C.H.I.P. - dator för 9 dollar

C.H.I.P. - datorn för 9 dollar

C.H.I.P. gör "datorgrejer". Det är i alla fall vad företaget Next Thing Co. påstår. Datorgrejer är ju spännande, särskilt när det gäller en dator för ynka 9 dollar!

Så här beskriver Next Think Co. sin skapelse:

"C.H.I.P. does computer things. Work in LibreOffice and save your documents to C.H.I.P.’s onboard storage. Surf the web and check your email over wifi. Play games with a bluetooth controller. With dozens of applications and tools preinstalled, C.H.I.P. is ready to do computer things the moment you power it on!"

C.H.I.P. finansierades via Kickstarter förra året och blev braksuccé - nästan 40000 personer var med och bidrog till att projektet kunde bli verklighet. Tillsammans med datorn C.H.I.P. utvecklar också Next Thing en liten portabel skärm med tangentbord (PocketC.H.I.P.) som man kan placera sin C.H.I.P. i.

Jag blev såklart intresserad och var med och bidrog till projektet. Som tack fick jag en C.H.I.P.. Senare visade det sig att avgiften för portot var lite väl tilltagen, så för mellanskillnaden kunde jag få ytterligare en C.H.I.P. för endast 3 dollar. Informationen från Next Thing har varit bra under tiden och de har bland annat publicerat en video från fabriken i Kina där de tillverkades.

Jag vet inte om den kan utmana Raspberry Pi, som nyligen släppte den billiga Raspberry Pi Zero, men vem vet. Jag tänkte använda min C.H.I.P. (jobbigt att skriva efter ett tag...) till lite retrospel med emulator. Har den kopplad till en liten TV med komposit just nu, blir sådär, men har inte hunnit skaffa någon adapter än (osäker på om adaptrar är tillgängliga ännu). Bilden är begränsad till 640x480 med komposit video, vilket tyvärr diskvalicerar den till att t.ex. fungera som bildspelsdator i offentliga miljöer. Jag tror personligen att datorn kommer fungera bäst för t.ex. olika elektronikprojekt.

Sidan med dokumenationen (länkad nedan) är bra och ger en tydlig bild av vad som funkar och även ger tips på hur man kan modda den om man t.ex. vill kunna använda en mic i 3,5mm-uttaget.

Specifikationer:
Processor: Allwinner R8 (1 GHz)
Minne: 512 MB
Lagringsutrymme: 4 GB
Nätverk: Wi-Fi (b/g/n)
Bluetooth: 4.0 LE
Utgång: Komposit (640x480) - men finns adaptrar för både VGA och HDMI
Strömförsörjning: microUSB (5V 500mA) eller batteri (LiPo) - som även kan laddas om datorn samtidigt är nätansluten.
Operativsystem: Baserat på GNU/Linux Debian (går att flasha om till Debian)

C.H.I.P. är verkligen en udda katt. Den känns väldigt rapp när man använder den, men att den saknar HDMI/VGA-ut som standard tror jag kan avskräcka, men då detta saknas kan man istället utnyttja den på andra sätt, eftersom det antagligen håller ned priset en del. Enligt dokumentationen ska det gå att ansluta en LCD-skärm direkt till den via GPIO. 512 MB minne känns minimalt, men matchar Raspberry Pi 1. Systemet tar upp ca 500 MB av det inbyggda lagringsutrymmet (4 GB), vilket ger ca. 3.1 GB kvar - vilket får anses som godkänt för vad man får för pengarna.

För mer info:
C.H.I.P.: http://getchip.com/pages/chip
Next Thing Co.: http://nextthing.co/
Dokumentation: http://docs.getchip.com/#introduction