4.6
343 röster
Skapat
2008-05-31
Senast ändrat
2008-06-29
Visningar
32 129

Okej jag vet att jag skrev att det var klart men ni vet hur det är... man blir aldrig klar.
Powerknapp och extra USB-portar installeras.
-P373R

Första leveransen uppackad.

Jag har länge velat bygga en bildator. Jag har letat efter guider och byggloggar utan att riktigt hitta något som jag tyckt vart riktigt bra. För inte så länge sen dök det upp en bygglogg här på SweClockers. Schysst tycket jag men det var ändå inte så som jag skulle ha byggt den. Sagt och gjort… Här kommer min bygglogg.
Chassie, och nödvändiga komponenter har äntligen levererats av UPS.
Mer info om komponenterna kommer allt eftersom de installeras.

Moderkortet 17 x 17 cm

Moderkortet med 1.5GHz processor från Jetway. Ett billigare alternativ till VIA.

Bild från sidan: här ser ni portarna.

Lägg märke till chassiet som kortet ligger på. 26 x 21 x 6.6 cm

Ram installerat.

Jaha då sätter vi igång med själva bygget.. Först ramminnet. 1 Gb DDR-II 533MHz.

Fastsättning av moderkortet.

Moderkortet sätts fast på bottenplattan som dras ut ur chassiet. Fyra skruvar är allt som krävs.
Lägg märke till att det finns fyra ”skruvhål” kvar på vänster sida.. Monteringen fortsätter….

Nätdelen är på plats.

Nätdelen är nog det som skiljer sig mest alla mina tidigare datorbyggen. Det består av ett enkelt kretskort på ca 4 x 17 cm. Det levererar upp till 160 Watt och ska även förse skärmen med el. Den fästes med två skruvar.

Ljud, 2 x USB, Power LED och fläktkontroll.

De två sista skruvhålen använder vi för att fästa bl.a. USB portarna som ska sitta i fronten.
Här ska även de två fläktarna i fronten kopplas in.

Hårddisken skall monteras.

Hårddisken och dvd-brännaren skall monteras på denna lösa plåt. Disken är som synes en 2.5 tummare. Jag tänkte att 160 Gb borde räcka.

IDE kablar är ofta för långa.

Lägg märke till att jag klipper bort den blå kontakten som normalt ska ner i moderkortet.
Denna kabel är till DVD’n då hårddisken är en SATA disk.

HD & DVD

Monterat och klart. DVD’n äe en så kallad slimdrive. Du behöver en omvandlare för att kunna köra den på IDE kanalen.

Undersidan.

Slim2IDE-adaptern är den svara biten som sitter fastskruvad bakom DVD’n.

Front view.

Såhär ska det sitta. I hålet i mitten skall USB och RCA-kontakterna sticka ut.

Kabeldragningen börjar… Let’s get ready to rumble!

Man måste improvisera för att inte få sladdarna över processorfläkten.
Flatkabeln är för USB’n i fronten. Jag var tvungen att ta fram min Dremel och kapa lite på kontakten för att få fast den på moderkortet. Kontakten skulle ner lite för nära PCI-kortsplatsen. Det finns säkert andra kablar att köpa men denna var den som levererades.
Riktigt dumt tycker jag.

VARNING! Risk för kabelhärva!

HD/DVD konsolen ligger vriden på bilden och ger därmed ett riktigt rörigt intryck. Jag kan lova att det tog både ett och två omtag på kabeldragningen innan jag blev nöjd. Att vika och sätta fast överblivna sladdar med buntband är inget jag normalt gillar att göra..
--Edit: kabeldragningen är förbättrad innan slutmonteringen. Se längre ner.

Det gick bra till slut.

Allt fick plats fast det var trångt, riktigt trångt. Fronten saknar sitt ”face” men det kommer senare.

Test av komponenterna.

Eftersom jag inte har dragit elen i bilen än, och inte har touchskärmen än, får jag testa komponenterna med ett vanligt nätagg. Tänkte det vore bra att få reda på om en komponent är trasig så fort som möjligt.

IT’S ALIIIIIVE!

Installationen av Windows tar sin början. (Det har aldrig tagit längre tid att installera Windows, vi snackar flera timmar!) Det blev XP Pro i botten. Som Front blir det iCT 1.2.3 (inCarTerminal). Det är ett schysst freeware som du kan skapa egna skinns till för att matcha din bils inredning och belysning. Mer om det senare.. Detta var allt om hårdvaran denna gång.
Medan vi väntar på att resten av hårdvaran skall trilla in tar vi tag i programvaran. Forstättning följer kanske imorgon.... -P373R

Bilen.

Instrumentpanelen lyser i orange. Jag har bytt ut Philips tråkiga original cd till en Pioneer som kunde ställas in på orange även den. Passar rätt bra. Den spelar Mp3 och viktigast av allt är att den har en AUX ingång på baksidan. Där ska PC’s ljud kopplas in. (Det var varm i bilen.. :\ )

iTC – inCarTerminal

Det finns några olika skinns att välja på från start. Ingen passade min smak/bil riktigt bra.
Jag valde ändå att gå vidare med denna som heter ”Red Terminal”.

Röd blir orange.

Jag ville göra om Red Terminal till Orange Terminal.
Det här var riktigt, riktigt, riktigt drygt att göra… I Photoshop finns funktionen Replace color och som tur var kunde man spara sin förändring i något som liknar ett macro. Det tog i alla fall skitlång tid att göra om alla bilder.

Resultatet blev bra.

Sådär ja. In med Eddie och det är fulländat. Några funktioner fick stryka på foten. Jag menar vem fan visar ett bildspel i bilen? Att få PC’n att fungera som handsfree till min N95 via blåtand får också vänta.

Planerad kabeldragning.

PC’n ska ligga under passagerarsätet fram. Jag har planerat dragning av kabel i bilen på följande sätt.. VGA, USB och 12v till touchskärmen är integrerat till en enda kabel, det är bra då blir det två kablar färre att dra. Matning till skärmen skall dras från datorns nätagg. Ljud från datorn till AUX-in på min Pioneer. Och slutligen det viktigaste matning till själva PC’n. Den sistnämnda ska jag nog låta ett proffs dra fram..
Alla kablar skall löpa under mittkonsolen i bilen. Jag har redan lärt mig hur man tar loss den och det finns generellt rätt mycket plats för kablar där. Det är lite sämre med plats under själva instrumentpanelen men den måste också bort och justeras lite grand för att låta den grova VGA/USB-kabeln leta sig fram till skärmen via ventilationshålen längst upp mot vidrutan. I mitt fall (Renault Clio -00) var det förvånansvärt lätt att skruva loss instrumentpanelen, totalt är det bara sju skruvar som håller fast det. Det svåra är att hitta dem. Jag rekommenderar Haynes böcker (http://www.haynes.com). Köp eller låna på biblioteket. (Biblioteket eller bibblan som det så populärt kallas lånar ut analoga talböcker GRATIS, Kids! Bibblan är som internet fast det luktar lite konstigt. Idag är biblioteken utrotningshotade, besök dem innan det är försent.)

Det var allt för denna gång. Återkommer med mer så snart jag har något åt er. -P373R

EdiT: 4/6 Skärm och andra smådelar beställda. Tack för alla de fina poängen.

Äntligen.

Nu har skärmen kommit. Utöver skärmen köpte jag ett fäste till skärmen, en strömomvandlare (220 till 12v), och specialkontakt för att kunna köra datorn på 220v.

Närbild.

Specialkontakt för att kunna köra med "220 till 12 volts"-omvandlaren.

Testdags.

Skönt den fungerade direkt. Skärmen kan köras i både 4:3 och 16:9 som på bilden.
Skyddsplasten sitter kvar under testet, därutav den dåliga bilden. Här krävs fortfarande tangentbordet och musen. Detta är förövrigt första gången som datorn gå på det egna nätagget. Det var skönt att den hoppade igång för som jag skrev tidigare var det inte lika självklart hur man skulle koppla allt på detta nätagg.

Programvara installeras.

Då var det dags att installera drivisar och programvara för att få igång själva pekfunktionen.
Här var anvisningarna ganska värdelösa faktiskt. Men som vanligt skjuter man från höften och chansar. Att tänka på här är att om din pekskärm går via USB ska du INTE installera PS2 stödet. Man går igenom en snabb kalibrering i slutet av installationen där man ska klicka med pennan som följde med på fyra kryss på skärmen. Sen hamnar man i ett settings program där man snabbt inser att man inte vill ha ett fruktansvärt PIIIIIIIP varje gång man klickar och bockar ur det alternativet. [OK] Klart!

Klart!

Här ett test i paint. Det fungerade väldigt bra. Skärmen blir fort varm.. Riktigt varm. Av det jag läst på olika forum ska man inte vara orolig men jag reagerade ändå på tempraturen.

Packa pappas kappsäck.

Då var det dags att få in allt innanför skalet igen. Jag har bantat bort kablar och helt sonika klippt bort en del som jag aldrig kommer att behöva.

Halva inne.

Ungefär här börjar det bli trångt. Ett low profile minne hadde inte varit fel i detta läge men att lägga ut tusen spänn mer för ett sådant minne lockade inte alls.

Baksidan.

Innan man kan skjuta in moderkortet helt måste strömkontakten tryckas fast i sitt hål.

Denna bakplåt ska inte mjölas.

Bakplåten petas in på slutet för den satt faktiskt inte så bra. Nu är man redo att skjuta in moderkortet helt. Inga skruvar behövs på denna sida.

Front view

Här fäster man frontplåten med sex svarta små skruvar. Det blir riktigt tajt och bra. Kvalitén känns riktigt gedigen. Ingen tunn skitplåt utan tjock härlig aluminium.

Facebook this.

Bygget avslutas med att frontkåpan, eller vad man ska kalla den, trycks fast.
Jag tycker den ser riktigt grym ut. Jävligt heavy metal eller hur?

Boot.

Test igen. Allt fungerar fortfarande. Det betyder att jag inte klämt av någon kabel under monteringen… Inte helt i alla fall.

Inne i windows.

Här har ni en lite bättre bild på skärmens kvalité. Jag är sjukt nöjd med skärmen. Pekfunktionen är känslig så det är inga problem alls att använda den. Mycket lättare än t.ex. min HP handdator eller några HTC med touchskärm som jag testat.

Frontend.

InCar Terminal 1.2.3 funkar i wide också fast den var gjord för 800x600. Nu väntar bara installationen i bilen. Jag ska som jag tidigare skrev nog svänga förbi en av billjudsbutikerna här i närheten och låta dem dra fram el till datorn. Fler bilder på det kommer så fort jag hinner.
Tack för mig för denna gång. Skicka gärna frågor i forumet så svarar jag. –P373R

Tips för att slippa logga in i Windows.

För att slippa logga in i Windows vid uppstart ändrade jag i registret och tillät autologin for admin kontot. Mer info och anvisningar hittar ni här http://support.microsoft.com/kb/315231

Platsproblem.

Det var lite för trångt under sätet för att jag skulle vara nöjd.
Burken fick plats men inte mycket mer. Med datorn inklämd under sätet fanns risk för att stolen inte skulle gå att flytta fram och tillbaka, alternativt att den inte ”fastnade” i något läge utan att den gled fram och tillbaka mellan ändlägena.
Tag lärdom kids, mät och mät igen. Mitt ögonmått liggande på sidan, halvvägs in under sätet, var off med ca 4 mm. Det var bara att riva ut stolen för att höja den några millimeter.
Återigen skaffa boken till bilen på http://www.haynes.com/

Satan, Satan, Satan!

Stolen satt med fyra bultar. Man måste in under bilen för att lossa dem. Två av dem satt under skyddande gummipluppar och lossnade utan problem, två satt exponerade och gick såklart av istället för att lossna. Se om du kan gissa vilken som satt skyddad under gummipluppen?

Fina sidan.

Här ser ni hur det ska se ut under ”rälsen” som stolen ska glida på.

Borra bort.

Planen jag hade var att ta loss stolen, sätta in någon form av bricka för att höja stolen och sedan sätta tillbaka stolen igen. Nu fick man ju merjobb när två av fyra (!) bultar gick av.
Bultarna var punktsvetsade på plats och de fick jag lov att borra bort. Detta var återigen något som faller in under kategorin ”Inte kul på en söndag”.

Resultatet

Så då var de äntligen borta. Nu var det dags att hitta nya bultar som passar och att fixa ”brickorna” för att höja sätet.

Brickorna.

Svärfar hade plattjärnsstänger liggande i förrådet och de var perfekta.
Vi kapade dem i lagom långa bitar och borrade hål i båda ändarna åt bultarna.
Höjningen blev totalt 8 mm.

Brickorna på plats.

Här har ni en närbild på en ny bult och brickorna, eller ska vi kalla den stängerna istället? Det var bara att lyfta in stolen, passa in bultarna i hålen och skruva fast dem igen underifrån. Glöm inte att koppla in sätesvärme och eventuell annan el i stolen igen.

På plats för första gången.

Sådär ja, nu fick den plats. Det är ganska surt för det finns ett ca 3 cm djupt hål under datorn som tyvärr är för litet för att datorn ska kunna sjunka ner i det. Jag har tagit bort en förvaringslåda (för t.ex. instruktions- och serviceboken) under sätet, där av hålet. Lådan satt fast i golvet med fyra skruvar. Dessa skruvar ska jag använda att skruva fast datorn med men mer om det senare… Tid för el-installationen är bokad..

Elinstallationen

MDS i Västerås gjorde ett riktigt bra jobb. Det gick snabbt och personalen var riktigt trevlig.
Väldigt proffsigt. Se på http://www.mds.se för mer info om MDS.

Testar allt… igen…

Allt är up and running. Nu ska jag bara gömma alla kablar så det blir riktigt cleant.

Kablar under mittkonsolen.

El, vga, usb och ljudet… Allt ligger dolt under mittkonsolen.

Förberedelser.

För att dra bildkabeln på ett snyggt sätt måste jag lossa på instrumentpanelen och modifiera den lite. Innan jag kan ta loss instrumentpanelen måste dessa täcksidor tas loss.

Utan instrumentpanel.

Så då var den äntligen borta. Kablarna ska komma upp bakom stereon och sedan upp igenom ventilationen längst fram.

Dremel time.

En lite modifiering krävdes för att kabeln skulle kunna komma igenom.

Allt på plats igen.

Sådär ja, då var allt äntligen på plats igen. Jag valde att låta så lite som möjligt av kabeln synas. Jag blev ganska nöjd faktiskt. Det blev bättre än väntat.

Final picture #1

Windows efter boot.

Final picture #2

InCar terminal startar

Final picture #3

Jag väljer en film ur menyn.

Final picture #4

Sssshhhh! Filmen börjar nu...
"Para pa pa pa paaaaaa!"

Final picture #5

En bild på navigationen får avsluta detta epos.
Hoppas ni har tyckt det vara underhållande och att ni blivit inspirerade till nya projekt. Jag har lärt mig mycket under resans gång och jag hoppas denna bygglogg kan hjälpa andra där ute i datorbyggarsverige. Som sista påminnelser säger jag det igen… Mät och mät igen. Och glöm heller inte att testa allt en gång INNAN du dragit åt alla skruvar.
Lycka till med era projekt. –P373R

I skymningsljus

Helheten.

”I need more Power”-knapp.

Hallå igen. Efter en dryg veckas användning hittar man saker man saknar eller vill ändra på. Jag har beslutat mig för att installera en separat powerknapp med led och två USB portar till. Det går åt fler portar än man tror idag. En till tangentbordet, en till blåtanden, en till det trådlösa nätverkskortet, en till det externa tv-kortet och nu senast en till 3G-modemet.
3Tre har lanserat Mobilt Bredband Kontant. Det är helt genialiskt. Jag har varit sugen på 3G uppkoppling men inte velat betala för ett abonnemang med en fast månadskostnad på ett par hundra kronor. För att vara helt ärlig man skulle nog inte att använda internet i bilen så där sjukt ofta så det skulle löna sig… Speciellt om man som jag har en snabbare vanlig, fast uppkoppling hemma. Men med det här nya kan jag, när jag vill, betala för en dags, en veckas eller en månads fri surfning. Det är ju perfekt om man gör några längre resor per år och vill kunna kolla mailen eller googla något utan att behöva leta nätverk vid någon hamburgerbar eller nått.
Idag startar datorn via tändningen men jag kände att en vanlig powerknapp vore bra att ha.
Ibland åker jag iväg utan skärmen och då är det lättare att bara trycka på knappen för att stänga av datorn. Knappen ska jag ha dold i bilen... Mer om det senare.

2 NEC USB

Jag har räddat detta lilla USBkort från något gammal chassie. Nu kommer den väl till pass.

Plåten.

Jag tänker fästa portarna på denna.

Kontakten

Återigen sitter det en lite klump på kontakten som jag måste slipa bort med min Dremel för att den ska gå ner så nära PCI-kortplatsen

Slipat.

Resultatet av 10 sekunders slipande. Jag upptäckte att kontakten inte passar på mitt moderkort. Pinne nummer 10 saknas ju, som bekant, alltid på USB kontakten. I detta fall var det hela spegelvänt. Jag blev alltså tvungen att byta plats på alla kablar och göra ett hål i kontakten. Där det normalt inte ska sitta en kabel ska det ju nu sitta en. Blev ni förvirrade?
Hoppas det klarnar snart.

Lossande av kontakt.

Först ritade jag upp hur kablarna satt från början. Sen ritade jag den spegelvända varianten och var noga med att markera vad som var upp och vad som var ner. Sen var det dags att byta plats på kablarna. Det gör man lättast med en vanlig knappnål. Om man trycker in kabeln så uppstår en lite springa där man kan trycka in nålen. Var försiktiga med de små plastflärparna som håller fast kablarna, de går lätt av om man bänder för mycket.

Hålet klart.

Jag orkade inte leta efter en så liten borr som jag skulle ha behöft för att borra hålet i kontakten. Istället tog jag fram en tändare och värmde upp nålen och stack den igenom plasten. Klart på 5 sekunder.

På plats.

Sådär. Nu fick den plats och allt sitter där det ska. Jag bootade upp datorn och testade om portarna fungerade med ett USB-minne.

Mäta upp skruvhål.

Så var det dags att angripa plåten. Jag markerar upp var jag ska borra med en penna.

Borrning.

Sen borrade jag hålen för skruvarna som ska fästa portarna i plåten.

Kapning.

Några enkla mätningar och sen kapning med Dremeln igen.

Infästning.

Sen skruvade jag fast portarna i plåten.

Klart.

Här ser ni hur kortet sitter i förhållande till ljudportarna.
To be continued… -P373R