Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kristianstad
Registrerad
Dec 2008

Överklockning + RAM-minnen

Hej!

Jag köpte OCZ Gold XTC DDR3 PC15000/1866MHz CL10 LV 2x2GB (OCZ3G1866LV4GK) till min nya dator med AMD Phenom II X6 BE 1090T och ett Gigabyte 890GPA-UDH3, och som många vet körs de bara i 1333 MHz som standard, så jag villl ju klocka upp dem lite.
Men när jag ändrade i BIOS till 1600 MHz kom jag knappt in i Windows innan datorn kraschade och startade om. Ställde jag tillbaka på 1333 MHz fungerade det, dock.

Nu undrar jag bara i princip vad det var jag ändrade på, en multipel? Det fanns något i stil med x6,66, x8 osv, x8 var det jag ställde in på för 1600 MHz. Jag testade att lägga på lite mer spänning på minnena och då funkade 1600 MHz-läget. Har jag rätt för mig?

EDIT: I x8-läge (1600 MHz) vill inte Prime95 gå igenom, utan stannar efter någon sekund med dessa loggmeddelanden:
FATAL ERROR: Rounding was 0.4990428543, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file.
FATAL ERROR: Rounding was 0.4898305482, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file.
FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file.
FATAL ERROR: Rounding was 0.4987977061, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file.
FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file.
FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file.

Jag testade att öka spänningen på minnena, men det blev bara värre, då ville inte Windows starta alls...

EDIT 2: Nu ökade jag spänningen till 1,65 volt (och körde på x8 - 1600 MHz) efter några råd i SweClockers IRC-kanal, och det hjälpte, men jag får fortfarande fel efter ett litet tag i Prime95, vad beror det på?

CPU: AMD Phenom II X6 1090T Black Edition 3,2GHz | CPU-KYLARE: Zalman CNPS9500AM2 | MOBO: MSI 970A-G45 | CHASSI: Advance NeoXblade 8813B (Svart) | RAM: OCZ Gold XTC DDR3 PC15000/1866MHz CL10 LV 2x2GB + Corsair XMS3 DDR3 PC10666/1333MHz CL9 2x4GB -- totalt 12 GB | GPU: XFX Radeon HD5870 1GB | PSU: Cooler Master Real Power M620 620W | SSD: Intel X25-M G2 80GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Upplands Väsby
Registrerad
Jul 2001

Vad kör du för timings? Du kan inte köra speciellt aggressiva timings i 1866mhz kolla max 10-10-10-27(CAS-TRCD-TRP-TRAS) och 1,65volt på spänningen.

i5 3570k @ 4,5 GHz med Noctua NH-D15. 16GB corsair. Asrock Z77 Pro4. GTX 1070 @ 2100 / 8500. Dell Ultrasharp 2560x1440. Fractal R4. Antec 650Watt PSU.
Steelseries Rival 700. Filco Majestouch 2.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kristianstad
Registrerad
Dec 2008

Jag tror att jag lyckades ställa in timingsen, men det blir fortfarande fel i Prime95...

Så här ser mitt BIOS ut, för mig ser dock inte "auto-valen" ut som den här bilden. Jag har ställt in DDR3 Timing Items på Manual och därefter CAS# Latency på 10, RAS to CAS R/W Delay på 10, Row Precharge Time på 10 och Minimum RAS Active Time på 27.

Så här ser det ut i CPU-Z:

CPU: AMD Phenom II X6 1090T Black Edition 3,2GHz | CPU-KYLARE: Zalman CNPS9500AM2 | MOBO: MSI 970A-G45 | CHASSI: Advance NeoXblade 8813B (Svart) | RAM: OCZ Gold XTC DDR3 PC15000/1866MHz CL10 LV 2x2GB + Corsair XMS3 DDR3 PC10666/1333MHz CL9 2x4GB -- totalt 12 GB | GPU: XFX Radeon HD5870 1GB | PSU: Cooler Master Real Power M620 620W | SSD: Intel X25-M G2 80GB