Egenhändigt vattenblock

Hej, kul att du kikade förbi! Med en nyfikenhet kring vattenkylning kombinerat med examensarbetet på gymnasiet, beslutade jag att göra ett eget vattenblock.

Det här galleriet innehåller mitt första vattenkylningsprojekt såväl som skapandet av blocket självt. Jag har använt mig av 3D-Cad och printing (SolidWorks), manuella samt programmerbara fräsar och klurigt hemmafixande. Inspirationen kom från LinusTechTips video (Scrapyard Wars), där de ''tävlar'' om att bygga datorer på både pengar- och tidsbudget.

Själva blocket är gjort av kopparkatoder, locket av PC (polycarbonate) plast, tätningen av dekorgummi och monteringsarmarna av 3D-printad ABS-plast. Valet av just koppar kommer mer naturligt än säg aluminuim eller mässing - då radiatorn och större delen av loopen är av samma material, kan jag åtminstone minska korrosion. Planen är att stoppa en bit ädelmetall, som silver, i reservoaren för att ytterligare stärka hämmandet.

I skrivande stund står bygget för första gången utan pappersdukar och läckor. Kommer fylla på med fler bilder på det färdiga systemet nu i veckan. Ursäktar även för dåligt ljus i bilderna, hoppas det går an ändå! Passar även på att tacka skolan för all hjälp från handledare, och stöd i form av material.

// Fredrik Nordlund

EDIT: Nu finns nya bilder med bättre ljussättning!