3.5
53 röster
Skapat
2012-08-06
Senast ändrat
2012-10-31
Visningar
9 528

Hej,

bli inte avskräckt av all denna detaljerade text, om du har ont om tid skall du kunna avnjuta galleriet även om du inte läser detta.

Hur som helst jag har nu dragit igång ett projekt då jag ska byta ut delarna ur denna rigg och sätta i inuti detta gamla Siemens Nixdorf Xpert chassit, jag hade letat ett litet tag efter ett gammalt grått men ändå elegant chassi som jag kunde ha på vårt lokala lan party och fann det nu efter jag hjälpt en kille med en datorrelaterad sak. Anledningen var att alla skulle tro att datorn var urkass men sedan när de går fram och kollar ska de bli positivt överaskade över att riggen är så bra som den faktiskt är.

Att montera i detta chassi tog totalt 16 timmar av ganska fokuserat arbete därför att det krävde extrem våld med hammare att rensa från gamla delar samt att få moderkortplåten att överensstämma med skruvplatserna för moderkortet eftersom jag var tvungen att såga ut en egen plats för mitt moderkorts moderkortsplåt, det fanns inte en plats där man bara kunde sätta i och ur moderkortplåtar hur som helst utom jag fick såga ut en egen ur plåten. En annan sak var att få CPU kylaren att passa, jag fick bända upp kylflensarlagren en för en med en skruvmejsel, en sak som resulterade i många sår och mycket död tid. Jag fick också sitta och klura mycket om allt verkligen skulle passa och det kom jag fram till att det gjorde det minsann men lite fix och trix skulle behövas!

Kamera: iPhone 4s. Blir ganska bra bilder i rätt ljus men de flesta bilderna är tagna en mörk, molnig åskdag.
Nikon D90. Tog alla slutbilder med denna. Tackar Linus Edgren för att jag fick låna denna samt att han hjälpte till med att fota.

Komponenter:
Siemens Nixdorf Xpert chassi
Intel i5 2500k - CM TX3
Sapphire 7970 3GB
MSI P67 G-45
8GB Vengeance 1600mhz röd
Corsair 750W V2 80+ bronze
1TB HDD - Samsung
120GB Vertex 3 MAX IOPS
Arctic Silver 5 kylpasta
(2012-10-04 Update)
Antec KÜHLER H2O 620 som byter ut CM TX3n som satt på, då fasar jag även ut de fasansfulla gröna fläktarna.
Corsair AF 120 1100rpm quiet edition som ska sitta på 620n, detta fasar ut ALLA gröna fläktar och lämnar endast det subtila blåa skenet från moderkortet.

Ursäkta bilden!

Kollar om nätagget passar, det gör det självklart. Men det sitter dumt till inser jag nu i efterhand.
Mitt gamla chassi ser ni till höger.

I Källarn!

Pappa skär ut moderkortsplåtsplatsen med vinkelslipen.

Finishing touches med plåtsax, sedan är det bara att fila i ett par timmar.

Ett par timmar senare sitter den, dock var jag tvungen att utvidga denna plats 1 cm uppåt för att moderkortet skulle stämma överens med allt.
"Linjen" är ett smält klistermärke, något som jag dumdristigt nog tog bort, det ångrar jag ganska rejält, det ser klottrigt ut nu som den är. Bild kommer.

Fronten, en riktig golden oldie.

Vackert.

I med moderkort!

Intel Core i5 2500k

Min trogna vän som aldrig sviker, kommer att ta ett tag innan denna flaskar kan jag meddela. Kanske uppåt 8970/780,9970/880 där någon gång kanske med lite önsketänk? Ska försöka klocka upp den till 4.8 ghz när jag är klar med min senaste uppgradering på denna dator (se längst ner i galleriet).

På med kylarn.

Inser att det inte kommer att passa (nätagget tsm med cpukylarn) medan jag sätter i internminnena, måste bara slå ett slag för hur otroligt jävla jobbigt det var att montera inuti detta chassi. Kul om man vill ha något att bita i.

Hammarn som användes flitigt!

Såhär passar moderkortsplåten i platsen jag gjorde, inte perfekt. Men det var närmast omöjligt att få det perfekt på första försöket, ett tag senare fick jag alla 4 hörn att ge ifrån sig det urskiljaktiga "klick" ljudet, det ser man dock inte på denna bild då bara 3 sidor givit sitt "klick".

Ser rätt najs ut med den nedre delen av fronten, jag kan nog ge den en riktigt "Tron" känsla innan jag är klar med den.

Ut med cpu kylarn, bestämde mig för att klura på hur jag skulle göra med den efter jag satt dit allt det andra.

Perfekt goddamn fit.

Som om Siemens designers hade haft SSD i åtanke när de gjorde chassit, kolla bara hur jävla perfekt min OCZ Vertex 3 MAX IOPS 120GB i en 3,5" enhet satt där!

Sapphire 7970

Ska spara ihop till ett till kort vid jul när de förhoppningsvis släpper 8xxx serien.

Beautiful<3 SSDn gör liksom ett "golv" i "hårddiskbayarna" som jag uppskattar enormt. Det framgår kanske inte på bilden men "golvet" jag pratar om är en "you had to be there" sak.

I med de s-ATAns kablarna. #fyndig2012

Cable managment xD!

I med nätagget.

Kopplade i alla kontakter vilket betyder att jag måste ta itu med nätagg-cpukylar problemet :/

Hur mycket utrymme vi har att göra med.

Började med att fila, dock fungerade inte detta och jag påbörjade nästa plan.

Plan B.

Detta tog ca 3 timmar, jag var tvungen att bända bort 1/3 av kylflensarna på cpukylaren till höger med hjälp av en skruvmejsel och sedan klippa med plåtsax. Jag fick extremt många små sår på händerna samt offra en fläkt, förhoppningsvis är kylningen nog när jag ska lira LoL på det lokala lanet.

Resultat.

It's aliiiive!

Nu passar det, jag jobbar på att fixa fram mera bilder. De kommer inom ett par dagar, vissa inom ett par timmar.

Var tvungen att frakta den på detta vis vilket resulterade i en minst sagt intressant åktur.

Här ser ni hur tajt det är

Ca 5mm?

Fronten med fungerande cdspelare.

Fronten med ickefungerande cdspelare.

Jag har svårt att bestämma mig, ska jag ha en sådan här look? Gammal och skruttig men clean eller ska jag byta tillbaks till den svarta cdspelaren och bombardera de 3 "linjerna" längst ner med belysning? Jag har röd och grön belysning att erbjuda. Hela meningen med bygget var ju att folk ska tro att den är skit men sen efter lite frågor inse att den är riktigt bra men jag gillar också blandningen mellan modernt och gammalt, dock förstör ju det överaskningsmomentet när de frågar hur i helsike jag kan sitta och spela BF3 på en sådan gammal burk. Säg vad ni tycker i kommentarsektionen!

Den cleana fronten.

Som ni ser har Windows 95 klistermärket trillat av, kommer att limma på det snarast.
(2012-10-04) och jag har fortfarande inte fått tummen ur att applicera lite superlim och sedan trycka dit det. #humanlazyness

Gillar baksidan, ger lite inblick i vad som sitter i den gamla gubben. Tycker den silvergrå färgen på plåten som allt är monterat på är härlig.

Ventilationsschema

Min cpufläkt kommer att blåsa förbi luft för nätagget som kommer suga in uften och ventilera ut den. Eftersom det endast finns utsug kommer detta skapa negativt lufttryck inne i burken och fräsch luft kommer sugas in i fronten.

Nowadays

Nu för tiden så ser datorn ut såhär, jag kan inte ha på sidopanelerna pga hettan som utvecklas inuti chassit. Jag har redan påbörjat en process av att göra det mer kylningsvänligt som du kan läsa mer om i kommentarsektionen där jag kommer föra en "idédagbok" som du gärna får bidra till!

Håller på att rita hurt jag ska skära med vinkelslipen, ska sätta in ett 620 med Corsair AF 120mm x2. Fläktgaller sponsrade av Inet.

Skurit ut fläktplatsen i toppen med sticksåg.

Filar till kanterna så att inga kablar kommer till skada.

Sådär någonting?

Var tvungen att göra detta med den ofungerande cd spelaren så att radiatorn (Antec 620) och fläktarna (Corsair AF 120 1100rpm) skulle få plats, tar inte av endast fronten på cdspelaren då den ser väldigt "ihålig" ut och det skapar inte illutionen av en fungerande cdspelare som jag vill nå.

DEM SPARKZ!

Sådär blev det

Skär ut moderkortsplåtsöppningen då de inte hade sådana när denna tillverkades.

Skenet bedrar!

Sådär blev det, mycket rymligt och kommer att resultera i en smidig insats när Inet fraktat delarna till mig. Leveransen är försenad så förvänta er lite fördröjning på nästa update.

Verkar som att nästan(kanske allt) luftflöde kan släppas igenom här. Notera att denna fläkt bara är för test.

Här ser ni tydligt hur vitalt det var att ta bort det mesta av cdspelaren då det helt enkelt inte hade passat annars. Kan meddela att det inte var några problem att sätta på "skalet" på chassit då det var god marginal från fläkt till cdspelare.

Nu är den påsatt, medveten om att fläktgallret tycks vara upp och ner, dock funkade det inte åt andra hållet då jag behöver utvidga skruvhålen något för att det skall passa. Notera att fläkten som sagt bara är för test tills Inet skickat min order. När allt är klart kommer det inte lysa grönt längre då cpu fläkten som är grön kommer bytas ut mot sjävla Antec 620 kopparblocket och den gröna fläkten i toppen kommer bytas ut mot 2 st färglösa Corsair fläktar. Detta resulterar i att färgen datorn "utstrålar" kommer att vara grått och svagt blått i mörker ifrån moderkortet, har testat att disabla detta men vid varje omstart envisas moderkortet med att sätta på det igen så jag låter det vara alternativt tejpar för lamporna.

Cleant.

Utöver den gröna färgen ser den väldigt clean ut, slutresultatet kommer nog att vara fulständigt cleant då fläktgallret är silvrigt vilket bidrar till den retrokänslan då "bakplåten" moderkortet och etc sitter på är i samma silvergråafärg (inte den på bilden utan baken på chassit) vilket matchar riktigt bra.

Fläktarna omfamnar radiatorn.

UPDATE:2012-10-10
Pumpen med kopparblock påkletad!

Klistermärken från tillverkarna!

En homage till vad som finns i burken då jag hållt mig till "gammal" temat nästan till punkt och pricka. Kände då att detta var lite nödvändigt.

Finishen.

Här kommer lite bilder på finishen! Slutblider kommer imorgon (2012-10-11) om jag får tag på min polare som har en kamera med kvalitét.

Tyckte att det blev extremt cleant, den är tyst och kyler effektivt. Som ni såg på ventilationsschemat la jag till en (140mm) fläkt som matar grafikkortet med fräsch luft.

Som sagt kommer slutbilder förhoppningsvis 2012-10-11.

Ventilationsschemat som gäller för chassit.

Lägger upp lite slutbilder.

Slutbild.

Bytte ut den gröna testfläkten i toppen med radiatorn med två stycken Corsair 120mm AF som en dubbelmacka.

Slutbild.

Jävligt många slutbilder, denna blir den "riktiga" dock. Tack för denna tid och jag vart riktigt nöjd med resultatet.
Kamera: Nikon D90. Tack till Linus Edgren!

Ranka det gärna! Siktade på en 5a av alla som gillar retro, annorlunda idéer samt ett gott skratt och en 3a av folk som älskar skicklighetskrävande arbeten. Tack för mig.

Tog några slutbilder som driver med bilden som startade projektet.

Resultatet av allt slit nedanför!