Rykten om att Nvidia är på väg att utveckla en egen x86-kompatibel processor tog återigen fart när analysfirman Broadpoint Amtech gick ut med nyheten att företaget anställt ingenjörer från processortillverkaren Transmeta. Nvidias vd Jen-Hsung Huang meddelar dock att Geforce-makaren inte har några planer på att dyka in på processormarknaden utan fortsätter att fokusera på grafik och GPGPU-tillämpningar.

No, Nvidia's strategy is very, very clear. I'm very straightforward about it. Right now, more than ever, we have to focus on visual and parallel computing.

Huang passar även på att tillbakavisa ryktena om att Nvidia planerar att använda AMD:s avknoppade fabriker i Globalfoundries på grund av TSMC:s begränsade kapacitet och problem vid tillverkningen av kretsar i 40 nanometer.

Trots att Nvidia nyligen redovisade en positiv kvartalsrapport befinner sig företaget i en svår position. Både AMD och Intel är på väg att integrera grafikdelar direkt i processorn, samtidigt som Nvidias styrkretsutveckling ligger på is. Detta kan tvinga företaget att dra sig ur den viktiga marknaden för integrerade grafikdelar.

Ett annat orosmoln på horisonten är att Intel planerar att dyka in på grafikkortsmarknaden med den omtalade kretsen Larrabee. Detta kan sätta ytterligare press på Nvidia som redan är trängda av den framgångsrika Radeon HD 5800-serien.