Grafikproblem i spel, söndrigt grafikkort?

Permalänk
Medlem

Grafikproblem i spel, söndrigt grafikkort?

Hej alla

Jag skulle behöva hjälp av er som är lite mer insatt än vad man själv är. Det är nämligen så att min kusins dator spökar en hel del när man spelar spel. Antagligen är det ju något med grafikkortet men det är ju inte helt paj i så fall. Kortet som sitter i är ett ATI Radeon X1900XT 512mb.

Testspelet är Modern Warfare 2 men samma problem uppstår i de flesta spel.

Problem 1
När vi använder de medföljande drivrutinerna (som man fick till hempc'n) blir all text helt oläsbar, i menyer, HUDsen, allt. Problemet kan lösas med nya drivrutiner men ville bara visa er. (Se bilder)
Bild 1
Bild 2

Problem 2 & 3
När vi har nya drivisar stannar andra problem kvar. Ibland när man tittar omkring sig så dyker det upp "väggar", som sedan försvinner när man flyttar musen lite till. Det är precis som olika föremål blir helt utdragna över hela skärmen. Inte nog med detta. I vissa fall börjar skärmen blinka också som också försvinner när man flyttar musen lite åt ett annat håll. (se bilder)
Bild 1
Bild 2

Problem 4
Titt som tätt dyker det upp grejer från alla gubbars huvuden. (se bild)
Bild

Problem 5
Skärmen blir svart, det låter som att datorn startar om (blir tyst och sen massa ljud) och efter 10-20 sekunder kommer bilden upp igen. Ljudet från spelet kan ibland fortsätta när skärmen är svart.

Datorn har formaterats flera gånger men problemet är kvar. Både med XP, Vista och Windows 7 men ingen skillnad.

Är grafikkortet sönder? Det verkar ju inte vara helt sönder eftersom det funkar bra mellan det att dessa problem uppstår.

Är tacksam för all hjälp jag (vi) kan få.

/Jonas

Visa signatur

Macbook Pro 15"

Permalänk
Hedersmedlem

Det finns bara två alternativ. Antingen är kortet trasigt eller så överhettar det. Damma ur kylaren ordentligt och se om problemet försvinner. Om du känner för att experimentera lite så kan du testa att klocka ner både kärna och minne och se om det hjälper, det kan funka som en temporär lösning.

Permalänk
Medlem

Tack för svaret, ska ta en titt på detta.

Visa signatur

Macbook Pro 15"

Permalänk
Medlem

Ladda ner HWmonitor och kolla temperaturen på ditt kort.......

Visa signatur
Permalänk
Hedersmedlem

Om det fortsätter att vara så som du beskriver och garantin/hyrtiden är över, så kan man/ni testa att baka kortet. Det finns en tråd här i forat som besrkiver hur man kan göra Tänk på att detta kan gå bra eller inte, så det är väl sista utvägen.

Visa signatur

Stalin var så gammal att de fick Len´in. ;)

Permalänk
Medlem

Har själv problem 5 med mitt HD3850 och undrar om någon har någon mer lösning på problemet !??

Visa signatur

Thinkpad - Ubuntu

Permalänk
Medlem

Lånar tråden lite:
Har haft ett liknande "problem 5" dock så försvinner bara ljudet och skärmen dör. Sker endast vid spelande och här märk att mina minnen då ligger i 80-90% när jag "tabbat ner" spelet efter "lagget". Misstänker att mina minnen blir 100% load en kort tid så att säga? är så fallet skulle det då lösas med mera RAM. Felet uppstår inte alltid och inte heller i alla spel, främst i HoN. (Tycks kunna undvikas när jag klockar upp mitt grafikkort)

Datorn i sign

Visa signatur

Intel i7 860 @ 3,5 GHz| Gigabyte P55A-UD4 | EVGA 580 @ 820/4100 MHz | XMS3 8GB @ 1600MHz | Atcs 840

Permalänk

kolla tempen på kortet med lämpligt program vet att ATItool funkar till x1900 serien, Everest, Hwmonitor, Gpu-Z, finns säkert fler som funkar
kolla även tempen på Voltreulatorerna har för mig att dom flesta problem med dom korten beror på överhettade voltregulatorer då kylningen på dessa suger rätt hårt och dom blir ganska varma.
inte alla program som läser tempen på dessa vet att ATItool gör det men osäker på dom andra

kolla damm i kylaren till att börja med mitt x1900xtx med orginalkylaren fick som en tjock matta med damm efter ett tag i den blåste man luften baklänges med en kompressor/ luft på burk så flög stora bollar med damm ur kylaren

hjälper det inte är det stor risk att ditt kort kan vara trasigt. om trasigt kolla garanti om den fortfarande gäller eller köp ett nytt. alternativt testa bakning

tror detta kan vara en ganska värdig ersättare om han inte vill lägga för mycket pengar på en gammal dator

XFX Radeon HD4650 1GB - Inet.se

eller eventuellt
Gigabyte Radeon HD4670 1GB HDMI - Inet.se

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem

som Rouge of Darkness skriver, det är säkert fullproppat med damm i grafikkortet som måste tas bort. En polare till mig hade detta problem, skärmen blev bara svart. I hans fall var det nu damm som var problemet men det löste sig efter han fick bort det men dammsugarn.

Visa signatur

Phanteks Enthoo EVOLV ATX GLASS | EVGA SuperNOVA 750 G3, 750 W | MSI Z390 MPG GAMING EDGE AC | G.Skill Trident Z RGB 3200 MHz DDR4 16 GB | Samsung 970 EVO 250 GB M.2 | Samsung 860 EVO 1 TB | Intel Core i7-9700K @ 5 GHz | be quiet! Dark Rock 4 | Gigabyte GeForce RTX 2080 Ti 11GB GAMING OC @ 2100 / 7000 MHz