GUIDE: Återskapa förlorad information från (trasiga) hårddiskar

Permalänk
Medlem

Mycket bra guide, borde vara klistrad!

Visa signatur

|| Citera för svar! ||

Chassi: Xigmatek Elysium | PSU: EVGA Supernova G2 750W | MB: ASUS Strix Z390-F GAMING | CPU: INTEL i9-9900K & Corsair H60 | GPU: Asus Strix RTX 2080 OC | SSD: Samsung 970 EVO 500 GB | RAM: HyperX Fury 4x8 GB CL16 2666 Mhz | Ljudkort: Asus Xonar D2X | Nätverkskort: TP-Link Archer TX3000E

Tangentbord: Keychron K8 Pro | Switchar: Boba U4 | stabilizers: AEboards Staebis V2

Permalänk
Medlem

Att kopiera en skakig disk till en frisk innan man meckar runt med räddningsarbetet är en god ide'.
Detta kan göras i huvudsak efter 2 metoder:

1. Kopierings- eller kloningprogram som är "smart" och följer filstrukturen
2. Kopieringsprogram som är "dum" - skiter i alla filstrukturer och kopierar på sektor/block nivå

Någon som provat 2 ovan? Vilket progg?

Permalänk
Medlem

Man kanske borde lägga till något om man är en klåpare och råkar radera "Systemets reserverade partition"?

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Medlem

Jag har en hårddisk som gick sönder för ett par månader sen när min bror råkade springa fast i sladdarna så hårddisken slog ner i golvet. Jag kollade på en film ifrån hårddisken men jag kunde se klart den men nästa dag fungerade den inte. Det låter ett klickande ljud från den och jag vet inte vad jag ska göra?

Permalänk
Medlem
Skrivet av jookeer:

Att kopiera en skakig disk till en frisk innan man meckar runt med räddningsarbetet är en god ide'.
Detta kan göras i huvudsak efter 2 metoder:

1. Kopierings- eller kloningprogram som är "smart" och följer filstrukturen
2. Kopieringsprogram som är "dum" - skiter i alla filstrukturer och kopierar på sektor/block nivå

Någon som provat 2 ovan? Vilket progg?

ddrescue http://www.gnu.org/software/ddrescue/manual/ddrescue_manual.h...

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Medlem

Sätt klister på denna.

Permalänk
Avstängd

Är GetDataBack for NTFS fortfarande aktuell som program för att återställa data eller finns det nåt bättre nu 3 år efter?

Visa signatur

KlocksamlarN FreakyLeo

"Vad vet du om det? Jag är en klocksamlare sedan många år...."

Permalänk
Medlem

sitter nu med en lapptop disk som blivigt fabriksåterställd och alla bilder som de tog på deras barn är borta klarar recuva återskapa på en återställning?

funkade ypperligt!

Visa signatur
Permalänk

Hej, skulle behöva lite hjälp. Har en extern hdd som helt plötsligt försvann från filhanteraren och dök upp i diskhanteraren som "unallocated" när jag startade datorn idag... laddade ner getDataback men kunde inte kopiera några filer med gratisversionen så har ni några andra tips som inte involverar att spendera pengar?

Tack på förhand!

Visa signatur

Veritas Vos Liberabit o Despectivus Dei

Permalänk

Råkade formatera enheten vilket nu verkar vara det dummaste jag kunde gjort... har försökt med en rad olika program som: Recuva, testdisc och partition wizard men inget funkar så det verkar som jag förstörde för mig själv eller?

Visa signatur

Veritas Vos Liberabit o Despectivus Dei

Permalänk
Medlem

Klipp från sektion 2.1
"....Var inte "quick format" ifyllt är risken dock stor att hela hårddisken skrivits över med nollor, och då går det inte* att återskapa någon information. Var däremot quick format inkryssat har enbart den del av hårddisken som hanterar var filerna finns någonstans skrivits över, medan filerna fortfarande finns kvar. På så sätt kan man få tillbaka alla filer genom att skanna av hela hårddisken och kopiera dessa."

Fel!
Både "normal" å " quick" skapar en ny MFT. "Normal" skannar disken efter dåliga sektorer å markerar dessa i bitmappen för upptagna sektorer så de ej kan utnyttjas av filsystemet. Att "normal" skulle skriva nollor är en myt. Myter grundas på fördomar å okunnighet å sånna hör inte hemma här på swecen.

Efter en formatering, oavsett vilken, överskrivs den gamla MFT av den nya. De gamla filfragmenten (pusselbitar) kan finnas kvar å återfinnas med recoveryprogg, dock utan att nån som helst "ordning".

Permalänk
Medlem

Recoveryprogram kan inte återställa data om filtabellen och dess säkerhetskopia är överskrivna. Då behövs det ett kriminaltekniskt program. Recoveryprogram använder normalt säkerhetskopian av filtabellen och kan då återställa även metadata som filnamn. De är även filsystemspecifika. De kriminaltekniska är oberoende av filsystem. De går efter filernas filhuvud (filtyps specifik kod på några byte). De kan inte återskapa filnamnen. Fragmenterade filer blir korrupta då informationen om var filen fortsätter saknas.

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Skrivet av Rushdie:

IBM Deskstar 60GXP & 75GXP

Ah, kära gamla Deathstar. Jag förlorade hela min skivsamling (och pr0nsamling) till en Deskstar 75GXP.

Visa signatur

~: När du vill skriva "dem", skriv "de" eller "dom" istället :~

Permalänk
Medlem

Körde en 60GXP flera 1000-timmar i flera år utan kylning, låg på 50-60C.
Sen tog en polare över å då lirade den nåra 1000-timmar till. Sen pajja den å då fick jag
ny modernare på RMA.

Bra grejor dom gjorde förr, ju förr desto bättre...

Permalänk

Om minnet är fullt?

Om man har foto i minnet och behöver uppdatera firmware, vad är det som händer då och går det att rädda ?

Skrivet av Rushdie:

Detta dokument är WIP. Gör en notering när jag anser att det är klart :).

Om man har foto i minnet och behöver uppdatera firmware, vad är det som händer då och går det att rädda ?

Notera: Om du råkat ut för ett hårddiskproblem, och datan är 'ovärdelig', rör ingenting (ingenting! ) och kontakta din IT-avdelning. Om du är privatperson; ring ett återskapningsföretag som till exempel IBAS, och be om offert och råd.

Inledning
Hårddiskar måste, jämte möss, vara det som har störst risk att gå sönder. Hårddiskar är dock behäftade med ett eget problem som inte finns för övriga komponenter. En mus som scrollen slutar fungera på, eller den nya i9 ES:en du fått tag på som brinner upp, är inte roligt. Det svider lite i plånboken, men det är också allt. En hårddisk kostar inga större summor pengar (~5-15% av en normal dators värde), men det största värdet på en hårddisk är inte själva hårdvaran, utan vad som finns på den. Med all den information som finns lagrad betingar hårddiskar ett betydligt större värde än vad prislappen i butiken säger. Många är de som gråtit sig till sömns när större mängder data går förlorade: ( http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=5...).

Men allt är inte förlorat. Få gånger är verkligen all data borta, då det finns en mängd olika lösningar på alla de problem som en hårddisk kan generera. Själva hårddisken i sig är uppbyggd av en eller flera plattor (’platters’) som ser ut som CD-skivor. Dessa är oftast tillverkade i någon metallegering, men även skivor i glas har använts. Dessa skivor sitter på en axel som roterar i hastigheter mellan 4200-15000rpm (varav normalfallen är 5400 och 7200rpm). Datan som lagras på plattorna avläses med hjälp av en eller flera läsarmar som till utseende och funktion liknar en gammal vinylspelare. Läsarmens huvud har dock inte någon kontakt med själva plattorna, utan ’hovrar’ en liten bit ovanför. Detta sker med hjälp av det luftflöde som bildas när plattorna roterar. Luftflödet trycker upp / lyfter läsarmarna och läshuvudet från plattorna. När disken stängs av flyttas läshuvudet till ett viloläge (vanligt på laptop-diskar), eller en landningszon vid hårddiskens centrum.

Det krävs en läsarm för platta, och ett läshuvud per sida på en platta. Om en hårddisk består av en enda platta som skrivs på båda sidor, går det åt ett arm med två läshuvud. Om hårddisken består av två plattor (varav den ena plattan bara används på en sida) går det åt två läsarmar, en med två huvuden och en med ett huvud.

Läsarmarna styrs elektroniskt av de kretsar som finns monterat på kretskortet undertill på hårddisken. Det är när dessa läsarmar rör sig som en hårddisk ger ifrån sig sina karaktäristiska knatter/skrammel-ljud. Elektroniken i hårddisken får signaler från datorn att hämta viss information, och elektroniken styr läsarmarna som ser till så att läshuvudena läser in datan.

När hårddisken inte används så flyttas läsarm(arna) längst ut i ena kanten, där dom vilar i ett slutläge, på samma sätt som pickupen på en vinylspelare.

Denna mekaniska uppbyggnad gör att en hårddisk slits med tiden, är känslig för fysisk åverkan, temperaturer & luftfuktighet. Men den mekaniska uppbyggnaden gör också att det kan gå att återskapa informationen även om fysisk åverkan skett på den.

Den här guiden är främst skriven för Windowsanvändare, men många åtgärder sker utanför operativsystemet i sig (så som diagnostikprogram och BIOS), varvid den kan vara matnyttig även för *NIX-användare.

Ordlista
PATA – paralell ATA. Äldre standard som använder 40-pinnars kontakter för signalöverföring.
SATA – Seriell ATA. Nyare standard som använder 7-pinnars kontakter för signalöverföring.
FW – Firmware. Mjukvara som styr hårdvara på en lägre nivå, finns lagrad direkt på minnen i till exempel hårddiskar, grafikkort, moderkort etc.
PSU – Power Supply Unit. Nätaggregat.
PCB – Printed Circuit Board. Kretskort.

Innehållsförteckning
1 Hårdvarufel
1.1 Trasiga sektorer
1.2 mekaniskt fel
1.3 elektronikfel (pcb)
1.4 tappat disken

2 Mjukvarufel
2.1 Jag har formaterat fel disk!
2.2 Jag har tagit bort filer som jag inte skulle gjort!
2.3 Windows-installationen/jag valde fel och nu har det installerats på fel hårddisk!
2.4 Min hårddisk är krypterad med Truecrypt, och nu kan jag inte mounta den!
2.5 Min ganska nya Seagate 500GB/1TB/1.5TB disk syns inte längre, inte ens i BIOS. Den fungerar inte i någon annan dator, men den snurrar.

3. Lösningar på problem
3.1 Disken är ny men jag kan inte använda den / se den.
3.2 Min (tills nu) fungerande disk går inte längre att använda.
3.3 Men exakt hur gör jag då för att få tillbaka ”dold” / borttagen data?
3.3.1 GetDataBack for NTFS för att återställa filer som tagits bort / hårddisken har blivit formaterad.
3.4 Tricks för den våghalsige.
3.5 S.M.A.R.T. säger att min disk håller på att dö / konstiga värden
3.6 Byte av PCB
3.7 Platterswap

1 Hårdvarufel
1.1 Trasiga sektorer
Trasiga sektorer i sig brukar hårddisken själv rätta till när de inträffar; en trasiga sektorn markeras som trasig, och en ny (ur en pott av oanvända sektorer) används istället. Detta går även att göra manuellt genom att köra diagnostikprogram.

Om du har stora mängder trasiga sektorer, eller om hela disken rent av består av trasiga sektorer är dock problemet något annat. Då är det troligtvis så att plattorna antingen blivit deformerade med ålder, eller att läsarmen inte har tillräcklig precision för att hålla läshuvudet stilla på rätt ställe. Plattor som deformerats av ålder inkluderar de numera ökända IBM Deskstar 60GXP & 75GXP. Här gäller det så fort som möjligt att kopiera över all data som går. Det är svårt att göra något åt detta. Om det inte går att läsa från plattorna på grund av att läsarmarna inte har precision nog, kan man ge sig på en platter swap (se kapitel).

1.2 mekaniskt fel
Ett mekaniskt fel som leder till visst databortfall är head crash, (vi kan kalla det 'läshuvudskrap'). Detta inträffar när läshuvudet på ett eller annat sätt har skrapat mot ytan på plattorna. Detta kan till exempel ske om det kommit in främmande partiklar i hårddisken, som fastnat mellan ett läshuvud och ytan på en platta. Detta kommer skrapa mot ytan och göra stor skada, vilket i sin tur frigör fler partiklar. Detta kommer sedan sprida sig allt eftersom disken används. En head crash kan också inträffa om man tappar hårddisken när den används, och kraften är tillräcklig för att läshuvudet skall crasha in i plattan och göra skador. Har man tur så kan man komma åt informationen utanför det skadade utrymmet, men har ett eller flera läshuvuden gått sönder kan en platterswap vara nödvändig. Det är dock osäkert om ens det hjälper.

Click of Death är när läsarmarna tappar bort sig av en eller annan anledning och inte har en aning om var dom är. Då återgår dom till sitt ändläge, för att ha en fixerad punkt att utgå ifrån och försöka läsa / skriva igen. När läsarmarna går tillbaka till ändläget så träffar dom ett stopp, vilket kan vara en magnet (Western Digital t.ex.), en gummiplupp eller något motsvarande. Beroende på vad det är för material som läsarmarna stannar mot, bildas det snarlika ljud som går under benämningen "Click of Death". Om detta händer några enstaka gånger kan det vara god idé att göra backup, och sker det med ökad frekvens bör disken bytas ut omgående. En hårddisk som inte går att använda, utan bara står och CoD:ar, kan kräva en platterswap. CoD har visst samband med en head crash, då head crash:en kan leda till att läshuvudena går sönder eller att ytan på disken blir oläslig, vilket leder till att läsarmarna försöker återgå till ändläge för kalibrering.

Click of Death kan med ganska stor framgång temporärt lösas genom att hålla disken i en "konstig" vinkel och eventuellt vicka på den. En sådan vinkel är ståendes på högkant med 45° lutning bakåt. Om disken är sliten eller kalibreringen av okänd anledning aldrig lyckas kan det räcka för att den skall hitta en sektor som den kan arbeta ifrån, och disken kommer till liv. Det kan till och med vara så väl att du kan lägga ner disken när den väl hittat något att arbeta från. När disken väl fungerar gäller det att göra en backup på all data på den så fort som möjligt.

Disken i sig är alltså inte helt kaputt om man har Click of Death, och det är heller inget mekaniskt fel (oftast), vilket man kan tro. Det handlar helt enkelt om att läshuvudena inte kan läsa av var på disken dom är, återgår till ursprungsläget för kalibrering, men misslyckas och står och klickar. Ett trasigt läshuvud, head crash på grund av fysisk åverkan, partiklar eller deformerade skivor kan ge problemet.

1.3 elektronikfel (pcb)
Det kan hända att den elektronik som styr hårddisken går sönder. Vanliga orsaker är kortslutning av undersidan på hårddisken, nätaggregat som ger fel spänningar eller felkopplade strömkablar. Att man lyckas bryta av (P)ATA / SATA-kontakten är inte heller helt ovanligt. Det kan även vara så att firmware:n i krets(arna) på PCB:n har blivit korrupt. Detta kan man lösa med att byta ut PCB:n.

1.4 tappat disken
Hårddiskar kan när de är avstängda klara ganska stora påfrestningar, men används de är risken betydligt större för att problem skall uppstå. Att tappa en laptop som används, eller en extern USB-disk leder allt som oftast till att den blir skadad. Eftersom hårddisken är igång så ’hovrar’ läshuvudena väldigt nära diskytan, och krafterna som påverkar hårddisken när den når marken kan få läshuvudena att krasha in i plattorna, med grova skador som följd. Det är inte ovanligt att en yta stor som en tumnagel på en hårddiskplatta innehåller flera gigabyte med data.

2 Mjukvarufel
2.1 Jag har formaterat fel disk!
http://rushdie.mine.nu/pics/quickformat_dialog_sypuwq.jpg

Oftast är detta enkelt åtgärdat om datan inte skrivits över. Var inte "quick format" ifyllt är risken dock stor att hela hårddisken skrivits över med nollor, och då går det inte* att återskapa någon information. Var däremot quick format inkryssat har enbart den del av hårddisken som hanterar var filerna finns någonstans skrivits över, medan filerna fortfarande finns kvar. På så sätt kan man få tillbaka alla filer genom att skanna av hela hårddisken och kopiera dessa.

Det kan vara rekommenderat att göra en klon / kopia på hela disken, och jobba med denna. Den ”riktiga” hårddisken kan du sen låta vara tills vidare. På så sätt kan du arbeta och testa olika procedurer direkt på klonen utan att du riskerar att förvärra situationen. För direkt att spara filerna som finns på hårddisken, se kapitel 3.3.

2.2 Jag har tagit bort filer som jag inte skulle gjort!
Om du bara tagit bort dom samt tömt papperskorgen (eller ctrl+delete:at) så är det inga problem att återskapa datan. Är den överskriven är den förlorad dock*. Se kapitel 3.3 för instruktioner för att återställa.

2.3 Windows-installationen/jag valde fel och nu har det installerats på fel hårddisk!
Den datan som windowsinstallationen skrivit över är förlorad*. Övrig data (även om du ’formaterat’ hårddisken) kan gå att rädda. Det viktiga här är att du inte gör något förhastat, och framför allt, STARTA INTE WINDOWS! Då kommer det skrivas mängder med data i loggar och i pagefilen, och det förvärrar dataförlusten. Antingen tar du ut hårddisken, klappar lite snällt på den, och sen så installerar du Windows på en (ny) tom hårddisk / startar på din gamla installation. När du har startat Windows så sätter du dig lugnt och metodiskt in i hur dataåterskapning fungerar och dina valmöjligheter. När du har klart för dig hur det går till, så kopplar du in hårddisken (med datorn igång, om det är en SATA-disk och kontrollerkretsen stödjer hotswap). Eller så kopplar du in hårddisken via till exempel USB. Därefter kan du göra en klon / kopia på hela hårddisken (inklusive de Windowsfiler som följer med). Därefter så jobbar du med klonen.

2.4 Min hårddisk är krypterad med Truecrypt, och nu kan jag inte mounta den!
Eftersom du gjorde en backup på header-filen när du krypterade din hårddisk (är ett krav för att whole disk encryption ens skall slutföras i Truecrypt), så är möjligheterna ganska goda. Om du har en krypterad container / disk där du inte har någon backup på headern (och denna är trasig) så är datan förlorad. Men har du headern, så kan du med hjälp av denna välja att antingen ersätta headern, eller permanent avkryptera. Detta kan vara användbart om du har krypterat hela disken som Windows ligger på, och Windows sen inte kan starta och du vill in och reparera på olika sätt. Då kan du välja att permanent avkryptera. Här lyfter jag ett varningens finger dock, det tar LÅNG tid att avkryptera om du gör det i boot loadern (~3MB/s med en C2D på 2.4GHz). Vill du snabba upp det hela (10-20x), sätt in disken i en annan dator och avkryptera i Windows.

2.5 Min ganska nya Seagate 500GB/1TB/1.5TB disk syns inte längre, inte ens i BIOS. Den fungerar inte i någon annan dator, men den snurrar.
Detta beror på en bug i firmware (SD15) på dessa diskar. Om du inte råkat ut för detta så bör du uppdatera firmwaren innan problemet dyker upp. Har det dock skett så rekommenderas man att skicka tillbaka hårddisken. Det finns dock ett knep, och det är att flasha om firmwaren i BIOS via seriellkabel med diverse hårdvaruhack, vilket inte borde ta mer än 30min för den händige. Här är en förklarande film:
http://www.youtube.com/watch?v=29FztWJVxbM

Permalänk
Medlem

Hej!

Jag har en WD på 500gb och det verkar som att PCBn är trasig. Det var några år sedan den gick sönder, dum som jag var öppnade jag upp hela hårddisken så det kan ha kommit lite damm och dylikt in.

Nu försöker jag få tag på en liknande PCB men det är lite klurigt. Har en WD på 620gb hemma och den PCB passar rent fysiskt. Testade sätta in denna och då snurrade hårddisken igång, datorn kunde dock inte montera den, det stod något felmeddelande.

Går det att göra något fulhaxx för att köra med den PCBn?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rushdie:

Click of Death kan med ganska stor framgång temporärt lösas genom att hålla disken i en "konstig" vinkel och eventuellt vicka på den. En sådan vinkel är ståendes på högkant med 45° lutning bakåt. Om disken är sliten eller kalibreringen av okänd anledning aldrig lyckas kan det räcka för att den skall hitta en sektor som den kan arbeta ifrån, och disken kommer till liv. Det kan till och med vara så väl att du kan lägga ner disken när den väl hittat något att arbeta från. När disken väl fungerar gäller det att göra en backup på all data på den så fort som möjligt.

Di

Bumpar tråden då jag har click of death och vill undvika att lämna in den utan att pröva detta. Men jag vill inte heller göra detta steget fel så är det någon som vet exakt hur ts menar? D.v.s om "högkant" menar att långsidan ska ligga mot bordet eller om kontakterna ska peka rakt upp i luften? Och vad blir "bakåt" i respektive fall

Tack på förhand

PS till TS: Väldigt bra skriven tråd må jag säga!

EDIT: Löst
Till nästa offer: Jag gjorde 45graderslösningen men vet inte om DET var det magiska tricket eller om HDDn hade funkat iaf (den har varit urkopplad i flera månader efter att problemet uppstod och kanske någon del har skakats tillbaka till rätt läge under transport)
Iaf så det jag gjorde var att tilta den vänstra sidan - sett framifrån - 45 grader, lutandes mot chassit. Dök upp i UEFI direkt vid boot och inga klick eller andra problem, all data intakt. Passade på att söka efter skadade sektorer och kammade 0. Dock vågar jag inte använda den längre - ca 6 år gammal Samsung Spinpoint som jag har uppfattat som att vara lite opålitlig.

Löst
Permalänk
Medlem

Hårddisk

Skrivet av Rushdie:

2.5 Min ganska nya Seagate 500GB/1TB/1.5TB disk syns inte längre, inte ens i BIOS. Den fungerar inte i någon annan dator, men den snurrar.
Detta beror på en bug i firmware (SD15) på dessa diskar. Om du inte råkat ut för detta så bör du uppdatera firmwaren innan problemet dyker upp. Har det dock skett så rekommenderas man att skicka tillbaka hårddisken. Det finns dock ett knep, och det är att flasha om firmwaren i BIOS via seriellkabel med diverse hårdvaruhack, vilket inte borde ta mer än 30min för den händige. Här är en förklarande film:
http://www.youtube.com/watch?v=29FztWJVxbM

Har hittat några av mina gamla hårddiskar som jag trodde hade gett upp hoppet men tänkte att ge det ett försök till!
Har samma fenomen som förklaras. Har kollat på videon (https://www.youtube.com/watch?v=ZBsf-5iiDEE)
Finns det inget enklare sätt nu för tiden?

Permalänk
Medlem

Hej.
Vilken tur att jag råkade hitta denna tråd.
Har precis råkat ut för CoD på en av mina discar som jag hade i raid 0 (dumt, jag vet).
Ska prova det som du sa.
Har tittat runt på återställningsföretag.
Dom flesta vill ha en halv månadslön för att fixa det(speciellt ibas).
Ibas har ett fast pris för privatpersoner på ca: 7999kr.
Helt sjukt alltså.
Vad är det som gör det så sjukt dyrt?
Som jag sa förut så ska jag testa tipset som du gav.

Visa signatur

FD define r4 vitt// ASUS ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi) II + Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL16 Vengeance RGB RT Svart// Ryzen 7 5700X 3.4 GHz + Corsair iCUE H100i RGB PRO XT// Sapphire RX5600XT Pulse// AOC 27G2UG4 IPS 144Hz// Win11 på wd_black sn850x 1tb// Corsair RM750x// MATTA: SWECLOCKERS 90cm// Corsair Dark Core RGB PRO Wireless // Google pixel 8 Pro// HyperX Cloud II

Permalänk
Medlem

Trasig hårddisk

Någon som försökt rädda data från sin trasiga hårddisk som vill hjälpa mig?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cancan12:

Någon som försökt rädda data från sin trasiga hårddisk som vill hjälpa mig?

Skickades från m.sweclockers.com

Den är helt tyst och datorn hittar den inte när jag ansluter den till en annan dator finns det något sätt att rädda datan i hårddisken innan ja går till något dyrt recovery företag?

Permalänk
Medlem

Lite allmän info som jag samlat på mig efter de ärenden vi haft med att försöka återskapa data från krashade hårddiskar.
Hittas disken i datorn så går det ibland efter chkdsk att läsa ut. Ibland är det inte möjligt.
Enda utvägen jag känner till då är att skicka iväg till recoveryföretag.
Vi har provat två olika företag, IBAS och Soondata.
IBAS har lyckats med all dataräddning vi skickat in, oavsett svårighet.
Ett test hos Soondata resulterade i att ingen data är räddad.

Är det så viktigt att få tillbaka infon som finns på hårddisken så välj ett företag som tex IBAS.
Jag har inte testat andra så kan inte kommentera dem.

Anledningen att det kostar: Det krävs laboratorium, extremt finelektronik och mycket erfarenhet för att vara duktig på dataräddning av trasiga hårddiskar. Renrum och lab för att pilla i fysiska diskar är anledningen till att det blir dyrt.

Permalänk
Medlem

@Meega:
Kör aldrig program son chkdsk på en disk,som är trasig före du gjort en avbild (t.ex. med ddrescue). Chkdsk kan endast reparera fel i filsystemetb på en felfri disk. Från en disk med några skadade sektorer kan vanligtvis största delen av datat återskapas från en avbild med ett dataåterskapnings- eller ett kriminalteknisktprogram.
Ett dataåtervinningsprogram är specifikt för ett filsystem oc fodrar att filtabellen eller en säkerhetskopia av den är intakt.
Ett kriminaltekniskt program skannar sektorerna efter kända filhuvuden. Det är oberoende av typen av filsystem. Nackdelen är att metainformation som filnamn går förlorat.

Försök aldrig att återvinna data direkt från en skadad disk. Arbeta alltid med en avbild.

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Medlem

Konstigt fel på gammal WD-disk

Hej!

Jag håller på att försöka rädda lite data åt föräldrarna. I deras dator sitter det en gammal WD3200AAKS-disk. En dag när dom startade datorn svartnade skärmen och datorn slocknade och efter det har dom aldrig kunnat starta den igen. Låter ju inte som ett klassiskt hårddiskhaveri (?) så jag har nu tagit ut disken och satt den i min dator.
Jag hittar hårddisken i BIOS men den ligger inte under hårddiskar i "Den här datorn". Däremot hittar jag den under diskhantering, men där ligger den som "Inte allokerat". Det enda alternativ jag har där är att skapa en "Ny enkel volym" vilket inte känns rätt.
Jag tankade ner GetDataBack. Där hittar jag disken och när jag går in på den finns fyra NTFS-"boxar". Tre av dessa står det "100MB
0% @0%" på och på den fjärde står det "146GB 49% @0%". Alla dessa fyra innehåller samma grejer, förutom att det i den fjärde finns en mapp som heter "Lost & Found". Alla dessa mappar innehåller dock bara massa konstiga filer och inget som liknar det som fanns på hårddisken.
Nu kör jag någon datasökning "Level 4" som man kunde göra i programmet för att se om jag kan hitta något, känns dock inte så hoppfullt.

Är det någon som har en aning om vad som kan ha hänt med hårddisken och någon eventuell lösning för att återskapa datan?
Min föräldrar har aldrig upplevt några skrivfel eller andra konstigheter med själva hårddisken utan detta hände bara helt plötsligt.

MVH

Permalänk
Medlem

Hej!
Guiden var spännande att läsa igenom men vågar jag göra någonting själv?
Jag har en extern hårddisk: Samsung S1 Mini 160 GB som jag råkade tappa i golvet.
jag provade att sätta in den i datorn och den kom inte upp även om ljudet att den blev inkopplad spelades upp. I enhetshanteraren så står det att diskutrymmet inte är allokerat. Vad kan man göra i detta fall för att rädda den eller filerna på (Helst) och slippa en alltför kostsam historia.
Mvh V

Permalänk
Medlem

Gör en avbild med ddrescue. Ladda ner SystemRescueCD där ddrescue ingår. Det är en live-linuxdistribution avsedd för att rädda system och data.
https://www.gnu.org/software/ddrescue/manual/ddrescue_manual....
http://forensicswiki.org/wiki/Ddrescue

Att den kommer upp som icke allokerad tyder på att filtabellen är skadad. Så du kan behöva ett kriminaltekniskt program för att återskapa filerna. Sådana är t.ex foremost och photorec. båda ingår i SystemRescueCD. Nackdelen med dessa program är att metadatat, som finns i filtabellen, inte kan paras ihop med filerna varför bl.a. filnamnen går förlorade.
https://www.system-rescue-cd.org/SystemRescueCd_Homepage

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Medlem

@fagerja: Det är inte en fysisk skada då så att man måste reparera den genom att plocka itu hela disken? Jag har även fått informationen om att det rör sig om en stötskada så att det kan bli värre om man har den ikopplad i datorn.

Mvh V

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vidarius:

@fagerja: Det är inte en fysisk skada då så att man måste reparera den genom att plocka itu hela disken? Jag har även fått informationen om att det rör sig om en stötskada så att det kan bli värre om man har den ikopplad i datorn.

Mvh V

Plockar du isär den hemma så kan du kasta den direkt. De är inte reperationsbara utan labbmiljö och exakt rätt reservdel och utrustning (som tex återställningsföretag har). Och även då är ofta disken döende pga den utsatts för luften och damm/smuts (även så fint så att ett operationsbord på sjukhus inte är rent nog).

Mao... enda chansen är att lyckas få mekaniken i den att ge dig datan en sista gång, sen slänga disken, eller att lämna in det till återställningsföretag (som du bör göra istället för att pilla på den själv om det är riktigt viktig info, då du kan lätt förvärra det med att pilla). Även återställningsföretagen räddar inte disken, de bara får igång den så de kan få ut datan och lägga den på en ny. Sen slängs den gamla.

Permalänk
Medlem

@Paddanx: Tack. Man förstår givetvis att det är känsliga delar. Sen är det ett dilemma huruvida man ska lämna den till ett återställningsföretag men det är ganska dyrt har jag hört.

VH V

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vidarius:

@Paddanx: Tack. Man förstår givetvis att det är känsliga delar. Sen är det ett dilemma huruvida man ska lämna den till ett återställningsföretag men det är ganska dyrt har jag hört.

VH V

Tyvärr är det ofta rätt dyrt ja, så den absolut billigaste lösningen är att ha ordentlig backup på 2-3 andra ställen... det lönar sig förr eller senare, även om det svider när man måste köpa allt.

Som det är nu så får du välja hur viktigt och känsligt det är. Att din disk hittas, och iaf ser "sig själv" är ju ett bra tecken på att det borde gå att rädda.

Vad du kan testa är ju att gör som ovan föreslog och göra en enda avbild. Fördelen med det är att du endast försöker läsa den en gång, och förhoppningsvis inte skadar mer. Sen kan du med denna avbild ta flera kopior och testa alla möjliga program på det, hur många gånger du än vill, utan att förvärra det mer, då du inte gör det på den skadade HDDn. Om du lyckas så slipper du tänka på dyra återställningsföretag, och kan lägga dessa pengar på att köpa ordentlig backup till allt idag istället

Det är dyrt att få HDD krasch oavsett... för antingen blir det nya diskar + nya backup diskar, eller så blir det återställningsföretag + nya backup diskar