4.2
162 röster
Skapat
2012-02-07
Senast ändrat
2012-02-16
Visningar
35 029

Hej Sweclockers,

Efter all den inspiration som ni har skänkt mig till min nya datorhörna så kändes det inte mer än rätt än att dela med sig av resultet i form av ett galleri. Jag hoppas att det skall falla er i smaken och vara lika inspirerande som de övriga gallerierna här på Sweclockers.

Jag tar tacksamt emot all form av kritik, och ser därför gärna att ni både röstar och lämnar en motivering till varför ni har röstat som ni gjort. Tack på förhand.

Jag kommer att göra mitt yttersta för att besvara alla eventuella frågor, men jag vore tacksam om ni ställer dom i kommentarsfältet så att jag slipper besvara samma fråga två gånger.

Skrivbordet och skärmhyllan

 • IKEA GALANT Hörnskrivbord vänster vit x2

 • IKEA CAPITA Ben 11 cm x4

 • IKEA SIGNUM Kabelkanal x4

 • Flügger färg Interior High Finish 90 råvit x2

 • Flügger färg Interior Wood Primer x1

 • BAUHAUS FLEXIBEL LED-list (4 x 40 cm) x2

Kringutrustning

 • Benq G2420HD 24"

 • Logitech Z-5500 (tillfälligt utbytt mot något system från Philips)

 • Razer BlackWidow Ultimate Nordic

 • Razer Abyssus

 • QPAD CT Large 4mm Black

 • Steelseries Siberia V2 White

 • Western Digital Elements 500GB 7200RPM 3.5" USB 2.0

Datorn

 • APLUS Case CS-Twin Engine Color Black

 • ASUS P7P55D-E LX

 • Intel Core i7 870 2.93 GHz

 • Corsair Vengeance™ DDR3 1600MHz 16GB CL9

 • Gigabyte GeForce GTX 470 Super OC 1280MB

 • Corsair Force 3 Series 180GB

 • Western Digital Caviar® Green 2TB

 • Corsair HX 750W PSU

Hösten 2011

Ett vänstersvängt hörnskrivbord från IKEA (GALANT) med två tillhörande påbyggnadsskivor, varav den högra är kapad för att passa precis. Som synes var det rätt trångt för två personer varför drömmen uppstod om ett större skrivbord.

Flügger färg Interior High Finish 90 råvit

Ungefär här kom jag på att det kunde vara kul att dokumentera mitt bygge, och vad är egentligen roligare att dokumentera än ett betonggolv med en färgburk, lite sandpapper och en spackelspade?

Första partiet målat

På grund av platsbrist var jag tvungen att måla de olika delarna i omgångar varför projektet tog ungefär en vecka mer än beräknat. Först ut var den stundande skärmhyllan vilken ni kan skymta här på bilden. Skivorna har målats på såväl ovan- som undersidan, med 16 timmars mellanrum, först med grundfärgen och sedan två gånger med ytfärgen. Avslutningsvis har dom fått torka i en vecka för att verkligen låta färgen hårdna.

Närbild

Hyfsat jämn och blank yta, trots att färgen är rollad istället för sprutmålad.

Ursäkta röran (vi bygger om)

Man får vara beredd på lite kaos när man bygger om. Fönsterbrädan får agera räddare i nöden och tillfälligt husera alla rummets växter. Det ser lite trångt ut men det verkar som att de har trivts bra där tillsammans i solen.

Tillfälligt datorbord

Medan växterna trängdes i fönstret så fick jag tränga ihop mig på ett gammalt köksbord. Inte helt ergonomiskt korrekt, men vill man vara fin så får man lida pin. Här kan man även se att några skrivbordsskivor har kommit på plats samt att gardinerna är utbytta.

Vägghyllorna åter på plats

Det blir bra det här! Den vita färgen gör det ljusare och det lilla rummet känns plötsligt större!

Dekorationerna åter på plats

Ja, jag gillar gröna växter, ljus och spel. Här kan man även se den stundande skärmhyllan göra ett gästspel, då jag skulle fundera över benplaceringen på densamma. Det vore ju tråkigt att råka placera ett ben där man är van vid att ha tangetbordet och/eller musen.

Montering av IKEA CAPITA 11 cm på skärmhyllan

Som ni kan se på bilden så består skärmhyllan av tre olika delar, vilka skruvas ihop med hjälp av benen från IKEA (CAPITA 11 cm). Det hade kanske varit snyggare att såga ut hela hyllan ur en vanlig MDF-skiva, men då även det ursprungliga skrivbordet består av tre delar så såg jag inte det som något större estetiskt nederlag att göra på det här viset. Dessutom hade det varit svårt att få in en så stor skiva i rummet, då skrivbordet är byggt för att passa precis.

Montering av BAUHAUS FLEXIBEL LED-list på skärmhyllan

Ja, man måste ju ha ljus! Två paket á 4 x 40 cm LED-lister från BAUHAUS (FLEXIBEL LED-list) med tillhörande fästanordning, strömadapter och kablar mm. Tyvärr finns dom inte till försäljning i deras webshop, utan man måste ta sig till en butik. Alternativt kan man prova lyckan hos Kjell & Co., vilka erbjuder en liknande produkt, och tacka Gallon för tipset!

Fjärrkontroll till LED-listerna

Fick även en fjärrkontroll till LED-listerna! 16 olika färger att välja mellan, möjligheten att dimma ljuset (10 nivåer) och funktioner som flash, strobe, fade och smooth. Festligt värre!

Vitt (ljusstyrka = 10)

Äntligen börjar allt falla på plats! Belysningen kan verka extrem på den högsta nivån, speciellt i kombination med den blanka vita färgen, men den ser inte lika extrem ut i verkligheten. I vilket fall så går det alltid att dimma ner.

Blått (ljusstyrka = 10)

Grönt (ljusstyrka = 10)

Rött (ljusstyrka = 10)

Lila/Rosa (ljusstyrka = 10)

Kabelhantering IKEA SIGNUM

Två kabelsamlare från IKEA (SIGNUM) fixar biffen!

Night shot

Team prOperty till vänster och Sweclockers till höger.

Night shot

Blått (ljusstyrka = 10)

Galleribild

Ja, så här blev det till sist. Ljust, bättre arbetsyta och gott om plats för fler och större skärmar! Eyefinity ready!

Som sagt - rösta gärna och lämna en motivering till varför ni har röstat som ni gjort. Jag tar tacksamt emot all konstruktiv kritik, och skulle ni ha några funderingar så är det bara att fråga på i kommentarsfältet.

Blått (ljusstyrka = 10)

Kattattack?

Katträd

Katternas utsiktsplats då husse och matte sitter vid datorn.

Game on!

"Hell, it's about time"

Datorn

Bild på datorn som numera tyvärr - om än tillfälligt - står nere på golvet då jag inte hunnit såga till dess nya hylla. Skall försöka att åtgärda detta å det snaraste, så att den 250mm stora frontfläkten slipper agera lokal dammsugare någon längre period. Tur att det finns fläktfilter!

Ritning i Google SketchUp

Efter en massa funderande och surfande bland Sweclockers gallerier så kom jag fram till ovanstående ritning. Skrivbordet skulle förlängas 20 cm till vänster med en ny påbyggnadsskiva och kompletteras med en matchande skärmhylla för att göra skrivbordet Eyefinity ready. Vidare skulle datorn förpassas till en hylla på golvet för att skapa plats för laptops och dylikt till höger.

IKEA GALANT Hörnskrivbord vänster

Den ursprungliga tanken var att såga ut dom nya delarna ur en vanlig MDF-skiva, men så hittade jag två vänstersvängda hörnskrivbordsskivor för en billig peng på Blocket och slapp på så vis såga ut bågen till skärmhyllan. Tyvärr så glömde jag i min iver att fotografera sjävla sågandet, då jag kände mig som ett barn på Julafton. Alla mått går emellertid att utläsa i ritningen här ovan.

Svetsat och klart

Med den nya och större skrivbordsskivan till vänster så krävdes det en längre ram. Jag blev därför tvungen att ta till svetsen och utöka ramen med motsvarande 20 cm, se det vita partiet på bilden. Denna färgsskillnad går endast att upptäcka om man sitter på huk, men jag överväger likväl att även måla resten av ramen i framtiden för att få det enhetligt.

Ny ram

För att slippa besväret att borra nya hål i ramen så förlängdes den ursprungliga ramen på mitten.

Blått (ljusstyrka = 10)

Testar dimmern. Se nästa bild för jämförelse.

Blått (ljusstyrka = 1)

Kanske mer smakfullt på lägsta ljusstyrkan?

StarCraft II Wings of Liberty Collector’s Edition

Världens bästa spel?

Vitt (ljusstyrka = 5)

Konstigt nog så verkar mobilkameran uppfatta det vita ljuset som lila.

Utan belysning

Det ser riktigt trevligt ut utan belysning med, eller vad tycker ni?

Helhetsbild

”Welcome to the jungle we've got fun and games”