Externt kyltorn - Modell större

4.4
117 röster
Skapat
2013-08-26
Senast ändrat
2013-09-05
Visningar
15 132

Hejhej sweclockers!

Blev sugen på att använda min kreativa sida i ett nytt bygge av något slag, så varför inte uppgradera datorns vattenkylning?

Jag har tidigare använt mig av olika slags värmepaket från bilar, och förra gången jag byggde om använde jag bland annat ett paket från Volvo 740. Jag tycker det har lagom dimensioner, är lagom tätt och består av lämpligt material (mässing). Därför riktade jag till den här gången in mig på att använda just dessa paket, närmare bestämt 5 stycken sådana. Radiatorytan mäter ca 175x265 mm, med en tjocklek av ca 53 mm. Så hur mycket radiatoryta ger 5 st?

Uttryckt i antal 120mm rad är det: (17,5 * 26,5 * 5) / (12 * 12) = 16,1.
5 st Volvo 740 värmepaket motsvarar alltså 16 st 120 rad, eller 4 st 480mm rads.

Tanken med bygget var att göra kylningen som en extern enhet, för att enkelt kunna göra ändringar i datorn utan att behöva pilla så mycket med kylningen. Dessutom kan man lätt byta chassi, och givetvis använda ett betydligt mindre chassi om man så önskar när det bara behövs vattenblock och slang i chassit (kylningsmässigt åtminstone ). Nu är ju visserligen kylningsenheten stor istället, men den går ju bra att flytta till lämplig plats inom rimligt avstånd och istället bara dra slangar emellan. Samtidigt vill jag inte göra hela paketet för otympligt, utan jag vill kunna flytta vid behov. Därför har jag använt mig utav snabbkopplingar så att datorn och kyltornet lätt kan separeras utan att tömma systemet.

(OBS! Vill på förhand be om ursäkt för de snedvridna bilderna. Jag är medveten om det, men lyckas inte få rätt på det!? Bildfilerna jag laddar upp är inte snedvridna utan blir det när jag laddar upp. Har provat att vrida motsatt håll innan uppladdning för att motverka och på så vis få dem att hamna rätt i galleriet, men utan framgång. Någon som vet varför det blir såhär så meddela mig gärna!)

Nog med snack! Nedan presenteras mina specs, och därefter ett par bilder på det hela

Chassi - HAF922
MOBO - Asrock p67 Extreme4 Gen3
CPU - Intel i5 2500K (4,6 GHz @ 1,42 V (offsetklockning, 1,02 V idle)))
RAM - Corsair vengeance 1600 MHz CL9 2x4 Gb
GPU - Gigabyte Radeon HD7950 (1215/1475 @ 1,3v)
SSD - intel 320, 160 Gb
HDD - 2 x 1 Tb (Caviar black resp. caviar green)
Nätagg - Corsair HX850

Slang - Feser 13/19 slang, svart.
Reservoar - Ek multioption res X2 - 150
Pump - 18W MCP355 med top från PetrasTech
Cpu-block - Ek supremacy full nickel
Gpu-block - EK-FC7950 koppar+acetal
Kylmedium - Destillerat + Biocide extreme
Anslutningar - EK:s 13/19 kompressionsnipplar (Nickel)

Kommentarer, frågor och funderingar med mera är välkomna!

//Tedvin

Radiatorerna var från början mycketmycket smutsiga, både invändigt och utvändigt. Först tvättade jag av dem och sköljde av det värsta invändigt, varefter jag började gnugga väck den värsta utvändiga skiten med stålull.

Testskärning i toppen på den IKEA-möbel radiatorerna ska placeras i.

Hade några kylflänsar liggandes som jag tänkte använda till pumpen, en 18w DDC pump blir nämligen ganska varm, så varför inte göra något åt det?

Hittade inget svenskt eller fraktfritt ställe att beställa silver kill coils ifrån, så det slutade med att jag från silvergrejs.se köpte 99.9 finsilverband, dvs samma som används i killcoils. Sen tog jag helt enkelt en penna, satte på lite silvertejp för att få rätt diameter, och virade silverbandet runt.

Såhär blev resultatet. 4 st prima silver kill coils. MEN, tyvärr läste jag vid ett senare skede om problemen med EK:s nickelbeläggningar, och att de inte skulle användas tillsammans med silver. Eftersom både mitt cpu-block och mina anslutningar är EK:s nickel, vågade jag inte använda silvret...Någon som är intresserad av att köpa dem så PM:a

Pump, tillskurna kylflänsar och värmepads. Skumbiten tänkte jag ha som vibrationsdämpande underlag, men den blev senare utbytt mot annat skum =P

Radiatorerna uppradade, de här borde kunna kyla ordentligt...

Genomsköljningar på gång. Kokade upp vatten och hällde i dem, lät svalna, skakade och hällde ut. Upprepade. Många gånger.

Radiatorerna ihopsatta med hjälp av limpistol och rikligt med lim. Tanken är att det ska sitta en stooor fläkt i toppen och en i botten av den "cylinder" som radiatorerna utgör. Dessa ska båda blåsa in mot varandra, varpå luften pressas ut genom radiatorerna. På så vis får man också den ultimata "shroudingen", absolut ingenting ivägen som hindrar luftflödet, utan hela avkylningsytan utnyttjas.

Skär ut var radiatorerna ska sitta. Möbeln som används är en EXPEDIT-hylla från ikea.

Jaha ja, förklaringen till varför ikeas billigare möbler har lägre densitet än...tex fjädrar? Uppbyggt av en mycket tunn träskiva, papp, och sedan en till lika tunn skiva.

Pappen bortriven.

Här har jag fixat fläkten till ovandelen. Fläkten är en "Rexflo 250 mm". Det visade sig att måttet 250 mm är taget från sida till sida på de utstickande monteringsdelarna, där skruvhålen sitter. Själva fläkten visade sig tyvärr vara "bara" 220 mm. Av den tunna skivan jag skar bort från möbeln har jag gjort en ring som håller fläktgallret på plats mot ytterringen som sitter runtom fläkten...hmm det blir tydligare på en senare bild vad jag menar...Hursomhelt är fläkten sedan upphängd i gummistroppar som sitter i den svarta träringen jag gjorde, och runtom hela har jag satt mjuk tätningslist. Listen tätar dels, så att luften inte ska smita ut på fel ställe, men den agerar också som ljuddämpning och tar upp vibrationer.

Ytterligare bitar av det som skars bort från möbeln har jag här använt för att göra ett mer anpassat fläkthål.

Och även här sitter ett varv med tätningslist. Nu är det alltså bara att trycka på fläkten här, tätat och ljuddämpat.

Fast det var det visst inte alls det! Var tvungen att slipa bort de yttersta millimetrarna vid de 4 utstickande plastbitarna med skruvhål, för att fläkten inte skulle trycka emot radiatorerna på insidan och sprida ut sina vibrationer genom dem.

Sådär. Nu är det bara att trycka i fläkten

Och då ser det ut såhär. Börjar ta form.

Tack till min käre flickvän som gav mig en Dremel med massor av tillbehör i födelsedagspresent, och som...

I nederdelen ska en likadan fläkt sitta.

Ett anpassat fläkthål på andra sidan. Materialet är själva anslagstavlan, som trälisterna jag nämnde satt runt.

En liten bit fick offra sig för att ge utrymme att dra igenom en molexkontakt från den övre fläkten. Man kan även se att jag satt dit gummistroppar till fläktupphängningen.

Sådärja, andra fläkten på plats.

Isatt i möbeln.

...inte blev alltför arg när hela jag, köket, och allt som fanns i det var täckt av ett lager sågspån.

Här har jag använt steksnöre och knutit fast en vit LED-slinga i övre fläkten, som skall lysa neråt. Har också köpt mig en strömbrytare som jag satt molexkontakter i, för att kunna tända eller släcka LED-slingan.

Slangar fastsatta, som seriekopplar radiatorerna. Sitter lite slangklämmor och ståltråd på vissa ställen på slangen också, blev lite tight trots den flexibla slangen, så använde dem för att undvika kinkar.

Till IKEAs EXPEDIT-hylla finns insatser i form av lådor och skåpsluckor. Jag tänkte använda en insats med skåpslucka, och här har jag monterat reservoarhållarna i sidan på insatsen.

Passade utmärkt!

Här under skrivbordet ska den stå. Var tvungen att höja skrivbordet några cm för att få in monstret!

Här är underlaget en phobya noise destructor istället för skumbiten på föregående bild. Den hade skruvhål för att fästa pumpen ordentligare, men materialet var för mjukt och jag tyckte inte det blev bra. Tog därför senare bort skruvarna igen och lät pumpen sitta fast enbart genom att trycka dit den på det klistriga underlaget.

Borrade hål där slangarna ska gå in/ut.

Hål för slangarna, där det ena är lite större och man kan trycka igenom molexkontakt, samt borrat ventilationshål.

Var inte riktigt nöjd med trälisterna, så målade även dem svarta istället, tyckte de passade in bättre då.

Målade min strömbrytare svart istället för att matcha färgtemat bättre.

Strömbrytare och sladdar inknölade.

Testkörning

Kabeldragningen i chassit.

Med luckan stängd.

Även pumpen och slangar fastsatta.

Slangdragningen i datorn.

Snabbkopplingarna...

...som gör det enkelt att dela på dator och kyltorn utan spill och systemtömning. Stumparna som hänger ut från kylningsenheten sitter med roterbara 90-graderkopplingar, så att det förblir lätt att dra slangarna oavsett var datorn står i förhållande till kylningen. Samma sak gäller där slangarna går in i chassit.

Så ser det ut under skrivbordet nu.

Datorhörnan. Tösen lirar sims 3!

Close-up på kylningsenheten.

I mörker. Vill man ha mörkt går det bra att släcka LED-slingan med strömbrytaren.

Temperaturer i idle enligt bild. För att testa under belastning spelade jag The Witcher 2 i ca en timme, det pressar mitt överklockade HD7950 mellan 80-100% för att spotta ut de 67 Hz min nuvarande skärm kan leverera. Då fick jag toppnoteringar på 47 grader på gpu, och 53 på cpuns varmaste kärna. Kan tillägga att nämnda temperaturer gäller med fläkthastigheten nedskruvad till en nivå så att de är ljudlösa, samt vid rumstemperatur på 26 grader, det finns alltså lite mer att hämta om man vill

Efter lite slipande fick jag till så att formen blev precis rätt, och radiatorerna platsade fint i utskärningen. Som synes på bilden har jag dessutom satt fast en trälist vid varje skarv mellan radiatorerna. "Listen" är egentligen träramen runt en anslagstavla från IKEA!