Grafikproblem i spel, söndrigt grafikkort?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Floda, Göteborg
Registrerad
Jul 2005

Grafikproblem i spel, söndrigt grafikkort?

Hej alla

Jag skulle behöva hjälp av er som är lite mer insatt än vad man själv är. Det är nämligen så att min kusins dator spökar en hel del när man spelar spel. Antagligen är det ju något med grafikkortet men det är ju inte helt paj i så fall. Kortet som sitter i är ett ATI Radeon X1900XT 512mb.

Testspelet är Modern Warfare 2 men samma problem uppstår i de flesta spel.

Problem 1
När vi använder de medföljande drivrutinerna (som man fick till hempc'n) blir all text helt oläsbar, i menyer, HUDsen, allt. Problemet kan lösas med nya drivrutiner men ville bara visa er. (Se bilder)
Bild 1
Bild 2

Problem 2 & 3
När vi har nya drivisar stannar andra problem kvar. Ibland när man tittar omkring sig så dyker det upp "väggar", som sedan försvinner när man flyttar musen lite till. Det är precis som olika föremål blir helt utdragna över hela skärmen. Inte nog med detta. I vissa fall börjar skärmen blinka också som också försvinner när man flyttar musen lite åt ett annat håll. (se bilder)
Bild 1
Bild 2

Problem 4
Titt som tätt dyker det upp grejer från alla gubbars huvuden. (se bild)
Bild

Problem 5
Skärmen blir svart, det låter som att datorn startar om (blir tyst och sen massa ljud) och efter 10-20 sekunder kommer bilden upp igen. Ljudet från spelet kan ibland fortsätta när skärmen är svart.

Datorn har formaterats flera gånger men problemet är kvar. Både med XP, Vista och Windows 7 men ingen skillnad.

Är grafikkortet sönder? Det verkar ju inte vara helt sönder eftersom det funkar bra mellan det att dessa problem uppstår.

Är tacksam för all hjälp jag (vi) kan få.

/Jonas

Macbook Pro 15"

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Registrerad
Maj 2006

Det finns bara två alternativ. Antingen är kortet trasigt eller så överhettar det. Damma ur kylaren ordentligt och se om problemet försvinner. Om du känner för att experimentera lite så kan du testa att klocka ner både kärna och minne och se om det hjälper, det kan funka som en temporär lösning.

“Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.”
- Arthur C. Clarke

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Floda, Göteborg
Registrerad
Jul 2005

Tack för svaret, ska ta en titt på detta.

Macbook Pro 15"

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2010

Ladda ner HWmonitor och kolla temperaturen på ditt kort.......

Trädvy Permalänk
Moderator
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004

Om det fortsätter att vara så som du beskriver och garantin/hyrtiden är över, så kan man/ni testa att baka kortet. Det finns en tråd här i forat som besrkiver hur man kan göra Tänk på att detta kan gå bra eller inte, så det är väl sista utvägen.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västkusten
Registrerad
Feb 2010

Har själv problem 5 med mitt HD3850 och undrar om någon har någon mer lösning på problemet !??

Intel i5 2500K - HD7950 - 4GB DDR3 - 64GB SSD - OS X 10.10
MacBook Air 13" 2012

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Eskilstuna
Registrerad
Okt 2009

Lånar tråden lite:
Har haft ett liknande "problem 5" dock så försvinner bara ljudet och skärmen dör. Sker endast vid spelande och här märk att mina minnen då ligger i 80-90% när jag "tabbat ner" spelet efter "lagget". Misstänker att mina minnen blir 100% load en kort tid så att säga? är så fallet skulle det då lösas med mera RAM. Felet uppstår inte alltid och inte heller i alla spel, främst i HoN. (Tycks kunna undvikas när jag klockar upp mitt grafikkort)

Datorn i sign

Intel i7 860 @ 3,5 GHz| Gigabyte P55A-UD4 | EVGA 580 @ 820/4100 MHz | XMS3 8GB @ 1600MHz | Atcs 840

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
\\Localhost
Registrerad
Mar 2006

kolla tempen på kortet med lämpligt program vet att ATItool funkar till x1900 serien, Everest, Hwmonitor, Gpu-Z, finns säkert fler som funkar
kolla även tempen på Voltreulatorerna har för mig att dom flesta problem med dom korten beror på överhettade voltregulatorer då kylningen på dessa suger rätt hårt och dom blir ganska varma.
inte alla program som läser tempen på dessa vet att ATItool gör det men osäker på dom andra

kolla damm i kylaren till att börja med mitt x1900xtx med orginalkylaren fick som en tjock matta med damm efter ett tag i den blåste man luften baklänges med en kompressor/ luft på burk så flög stora bollar med damm ur kylaren

hjälper det inte är det stor risk att ditt kort kan vara trasigt. om trasigt kolla garanti om den fortfarande gäller eller köp ett nytt. alternativt testa bakning

tror detta kan vara en ganska värdig ersättare om han inte vill lägga för mycket pengar på en gammal dator

XFX Radeon HD4650 1GB - Inet.se

eller eventuellt
Gigabyte Radeon HD4670 1GB HDMI - Inet.se

Asus Z97-A, I7 4790K @4.7Ghz, 24Gb ram, 2x GIGABYTE GTX 970 WindForce 3X OC @ 1500Mhz/7010Mhz.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2007

som Rouge of Darkness skriver, det är säkert fullproppat med damm i grafikkortet som måste tas bort. En polare till mig hade detta problem, skärmen blev bara svart. I hans fall var det nu damm som var problemet men det löste sig efter han fick bort det men dammsugarn.