"Prisvärd" skärmdator med vattenkylning

4.5
76 röster
Skapat
2012-11-22
Senast ändrat
2012-12-01
Visningar
9 349

Varför skärmdator? Inspirerad av alla Mini-ITX-byggen i galleriet satte jag en gång i tiden ihop min egen, lockad av dess skenbara behändighet och flyttbarhet (ibland vil jag sitta vid köksbordet istället för skrivbordet, ja jag är konstig). Ganska snart insåg jag dock att en sådan dator tog fortfarande plats på skrivbordet och var dessutom trögflyttad pga alla sladdar som den var fjättrad vid. Samlar damn gjorde också dessa sladdar.

Men någon laptop med liten skärm och usel ergonomi ville jag inte heller ha. Nej, det skulle vara en skärmdator/All-in-One som var snabb, tyst, strömsnål, ha en högupplöst IPS-skärm med bra färger, och vara byggt på standardkomponenter som går att uppgradera - allt till ett vettigt pris. De skärmdatorer som fanns på Prisjakt levde dessvärre inte upp till dessa krav. Alla var dyra i förhållande till sin prestanda, använde ofta laptopkomponenter eller lågklockade processorer, och det var oklart med ljudnivå och skärmkvalité.

Vad gör man om man är så petig som jag? Bygger en egen!

Idéer visar sig dock alltid ljusare i huvudet än i verkligheten, av någon anledning. Så det blev en del omvägar och mer arbete än jag tänkte mig från början.

Tekniska data:
• Yttre mått utan stativ:
• Vikt med stativ: 9,2kg
• Strömförbrukning i idle: 68W

Komponenter:
• CPU: Intel Core i5 3570k@4,2GHz (hyfsad inbyggd GPU, maxa enkeltrådig prestanda för snabbare vardagsbruk)
• Mobo: Asrock Z77E-ITX
• RAM: G.Skill Sniper 1866, 4x2Gb
• Grafik: fick bli CPU:s inbyggda HD4000, fick inte plats med en Radeon HD 7750 pga befarade värmeproblem, jag spelar ändå sällan spel
• Lagring: Samsung 830; 256Gb
• DVD-rom: Sony Optiarc slim factor någonting
• Kylning: CPU-block= EK; Pump = alphacool LT; Radiator = Magicool slim 140mm lågflödesoptimerad; Fläkt = Phobya 140mm PWM
• PSU: FSP 270W flex-ATX form factor. 80plus bronze.
• Skärm: Dell U2412M.
• Chassi: 1,5mm aluminiumplåt tillverkad av Appelquist plåtindustri (aqab.se, kostade en slant, men utan deras hjälp hade projektet nog inte varit möjligt) samt 1mm polykarbonatskivor (köpta spillbitar från Stocksundet.se).

Bygglogg:
http://www.sweclockers.com/galleri/10486-bygglogg-pa-prisvard...

Framsida.

Datorn är klädd med mattsvart självhäftande film. Slipper måla. Tyvärr blir det veck här och där, vilket jag förhoppningsvis lyckats dölja på följande bilder med lite lågupplösta gryniga foton.

Baksida. Luftintaget till vänster är en 140mm radiator.

Bara två kablar på baksidan: strömsladden och nätverkskabel, varav det sista inte är nödvändigt, datorn har inbyggt wifi med antenner på sidorna.

På insidan sitter en fläkt som suger luft som sedan kommer ut på sidan, undertill och även på spalten i övre högra hörnet.

Högersida

Eller vänster? Beroende på hur man ser på saken. Utbuktningarna på sidan är knappar, den översta för att slå på datorn, de nedre för skärmen. En liten varvtalsregulator finns också på bakre högersidan för pumpen (syns inte).

Snett bakifrån vänster, den minst eleganta vyn

På grund av moderkortets lokalisation så sitter DVI-kabeln illa till. En estetisk katastrof som genast avslöjar bygget som ett oprofessionellt slarvigt hemmasnickeri.

Det här kan du inte göra med din iMac eller hur?

Eller HP Z1 för den delen, inspirationskällan till detta bygge.

Insidan av chassiplåten.

Här är beviset för att datorn är vattenkyld. Radiatorn är limmad mot chassiplåten emedan moderkortet sitter fast på skruvar som är limmade mot moderkortet. Fläkten är sedemerad modifierad för bättre luftflöde och SSD:n blev utbytt mot en Samsung 830.

Baksidan av skärmpanelen.

Notera lexanpanelerna som inte blivit klädda ännu. Skärmens elektronik sitter an mot skärmen så det gäller att passa mot delarna på chassiplåten, på sina ställen är det bara någon millimeters mariginal.
De gröna plattorna på sidorna är Wifi-antenner.

Stock temps

Överklockat

Kan säkert gå ännu högre, men vill inte pressa processorn.