Ventilerad Arc

Jag har plockat med delar i datorer de senaste 15 åren men aldrig byggt en hel dator från grunden så nu var det dags.

Chassit var ett enkelt val då jag älskat utseendet på Arc chassit sedan jag först såg det.

Processor var ett större problem. Jag hade inte pengar att köpa på en gång så jag funderade på vad jag skulle köra för processor. Eftersom detta var sommaren 2011 så väntade ju alla på Bulldozer. Jag hoppades på en processor som skulle vara mer prisvärd än en 2500K. Alla vet hur det gick och valet föll på 2500K.

Dumt nog vill man ju ha ett snyggt system invändigt trots att det inte syns. Därför tittade jag runt på olika moderkort. Som så många andra tycker jag att ett röd/svart färgtema är snyggt, men jag kunde inte riktigt motivera en extra kostnaden för ett ROG moderkort, speciellt som jag ville ha ett Z68 chip.
Så Asus P8Z68-V Pro bestämdes som alternativ och färgerna fick bli lite mer svart/vit med blått.

Detta gjorde valet av nätagg lätt ett FD Newton R2 skulle det bli. För att ha utrymme att överklocka och utöka senare valdes ett 800W. Tyvärr var dessa inte tillgängliga vid beställning så det fick bli ett 1000W i stället. Jag vet att det är fruktansvärt mycket för mycket till en oklockad 2500K utan grafikkort, men, men.
Jag ville ha nätagget med fläkten uppåt, men när jag stoppade i det så blev 8-pinskontaktens sladd så spänd att jag blev orolig för att dragkampen mellan moderkortet och sladden skulle knäcka någon av dom.

För att hålla den svarta trenden i fick en Samsung 830 bli systemdisk och en WD Caviar Green till lagring (priserna var ju inte de bästa på hårddiskar i mitten av november)
Ramminne blev Vengeance med höga svarta kylflänsar.

Datorn byggdes och fick börja jobba. En kväll hittades ett gäng fläktar rill salu på Sweclockers marknad så det vita fick lite mer plats. Vad jag inte hade koll på var att Asus moderkortet inte hade möjlighet till spänningsreglering av fläktar. Så de installerades och fick gå på den far de får av moderkortet. Tre stycken får gå på den medföljande fläktkontrollerna som de gjort sedan datorn byggdes.

En av anledningarna till att köpa ett moderkort med Z68 var att jag inte skulle ha råd med ett grafikkort när jag köpte de första delarna. När det började bli dags att titta på grafikkort började uppgifterna läcka ut om HD7970 och habegäret började komma. Tyvärr föll det ganska snabbt när prissättningen även kom fram. När jag hittade XFX HD6870 DD 1GB för väldigt överkomligt pris (med spel) valdes det kortet. Det enda som stör färgschemat är kopparrören.

Samtigt med valet av grafikkort skrotades planerna på att stoppa i vattenkylning och en annan fläkt än Intel orginal skaffades. Valet föll på Prolimatech Genesis då mitt val av minnen och fläkten på sidopanelen begränsade vilka stora luftkylare som fick plats. Detta krävde dock att jag hittade några fläktar som passade in. Gärna med PWM styrning för att inte upprepa samma misstag som tidigare. Två stycken BeQuiet! Silent Wings PWM 120mm blev vad som inskaffades. I efterhand är det både ett bra och dåligt val. De ligger på 420rpm tills processorn får jobba, men deras centrerade ram är inte riktigt bra när spännena till kylaren ska monteras. Det tog många försök innan de satt utan att de tog i fläktbladen.

Då ramminnena skulle blokeras av kylaren och priserna var låga så införskaffades ytterliggare två stickor utifallatt det skulle behövas.

Vilket lyft med grafikkort som presterade bra mycket bättre än den integrerade grafiken. Det var ju dock inte riktigt den prestandan som det kunde vara med ett kraftigt grafikkort. Så när ytterliggare ett erbjudande på samma kort kom (men med ett annat spel) så beslutades att det fick bli en Crossfirelösning med de för och nackdelar som det innebär.

Det som jag tycker återstår på denna dator är två saker: en fläktkontroller samt att överklocka processor och grafikkort.
Problemet med vanliga fläktkontroller är bara när man har tre barn i åldrarna 6-8år som gärna pillar och vrider på allt som går så är inte det ett alternativ. Dessutom är jag för lat för att ändra fläktarna efter belastningen. så som det ser ut just nu kommer en fläktkontoller byggas som omvandlar moderkortets PWM-signal till en spänningsreglering.
Om och när den är klar så får den nog ett eget galeri under modifikationer eller komponenter.
Resultaten av överklockning kommer kompleteras här.

OBS!!!
Något jag nästan förväntar mig som kommentarer är min placering av fläktar. Jag vet att det bästa är att blåsa in luft över grafikkorten med en sidofläkt och att värmen stiger uppåt så att fläktarna i taket ska sitta som utsug. Jag har valt att vända på detta för att utnytja de filter som sitter i chassit och få ett övertryck i chassiet. Detta håller dammet ute och jag behöver inte städa insidan av chassit en gång i månaden.
Fläkten över ramminnena på CPU-kylaren sitter i pull vilket kanske inte är direkt optimalt men det är ett medvetet val för att försöka få en luftström ner till sidopanelens fläkt. Om jag får problem med kylningen kanske jag ändrar, men då jag innan överklockning inte har fått CPU-fläktarna att varav över 500rpm vid 60 grader ser jag ingen anledning till detta just nu.

Nu är en första överklockning gjord på processorn. Systemet verkar satabilt på 4,5GHz (1 timme OCCT large) och temperaturen landade på max 64C enligt HWMonitor på package, högsta core var 61C.
Jag satte offset till -0,010V. 4,6GHz gav BSOD direkt när jag försökte belasta processorn. Vid låg belastning men när den ändå gick på en högre klock så får jag 1,32V men vid full belastning endast 1,28V. Jag ska se om jag kan komma upp till 4,6GHz med lite mer LLC och om VID-värdena för min processor inte ger mig högre spänning, kanske ändra offset till +0,005V. Jag tänker försöka mig på en klock by core så att de spel som bara utnyttjar en eller två kärnor kan få ännu lite till att jobba med.
Det första försöket var inte så stabilt som det verkade i alla fall. Den gav upp nästan direkt med Prime95, så jag har ändrat runt lite och har nu offset -0,005V och jag tror LLC står på high. Samt att jag har höjt effektbegränsningen från 95W till 135W. Tempen efter ca 8 timmar i Prime 95 var 73C på package och fläktarna nådde ca 730rpm. Lite skärmdumpar av UEFI kommer.
Utöver processorn har jag börjat testa överklock av grafikkorten. Jag har höjt ganska sparsamt till 915MHz på core. Ett test på 920MHz gav en BSOD direkt när Dirt3 startade. Ska dock se om afterburner kan hjälpa mig nå högre i stället för att endast använda CCC.

Komponenter
Chassi: Fractal Design Arc
Moderkort: Asus P8Z68-V Pro Gen3
Processor: Intel Core i5 2500K @ 4,5GHz all cores 4,6GHz 1-3 cores offset -0,010V
Minne: Corsair Vengeance 4x4GB @ 9-9-8-24 1600MHz 1,57 V
Grafikkort: 2st XFX HD6870 Double Disipation 1GB @ 920 / 1105 MHz
PSU: Fractal Design Newton R2 1000W
Lagring: Samsung 830 128GB (systemdisk); 2st WD VelociRaptor 300GB i Raid 0
Optisk: Samsung DVD±RW 22X
CPU-kylare: Prolimatech Genesis; BeQuiet! 2st 120mm SilentWing PWM, 1st 140mm ShadowWing PWM
Chassifläktar: Fractal Design Silent Series, 2st 120mm, 5st 140mm, 1st 180mm