Inlägg

Inlägg som Stoff3th3m4n har skrivit i forumet
Av Stoff3th3m4n

1700kr + frakt

Av Stoff3th3m4n

Finns det några döda pixlar eller andra problem?

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag har pratat med en del chefer och HR personal och kommit fram till olika orsaker till varför de är emot distansjobb.
Säg att vi har en arbetare som är superproduktiv som jobbar hemifrån, inget snack om att personen presterar och alla är nöjda.
Om personen istället hade jobbat på ett kontor så hade väldigt många som inte är lika produktiva kunna dra nytta av personen mer och detta utan att den produktiva personen på något sätt får tidrapportera för det.

Exempel. Den superproduktiva personen ska skapa en webblösning för en viss kund. Hemifrån gör personen just detta jobb, all tid faktureras till denna kund.
När samma person är på en fysisk arbetsplats, ja då ska personen helt plötsligt hjälpa till med problem för hur många andra webblösningar som helst, personen måste dock prestera för sin egen kund som att den inte gjorde detta och ha 100% fakturering till sin egen kund. Precis som om personen fick jobba i fred med kundens lösning.

Självklart får personen när den jobbade hemifrån också hjälpa andra, men personen får ofta vara mer i fred. Speciellt från nyanställda på företaget som har svårare att fråga.

*edit*
Exakt samma problem har egentligen alla. En superduktig bilmekaniker som endast behöver jobba med sina egna kunder, får det betydligt enklare än samma person som måste hjälpa nybörjare för andra bilar. Och 100% av all tid den gör, måste personen fakturera sin egen kund.

Chefer och HR personal har då supersvårt att förklara för personen som har 100% faktureringsgrad varje år med superhög timlön och supernöjda kunder att personen behöver komma in oftare till kontoret för personen själv tjänar på det. När det just är att andra speciellt nyanställd/nyexaminerade kanske tjänar på det och de vill lägga större arbetsbelastning på personen på ett diskret ej mätbart sätt.

Finns en viss poäng i det, men större delen av det faller med tanke på det som bevisades under pandemin. Dvs att det finns verktyg och arbetssätt som kan ersätta de gamla. Det handlar även om att på distans tvingas kanske den typen av "utnyttjande" där nyckelpersoner ofta har en 100%-ig täckning gällande sina egna arbetsuppgifter och sedan också förutsätts trolla med knäna gällande att hjälpa andra att lösas på korrekt vis. Det är väldigt sällan utifrån min erfarenhet som det finns utrymme i någons tjänsteunderlag för att vara ett stöd åt andra.

Finns många sätt att se på det och utifrån egna erfarenheter handlar de flesta chefers motstånd gällande distansarbete om kontrollbehov. Dessa får som tur är inte mycket till utrymme i större professionella verksamheter, men i offentlig sektor verkligen kryllar det av dem.

Det kommer alltid att finnas motstånd mot allt som är nytt och under utveckling, men människor är inte likadana idag som de var för 30 år sedan. Det kommer att bli mycket svårt, speciellt inom tjänstesektorn att inte kunna erbjuda en möjlighet för de anställda att kunna arbeta från valfri plats och på så vis och ge dem möjligheter att klara av livspusslet.

Sedan har vi även frågan om att kunna få tag på rätt kompetens.

Av Stoff3th3m4n

En synvinkel gällande detta är att det blir fler och fler företag som inser att de inte bara kan rekrytera lokalt längre. Man har svårt att hitta rätt kompetens och därför breddar man sig och det passar in bra i systemet med distansarbete.

Min arbetsgivare rekryterar i hela Sverige och även ibland hela Europa vilket också innebär att man inte har lika svårt som andra att hitta rätt kompetens.

Jag upplever inte ett dugg lägre produktivitet gällande kollegor i samband med distansarbete, snarare tvärt om.

Möjligheten till valfrihet och att kunna påverka sin egen arbetssituation är det viktiga här, inte grejen att sitta just hemma och arbeta.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av anon132576:

Återigen: BARA SNACK!

Om ett ufo överlämnades, VAR FAN ÄR UFOT???? Om kroppar överlämnades, VAR ÄR KROPPARNA??????

Bara en jävla massa snack hela hela hela tiden, och blåögda personer som faller för det. Vem som helst kan säga vad som helst, utan riktiga bevis spelar det ingen som helst roll vem som säger vad!

Särskilt ska man akta sig för vad amoraliska opportunistiska ultrahöger-politiker i USA som Matt Gaetz och Marco Rubio osv säger - de har noll samvete, sannolikt luktar de bara pengar de kan lura av ufo-troende människor genom att säga de rätta sakerna som de troende vill höra. Det är ju så de annars opererar vardagligdags.

Ta det lugnt

Det är väl bara att sitta lugnt i båten och se hur detta utvecklar sig? Blir det en public hearing av det så har de ju andra verktyg att plocka fram bevis och tvinga fram vittnesmål osv.

Vi får se

Av Stoff3th3m4n

Caldigit dockstation 1100kr, hämtar.

Av Stoff3th3m4n

Finns Caldigit dockan kvar?

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Danmyr:

Omöjligt att diskutera med individer som är cementerade i en viss ståndpunkt, återigen. Han förstår inte varför vind/sol INTE kan kompensera för bortfall av generatorer med stor svängmassa. Det handlar inte om enbart energiproduktion utan även elnätet och överföringskapaciteten. Ingen här bör vara emot en mix av olika energislag, hela min poäng är att vissa energislag kan endast bistå basen; inte reglera systemet eller utgöra grunden för den minimi-kapacitet som krävs över dygnets alla timmar. Sen försöker jag utrycka mig sakligt och respektfullt, men när motparten brister i sina argument och går på person i fråga så har jag inga problem att ge svar på tal. Dock tänker jag inte fortsätta elda för kråkorna, men tack för ditt inlägg och åsikt som var välbalanserad till skillnad från tidigare inlägg.

Det går givetvis åt båda hållen såklart att hålla god ton. Har inte alltid varit så bra på det själv, men man får ju försöka att utvecklas

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Danmyr:

Ursäkta mig, men det är uppenbart att du är ute på extremt djupt vatten. Antar att du inte är verksam eller ens ytligt bekant med sakfrågorna som lyfts inom energiområdet? Jan Blomgren som du så ypperligt försöker förkasta är Sveriges främsta expert inom just kärnkraft med vedertaget, högt internationellt anseende. Du är medveten om att det finns en hel del ingenjörer här som faktiskt vet vad dem pratar om, du gör endast dig själv till gravt åtlöje med dina fragmenterade och intellektuellt haltande argument. Lycka till i fortsättningen, begåvningsreserven är dig evigt tacksam.

Jag tycker inte att han gör sig till åtlöje, han presenterar sina argument på ett ganska strukturerat vis skulle jag påstå. Källor har det också funnits.

Sedan behöver man såklart inte tycka likadant, men man behöver inte smutskasta varandra för det.

Är själv ingen motståndare till kärnkraft, utan tror på en mix, med vatten- och kärnkraft som bas. Däremot ifrågasätter jag den alarmism som ofta tar skepnad hos egentligen båda sidor. Det behöver inte vara svart eller vitt helt enkelt och det finns siffror som stödjer detta.

Men höj nivån lite så att vi kan få fortsätta att diskutera i den här tråden. Diskussion är alltid en bra sak.

Av Stoff3th3m4n

Var på en föreläsning av Microsoft för ett par år sedan. De slog ju hål på en del myter om distansarbete. De berättade att de behövde verkligen inte kontrollera om folk gjorde vad de skulle utan tvärt emot behövde de ha koll så att de anställda inte arbetade för mycket.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Laglorden:

Min pappa berättade att när han pratade med de som ville ha kärnkraft på 60 och 70-talen var de helt extatiska. Det skulle finnas hur mycket el som helst, Alla älvar skulle flyta fritt och inte bara det, vi skulle pumpa upp vatten från Östersjön, inte för att använda som nåt slags lager inte utan för att kunna anlägga estetiskt tilltalande vattenfall, typ Niagarafallen osv. Försökte hitta nåt om detta på Google, men det vore ju skoj ha som bakgrund. Inte riktigt som "SMR" förespråkarna, men kanske som de som anser man ska ha en thoriumreaktor i bilen för att slippa tanka den

Men, vad jag skulle vilja fråga kärnkraftförespråkarna, säg att det tar 25 år tills en reaktor är byggd, vad vill ni göra under tiden då?
a) Inget, vänta bara
b) Bygga vindkraft/sol
c) Bygga ledningar
d) Bygga batterier/vätgas/andra saker lagra el

Jag ser som sagt diskussionen om kärnkraft eller ej som en distraktion som är i vägen för de riktiga lösningarna. Jag tror de riktiga lösningarna finns i b,c,d alltså det som kanske de flesta förutom de riktigt rabiata kärnkraftförespråkarna kanske anser "ändå behövs" tills vi uppnått kärnkraftens nirvana.

Nu ingår jag väl bara delvis i gruppen kärnkraftsförespråkare, men klart att vi ska göra allt utom punkt "a)". Vindkraft som exempel är ett lysande komplement till vattenkraft och kärnkraft, speciellt till vattenkraften då vi kan fylla upp reservoarerna när det blåser bra. Det behöver inte vara svart eller vitt, jag tror att vi behöver både baskraft och komplementskraft. Till detta behöver vi även en förändring av det system som idag råder i Europa där vi som producerar ett överskott blir bestraffade för detta.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Dreas89:

Du väljer hela tiden att gå förbi faktumet att vi stått inför risken att samhället kopplas ner i söder.

Det är inte okej att i ett modernt samhälle ha ett så bristfälligt system.

Hur nära har vi varit nedkoppling menar du?

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av slipbit:

Kapar du utlandskablarna och kör hela Sverige i ”island-mode” så klarar vi oss . Inga problem. Lägger du dit ett par gasturbiner i Barsebäck så skulle vi till och med maxa sydost/västlänken.

Då blir nog EON och andra investerare väldigt arga på oss. Utlandskablarna blir bara fler och fler, SE4 blir bara dyrare.

Som sagt, systemfel i mitt tycke

Tack för alla svar, ha en bra dag!

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Dreas89:

Vi kan inte stå inför risken att samhället i söder kopplas bort.

Finns den risken verkligen när vi i "söder" de flesta dagar om året pumpar vidare mer el än vad som pumpas in i vårt område?

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av slipbit:

Vi är inget u-land heller med roterande frånkoppling. Tacka Sossarna och Asea Atom för ett fantastiskt elsystem byggt på 70-talet. Så robust att det krävdes 40-års misshandel för att vi ska ha effektbrist i Sverige. Det känns som inte som du är i branschen och tror att efter en frånkoppling så är det bara att slå på strömbrytaren igen.

Jag är absolut inte i branschen utan enbart en lekman som försöker läsa på och bilda mig en uppfattning.

Gällande att vi skulle ha effektbrist: https://www.aftonbladet.se/debatt/a/RGm0mx/medier-sprider-myt...

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Dreas89:

Ja på båda. Jag ser dina frågor som relevanta men ja, det kan man påstå.

Vi bör som sagt ha kärnkraft i grunden som en bas - Följt av vatten följt av sol/vind.

Se gärna till att fasa ut kärnkraften när energilagringen är nog fungerande.

Tack för svar! Vill du utveckla gällande varför du anser att man kan svara "ja" på båda kontrollfrågorna?

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av slipbit:

2, du har en begränsning på Sydväst/ostlänken pga av att SVK har reserverat kapacitet eftersom baskraften i söder inte räcker till.

1. Vi når ju inte eu-kravet på 70% av överföringskapaciteten ska kunna användas för export. Med Hansapowerbridge på gång kommer stamnätet ha ännu mindre kapacitet = dyr el i SE4. Hade vi haft 3 stycken APR1400 i Barsebäck , 4,2 GWe så hade vi med råge mättat utlandskablarna och skåningarna kan leva igen.

Huruvida vi når EU-krav för att mätta danskar, tyskar och polacker känns irrelevant. Jag tackar för svaret såklart, men att nå upp till det kravet tycker inte jag är detsamma som att säga att vi inte har tillräcklig överföringskapacitet. Det handlar om andra, inte om oss. Systemfel enligt mig, men det är min högst personliga åsikt.

Vad gäller frekvensstabilisering är det lite samma argumentation från min sida. Har vi någonsin varit nära att hamna under 48,8 Hz? Inte mig veterligen, men tar tacksamt emot bevis för motsatsen om det finns.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Dreas89:

Det blåser inte alltid någonstans. Speciellt inte när det är riktigt kallt. Vi saknar idag överföringskapacitet norr till söder för vi har inte nog med frekvenstabilisering(Kärnkraft....).

Man bör försöka. Kärnkraft som grund i ett välfungerande elsystem är en god tanke och utifrån det vi vet idag, det bästa alternativet. På sikt kan man göra sig fri från det men där är vi inte idag. Och att gå och vänta blir inte bättre.

Se OU3 - Världens dyraste bygge med en planerad ROI på vad, 6 år?

Håller med om att det inte alltid blåser överallt, så vi får den överstökad. Men jag har ett par kontrollfrågor gällande överföringskapacitet samt frekvensstabilisering:

1. Kan man påstå att vi saknar överföringskapacitet från norr till söder när vi i själva verket största delen av året exporterar mer el än vad vi använder just i/från elprisområde 4?

2. Kan man påstå att vi inte "har nog med" frekvensstabilisering när vi som exempelvis idag, en dag tidigt i Mars med hyfsad kyla samt två stora kärnkraftsreaktorer som är inaktiva har en frekvens på 49,96 Hz (50 Hz är målet)? Det är först när man faller under 48,8 Hz som frånkoppling börjar att ske och vi är inte i närheten av det trots att det är relativt vindstilla samt som sagt har två stora reaktorer nedstängda.

Av Stoff3th3m4n

Är personligen varken helt emot eller helt för kärnkraft, men det bör ju vara klokt att säkra energitillgången i närhet till större städer och i denna formen bör det ju vara ganska säkert. Hellre SMR reaktorer än att elda sopor, olja eller kol m.m.

Av Stoff3th3m4n

Dammar av en gammal tråd med att meddela att mina gen 1 sonosprodukter fungerar ypperligt, med och utan spotify

Gott Nytt År!