Power Macintosh 8200/120

3.8
44 röster
Skapat
2013-03-03
Senast ändrat
2013-03-03
Visningar
8 557

Vi hade en liten utförsäljning på jobbet för att tömma förrådet på alla gamla datorer som aldrig någonsin skulle komma till användning för företaget, och då passade jag på att införskaffa mig en sån där Macintosh som jag hört ska vara så fantastisk bra.

Macintoshen i fråga är som gallerinamnet antyder en Power Macintosh 8200/120...vad nu det byter för oss vanliga dödliga. Priset på denna skapelse blev hela 10 kr, då ingen annan var intresserad.

Tänkte bjussa på ett galleri som visar lite hur insidan ser ut och kanske någon fråga till er swec-medlemmar

Datorn i fråga

Enligt siffror jag hittat så ska den vara från 1996, om någon vill rätta mig så är ni hemskt välkomna, alla siffror och onödigt vetande om den uppskattas.

Främsta anledningen att jag köpte den

Bara den lappen på framsidan gjorde att den var värd priset.
Plasten på fronten är förvånansvärt fräsch för åldern, hade kunnat gulna enormt mycket mer

Baksidan

Baksidan är däremot rejält gulnad.
En hel del Apple portar med lite olika syften, tänker inte gå igenom vad dom är till för då jag inte har någon aning själv

Freaky display adapter

Satt i på baksidan, för att konvertera från Apples garanterat "jättebra" skärmkontakt till vga. Med brytarna ställer man inte vilken upplösning skärmen ska gå i enligt ett schema som finns på andra sidan adaptern.

Börjar gräva mig inåt

Istället för att ta av sidan så lyfte man av front, båda sidorna och taket i en hel bit. Lite som Darth Vaders hjälm, fast det krävde lite mer våld.

Cd-läsare från sony

Och början till lite intressant kabeldragning och placering av kontakter. Då alla är vinklade från sidan av moderkortet upp mot toppen av chassiet
Längst upp i bild har vi en inbyggd högtalare som spelar en liten...vacker?...intromelodi när man slår på strömmen.

Under högtalaren

Kabeldragningen får väl anses som bra. Spännande hur dom vikt kabeln till cd-läsaren(och hårddisken som sitter längre ner)

Mammaplankan

Förvånande så satt den enbart med en skruv, och man tog ut den åt fel håll på en bräcklig plastbricka. I övrigt verkar chassiet inte kräva några verktyg, då nästan allt är gjort i plast så var det ett helvete att få loss någonting. Att plasten dessutom har några år på nacken gjorde det inte enklare. Jag råkade bryta loss 3 st plastbitar totalt...vilket ändå kan anses som okej

Under stora flänsen så gömmer sig processorn, älskar kylare som sitter diagonalt, ser porrigt ut. Ovanför den har vi ett utbytbart cacheminne(slå det med eran moderna hårdvara!)

Längst upp till höger har vi plats för RAM-minnen, alla 3 är av olika modell, vet inte storlekar, orkar inte forska i det heller.

Under det har vi 3 st platser märkta med VRAM, spännande stuff.

Ska man sätta frimärket i "stamp here" rutan om man skickar in det på service?

Är detta det beryktade modermodemet?

Eftersom ingen av dom datorer jag haft tidigare har haft ett modermodem, och datorn i den legendariska bilden är en Macintosh så misstänker jag att detta är ett modermodem...Alltså själva hjärtat i hårddisken.

En fläkt

Som sitter inbyggd i nätagget, ganska skön lösning om man aldrig vill byta fläkt. Någorlunda tyst är den också

Självklart så startade datorn

För att bara ge mig ett felmeddelande om att datorn inte stängdes av på rätt sätt. Ja det är en shitty bild.
Undrar vilken gurka som kontrolleras, jag känner mig nästan antastad

Men sen tog det stopp

Tänkte snabbt att jag river fram en gammal ps2 mus jag hade liggandes i hopp om att man kanske kunde använda den. Men jag hade sjukt fel, men den är så fin så ni får en bild på den med.

Någon som råkar ha mus/tangentbord med apples egna kontakt?
Då jag inte får liv i mus/tangentbord i USB portarna(är expansionkort, så det kändes ganska uppenbart att det inte skulle fungera..

Galleribild

Vad ska jag nu ha den till?

För tillfället så får den agera fotpall och intressant samtalsämne åt folk som kommer förbi, och den är ganska bra på båda delarna