Inlägg

Inlägg som Brodholm har skrivit i forumet
Av Brodholm
Skrivet av Ozzed:

Det är därför man har CE-märkning och liknande, för att det är svårt att tänka på allt "in house". Nu vet jag inte om kontakten är CE-märkt (eller motsvarande i andra regioner) men jag antar det. Då får man externa krav som måste uppfyllas och det är svårt att "missa" sådanna saker som felanslutning.

Sen gillar jag inte att använda paketlösningar i argumentation. Det blir stelt och hjälper ingen. Det är fullt rimligt att lita på Steve's testning, men inte på Nvidias siffror även om Steve litar på dem. Man måste inte misskreditera en person bara för att man inte håller med om vissa saker personen tycker, håller med om etc etc.

Och som jag sakt todigare... Hela grejen men ny kontakt för att "klara" högre effektuttag är onödig till att börja med. Här är en video från välrenomerade Der8auer som illustrerar varför på ett ytterst tydligt vis https://www.youtube.com/watch?v=fRVSGFjKf4E

Om det var så att 8-pinnarn behövde ersättas hade någ tonen från många inklusive mig själv varit mer förlåtande. Men... Det behövs ju inte ens.

Då håller vi med varandra i mycket. Ville bara förtydliga och inget illa menat.

Jag jobbar med produktutveckling och som konstruktör och har haft flera kurser/klasser inom detta så jag har en del insikt i själva processen. Så ville belysa en del av arbetet som kanske inte är helt självklart. Vi gör mycket prototyper och specialanpassade produkter/maskiner åt kunder så har mycket erfarenheter med dessa simpla självklara felen som missas.

En klassiker som jag fått berättat är när ABB tillverkad och monterade ihop en gigantisk transformator. Problemet var bara att ingen hade tänkt på att kolla om den gick ut genom den gigantiska porten i lokalen. Alla bara antog att den skulle gå igenom för de hade aldrig varit ett problem tidigare. Det slutade med att de fick riva väggen runt porten för att få ut den till slut. Ett väldigt simpelt och korkat problem som de bör ha tänkt på. Men alla missade det.

Att något är CE-märkt betyder i princip bara att tillverkaren garanterar att en produkt följer alla kraven som finns i EU på produkten då det är tillverkaren själv som gör själva CE-märkningen/certifieringen på sin egen produkt. Ibland krävs det att ett externt organ certifierar det. Då produkten i detta fall ser ut att fungera enl alla kraven när den är korrekt/helt istoppad gör nog att de klarar sig.
I manualen/instruktionen som alltid görs när man gör en CE-märkning så står det alltid utförligt hur och vad man ska göra, att man inte ska vara i ett dåligt mentalt tillstånd när man använder en maskin etc. Detta för att täcka sig som tillverkare. Om jag skulle gissa så står det säkert i instruktionerna att man måste verifiera att kontakten är helt instoppad och inte kan åka ut, och att det inte ligger några partiklar på kontaktytorna och att de är rena och fina med mera.

Jag har ingen häst i det här racet så att säga. Hoppas bara att vi får en bra kontakt till slut. Har aldrig varit ett fan av de äldre "molexkontakterna" och ser all utveckling framåt som positivt. Att det sen uppkommer en del problem på vägen är inget i mina ögon konstigt. Att vara en early adopter är alltid lite riskabelt. Viktigast är nu att vi ser en ny revision och att tillverkarna bestämmer sig om en enad strömförsörjningskontakt. Helst på alla andra kontakter också. Om det är denna eller någon annan spelar för mig ingen roll. Men att vi ska ha 4-pin cpu, 8-pin cpu, 24-pin moderkort, 6 och 8 pin gpu med mera är för mig inte helt optimalt. Hoppas verkligen att AMD, NVIDIA och INTEL enas nu och kommer fram till något universalt tillsammans.

Av Brodholm
Skrivet av Ozzed:

Jag har inte sagt något om hur Nvidia skött saker, men jag tycker de har skött det bra. Jag har ingen anledning att lita på deras siffror och då "bråte i kabeln" verkar vara en annan faktor så lär siffran öka även om den stämmer, men gällande hur de tänkt hantera RMA så finns inget att anmärka på. De bråkar inte, de säger inte att användarna får skylla sig själva och sådant som andra gör. (You're holding it wrong, någon?) så den biten är klanderfri tycker jag.

Men resten... Alltså det handlar inte om att ex kextillverkare ändrat mönster på sina kex utan här handlar det om elektrisk utrustning som kan smälta om kontakten sitter i fel.

"Den anslutsna enheten skall under inga omständigheter kunna starta om kontakten sitter i på ett felaktigt sätt" borde liksom vara det första man testar. Så nog tycker jag att det är klandervärt skött. Ingen är perfekt, nej. Men lite ordning och reda tycker jag nog det får vara när det kan bli direkt farligt om det blir fel. Grundläggande riskanalys borde vara standard.

Jag kanske inte var riktigt tydlig med vad jag försökte förmedla. Hela poängen var att belysa att problem inte är så lätta att upptäcka som man tror. Då skulle de nämligen inte uppkomma. Speciellt med tanke på hur ovanligt det visade sig vara. Problem som i efterhand kan vara helt självklara och uppenbara är ofta de som missas. Problemet är generellt när man designar saker så har man oftast en ”bias” i sitt huvud om vad man tror kommer vara utmaningarna med en viss design. Man tenderar då ofta att bli blind på de absolut simplaste och mest uppenbara problemen. Riskanalyser, utmattningstester, livscykelanalyser, undersökningar och liknande är verktyg ingenjörer använder för att försöka snappa upp potentiella problem innan de uppkommer. I detta fallet så har man tyvärr underskattat problematiken med att kontakten inte låser fast om användaren inte trycker ned denna hårt nog. Kanske var kontakterna från gjutmallarna för prototypen aningen lättare att montera än produktionsexemplaren? Hur som helst så kommer kontakten att revideras och förbättras för att minimera att denna felkällan uppkommer.

Jag tycker du förmedlar tydligt var din åsikt ligger ang hanterandet, certifieringen och valet av kontakt som Nvidia gjort även om du inte explicit skriver ut det. Du skriver att de är slarviga, har dåliga rutiner och att du inte har ”någon anledning att lita på deras siffror”. Om du inte accepterar siffrorna som presenterats så diskuterar du ju inte ens med samma grundförutsättning som alla andra och blir då otroligt förvirrande. Då måste du i din argumentation skriva att du tror att antalet rapporterade mycket större än rapporterat för att driva hem dina poänger.

Men om du då insinuerar att Nvidia ljuger om detta för att täcka upp ett mörkertal så kan du inte riktigt använda GN Steves punkter i din argumentation för att främja din personliga åsikt i flera argument. Du använder tex GN Steves felsökning för att argumentera varför @cyklonen ’s åsikter/erfarenheter om kontaktens ljud och känsla inte lika relevanta som de från GN. För att sedan inte hålla med om GN’s siffror ang antal drabbade kort – ett antal som överensstämmer med Nvidias utlåtande.

Du kommenterar sedan nedan till en annan användare:
Börja inte med Whataboutism snälla. Det förstör bara diskussionen. Nu är det ju den här kontakten och dess brister vi diskuterar och ska man ursäkta problem för att andra saker också kanske har problem så kan vi lika gärna lägga ner det här med riskanalys

Du poängterar ut att just denna kontakten och att vi ska hålla oss till den när du tidigare i tråden, och senare i samma inlägg jämför hur mycket sämre den här kontakten är jämte den gamla 8-pins kontakten.
Poängen, som jag tolkar det är väl att @Lussarn tycker att det är många moment i ett datorbygge som kräver specialkunskap och är inte helt självklara så varför ska en ny strömkabel inte innefattas av detta. Och att det då inte är så konstigt att en ny typ av kontakt kräver speciella kunskaper för att installeras korrekt.

Diskussionen handlar om huruvida det är användare som varit slarviga eller om det är just den här kontakten som är extra dålig jämte andra kontakter/moment i datorbyggande, eller en kombination av alla saker. Då är väl diskussioner om andra moment/kontakter i eller runt datorer högst relevant?

Så som jag förstår dig så tycker du inte alls att användaren har något ansvar här och ska inte behöva uppdatera sina rutiner eller kunskaper när det kommer en ny kontakt.
”som det nu finns folk som låtsas att det är rimligt att begära av användare att de ska behöva hålla koll på saker de aldrig behövde ägna en tanke åt med 8-pinskontakten”.
Det är helt okej att tycka. Det är ju precis den poängen som många gör i tråden och tycker är helt rimligt. Men många menar också på att ny kontakt, nya rutiner och krav kanske inte är helt orimligt. Kunskapen som krävs av användaren kanske behöver revideras i och med de högre effektkraven? Även med en förbättrad kontakt. Att installationen mer bör liknas traditionella elinstallationer som ska installeras av personer med erforderlig kunskap. Att sedan kontaktens design ändå bör revideras och åtgärdas för att minimera risken för fel är det väl väldigt få som argumenterar? Tycker att båda åsikterna har sin plats i diskussionen.

Jag personligen är av åsikten att kontaktens design självklart bör revideras för att minska felfrekvensen eftersom detta är fullt möjligt. Jag är också av åsikten att användaren bär en del av ansvaret, och detta är också något som felfrekvensen indikerar tycker jag. Skulle kontakten vara väldigt dålig så skulle vi se fler fall. Jag tycker också att med dessa nya effektuttag så kanske en visuell varning (i form av en röd klisterlapp på adaptern t ex) och en utförlig instruktion är på sin plats för att upplysa användaren om att kontrollera att kontakten verkligen sitter korrekt ansluten och sitter fast med haken. Men att detta skulle varit med från början är ju lätt för mig att sitta att säga så här i efterhand. Och det är det som är hela min poäng.

Av Brodholm
Skrivet av Ozzed:

Problemet är väl att sense-pinnarna och övriga pinnar är olika långa vilket gör att kortet felaktigt kan få information om att kontakten sitter i som den ska fast den inte gör det. Jag vet inte varför man beslutat att ha olika längd på pinnarna men då man nu pratar om att revidera kontakten och göra pinnarna lika långa så var det uppenbarligen inte nödvändigt till att börja med.

Keep it simple, stupid. Är ett gammalt uttryck som kommer väl till pass hör. Och när designen är så dålig att till och med de som gjort den ångrar sig så är det svagt ett skylla på användaren.

"Det är lätt att vara efterklok" är också ett bra gammalt uttryck som jag tycker kommer väl till pass efter att ha läst alla kommentarer runt detta. Det är dessutom enkla, simpla och billiga konstruktioner som är de ABSOLUT svåraste och inte tvärt om.

Alla verkar tycka att allt är så självklart. Med facit i hand så är saker verkligen inte svårt. Att sitta på internet och tycka att "det skulle de såklart tänkt på" är så väldigt vanligt nu för tiden tycker jag.

Tror folk att de som håller på och designar saker är några perfekta varelser som aldrig gör fel och designar "the be all, end all" varje gång? Då skulle vi aldrig behöva någon ny kontakt. Faktum är att man gör nya versioner av saker för att förbättra dessa och inte tvärt om.

Prototyper och in-house tester tar dig bara så långt och till slut måste man säga stopp och kalla det "ok". Detta är en kontakt som har godkänts av väldigt många ögon som alla har djup kunskap inom området och alla missade detta problemet. Att tro att man själv skulle upptäckt problemet känns ganska naivt.

Med en felmarginal på 50 kort på 125 000 sålda enheter är cirka 1 på 2500 kort drabbade. Eller om man vänder på det 1 på 2500 användare. Om man rent logiskt tänker att de som testat denna kontakt under utveckling är erfarna datorbyggare/elektriker/elektronikkunniga så är sannolikheten stor att dessa har bättre rutiner, mer erfarenhet och tar vissa saker för givet när det kommer till att koppla in kontakter än 2500st slumpade grafikkortsköpare även om man försöker förutse alla fel. Dessa tester gjordes troligen inte heller i ett trångt chassi som troligen aldrig var designat för ett grafikkort i denna storleken där platsbristen blir en ytterligare faktor.

Om man går efter vad Steve på GN sa så hade EVGA gjort 20st prototyper på 4090. Om vi säger att varje grafikkortstillverkare gör 20 prototyper (vilket jag misstänker att inte alla gör med tanke på hur vissa ser ut...). Vet inte hur många tillverkare vi har men om vi säger 20st så är det 400st kort som testats av tillverkarna. Alla med personal med stor erfarenhet med kontakter. Sen om vi lägger till Nvidias alla prototyper så kommer vi med största sannolikhet inte över 1000 kort totalt. Fortfarande inte nära de 1/2500 fallet som rapporteras. Jag kan också GARANTERA att denna kontakten har genomgått omfattande livscykeltester för att garantera att den ska hålla för ett specificerat livslängdskrav.

Misstänker också att då denna kontakten är ny så är nästan alla "injection molding dies" i princip helt oslitna och toleranserna är troligtvis ganska höga fortfarande, därav att det är en ganska "tight fit". Jämför man det med de vanliga 6, 8, 24 pin "molex" kontakterna som varit ute på marknaden länge så man istället stor varians hur tight eller lös en kontakt är när man ska plugga in dessa. Vissa går knappt att få i, andra nästan faller dit, vissa "klickar" högt och vissa är nästan helt tysta.

Vet inte riktigt vad folk förväntar sig? Man har satt dit en externt certifierad ny kontakt som visar sig att i ett fåtal fall ha problem där användaren inte fullt tryckt in kontakten. Man svarar med att ALLA får prioriterad RMA och att man håller på att kolla på att revidera kontakten till en som är bättre och säkrare. Och så är folk är ändå upprörda? De ska ha skit för mycket men att hålla på och skälla på någon när de faktiskt gör rätt uppmuntrar ju inte folk till att bli bättre?

Lovar att det är fler än 1 på 2500 personer som trycker in kylpasta i cpu-sockeln eller sätter cpun med pilen (som inte alls är lätt att se) åt fel håll och krossar sin cpu med kylaren.

my2cents

Av Brodholm
Skrivet av UncleDirty:

För mig har MSI stått för skräpkronan, gick över till Gigabyte från Asus ngn generations sedan och har inte tittat i backspegeln sedan dess

Asus har blitt lite av datorindustrins Eldorado eller Garant med nackdelen att märket fortfarande kostar extra utan att varan i sig har det lilla extra ställt mot andra märken.

Av Brodholm

Ska testas. Är det någon som vet om det finns någon "snabbfunktion" med night mode på färgerna direkt i shielden? Tänker typ ett som ändrar färgtempen och minskar "ljusa" scener så att säga. Har en LG som man kan sätta "Eye Comfort Mode" men då måste jag hela tiden byta profil och leta reda på en till fjärr

Av Brodholm

Snyggt bygge! Aluminum och plast/trä är nog möjligt om du begränsar dina feeds and speeds med små fräsverktyg.

Rostfritt tror jag dock kommer bli för svårt.

Tänk också på att MDF inte är ett bra underlägg om du använder skärvätska då den sväller och förstör alla toleranser

Av Brodholm
Skrivet av snajk:

Jag har läst ungefär detta inlägg ett flertal gånger i denna fråga och jag förstår inte vad det har med saken att göra.

Poängen är att om ett företag som har väldigt mycket större resurser förlorar ett mål i domstol, mot ett företag som i jämförelse är mycket mindre resurser så tyder det på att google i detta fallet har gjort något som är fel.

Skrivet av snajk:

Jo, men patent är inte till för att skydda simpla idéer utan implementation. Om du kommer på något helt nytt som folk vill kunna göra, säg typ att kunna synka belysning med musik (jag vet att det redan finns, men som exempel), så kan du patentera din metod för att göra det, hur du lyssnar med kanske en mikrofon i lampan, eller med en i en central hub, för att höra beatet, om lampan eller hubben behöver byggas på ett visst sätt för att det ska fungera eller liknande, men du kan inte patentera idén att synka en lampas ljusstyrka mot musik för det är inte implementation.

I detta fallet ser det väldigt mycket ut att handla om idé snarare än implementation. Simultant ljud i flera rum har vi haft länge, min farsa hade det när jag var liten exempelvis, två högtalarpar i olika rum kopplade till samma förstärkare helt enkelt. Att göra detta trådlöst är förstås komplicerat (även om Sonos patent inte nämner trådlöst vad jag såg i min skumning), men det är liksom inte nya problem utan de har jobbats med på andra områden under lång tid.

Jag är inte någon expert på patent och förstår inte riktigt vad du vill säga men jag tror att du har fel.(https://www.prv.se/sv/patent/ansoka-om-patent/innan-ansokan/v...)

Och i detta fall har Sonos flera ideer och tekniker, som de sen implementerat till ett system/produkter som sedan tillverkat och producerat. Och enl sonos så har google kopierat dessa funktioner/tekniker som de nu fick rätt i domstol för. Du säger att det "ser ut som" men de har fått fel i domstol så jag gissar att sålänge ingen läser på exakt vad detta fall handlar om så misstänker jag att domstolen har bättre koll på detta än vi har? Och jag misstänker även att googles advokater och sonos advokater har förklarat detta ganska utförligt inför domstol med expertvittnen etc från båda sidor. Det är inte första gången dessa jätteföretag är i tvister med andra företag...

En kabel i alla rum från en förstärkare är ju inte i närheten av samma sak här. Vad jag läste i andra kommentarsfält var att det var bra mycket mer än att höja och sänka volym:
"The patents aren't on "a control that changes the volume on speakers", they're on the systems that allow automatic wireless setup and seamless integration between multiple speaker devices. There was undoubtedly a fair bit of engineering work that went into that, and how to make it all "Just Work (tm)" without any specialized knowledge on the user's part was definitely non-obvious in 2013."

Av Brodholm

Bara för att sätta lite perspektiv:
https://www.value.today/company/alphabet
https://www.value.today/company/sonos

Market Value
SONOS: 3.6 Billion USD
ALPHABET (Google): 1820 Billion USD

Anual net income:
SONOS: 20 Million USD
ALPHABET (Google): 40 260 Million USD

Vi snackar verkligen David vs Goliath i detta målet. Om man förlorar på alla punkter har man troligen gjort något som inte var speciellt snyggt. Och med tanke att det tar 4 år innan man går till stämningsansökan tyder enl mig på att man försökt att förhandla utan framgång.

Tycker generellt inte alls om patent då många är löjliga och helt saknar grund. Tex designpatent så som "runda hörn" och sådant trams. Men det finns gott om fall då patent är jätteviktiga för mindre aktörer. Annars blir man totalt överkörd av större aktörer som har resurserna på hand och bara kan göra precis som de vill. Speciellt om vi pratar i industri där man ofta kräver dyra fabriker för att kunna tillverka, producera och skala upp produktion. Det är de simpla lösningarna/ideerna som är de svåraste att komma på. Helt tvärt mot vad folk tror när de kollar på en lösning.

Av Brodholm
Skrivet av Ozzed:

Jag förstår Sonos. Principen av att kunna höja och sänka volymen på flera enheter samtidigt måste tagit decennier att klura ut och har säkerligen krävt några av planetens skarpaste och mest välbetalda personer. Måste ju kostar miljarder dollar från idé till implementation. Och nu kommer Google och tar det komplexa konceptet som om det vore deras. Skäms ta mig fan!

Fast så simpelt är det inte. Är ju inte bara funktionen som är patenterat. Läser man orginalartikeln så står det såhär:

"Sonos says that while it was pitching Google for support of Google Play Music, Google got a behind-the-scenes look at Sonos' operations in 2013. Sonos says Google used that access to "blatantly and knowingly" copy Sonos' features for the Google Home speaker, which launched in 2016. Sonos sued Google in early 2020.

Eddie Lazarus, the chief legal officer at Sonos, told The New York Times, “We appreciate that the ITC has definitively validated the five Sonos patents at issue in this case and ruled unequivocally that Google infringes all five. That is an across-the-board win that is surpassingly rare in patent cases.”

Då man fick rätt på alla punkter så kanske det inte är så smidigt gjort av Google.

Läser man kommentarerna där så skriver en också:
The patents aren't on "a control that changes the volume on speakers", they're on the systems that allow automatic wireless setup and seamless integration between multiple speaker devices. There was undoubtedly a fair bit of engineering work that went into that, and how to make it all "Just Work (tm)" without any specialized knowledge on the user's part was definitely non-obvious in 2013.

And the whole point of patent law is so that a small, innovative player can protect their technology from being copied wholesale, without royalty or licence, by a big dominant player. Which is precisely what happened here.

Skrivet av Dem8n:

Recycle mode?

Jag har en del äldre högtalare från Sonos från första generationen, några har många år på nacken nu, jag har inte märkt av något konstigt med dem.

Om jag inte helt missminner mig så hade de planerat att göra vissa högtalare "obsolita" utan större anledning bara för att de inte kunde stöda alla nya funktioner de tänkte implementera. Men efter kraftig kritik så ändrade de sig och gjorde så att de bara inte kunde använda några av de nya funktionerna eller något sådant. Kommer inte exakt ihåg.
https://www.businessinsider.com/sonos-device-support-ceo-apol...

Av Brodholm
Skrivet av Solaris:

Det är bara att börja protestera utanför Riksdagen. Kan Thunberg så kan väl ni?

Däriligger också problemet, mycket snack men jag ser ingen vilja från någon av er som vill engagera er i frågan för någon förändring heller utan det får politikerna sköta. Därav det här är ett typiskt I-lands problem med mycket gnäll där inget konstruktivt görs.

Jag tycker du ska sluta gruppera människor med varandra när du omöjligt kan veta vad de tycker och vad de gör. Du har ingen aning i om jag eller andra i tråden är engagerad i detta eller inte, du bara gissar. Dessutom så är det ju tydligt att något händer? Har du ens läst artikeln?

Den 16 maj 2018 beslutade riksdagens Näringsutskott om att ersättningssystemet för privatkopiering bör ses över. Den 20 augusti 2020 tillsatte justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) en utredning för att se över den nuvarande ersättningsmodellen, som anses omodern, och resultatet av utredningen ska presenteras senast den 21 februari 2022.

Vad har Thunberg med detta och mig att göra att göra? Varför skulle jag ställa mig framför riksdagen och protestera något som redan utvärderas? Hur mycket "vilja" DU ser hos andra i detta är väl i all högsta grad irrelevant då du inte sitter på någon makt i frågan? Eller?

Så om jag förstår rätt så om du skulle få som du ville så skulle folk sluta "gnälla" och inte prata om frågan för att den inte är enligt dig viktig? Så frågan är ju varför du är inne i tråden och "gnäller" på att andra som vill ha en förändring? Bör inte du göra något viktigare och mer kreativt med din tid när du förespråkar att vi alla slösar våran tid på oviktigt trams? Opinionen har redan bildas och man gör nu en utvärdering?

Jag förstår verkligen inte när man blir irriterade på andra som är engagerade i frågor som de tycker berör dem. Så sjukt konstiga argument.

Kan du svara varför jag inte får vara upprörd över detta och sluta blanda in Thunberg och annat irrelevant trams?

Jag kan tala om för dig att jag disponerar min frustration precis hur jag vill.

Av Brodholm
Skrivet av AMD73:

Tänk fall annat mycket viktigare och värre saker kunde göra er här lika upprörda som med detta.

Precis, håller med. Jag får inte vara upprörd på mindre saker som irriterar mig innan världspandemier och klimatfrågan är löst.

Jag vet inte hur du fungerar men jag kan vara upprörd/engagerad i fler än en sak och önska förbättringar och förändringar i samhället. Man kan inte arbeta på enbart en front om man vill göra världen en bättre plats.

Just denna frågan är så irriterande för att de är så FULLT medvetna att de utnyttjar en förlegad lag för att ta ut avgifter som de rimligen inte bör ha rätt till. Klimatförändringsförnekare och vaccinvägrare gör mig mer upprörd. Men här kan man ju i alla fall tänka sig att personerna i fråga innerst inne tror att de har rätt. I fallet med Copyswede tror jag inte att de själva ens tycker att logiken kring PRIVATkopiering håller år 2021.

För att gå på ditt spår så förstår JAG inte ER här som inte kan acceptera att personer blir upprörda när de ser något som i deras ögon är orättvisa och vill ha en förändring?

/rant

Av Brodholm

Det är väl också så att om jag ska "rippa" en CD idag så har de väl kopieringsskydd så jag behöver använda olaglig programvara för att ens kunna privatkopiera mina skivor?

Var många år sedan jag köpte en cd men har för mig att det var så då?

Av Brodholm

Sådant här gör mig så jäkla upprörd.

Av Brodholm
Skrivet av Jacob:

De bekräftade kort att TCP/IP försvann, men inte mer än så. Den rimliga slutsatsen att dra då var så klart att moddningscenen var död. Jag tror många ändå hoppats på att Blizzard hade en alternativ lösning i bakfickan eller att de åtminstone arbetade på en sådan. Istället deklarerar Blizzard tydligt att den som vill spela med moddar i multiplayer inte kan göra det i Resurrected utan får nöja sig med originalet.

Kollade på dbrunski eller vad han nu heter och han sa att de tydligen skulle fokusera på att få allt klart till launch innan de skulle börja fundera på att tex göra en classic, LOD och en Modern ladder med balanseringar, nya items etc.

Får hoppas att de kommer samarbeta med tex PD2 och POD och ta spelet framåt. För annars kommer hållbarheten inte vara speciellt lång. Speciellt om de tänker vara fast vid att inte tillåta moddar.

Tror detta var videon: https://www.youtube.com/watch?v=k3wjDJi89bI

Försöker hålla mig positivt inställd genom att inte ha höga förväntningar alls

Av Brodholm
Skrivet av sweisdapro:

Var ju dock inte Sveriges eller RFs fel, utan att bolagen som ville bli förbund inte ansökt på rätt sätt, i rätt tid, eller med rätt underlag.
Det är dessutom två olika bolag som båda vill bli Sveriges "e-sportförbund" vilket också gör att det avslås.
Problemet är alltså inte Sverige, eller reglerna, utan att bolagen försökte kringgå dem för att få fördelarna utan att göra något av det som krävs för att bli ett rf-förbund.

Ska man bara göra undantag på regler hela tiden så kan man lika gärna slopa dem.

Kanske lite off topic men tycker ändå att diskussionen ligger nära det "svenska spelundret" och hur Sverige inte erkänt E-sport som sport är on topic.

Om det är bolagen som skulden ska läggas på kan jag inte uttala mig om, då jag inte är helt inläst i hur det gått till. Men om vi har 2 st konkurrerande bolag som har detta som mål och inte lyckas genomföra detta på flera år (minst 6 år bakåt hittar jag artiklar), så börjar man ju undra vems fel det faktiskt är? Bolag brukar vilja gå med vinst, så det bör vara i deras intresse att få detta att gå igenom kan man tycka? Kanske är reglerna helt skeva och behöver ändras? Det ansvaret ligger ju definitivt på RF och Sverige/politiken.

Jag hävdar att det definitivt skulle kunna vara RFs/Sveriges fel eller ovilja att erkänna E-sport som sport/idrott. Att det är en av de huvudsakliga anledningarna till att vi inte kan ha ett av världens största E-sportevent i Sverige tycker jag är en rimlig slutsats. Att vi i Sverige, som varit så tidiga med E-sport, inte lyckats lösa detta än tycker jag är pinsamt oavsett vems fel det är.

Finns flera texter/artiklar i tidningar etc som skriver om det här. Hittar flertalet från många år tillbaka:
https://www.nyteknik.se/digitalisering/centermotion-dataspel-...
"E-sport och fysisk träning hänger ihop. För att bli riktigt bra på e-sport krävs god fysik precis som i dart, boule, biljard, varpa och en hel rad andra sporter som är medlemmar i Riksidrottsförbundet och därmed får stöd av samhället."

Med tanke på de ovannämnda sporterna så bör det vara hur enkelt som helst tycker jag. Många av dessa går under precisionssport (https://sv.wikipedia.org/wiki/Precisionssport) och E-sport bör till 100% kunna gå under det.

https://www.svd.se/datorspel-bor-ses-som-en-sport (Publicerad 2015-01-18)

Till exempel så säger RF såhär om dart
https://sv.wikipedia.org/wiki/Dart
"Riksidrottsstyrelsens utlåtande 2001:
Dartsporten är enligt RS uppfattning en precisionsidrott bland andra liknande idrotter såsom till exempel sportskytte, bågskytte, casting m.fl. För utövandet av dylika idrotter krävs en fysisk ansträngning för att uppnå största möjliga precision, vilket är avgörande för det idrottsliga resultatet. Utan tvekan utgör en sådan prestation fysisk aktivitet som ryms inom den definition av idrott som idrottsrörelsen antagit."

Så antingen måste dessa bolag som du pratar om vara totalt inkompetenta att inte lyckats klassa E-sport som sport, eller så är reglerna eller motståndet inom RF/politiken för stort för att få igenom detta. För enl definitionen ovan så bör E-sport till 100% gå under precisionsidrott, då man använder fysiska rörelser på mus/tangentbord/handkontroller att utföra precisionsrörelser där både timing, reflexer osv måste vara exakta. Dessutom så har E-sport en taktisk aspekt som överstiger många av dessa andra sporter som redan är godkända, som har minimal "fysisk" aktivitet.

Oavsett så är detta sjukt pinsamt för oss som svenskar att det inte gått att lösa. Och det skadar vårat rykte avsevärt inom E-sportvärlden. Sverige AB inkluderar oss alla, företag, regering, föreningar, politiker, individer etc.

Pinsamt tycker jag.

Av Brodholm

Trevligt! Blir att kolla på efter jobbet!

Är dock fortfarande bitter på att Sverige AB inte lyckades fixa/komma till en lösning så att det gick att ha The International 2021. Tycker att det är tråkigt då vi är så i framkant med spel, spelutveckling, esport etc i allmänhet med dreamhack, dice osv.

Av Brodholm
Skrivet av Commander:

Pratar vi komplexa loopar med många komponenter så lär väl flödet vara problem snarare än position.

Såg att du redigerade först efter att jag börjat skriva mitt svar.

Precis, om du försämrar flödet så kommer ju temperaturskillnaden före och efter radiatorn vara större. Men då kommer ordningen att spela mer roll. För då blir skillnaden mellan varje komponent större. Då börjar ordning spela större roll (fast i det stora hela en obetydande liten roll för majoriteten av alla system/användare).

Ska pointeras ut här att vi pratar någon grad hit och dit. Tror vi håller med varandra även om vi förklarar lite olika

Av Brodholm
Skrivet av Commander:

Fast även då, om du har ett bra flöde och inte droppar till din radiator kommer en extra komponent öka hela loopens temperatur inte bara efter. Så även om du överklockar kommer inte positionen i loopen förändra något.

Delta före och efter radiatorn är såklart mindre med högt flöde såklart. Men det kan fortfarande ge skillnad.

Den totala effekten i loopen blir oförändrad såklart. Men sätter du 10st värmekällor i serie i en loop så kommer den svalaste vätskan att komma i värmekälla #1 och så kommer det gradvis bli varmare för varje källa. Dvs så kommer värmekälla nr 10 kylas med det varmaste vattnet och därmed hålla den högsta temperaturen av alla källor. Om flödet genom alla källor är oändligt högt så håller alla identisk temperatur. Men så är ju inte fallet i alla setups.

I ett vanligt standard vattenkylningssystem så pratar vi såklart inga jätteskillnader. Och skillnaden är minimal, speciellt i system med högt/bra flöde. Men när man får mer komplexa loopar med många böjar, flera block för gpus, cpus, ram osv så kan det ge en skillnad när flödet blir lägre.

Men som jag skrev, för den normala användaren så är det inget problem så länge pumpen ligger efter reservoaren.

Tror vi håller med varandra!

Av Brodholm

Bra tester @Kenneth! Mera vattenkylning!

Som du skriver spelar ordningen ingen som helst roll om man bara har en värmegenerande komponent då du effektivt sätt alltid har nerkyld vätska direkt in i ditt CPU-block. I alla fall I detta scenariot då pumpen inte tillför en märkbar mängd värme till systemet. Dina temperaturer reflekterar detta perfekt!

Om man bara tänker på det rent teoretiskt så får man:
PUMP --> CPU --> RADIATOR
vs
PUMP --> RADIATOR --> CPU

Så är båda identiska. Då du effektivt sätt bara flyttat pumpen. Om du förlänger kedjan/loopen så ser man snabbt att båda är samma:
PUMP --> CPU --> RADIATOR --> PUMP --> CPU --> RADIATOR ...
Jämfört med
PUMP --> RADIATOR --> CPU --> PUMP --> RADIATOR --> CPU ...

Denna kedja är oändligt lång då det är en loop kan man börja vart man vill i flödesschemat.

Förenklar vi detta ytterligare och tar bort pumpen så syns det väldigt tydligt:
CPU --> RADIATOR --> CPU --> RADIATOR --> CPU --> RADIATOR -->
vs
. . . . . . . RADIATOR --> CPU --> RADIATOR --> CPU --> RADIATOR --> CPU -->

Du har alltså alltid det kallaste vattnet in i ditt CPU-block. Oavsett konfiguration.

Det blir dock skillnad när man lägger in flera saker. Tex om du kör vattnet från Radiatorn direkt in i din GPU/GPUer som värmer vattnet någon grad innan det sen går in i ett cpu-block. Då ändras din DELTA-temp med någon grad och istället för att kyla cpun med vatten som är tex 30 grader så kanske du kyler med vatten som är 32 grader. Då kommer du se någon grads skillnad på temperaturen på din CPU. Samma gäller att om din CPU ligger först så kommer GPU/er se en högre vattendelta och gå lite varmare. Men då gpuer inte är lika känsliga vid överklockning brukar många sätta sin CPU först i loopen.

Men det är precis som du säger. Ordningen spelar mindre/ingen roll för den vanliga användaren. Skulle säga att det enbart spelar roll om du är överklockare och försöker få ut absolut max från din CPU. Dvs extremfall även här.

Har också läst att det kan vara fördelaktigt att ha radiatorn före pumpen då den får lite längre livslängd om den matas med svalare vatten. Dvs Radiator, Reservoar, Pump och sen CPU/GPU.

Men skulle helt klart säga att det är mer viktigt att man får ett flöde som fungerar bra med sina slangar. Så man inte har slangar som går kors och tvärs bara för att man ska ha en viss ordning. Så länge man har Reservoar sen Pump är man i princip okej.

Ytterligare läsning/tester om någon är intresserad.

Av Brodholm

VIKTIGT!

Ser många här som rekommenderar att köra glykol. Värt att tänka på är att garantin på block och liknande brukar inte gälla om man inte kör med ett godkänt kylmedel. Kanske kan vara värt att peka ut detta i artikeln och/eller få med det tidigare i tråden @Kenneth

EKWB skriver tex:
The use of specifically engineered coolants that contain corrosion, scale, and biological inhibitors is mandatory to prevent damage to your nickel-plated water block! EK is offering a selection of such products in the coolant section.

Har man spenderat tusentals kronor på custom vattenkylning tycker jag att man kan betala några kronor extra för att få behålla garantin och få ett medel som man vet fungerar. Och skulle det vara några problem så gäller garantin!

Många dyes/färger i vätskor kan med tiden tex bilda avlagringar. Kylarvätskor för datorer har färger som är speciellt anpassade för att inte bilda avlagringar. Till en början hade vissa tillverkare problem med detta, men nu är industrin mer "mogen" och färre och färre tillverkare har problem.

Glykol för bilar är tillverkad och testad för att fungera i fordon. Jag har inte 100% koll på alla märken och variationer av glykol så kan inte säga att ett visst märke eller så är sämre eller bättre (däri ligger lite av problematiken t ex). Det skrivs tidigare i tråden att det innehåller smörjmedel etc. Jag personligen skulle vara väldigt aktsam med att använda glykol. Skulle gissa att det skiljer från märke till märke vilket infärgningsmedel/smörjmedel/korrosionsinhibator etc som används.

CPU-block har tex väldigt fina "kanaler/fins" som vattnet går genom för att kyla processorn. Minsta lilla avlagring byggs snabbt upp och sen är dina "fins" täta med "gunk". Dessa har dessutom blivit finare med åren generellt, så äldre CPU-block var med största sannolikhet mindre känsliga. Det kan hända att personer har med framgång använt glykol i sitt system utan problem, med rätt material, rätt blandning, rätt märke etc. Det vill jag inte säga något om. Men det är så många variabler som är okända och branscherna förändras med åren och produkterna varierar. T ex har några av EKWBs block 0,25mm mellan varje fin. Då behövs det inte mycket algtillväxt/partiklar etc för att de ska sättas igen.

Bilar och liknande är t ex inte alls lika känsligt för om det blir lite små avlagringar här och där då mediet inte går igenom så fina "fins" så att säga. Tillverkarna har alltså troligen aldrig testat vad som händer efter 1 års användning i t ex vattenkylningsloopar för datorer.

Använder man t ex en loop med genomskinliga rör av "PETG" (POLY-ETHYLENE-TEREPHTHALATE-GLYCOL). Läst på flera ställen som säger att det då reagerar med glycol. Så jag skulle inte chansa. Sett att vissa tillverkare säger att det är ok, andra säger att det inte är ok etc. Man har ingen aning vilken tillverkare av PETG och exakt blandning man får när man köper sina rör. Generellt sätt så är plaster ofta känsliga mot massvis med olika ämnen så det är viktigt att använda vätskor som är testade för ändamålet. Tex är tex etanol (sprit/t-röd etc) jätteskadligt för plexiglas. Superviktigt att man har koll på allt sådant här.

Glykol är också mer trögflytande och har sämre värmeledningsförmåga än vatten. Dock så är detta marginellt och man skulle troligen se minimal påverkan på temperaturerna.

Så att börja rekommendera saker som kan/eller kan inte kan fungera baserat på massvis med olika scenarion är inte speciellt lämpligt. Många vet inte ens vad det är för skillnad på PETG och PMMA rör. Många har inte koll själva vad det var. "Jag har genomskinliga rör".

Pumparna behöver inget "smörj". Det sitter en keramisk kula som en impeller roterar runt och den brukar ha längre livslängd än själva pumpen i sig om pumpen inte är felmonterad. Jag har inte exakt koll på hur kulan "smörjs" men gissar att den fungerar likt en fluid bearing. Där mediet (vatten) bildar en tunn film mellan ytorna och den "flyter" utan direkt kontakt. Alla förändringar i viskositet kan vara kritiska för dessa lager. Det finns en anledning att de är designade på ett visst sätt för ett visst medium. Det är ingen slump eller dålig konstruktion etc. Så någon extra smörjning ger inget här skulle jag med största sannolikhet säga, det kan till och med sänka livslängden.

Det finns säkert fall där det gått bra att köra med andra vätskor men det finns ingen poäng att riskera det. Ser många med posts på forum och Facebook där användare kört med tips från andra användare med alla möjliga olika lösningar. Ofta resulterar detta i skador/krångel som kunde ha undvikits. Har man inte exakt koll på vad man ska göra så följ tillverkarens instruktioner!

Kort och gott: Gör er själva en tjänst och chansa inte. För er egen skull, snälla, köp vätskor ämnade för vattenkylning i datorer från kända tillverkare. Det är inte värt att chansa!!!