4.8
673 röster
Skapat
2013-08-07
Senast ändrat
2014-10-07
Visningar
57 077

Välkommen!

Nu är det dags att lägga upp galleriet på det slutgiltiga resultatet på "Model 01".

Från och med nyår 2013 har jag byggt och installerat delar och komponenter i ett chassi som jag byggt och designat HELT från grunden. Detta är det slutgiltiga resultatet. Det har varit ett väldigt stort och omfattande projekt som tidvis var varit väldigt jobbigt för mig personligen. Men det känns nu sjukt skönt att äntligen vara klar! Och jag kan ärligt säga att jag är riktigt nöjd med resultatet!

Om någon är intresserad av mer information ang projektet kan ni klicka på spoilertabbarna för ytterligare info. Hela byggloggen finns här!

Bakgrund

2008 så fick jag iden att jag skulle vattenkyla mitt system. Dock så hade jag ett Antec P180 vilket inte var/är ett "optimalt" chassi för vattenkylning. Jag fick då iden att jag skulle bygga ett eget chassi. Jag skissade lite i "ms paint" och var ganska nöjd så jag beställde vattenkylning från USA. Men under tiden jag väntade så upptäckte jag Google Sketchup. Detta gjorde att designen ändrades flera gånger. Jag blev dock aldrig riktigt nöjd och jag var fortfarande väldigt dålig att rita i sketchup. Detta i samband med jobb gjorde att projektet lades på is.

Under 2010 gjorde jag en ny design i Sketchup som jag var nöjd med. Jag sålde mina gamla vattenkylningsdelar och beställde nya. Men när 2D ritningar skulle göras så stötte jag på problem. Sketchup har inget inbyggt system för att hantera bockar och är långt från optimalt när det kommer till att konstruera användbara ritningar. Som ett exempel: en bit som ska ha en bock på 20mm och vara 100 lång ska inte ha en total längd på 120mm då radien på bocken "äter upp" en del av längden. Detta innebär att hål och liknande blir förskjutna. Så jag var än en gång fast med en modell som var mer eller mindre "värdelös". Det var då jag insåg att jag skulle behöva byta till ett annat program. Detta var en stor "bummer" och det tog nu lång tid innan jag skulle börja med något nytt.

Det var inte innan 2012 som jag hade tid och lust att fortsätta rita. Jag hade då bytt till Autodesk Inventor och det hade tagit ett tag innan jag var bra nog att rita. I december 2012 så ritade jag den slutgiltiga/nuvarande versionen av chassit, en design som jag kunde känna mig nöjd med.

Dold text

Specifikationer

Chassi:
Höjd: 570mm.
Djup: 610mm.
Bredd: 240mm.
Vikt (Beräknad): 14.5kg (Utan komponenter).
Vikt (total): 34kg (Allt installerat och klart).
Material: Aluminum (1 och 3mm plåtar).
Färg: Anodiserat svart.

Hårdvara:

# ASUS GeForce GTX 780 3GB i SLI
# ASUS ROG Xonar Phoebus Sound Card
# ASUS ROG Maximus VI Extreme
# 2x 240GB INTEL 520 SSD i Raid
# INTEL i7-4770K Processor
# Corsair AX860i Power Supply
#Corsair Dominator-GT 16GB (4x4) 2133MHz RAM
#Corsair SP120 Quiet Edition Fans (1450rpm)

Liquid Cooling:
#EK XTX 240 Radiator
#EK XTX 480 Radiator
#EK Supremacy - Full Nickel
#EK-FC Titan XXL Edition incl. Backplate
#EK Coolant CLEAR (premix 1000mL)
#EK Monarch X6 Dominator Ram Block
AC Aquaero 5 PRO/XT
AC D5 Pump
AC Aqualis D5 Pump Adapter
AC Aqualis Resorvar
AC Flow Sensor
AC Temp Sensor
#BP Multi-Link Adapter

#BP Low-Profile Stop Fitting

#BP CaseTop Water-Fill SET

#BP Mini-Valve With Handle

#BP Triple Rotary 90 Degree

Misc Items:
#AcoustiPack Sound Dampening Material
MDPC-X Sleeve Small Black
MDPC-X Sleeve Small Color-X
MDPC-X Sleeve SATA Color-X
MDPC-X Heatshrink Black
[/LIST]

Dold text

Mål och Design

Chassit är specifikt designat för vattenkylning och anpassat för specifika produkter. Målet var att tillverka ett chassi som kan hantera högpresterade komponenter och fortfarande hålla en låg ljudnivå. Jag har siktat på att göra en stilren och tidlös design som inte faller ur tiden snabbt.

Dold text

Är det något ni undrar så är det bara att fråga i tråden eller via PM!

Mvh
Andreas | Brodholm

Fläkt och pumpkontrollen. Tyvärr så blev bilden på insidan av luckan oskarp så jag får försöka fixa en ny sådan. Det betyder dock att jag behöver sätta upp studion igen. Om ni kollar det tidigare galleriet så ser ni dock hur det ser ut.

Uppdatering! (2014-02-07)
Installerade de sista delarna och tog bort lite stickers från diverse komponenter! Bland annat ett Moderkortsblock från EK och lite fler fittings!

Ingen stor uppdatering men det gjorde en hel del för utseendet med nytt block till moderkortet samt att ta bort lite informations stickers osv.

Kanske inget revolutionerande men det höjde projektet lite för mig i alla fall. Speciellt att få alla komponenter vattenkylda!

Stort tack till er som hjälpt till under projektets gång!

Slutligen skulle jag vilja ge ett stort tack alla som följt projektet här på SweC som kommenterat eller hjälpt till med tips och idéer. Det är så sjukt uppskattat och drivande!

TACK till er alla!

Slutligen om ni inte sett videorna så uppmanar jag er att göra det!!

Slutgiltiga resultatet (Video)
Kompakt bygglogg (Video)
(Blev riktigt nöjd med dessa videos!)