Problem med vcore vid klockning av 1090T, behöver hjälp!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Apr 2010

Problem med vcore vid klockning av 1090T, behöver hjälp!

Hej y'all,

Igår började man då klocka sin processor. Specs är:

ASUS Crosshair IV Formula
AMD Phenom II X6 1090T
8 GB CORSAIR XMS3 1600MHz 7-8-7-20

Då processorn är en black edition tänkte jag sikta på att klocka med hjälp av enbart multipeln samt vcoren.
Jag ligger just nu på 3,8 GHZ (19x 200 mhz) i frekvens, och tänkte försöka köra lite mer seriösa stresstester nu under ett antal timmar. När jag gör detta upptäcker jag dock direkt att vcoren börjar flippa upp och ner: jag har ställt in den i BIOS til 1,375 volt, men den pendlar mellan i princip 1,36 - 1,40 volt. Är detta normalt? Är inte hela poängen med att ställa in vcoren manuellt att den ska hålla sig på ett visst värde? Har även ställt in ramen till 1,65, men det verkar som om dessa kör i 1,63 istället iallafall. Bifogar 4 bilder ifrån BIOS och inne i systemet, före och under stresstest.

1. BIOS settings (voltages)
http://data.fuskbugg.se/skalman02/VOLT_1.JPG
Visst är det så att de gråa värdena till vänster om de värden jag ställt in manuellt är de värden som faktiskt körs? Varför är de inte samma som de jag ställt in, när jag faktiskt valt "manual"?

2. Bios Voltage Monitor
http://data.fuskbugg.se/skalman02/VOLT_2.JPG

3. Mitt system i IDLE, vcore rödmarkerad
http://data.fuskbugg.se/skalman02/VOLT_3.png
Hur kommer det sig att de olika programmen visar så olika vcore?

4. Mitt system i LOAD (typ 2 min), vcore återigen rödmarkerad
http://data.fuskbugg.se/skalman02/VOLT_4.png

Någon som vet vad jag ska bära mig åt med mina spänningsproblem?

Main Setup: Antec P193 | ASUS Crosshair IV Formula | AMD Phenom II X6 1090T @ 4.0 GHz | CORSAIR XMS3 8GB 1600MHz 7-8-7-20 | Powercolor 5870 PCS+ 1 Gb GDDR5 | Crucial RealSSD C300 128 Gb SATA3 | Samsung F3 HD103SJ 1000 Gb | Corsair AX 850W | Windows 7 Professional x64 |
Laptop: Acer Aspire 5740G | Intel Core i5-430M | 4 GB DDR3 1333 MHz | ATI Radeon HD5650 | Windows 7 Professional x64 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Justice@#Archlinux.se
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av Finess:

Hej y'all,

Igår började man då klocka sin processor. Specs är:

ASUS Crosshair IV Formula
AMD Phenom II X6 1090T
8 GB CORSAIR XMS3 1600MHz 7-8-7-20

Då processorn är en black edition tänkte jag sikta på att klocka med hjälp av enbart multipeln samt vcoren.
Jag ligger just nu på 3,8 GHZ (19x 200 mhz) i frekvens, och tänkte försöka köra lite mer seriösa stresstester nu under ett antal timmar. När jag gör detta upptäcker jag dock direkt att vcoren börjar flippa upp och ner: jag har ställt in den i BIOS til 1,375 volt, men den pendlar mellan i princip 1,36 - 1,40 volt. Är detta normalt? Är inte hela poängen med att ställa in vcoren manuellt att den ska hålla sig på ett visst värde? Har även ställt in ramen till 1,65, men det verkar som om dessa kör i 1,63 istället iallafall. Bifogar 4 bilder ifrån BIOS och inne i systemet, före och under stresstest.

1. BIOS settings (voltages)
http://data.fuskbugg.se/skalman02/VOLT_1.JPG
Visst är det så att de gråa värdena till vänster om de värden jag ställt in manuellt är de värden som faktiskt körs? Varför är de inte samma som de jag ställt in, när jag faktiskt valt "manual"?

2. Bios Voltage Monitor
http://data.fuskbugg.se/skalman02/VOLT_2.JPG

3. Mitt system i IDLE, vcore rödmarkerad
http://data.fuskbugg.se/skalman02/VOLT_3.png
Hur kommer det sig att de olika programmen visar så olika vcore?

4. Mitt system i LOAD (typ 2 min), vcore återigen rödmarkerad
http://data.fuskbugg.se/skalman02/VOLT_4.png

Någon som vet vad jag ska bära mig åt med mina spänningsproblem?

Detta är mycket normalt, detta fenomen kallas för Vdrop och händer alla. Asus moderkort samt andra har en funktion som heter VDD eller VDDA som finns på mitt moderkort

Detta är till för att stabilisera spänningen, men så länge datorn inte crashar eller inte får fel på prime behöver du inte oroa dig över det.

Arch - Makepkg, not war -||- Asus Sabertooth R2 -||- Corsair Vengance 16GiB DDR3 10-9-10-1T 1866Mhz -||- AMD FX-9590 @ 5.1Ghz -||- nVidia MSI 970 Gaming -||- Samsung 850 Pro -||- 2xWD RaptorX 150GiB -||- EVEGA G2 750W -||- CM HAF 932 -||- Asus Xonar Essence STX -||- Sennheiser HD-650 -||
Arch Linux, one hell of a distribution.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Apr 2010

Okej, tack! Så det är bara att köra vidare och fortsätta klocka nu?

Hur länge ska jag stresstesta, och med vilket program? Jag vet att 90% kommer svara "ju längre desto bättre", men hur länge är rimligt för att kunna anta att klocken är stabil och i vilket program?

EDIT: Men på ditt moderkort t.ex. så syns ju inga grå värden till vänster om de du angett?

Main Setup: Antec P193 | ASUS Crosshair IV Formula | AMD Phenom II X6 1090T @ 4.0 GHz | CORSAIR XMS3 8GB 1600MHz 7-8-7-20 | Powercolor 5870 PCS+ 1 Gb GDDR5 | Crucial RealSSD C300 128 Gb SATA3 | Samsung F3 HD103SJ 1000 Gb | Corsair AX 850W | Windows 7 Professional x64 |
Laptop: Acer Aspire 5740G | Intel Core i5-430M | 4 GB DDR3 1333 MHz | ATI Radeon HD5650 | Windows 7 Professional x64 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Maj 2010
Skrivet av Commander:

Detta är mycket normalt, detta fenomen kallas för Vdrop och händer alla. Asus moderkort samt andra har en funktion som heter VDD eller VDDA som finns på mitt moderkort http://www.legitreviews.com/images/reviews/902/asus_m4a79t_bi...

Detta är till för att stabilisera spänningen, men så länge datorn inte crashar eller inte får fel på prime behöver du inte oroa dig över det.

Skulle inte Minnesstickorna dö av den volten? Trodde dock att dom flesta låg på 1.65V eller 1.5V och inte 2.5V? bara undrar..

>HAF 932 | i7 950@3.8GHz | Zotac GTX 680 Tripple slot monster@Stock | 12GB RAM | ASUS P6T Deluxe V2 | 2x1TB F1:s+Intel x25-V 40GB SSD+320GB Hitachi Deskstar | AX850 | H50<

Laptop | Acer Aspire 5742G | 4GB DDR3 RAM | 15,6" LED | i5-450M |
GT540M | 500GB 5400RPM | Pioneer Blu-Ray | Laptop

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Apr 2010
Skrivet av Dr.Pepper:

Skulle inte Minnesstickorna dö av den volten? Trodde dock att dom flesta låg på 1.65V eller 1.5V och inte 2.5V? bara undrar..

Värdena verkar rätt skumma i övrigt också, de är knappast applyade. Kolla frekvensen på minnena, 4800 mhz...

EDIT 1: men som sagt: stresstest, vilket och hur länge?

EDIT 2: har kört OCCT i en timme nu, verkar stabilt och temperaturen verkar nå max 52 grader, men ligger mestadels på 51. Hade ni försökt dra upp multipeln ytterligare till 19.5 för att nå 3.9 GHz eller hade ni nöjt er på 3.8? Skillnaden lär väl vara högst marginell och jag vill inte riskera höga temperaturer, speciellt eftersom min inomhustemperatur nu är lägre än vad den kommer att vara i sommar samt att kylaren säkert kommer att damma igen lite grann efter hand.

Kan tillägga att jag kör med medföljande fläktmotstånd på min NH-D14 som kyler processorn. Utan dessa lär jag komma ner ett par grader till men prioriterar en låg ljudnivå ganska högt!

EDIT 3: Körde en timme på 3.8, det fick räcka, verkade stabilt. Kör på 3.9 nu och verkar få samma temp i load som på 3.8, det går aldrig över 52. Låter köra i någon timme till, därefter provar jag kanske magiska 4.0 då... vi får se. Spännande, fan vad ivrig jag är!

EDIT 4: Sådär, nu var man klar. Slutade på 20x 200, alltså 4 ghz jämnt. satt volten på 1,375 manuellt men den höjer sig själv inne i systemet till närmare 1,4 volt efter behov. kört occt i 2,5 timmar nu utan problem, max temp registrerad är 54 grader, men den var bara snabbt uppe och snuddade vid det, 90% av testet låg tempen på 52 grader så det känns lugnt! Tror inte jag provar högre frekvenser, är nöjd så här!

Main Setup: Antec P193 | ASUS Crosshair IV Formula | AMD Phenom II X6 1090T @ 4.0 GHz | CORSAIR XMS3 8GB 1600MHz 7-8-7-20 | Powercolor 5870 PCS+ 1 Gb GDDR5 | Crucial RealSSD C300 128 Gb SATA3 | Samsung F3 HD103SJ 1000 Gb | Corsair AX 850W | Windows 7 Professional x64 |
Laptop: Acer Aspire 5740G | Intel Core i5-430M | 4 GB DDR3 1333 MHz | ATI Radeon HD5650 | Windows 7 Professional x64 |