/slipa.

Ni som kan detta och har något att tillägga, välkomna att göra det!

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Sweden
Registrerad
Okt 2003

Grym guide! Lappa gärna cpu´n också

Phenom II 955BE 3,2@4,5GHz| 3 x XFX HD4890 "xXx" 1GB| MSI 790FX-GD70 | SS Phase Switch -40C | Corsair Dominator W/Fan 6GB | Samsung F1 1TB | Corsair HX1000W | Samsung 32" LCD | Logitech G7 Carbon Edition |Galleri

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Osynliga Universitetet
Registrerad
Dec 2007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av neoNmaZteR
Grym guide! Lappa gärna cpu´n också

Tack!

Tips på vart jag kan få tag på bilder som jag kan använda, just på lappning av CPU'n?

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malå
Registrerad
Aug 2007

Bra guide, nu behövs lite klister!

Win 10: AMD Ryzen 5 1600X@4075MHz 1.38V | Noctua NH-D15S, Noctua A15 PWM x2 | Sapphire R9 390 Nitro | Corsair Vengence LPX 3000 16gb | Gigabyte AX370-Gaming K3 | EVGA Supernova 1000W G2 | CM 932 HAF

Win XP: Atlon X2 4200+@2640MHz | Nvidia 8800 GTS 320@621/1944 |MSI K8N Neo 4| 2048Mb DDR 800@960MHz

Win 98: Celeron 533MHz@800MHz | ASUS CUSL-2 | Voodoo 3 3000@186MHz | 384Mb PC100 | Creative CT4810

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2009

Kontakta en moderator, de kan inte gå igenom alla trådar för att kolla om någon ska klistras.

Den här texten är helt j*vla onödig, men den ska vara här helt enkelt.
The Sleeper: Intel Core i7 930+Noctua NH-C12P SE14, Gigabyte GA-X58A-UD3R, XFX HD6970, Corsair 6GB 1600MHz, be quiet! Dark Power Pro P8 750W, WD Black 640GB, Lian Li PC-A77F
MacBook Pro 4,1 17" iMac 12,2 27" Retina MacBook Pro 12,1 13"
CITERA VID SVAR PÅ MINA INLÄGG SÅ ATT JAG FÅR EN NOTIS!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Arvika
Registrerad
Nov 2007

Finfin guide:)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Osynliga Universitetet
Registrerad
Dec 2007

Tack för all fin respons! Har bett en mod om lite klister nu

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Feb 2004

Bra skriven guide med utförliga bilder!!
Klistra gärna denna

Jag gjorde som tjharlow på youtube, 30 drag, vänd kvarts varv,30 drag osv,byt kornstorlek på papperet och kör på samma tills den är plan.

Funkade kanon tyckte jag,det viktiga är ju inte att få den spegelblank utan att den blir helt plan.

Provade på en C2D 6300 och det blev ganska bra,det viktiga är ju att man inte trycker utan bara för den fram och tillbaka över papperet.

P8Z68-VPro - i7-2600K - H80 - Gigabyte 670 Windforce - Force GT120 - WD Black 2Tb @ Raid 0 - Samsung 12X BD-R - HX 850 - Lancool K62 -

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Sydligaste Skåne
Registrerad
Jan 2008

Nice, ett bra tillskot till FAQ´sen!

+1 För att sticky!

Orkar inte med folk som inte kan hålla en konversation på vuxennivå.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Askersund
Registrerad
Okt 2008

Bra guide.
Men har lite kommentarer

Anledningen till att en del anser att men inte bör roterar och bara stryka åt ett håll när man lappar är att det är lätt hänt att man slipar mer på "framkanten" av det man slipar och om man då vrider/drar åt båda hållen får man en konvex yta. Om man inte gör det helt perfekt och bara stryker åt ena hållet så får man en något sned yta men förhoppningsvis planare än om man roterat och det borde teoretiskt sett vara bättre.

Inte helt beredd att hålla med om att
"En annan anledning är att ytan inte är mikroskopiskt perfekt ifrån tillverkaren. För blotta ögat går det inte att se, men det finns tusentals mikroskopiska ”hålor”. Dessa brukar man använda kylpasta för att fylla igen, men det är inte lika effektivt.
Man behöver kylpasta även om både CPU och kylare är lappade, man kommer alltid ha vissa ojämnheter som bår bra av att fyllas igen. Det viktiga är att man ökar kontakten mellan ytorna speciellt om någon av ytorna är konkava (har så att säga en grop) så att att man bara får ordentlig kontakt på kanterna, som du också är inne på.
Tycker det verkar som om de flesta är ganska överens om att spegel finish mest är för syns skull och har väldigt liten praktisk betydelse.

"Jag har inte gått 5 år på Chalmers, men till och med jag vet att det är en dum idé att blanda vatten och elektronik"
Min Fru

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Osynliga Universitetet
Registrerad
Dec 2007

Självklart, jag menade inte att man ska vara utan kylpasta, men vid en spegelblank yta så förlorar ju pastan sin betydelse, och mängden som då ska användas är väldigt minimal. Jag ska se till poängtera det!

Edit: nu har jag gjort några småändringar där jag poängterar att man inte helt ska skippa pastan och har även lagt till AnjinSan's beskrivning av hur han gör

Tack till alla som hjälper till!

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2003

Kanonguide! Bra jobbat!

Det skulle vara kul att höra från dem som gjort lyckade lappningar vad resultat blev, dvs hur många graders skillnad blev det jämfört med innan lappningen?

AMD Phenom II X6 1090T @ 4100MHz @ 1.56v
2x 460 GTX @ 940/1100Mhz @ 1.212v

Plexibygge | Hemma hos mig | Flipperspel | Bilstereo

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borgholm
Registrerad
Jun 2009

Jag ska lappa min processor ikväll så jag fixar lite bilder till er sen;P

Go hard or go home!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stora Höga
Registrerad
Dec 2005

Riktigt bra guid scienta, får se om jag får tummen ur och lappa min prolle någon gång.
Här är mina temps innan och efter lappningen av kylaren.

Lappade min Thermalright True Black eftersom den var convex. Slipade bort ~0.4 mm. Hade vid tillfället en E6850 klockad till 3.4 Ghz i ett Antec 300 chassi. Inne temp 26°

Tempar i Orthos:
Orginalkylare 75°
Thermalright olappad 60°
Thermalright lappad 55°

Thermalrighten kylde förvånansvärt bra för att vara så ojämn i botten, mycket bra kylare.

//Peter

Windows 8 Pro x64/i5 760 3.8Ghz Thermalright true black/Gigabyte P55A-UD4/A-DATA DDR3 1600+ 8GB/GIGABYTE 480GTX 1536MB/Corsair F120 SSD/Corsair force F80 SSD/500Gb samsung spinpoint/Corsair HX1000W/Lian li Lancool PC-K62 chassi/Samsung 2443BW 24"skärm
______________________________
https://www.inet.se/produkt/9990887/fraktfritt-sweclockers

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Osynliga Universitetet
Registrerad
Dec 2007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av olofsson_tom
Jag ska lappa min processor ikväll så jag fixar lite bilder till er sen;P

Vore toppen!

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2004

Fram med klistret!

Bra guide - scienta. Mitt lilla attempt kom med också ^^ Orkar man inte så orkar man inte

Wasserkühlung

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gällivare
Registrerad
Sep 2004

Skitbra guide! Blir väll kanske att lappa både cpu och kylare sen

Intel C2D E6300 @ 3.15GHz | Asus p5b deluxe wifi | 4gb Corsair xms 2 dhx pc6400 | Gecube radeon 3870x2 1gb | 3x 120gb + 160gb HDD | Win7 x64

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Fauske
Registrerad
Jul 2007

Tror butiken heter Clas Ohlson, TS.
Sen, an mycket dum fråga, ska man fukta/blöta ned våtpappret? Gissar ja.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Osynliga Universitetet
Registrerad
Dec 2007
Citat:

Ursprungligen inskrivet av andnewman
Tror butiken heter Clas Ohlson, TS.
Sen, an mycket dum fråga, ska man fukta/blöta ned våtpappret? Gissar ja.

Ha ! Vilken miss, självklart !

EDIT: There we go! Någon som har nåt att invända om att det räcker med några droppar? Det är så jag har gjort det iaf.

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Feb 2004

Man behöver inte använda våtslip,jag gjorde som tjharlow(youtube) och han körde utan att fukta så det fungerade hur bra som helst.

P8Z68-VPro - i7-2600K - H80 - Gigabyte 670 Windforce - Force GT120 - WD Black 2Tb @ Raid 0 - Samsung 12X BD-R - HX 850 - Lancool K62 -

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg!
Registrerad
Sep 2007

Bra guide.

Hoppas att folk kan börja läsa guiderna innan de ställer frågor bara.

"If you are really extreme, you never let informed facts or the scientific method hold you back from your journey to the wrong answer." (jayhall0315)
Celeron 352 @ 7822.8mhz 50k Vantage 40k 3Dmark06

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
En stad bredvid en stad:P
Registrerad
Feb 2006
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Evil_AnAnAs
Bra guide.

Hoppas att folk kan börja läsa guiderna innan de ställer frågor bara.

'

Den risken är nog inte allt för stor ska du se, hur länge har inte OC faqn funnits men folk frågar ändå innan dom skriver, eller så såger dom att dom har läst den men ändå inte fattar vad som ska göras...

Till TS: Mycket bra Faq, den kommer att användas...

MVH

Gigabyte: EP45T-EXTREME, Intel: E7400, Kingston: HyperX 1600MHz, MSI: R4830 OC Edition... :P

[img]url=http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=654346][img]http://valid.canardpc.com/cache/banner/654346.png[/img][/url][/img]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stora Höga
Registrerad
Dec 2005
Citat:

Ursprungligen inskrivet av andnewman
Tror butiken heter Clas Ohlson, TS.
Sen, an mycket dum fråga, ska man fukta/blöta ned våtpappret? Gissar ja.

Jag körde utan vatten och använde tryckluft att blåsa rent slip papperet emellanåt då det blir lite slipdam efter några drag, då räcker slip papperet längre och tar bättre.

//Peter

Windows 8 Pro x64/i5 760 3.8Ghz Thermalright true black/Gigabyte P55A-UD4/A-DATA DDR3 1600+ 8GB/GIGABYTE 480GTX 1536MB/Corsair F120 SSD/Corsair force F80 SSD/500Gb samsung spinpoint/Corsair HX1000W/Lian li Lancool PC-K62 chassi/Samsung 2443BW 24"skärm
______________________________
https://www.inet.se/produkt/9990887/fraktfritt-sweclockers

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund
Registrerad
Dec 2008

Riktigt fin guide! Kanske blir till att lappa nån ruggig dag i höst, har ju sett att det ska ge en del...

Fram med klistret!

Moderkort: Gigabyte GA-EP45-DS3 CPU: Intel C2Q Q6600 @ 3,61 GHz (1,48 vCore) med ZeroTherm NV120 Prem. GPU: Sapphire Radeon HD6950 1GB Minnen: Kingston HyperX PC6400 2x2GB CL5 HDD: Samsung SpinPoint F1 320GB PSU: Corsair TX650W Chassi: Antec Three Hundred
Citera mig om du vill vara säker på att få svar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borgholm
Registrerad
Jun 2009

Nu har jag lappat min X4 940 BE

Resultat:

Go hard or go home!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2003

Riktigt nice! Men blir det nån temp skillnad nu då?

AMD Phenom II X6 1090T @ 4100MHz @ 1.56v
2x 460 GTX @ 940/1100Mhz @ 1.212v

Plexibygge | Hemma hos mig | Flipperspel | Bilstereo

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borgholm
Registrerad
Jun 2009

Inte så mycket, nån grad eller två typ...

Go hard or go home!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2008
Citat:

Ursprungligen inskrivet av anarkizt
Riktigt nice! Men blir det nån temp skillnad nu då?

Har du överhuvudtaget läst tråden?
Om du tittar lite högre upp så står det

Citat:

Riktigt bra guid scienta, får se om jag får tummen ur och lappa min prolle någon gång.
Här är mina temps innan och efter lappningen av kylaren.

Lappade min Thermalright True Black eftersom den var convex. Slipade bort ~0.4 mm. Hade vid tillfället en E6850 klockad till 3.4 Ghz i ett Antec 300 chassi. Inne temp 26°

Tempar i Orthos:
Orginalkylare 75°
Thermalright olappad 60°
Thermalright lappad 55°

Thermalrighten kylde förvånansvärt bra för att vara så ojämn i botten, mycket bra kylare.

//Peter

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg!
Registrerad
Sep 2007

Lappade min Q6600 samt TRUE för väldigt länge sedan så jag har ingen exakt fakta men jag har för mig att det gav 6 grader.

"If you are really extreme, you never let informed facts or the scientific method hold you back from your journey to the wrong answer." (jayhall0315)
Celeron 352 @ 7822.8mhz 50k Vantage 40k 3Dmark06

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Osynliga Universitetet
Registrerad
Dec 2007

Hur många graders skillnad det blir är även helt olika beroende på CPU/kylare. En AMD t.ex. är relativt rak redan ifrån början och det ger därför mindre resultat att lappa en sådan processor gentemot att använda en Intel-processor (vid användning utav samma kylare).

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather