Ambilight 4 PC

Mitt projekt går då ut på att få dynamisk belysning till skrivbordet som anpasar sig efter det som visas på datorskärmen. Ni som känner till Philips Ambilightsystem som finns till vissa modeller av deras TV-apparaten kan snabbt förstå vad det är jag menar. Ni som inte vet vad Ambilight är kan kolla in den här filmen för att få en snabb uppfattning: http://www.youtube.com/watch?v=1vHf0y4obyE

Projektet är baserat på en lösning som kallas MoMoLight och mycket inspiration kommer från ett bygge av RafkeP som finns att läsa om här: http://lx.divxstation.com/article.asp?aId=151

Mitt projekt är inte en rak rip-off från RafkeP's utan en egen då jag har tillgång till lite annan hårdvara, det enda som är lika är datorns mjukvara.

Det här består bygget av:
- Ett program på datorn som läser av skärminnehållet och skickar ut information om dom tre olika färgerna via datorns serieport.
- En mottagare av informationen som skickas från datorn och som omvandlar informationen till signaler som kan styra lamporna.
- Lamporna, tre stycken som monteras bakom skärmen.

Min lösning är baserad på en Atmel ATMEGA162 mikroprocessor som används för att ta emot datorns signaler och göra om det till en PWM-signal som skickas till tre LED-arrayer. Själva LED-arrayerna är riktiga Ambilights som jag lyckats få tag på och.

Det som jag ska göra är egentligen två saker:
- Skriva programmet för mikroprocessorn som ska styra lamporna. Jag kodar hela rubbet i C som man sedan kompilerar till en HEX-fil som man programmerar processorn med.
- Bygga den elektriska kopplingen. Processorn är bara en lös IC-krets och för att den ska fungera måste man ha flertalet externa komponenter runt om. Lamporna och processorn behöver dessutom strömförsörjning och så ska allt kopplas ihop på nått smidigt sätt.