4.2
34 röster
Skapat
2012-11-30
Senast ändrat
2012-11-30
Visningar
17 690

Jag har alltid varit förtjust i IBM/Lenovo Thinkpads, och jag har bland annat en X40 (2371-79G) i mina ägor. Det är ingen laptop som kan skryta med nån direkt prestanda, men den är verkligen trevlig att jobba med och den förtjänar att hänga med länge till.

Processorn är en Pentium M Low Voltage 1,20 Ghz med 12W TDP.
Minnet är redan uppgraderat från 512 MB till 1,5 GB DDR.
Wifi-kortet är uppgraderat till ett Intel WM3B2200BG-kort så det är vettig prestanda på nätet.
Det som verkligen är flaskhalsen i datorn är hårddisken som är en 1,8" IDE disk.

Disken ska nu bytas ut mot en SSD, och för att detta ska gå så krävs det en SSD i mSATA format för att den ska få plats i facket för den gamla disken, samt en adapter som gör om IDE interfacet till mSATA. Sådana adaptrar finns att köpa på Ebay för en billig peng. Den jag beställde var från användaren "sintech-adapter" och kostade knappt 20 USD. Den skickades som gåva och jag behövde inte betala tull. Jag hade den inom ett par veckor.

Disken jag har valt att uppgradera till är en Intel 310 mSATA SSD.

Den gamla disken så som den presenterade sig i biosen. Hitachi 40GB 4200RPM. För att få denna informationen måste man trycka ESC när första IBM-loggan visar sig, och sedan trycka på PAUSE/BREAK för att hinna läsa något. Trycker man på PAUSE/BREAK för snabbt så kan man trycka ESC för att återgå och sedan PAUSE/BREAK igen.

En bild för att se vilken version av biosen jag använt. Som synes v2.08 och denna fungerade utmärkt och gav inget 2010 felmeddelande, som jag har läst att andra har fått när de bytat diskar.

En benchmark i HDTach. Det är verkligen inget drag i den gamla 1,8" disken. 20MB/s och dalar ner till 10MB/s. Average read ligger på 16,9MB/s och random access time är 20ms

Samma test fast i HDTune. Här synd tydligt att access-tiden går ner ju längre ut på den fysiska skivan man läser. Markant mycket lägre burst rate här av nån anledning.

Och en random access benchmark i HDTune på den gamla disken. Allt för att ha något att jämföra de kommande nya siffrorna med.

Med dessa siffror kan det väl i alla fall inte bli sämre!

Paketet med mSATA adaptern har kommit och det är dags att öppna och se.

Man undrar vad de hittar sitt embalage-material. Förra gången jag skickade efter grejer från Kina fick jag grejerna i en tupperware-liknande låda. Faktum är att den faktiskt har hängt med till jobbet ett par ggr med min lunch i

I lådan fanns ett PCB inslaget i ESD-påse

PCB. Liknar det på bilden på ebay så det bör ju vara rätt då. 44-pinnars IDE och en mSATA-sockel.

Baksida

Nästa låda. Del 2 av 2 till mod:en.

Inuti finns en Intel 310 80GB mSATA SSD inslagen i ESD-påse.

Baksida av mSATA SSD

Ovansida

mSATA till IDE adapter med halvt monterad mSATA SSD

Två skruvar på plats och den nya disken med adapter är klar för montering.

En annan vinkel.

Här är min X40 som ska uppgraderas från sin långsamma Hitachi 1,8" 40GB 4200RPM IDE drive till en nyare, moderna och förhoppningsvis snabbare SSD

En X40 med sin typiska IBM-look. Bättre laptop får man leta efter! Ja det skulle vara en X41 då...

Innan montering av den nya disken kan påbörjas måste visst demonteringsarbete till. Så det blir till att vända på steken och hämta lite verktyg.

Först bort med luckan där den gamla disken sitter monterad.

Den gamla disken är bortmonterad.

En jämförelse med nya och gamla disken. Den nya disken kommer inte att kunna sitta monterad i vaggan då formfaktorn inte stämmer överens. Och IDE-stiften sitter långt in under plasten så det blir till att fortsätta demontera.

Tangentbordet bortplockat.

Top cover bortplockat.

Nu är det lite enklare att se vad man gör.

Den nya disken monterad "i luften". Den sitter alltså bara i stiften och ligger inte an mot någon yta.

Någon form av distans hade nog varit bra och jag testade självhäftade kardborre.

Tjockleken var alldeles lagom och en lagom bit klipptes till.

Sitter bra.

Disken gick lätt att föra in och den sitter tight och fint.

En bild för att se hur det ser ut från sidan.

Det som inte blev riktigt bra är locket till gamla vaggan som nu inte har någon stabilitet längre då det inte sitter någon vagga installerad längre. Locket flexar alltså om man råkar ta i det, och det finns stor risk för att det skulle gå sönder man man inte är försiktig. Inte riktigt acceptabelt, och jag ska fundera lite mer på detta. Man kanske skulle försöka fixera den nya disken i vaggan på något sätt.

Den nya disken så som den presenterar sig i BIOS.

Nu installerades Windows Xp Professional 32bit på SSD-disken, efter att den partitionerades i lämpliga partitioner. Jag ska ha flera operativsystem på disken. Jag klockade kalluppstarten på datorn till 20 sekunder inklusive bios och tilldess att timglaset har försvunnit. Måste anses ok. Ytterst sällan jag startar dator på viset dock då jag alltid låter den vara i standby när jag stänger locket.

CrystalDiskMark.

Ny benchmark i HDTach. Bättre siffror! Average read: 83MB/s. Visst, Intels SSD ska klara 200MB/s men jag kör ju detta över ett IDE-gränssnitt. Över 80% av den teoretiska maxgränsen för Ultra ATA/100 (100MB/s) känns rimligt.

Ny benchmark i HDTune.

Nya och bättre Random Access times.

Galleribild