En 40 terabyte stor 2,5”-hårddisk kommer att kosta cirka 40 USD år 2020, förutsatt att de mekaniska hårddiskarna fortsätter att utvecklas i nuvarande takt. Forskarna vid Carnegie Mellon University förutspår att utvecklingen av NAND-minne har bromsat in innan dess, främst på grund av svårigheter med finare tillverkningsprocesser än 22 nanometer.

SSD-lagring baserat på NAND-minne kommer därför även i framtiden ha svårt att matcha hårddiskarnas pris per gigabyte. Forskarna har därför undersökt potentialen hos 13 andra typer av icke-flyktigt minne, däribland minne baserat på magnetiska fält, nanorör, plast, MEMS-teknologi och holografisk lagring.

Resultaten visar att de flesta alternativ har brister och kommer att ha det svårt i konkurrensen, men att två tekniker har hög potential; fasväxlande minnen (PCRAM, eller PCM) och en teknik kallad Spin-Transfer Torque RAM (STT-RAM).

PCRAM utnyttjar de fysikaliska egenskaperna hos en speciell sorts glas som kallas GST. Data lagras genom att styra glasmaterialet fastillstånd mellan att vara kristallint och amorft, vilket påverkar dess resistans. PCRAM uppges snart finnas på marknaden, men strömförbrukningen måste reduceras innan minnet kan konkurrera med NAND-flash på allvar. Vissa skeptiker hävdar även att tillverkarnas specifikationer och löften är allt för optimistiska.

Det andra alternativet, STT-RAM, är en avancerad typ av magnetiskt minne som utnyttjar så kallad spinntronik. Kort accesstid, mycket låg strömförbrukning och en lång livslängd gör att tekniken har potential att ersätta DRAM på sikt. Lyckas man att lagra flera bitar i varje minnescell, likt MLC NAND, kan tekniken även ersätta mekaniska hårddiskar och NAND-minnet i dagens SSD-enheter.

Källa: EETimes, IEEE Transactions on Magnetics, vol. 45, no. 10, Oktober 2009.