4.0
63 röster
Skapat
2013-03-22
Senast ändrat
2013-04-08
Visningar
8 996

Mitt NES, som jag fick begagnat 1992 av min kusin och har spelat på under hela min uppväxt, fungerar sämre och sämre med åren, och har inte använts på några år p.g.a. detta. Dessutom finns det ju emulatorer numera. Just detta NES har dock ett nostalgiskt värde för mig, så därför tänkte jag att jag kunde modernisera det lite grann. En "fusion" av gammal och ny teknik, så att säga. Blev inspirerad av andra NES-HTPC-projekt, och tänkte ha mitt till precis samma sak, så inget revolutionerande egentligen.

Följande komponenter sitter i det efter uppgraderingen:
* ASRock E350M1 Fusion
* Corsair 4GB DDR3
* Intel X25-V 40GB SSD
* 80W PicoPSU med adapter
* En 80mm-fläkt i botten för luftutsug

Tack till Paul som lånade mig sin dremel för alla modifikationer på chassit.

3D-modell

Gjorde en 3D-modell av chassit med komponenter i för att komma fram till hur jag skulle sätta alla delar så att allt fick plats.

Inga problem

Både moderkortet och AC/DC-adaptern får plats inuti chassit. Har även ventilation i form av en fläkt i botten. SSD:n sitter under moderkortet.

Botten av chassit

Alla onödiga plaststag är borttagna, och ett hål för utblåsfläkten (80 mm) är utsågat.

Knappsatsen

Eftersom jag tänker använda originalknapparna som power och reset var jag tvungen att ta bort en metallbit från power-knappen. Ni som har haft ett NES vet ju att den förblir intryckt, men med metallbiten borttagen blir den en momentär switch, precis som reset-knappen.

Toppen av chassit

Inga större modifikationer. Ett par plaststag och andra småsaker är borttagna för att moderkortet ska få plats.

Knappsatsens kretskort

I ursprungsutförande delar LED:en och strömknappen på en av kablarna. För att kunna använda LED:en som ström-LED i en dator behöver banan till knappens pin brytas, därav snittet in från vänster på kretskortet. Har även lött fast en sjätte kabel till LED:en så att den har två egna kablar, samt satt fast passande kontakter på kablarna så att de kan anslutas till moderkortets frontpanelpins.

Komponenter monterade

Allt är klart utom locket. Fläkten och hårddisken sitter som sagt under moderkortet.

Framifrån

Endast om man öppnar luckan syns det framifrån att det inte är ett vanligt NES.

I/O-kontakter

Kör utan I/O-plåt just nu, kanske sätter dit den senare.

Igång

Sätter alltså i moderna datordelar i ett NES-chassi för att sedan emulera NES på den. Cirkeln är sluten. (Obs: Jag äger originalkassetten till spelet på bild!)

Galleribild

Nu fyller luckan dessutom ett praktiskt syfte - att dölja fläktkontrollern, som styr den lilla fläkten ovanpå moderkortet. Fläkten i botten får bara 5V numera och hela systemet är i princip ljudlöst.