sweclockers

Projekt Wallputer 2

Hej allihopa.

Nu blir det bygg-logg med lite skrot.

Fyndet i det lokala soprummet.
Ni kan aldrig gissa vad jag har hittat i soprummet. Jo det skall jag berätta... va?... inte?... äh! Jag gör det ändå.

Fynd nummer 1: En bildskärm. Närmare bestämt en Samtron 50S. Det är en 15 tums LCD i 5:4 formatet med upplösning 1024x768 pixlar.
Fullt fungerandes och oskadd. Det är en rätt gammal modell från 2001, men bildkvalitén är rätt bra för att vara en 2001 års modell.

Fynd nummer 2: En gammal laptop med spräckt bildskärm. Intel Celeron 433 MHz, 128 megabyte RAM och 4 Gigabyte hårddisk. Anslöt bildskärmen ovan, och efter ett litet test visar det sig att datorn fungerar prima. Installerade Linux på den och det rullar på rätt bra. XFCE flyter på prima.

Snilleblixten.
-"Jaha? ... det är väl inte så imponerande." kanske ni säger nu, men det är inte fyndet i sig som är det intressanta, utan själva idén jag fick:

Riv isär, bygg ihop, Knöka på en tavelram och släng upp på en valfri vägg.

Den här byggloggen kommer nu att följa de steg jag tar för att utföra detta.
Jag låter bilderna stå för resten.
Titta in igen snart, då detta är ett pågående projekt, och jag kommer att uppdatera byggloggen vartefter.

Uppdatering 2013-01-27:
Projektet har kommit till en punkt där jag kan provköra systemet.
Satt just och provkörde med Tiny Core Linux. Men...

Det visar sig att spänningsregulatorn inte orkade med bildskärmen. Jag hade tydligen läst fel på den och den klarar inte mer än 1 ampere. Den magiska röken slapp ut

Det blir till att beställa några som klarar 1.5 Ampere, då mitt lager är slut. Dem går åt som smör i diverse projekt.
http://www.electrokit.com/l7812acv-to220...

Uppdatering 2013-02-01:
Tyvärr har jag inte så många bilder att dela med mig av än så länge.
Det jag har gjort var ett byte av spänningsregulatorn.

Sedan har jag testat mig fram med diverse Linux-distributioner:

Den som fungerade "straight off the bat" var Slitaz. Nära var också Tiny Core Linux, men den föll på att dess XVesa-drivrutin inte fungerar tillfredsställande. Jag är tvungen att använda den äldre fbvesa -drivaren, vilket Slitaz använder "per default".
Gentoo och Arch var lovande, men dem båda föll på att utrymmet helt enkelt inte räcker till för en komplett X.org installation.

Jag skulle kunna specialanpassa use-variablerna i Gentoo's portage och få ner storleken markant, men att sitta och kompilera källkod på en slö celeron 433 MHz är inget som kommer att hända inom den närmaste perioden.

Slitaz har tyvärr en hel del drös av buggar i sitt init-system, men det går att kringgå.

Puppy Linux var för minneshungrig. 128 Megabyte RAM räckte inte till. Puppy har vuxit till en fullvuxen St. Bernad, tyvärr. Skulle säkert att gå att specialanpassa och banta ner, men det orkar jag inte med.

Vinnaren: Slitaz
Anledning: Minst jobb att få igång.
Nackdel: Gammal distribution som inte uppdateras längre.

Uppdatering 2013-02-05:

Mjukvaran:
Jag kommer att köra Slitaz då den har nästan allt jag behöver för ändamålet.
Använder XVesa-drivaren som fungerar efter lite manuellt pulande i /etc/X11/xorg.conf. (Problemet ligger i att xorg "detekterar" den inbyggda LCD-panelen, som inte existerar längre, varav jag måste stänga av EDID, och manuellt ange monitorns frekvenser.)
Jag kommer att använda mig av programmet "Feh" för bildvisning, och webbläsaren "Opera" för visning av en egenhändigt ihopsnickrad webbsida med diverse intressanta funktioner.
Varför jag väljer opera, beror på att den kan uppdatera webbsidor sömlöst i helskärmsläge. Dem andra webbläsarna utför en tömning av skärmen mellan varje uppdatering, vilket jag inte gillar.

Spänningsmatningen:
Jag har också valt att sänka driftspänningen från laptopens 19 volt, ner till 15 volt. Detta klarar datorn av utan problem, fastän den egentligen "behöver" 19 volt. Anledningen är att jag vill dumpa av så lite effekt som möjligt i spännings-regulatorn.

Original-utförande: 19 Volt matning - 12 volt = 7 volt förlust. Med 1.5 ampere måste spänningsregulatorn kyla bort över 10 watt.
Kräver en rätt fet kylfläns. Chassit räcker inte till.

Nya utförandet: 15 Volt matning - 12 volt = 3 volt förlust. Med 1.5 ampere behöver regulatorn bara kyla bort 4.5 watt. Klarar mig med chassit som kylning.

Vad som återstår:
Nu återstår så gott som en detalj: Själva tavelramen. Här behöver jag er hjälp.
Jag var hos Gallerix och kollade vad en enkel tavelram till detta skulle gå på, och hör o häpna: 900 kronor för en enkel träram?
Vad i halva friden???... är den gjord av guld?

Nej. Det duger inte. Nästa anhalt: Clas Ohlson.
Dem har en del färdiga tavelramar jag skulle kunna modifiera. Det var så jag gjorde med den första wallputern.

Bästa vore om jag kunde köpa färdiglackad ram-virke på löpmeter, men jag hittar ingenstans som säljer lösmeter på detta. Gallerix vill inte sälja lösmeter direkt till kund, fastän dem har det i lager. Dem säljer endast det färdigmåttat, sågat och klart. Man måste lägga en beställning.

Tips och idéer: Dela med er av dessa.