Obsidian 550D WaterCooled - Dual Radiator mod

Kära SweClockare,

I det här galleriet tänkte jag visa hur jag förvandlade mitt stora klumpiga vattenkylda datorsystem till ett mindre, lättare och inte minst snyggare sådant. Så för er som sitter på ett vattenkylt klumpedunssystem eller går i tankarna på att börja vattenkyla, ta en titt på detta!

BAKGRUND
2008 var året då jag bestämde mig för att testa på vattenkylning. Jag sökte efter det största chassit jag kunde hitta för att få plats med en 360mm radiator och valet föll på ett Cooler Master Stacker 810 (STC-T01). Sedan dess har åren gått och hårdvaran och kylblocken bytts ut ett par gånger, men chassit har varit detsamma. I våras smällde jag in en Intel i5 2500k och 2st HD6950 med full cover block. Chassit var tungt som en sten innan dess, men efter det gick det knappt att rubba (27,1kg). Jag började inse att jag aldrig skulle kunna flytta datorn utan bil, vilket störde mig eftersom jag skulle påbörja ett nytt jobb i en annan stad och samtidigt saknade tillgång till bil.

Därefter började tankarna på ett nytt bygge ta sin form. Jag ville behålla komponenterna jag hade, men minska storleken och vikten på mitt system. Jag började leta runt på nätet och startade flera trådar i forumet. Efter veckor av research stod valet mellan Antec P280 och Corsair Obsidian 550D. Antec P280 är större och har bättre plats för vattenylning (vilket bevisats genom ett antal byggloggar på nätet), men samtidigt var det inte så mycket mindre till storleken än det jag hade vilket gjorde att chassibytet tappade halva poängen.

Valet föll därför på Corsair Obisidian 550D, trots att ingen tycktes ha vattenkylt ett sådant chassi förutom med Corsairs färdiga H100-lösning, vilket är en väldigt kompakt vattenkylningslösning jämfört med den “customlösning” jag hade i åtanke. Jag googlade runt ett par veckor för att se om jag skulle få in alla delar (vilket var mycket tveksamt..), men efter bristande tillgänglighet på information så beslutade jag mig för att köpa chassit och prova.

BYGGET
Följande komponenter skulle in:
Processor: Intel i5 2500K
Moderkort: Asus P8P67
Minne: Corsair XMS3 Vengeance 1600MHz CL8 2x4GB
Grafikkort: 2 x Gigabyte Radeon HD6950 (CrossfireX)
Nätaggregat: Corsair HX850

Processorblock: EKWB Supreme HF Full Nickel EN
Grafikkortsblock: 2 x EK FC6970 Nickel + Backplates
Pump: Swiftech MCP655
Fläktkontroll: Zalman ZM-MFC1
Radiator(er): ?
Tank: ?

Från start visste jag inte vilken/vilka radiator(er) som skulle få plats i chassit, så jag köpte chassit och tog alla mått innan jag valde radiator(er). Jag visste inte heller om tanken skulle få plats, eller att fläktkontrollen jag hade inte skulle få plats bakom frontdörren på chassit (mer om detta i galleriet nedan). I slutänden föll valet på följande:

Radiator 1 (tak): Alphacool NexXxoS ST30 Full Copper 240mm
Radiator 2 (botten): XSPC RX240
Tank: Danger Den plexi 5,25”
Fläktkontroll: NZXT Sentry 2
Radiatorfläktar: Scythe Gentle Typhoon 1150 rpm